Päähänpinttymäni kotimme tunkkaisen ja kuluneen koivuparketin maalaamisesta valkoiseksi toteutui siinä samalla kun pesänrakennusvietti otti ylivallan. Pregzilla minussa kertoi miehelleni, ettei suostuisi kantamaan vauvaa kotiin, elleivät kaksiomme lattiat loistaisi valkoisen maalin mukanaan tuomaa valoa ja avaruutta. Mies on kyllä leiponut korvapuusteja, pessyt ikkunat ja antanut jalkahierontaa pömppövatsaisen niin pyytäessä, mutta tähän hommaan piti suostutella vähän kauemmin. Mutta niin vain sekä makuuhuoneemme että olohuoneemme lattiat ovat nykyään maalattu.

Koska aiheesta tuli niin paljon kyselyitä, tässä meidän vinkkimme ja kantapään kautta opitut neuvomme parketin maalaamiseen. Parkettia löytyy kotoamme siis makuuhuoneesta, