Vauvaa odottaessa puhutaan paljon siitä, mitä tarvikkeita vastasyntynyt tarvitsee. Mutta mä haluan nostaa esille, mitä sen kohtutuoreen tyypin äiti tarvitsee. Esikoisen syntyessä jäin alkumyllerryksen jalkoihin, mutta tällä kertaa aion panostaa myös itseeni. 

Kun multa kysytään, mitä vauvaperheellisen pitää hankkia, on ykkösenä astianpesukone. Se on satsaus omaan aikaan, parisuhdeonneen ja kodin kaaoksen taltuttamiseen. Nyt kakkoskierroksella aikomuksena on myös panostaa kuivausrumpuun samoilla syillä. Vastasyntyneen äiti tarvitsee myös pakastimen täynnä ruokaa, suklaajemman ja jokailtaisen hieronnan.

Imettämiseen kuluu etenkin alkuun tunteja vuorokauden ympäri, ja siinä samalla on kätevä muistuttaa itseään siitä, että maailma ei ole pysähtynyt tai alkanut pyöriä vain vauvan ympärillä. Siksi vastasyntyneen äiti tarvitsee luettavakseen kirjoja, aikakauslehtien lempparit sekä sanomalehden. Imetysteknisistä syistä nämä toimivat parhaiten älyvempaimen kautta luettuna. Etenkin jos vauva on esikoinen, tässä vaiheessa saattaa olla myös hyvät saumat katsoa yön pimeinä imetystunteina se telkkarisarja, jota kaikki ovat kehuneet.

Sitten siihen perinteisempään tarvikelistaan. Näissä tietenkin pätee sama sääntö kuin kaikissa tarvikehankinnoissa: sama lista ei toimi jokaisen mutsin kohdalla. Esimerkiksi monien suosittelema imetystyyny laitettiin meillä esikoisen kohdalla nopeasti tarpeettomana kiertoon. Joku taas vetelee ilman ainuttakaan listani tuotetta, etenkin jos ei imetä. Sillä kyllä, tarvikkeet keskittyvät pääasiallisesti tisseihin.

Rintakumit. Ilman näitä lärpäkkeitä omasta imetyksestäni ei esikoisen kohdalla olisi ehkä tullut mitään. Monille rintakumit auttavat, kun nännit ovat haavoilla, mutta oma tarinani on erilainen. Ennenaikaisena syntynyt vauva kun ei jaksanut imeä maitoa suoraan rinnalta, vaan alkuun lypsin ja annoin maidon pullosta. Pullon jälkeen totuttelu rintaan olikin aikamoista, mutta kuukauden sitkeän taistelun ja rintakumien tuttipullomaisen olemuksen avulla pääsin lopulta pelkkään imetykseen.

Rintakumi pysyi silti käytössä koko vuoden ja neljän kuukauden imetysurakan ajan, sillä maitoa tuli ylituotannolla ja etenkin alkuun vauvan oli hankala saada otetta täysistä ja kivikovista rinnoista. Rintakumit saattavat heikentää maidonherumista, mutta itselläni se oli oikeastaan vain hyvä juttu. Rintakuminkin kanssa vauva oli välillä pulassa liian nopeasti ja isolla paineella suihkuavan maidon kanssa.

Maidonkerääjä. Nännin päälle lätkäistävä maidonkerääjä auttaa siinä tilanteessa, kun toisesta rinnasta imettäessä toinen suihkii maitoa takaseinään. Jotkut jemmaavat tihkuvat maidot pakkaseen, mutta mä olen lorottanut ne maidonkerääjästä viemäriin.

Siteitä. Synnytyksen jälkeen on ihan turha miettiäkään laittavansa emättimeen kuukuppia tai tamponia. Jälkivuoto on kuitenkin valtaisaa ja kestää useamman viikon. Kaapit siis täyteen siteitä, niitä kaikista isoimpia. Mä itse käytin Uuden Mustan aikana testiin saamiani kestositeitä, jotka tuntuivat iholla paremmalta kuin hiostavat kerttikset. Niillä mennään myös nyt.

Särkylääkkeitä. Synnytyksen jälkeen paikat tuntuvat siltä kuin tavarassa olisi räjähtänyt kranaatti. Episiotomia-haavan paraneminen oli itselläni kivuliaampi kokemus kuin useasta kohtaa murtunut nilkka tai se synnytys itsessään. Siksi Panadolia kului, vaikka muuten ylimääräisten droppien tunkemista kroppaani vältänkin.

Liivinsuojuksia. Jos et halua näyttää siltä kuin harjoittelisit miss märkä t-paita -kisoihin, panosta kunnollisiin liivinsuojiin. Itse tykkään kestoversioista sekä niiden luontoystävällisyyden että käyttömukavuuden kannalta. Sairaala-ajan käytin kerttiksiä, jotka tuntuivat kuin hiekkapaperipalasilta rintsikoissa. Kestoversioita kannattaa hankkia useita pareja, sillä niitä kuluu etenkin alkuun useammat päivässä.

Omat kestoliivinsuojani hankin kiireessä Myllymuksuilta vauvan jo tuhistessa kainalossa. Ompelutaitoinen tekee samanlaiset nopeasti ja edullisesti itse. Iholle vaikkapa bambujoustofroteeta, imuksi pari kerrosta esimerkiksi hamppucollegea ja ulommaiseksi kerrokseksi vielä kosteudenpitävä pul-kangas. Kaikista kankaista kun leikkaa samanlaiset ympyrät ja ompelee saumurilla yhteen, siinä se.

Rintapumppu. Vekotin, joka auttoi itselläni maitoa nousemaan, kun ennenaikaisena syntynyt vauva oli liian heikko hoitaakseen itse tarpeeksi vaativana maitotilausta. Rintapumpun avulla maitoa saa lypsettyä jemmaan pullolla tai hörpyttämällä annettavaksi, jotta äiti itse pääsee vaikka jumppaan. Tämä siis silloin, jos vauva suostuu aterioimaan muualta kuin rinnalta. Itselläni pumppu toi helpotusta myös silloin, kun rinnat olivat räjähtää liiallisesta maidontuotannosta. Pumppaaminen tietty lisäsi tuotantoa entisestään, mutta välillä ei voinut muuta.

Rintapumppuja on hyviä sekä huonoja. Paskamaista on se, että se itselle sopivin löytyy vain kokeilemalla. Sain omasta mielestäni loistavan Ainu Medela -rintapumpun kaverilta, jolla sama pumppu jyysti rinnat kipeiksi ilman että pulloon edes juuri kertyi maitoa. Itse kokeilin myös käsikäyttöisiä, mutta niiden kanssa venkuloidessa meinasi tulla vain jännetupin tulehdus. Jotkuthan ovat niin kovia lypsynaisia, että hoitelevat lypsyt käsipelillä ilman minkäänlaisia härpäkkeitä. Mä turvauduin käsilypsyyn vain ollessani liikkeellä ilman vauvaa ja kun rinnoista oli pakko saada paineen helpottamiseksi maitoa ulos.

Hevijuusermeininkiin pumppuja voi myös vuokrata. Meillä oli esikoisen aikaan ensimmäisen kuukauden vuokralla Kätilöopistoltakin tuttu Ameda Elite kaksoisrintapumppu, jota ilman lypsy-pullo-imetys -rulijanssi olisi ollut vielä kuluttavampaa.

Maidon pakastukseen soveltuvia astioita tai pusseja. Pumpatut maidot pitää myös jemmata johonkin ennen pakastusta. Mä laitoin niitä sekä vasiten maidonkeräystä varten hankkimiini pieniin purkkeihin että Minigrip-pusseihin.

Rintojen hoitovoide. Luultavasti rintakumien käytön takia maidontuotantolaitokseni eivät haavautuneet tai muutenkaan kipeytyneet esikoista imettäessä (ellei täynnä olevien rintojen kuumottavaa painetta lasketa), mutta läträsin silti alkuun Earth Mama & Angel Baby -tissivoiteella. Varmuudeksi hankin sitä myös nyt. Sen tuoksu vei saman tien aikamatkalle esikoisen vauvavuoteen! Vegaaninen voide on tehty luomulaatuisista luonnontuotteista, eikä sitä tarvitse pestä rinnoista pois ennen imetystä. Lansinoh-lanoliinivoide eli lampaanvillarasvavoide on kuulemma se ykköstuote siinä tapauksessa, jos nännit ovat haavoilla ja kipeät.

Rintojen lämmitin. Etenkin syys- ja talvivauvojen mutsien kannattaa pitää tissinsä lämpiminä ja tyytyväisinä. Rintatulehdus kuulostaa niin karsealta, että olin esikoisen kanssa melkeinpä ylihuolehtivainen rintavarustuksestani. Hankin silloin Suomessa valmistetun vanutäytteisen Termo-Mamma -rinnanlämmittimen, joka kietaistaan rintojen ympäri ja kiinnitetään tarranauhoilla. Sen tuoma lämpö tuntui maidonnoususta herkillä rinnoilla niin ihanalta, että käytin sitä ensimmäisten kuukausien ajan koko ajan. Näppärähän tekee rintojen lämmittimen itse, ja solmulle kietaistu villahuivikin ajaa asian ihan yhtä hyvin.

Kaurapussi. Tissien lämmittäväksi kaveriksi tämäkin. Auttaa etenkin alkuun maidonnoususta kivuliaiden rintojen kanssa. Lämpö myös saa maidon virtaamaan paremmin.

Imetystee. Viime kerralla en maidonherumisen parantamiseen tarkoitettuja yrttiteesekoituksia litkinyt. Teki tee tisseille ihmetemppuja tai ei, ajattelin sitä ainakin alkuun hörppiä. Imetysteen yrttisekoitus – anis, kumina, nokkonen, fenkoli – kuulostaa herkullisilta, ja tuleepa siinä samalla juotua nestettä, jota pitäisi muistaa imettäessä tankata ekstramääriä.

Imetysrintaliivit ja imetyspaitoja. Yritin esikoisen kanssa päästä alkuun halvalla, mikä oli virhe. Huonot liivit painoivat rintoja ja hankasivat. Epäkäytännöllisten vaatteiden kanssa ähistessä hiki virtasi ja vauva huusi. Hankinkin vähitellen virheostoksista oppineena kunnon liivejä ja imetysvaatteita. Tällä kertaa aion panostaa niihin heti alusta lähtien, ja nauttia vaivattomasta imetyksestä samalla rahalla pidempään. Aiheesta on tulossa oma postauksensa myöhemmin.

Belly binding-liina. Pitkä kangaskaitale, jolla kurotaan naisen vatsa auttamaan synnytyksessä palautumisesta. Vaikka selviäisinkin ilman suorien vatsalihasten erkaantumaa, liinasta luvataan olevan silti hyötyä. Niin kropan hyvinvoinnille kuin ulkonäöllekin.

Kantoliina ja mahdollisesti kantoreppu. Tämä ehkä menee enemmän osastolle asioista, joita vauva tarvitsee. Mutta kantoliina ja myöhemmin kantoreppu olivat perheellemme niin tärkeitä hankintoja, että ilman näitä en suostuisi vauvatouhuihin lähtemään. Esikoinen tunsi olonsa hyväksi vain lähellä minua tai miestä, joten liinatta olisimme olleet kädettömiä. Vaunuja helvetin vankkureina pitävä vauva kulki kantoliinassa kätevästi mukana menoissa, nukkui unensa tyytyväisenä ja mahdollisti kantajan kahden käden käyttämisen esimerkiksi ruuanlaitossa. Ja sekä vanhemmat että vauva saivat läheisyyttä.

Kannattaa satsata kunnolliseen ja sekä kantajalle että kannettavalle ergonomiseen kantovälineeseen. Näin vauva voi viettää kantovälineessä turvallisesti pitkiäkin aikoja ja kantojuhdan kroppa pysyy kunnossa. Lisätietoa ergonomisesta kantamisesta esimerkiksi Kantaen-sivustolta. Lähiömutsin kirjoitukset kantamisesta täällä. Kantovälineitä, kuten muutakin vauvamateriaa, liikkuu hyvin käytettynä. Kannattaakin ennen kauppaan säntäämistä ensin tsekata vauvalliset ystävät ja sukulaiset sekä (netin) kirpputorit. Lompakko ja maapallo kiittää.

Jaa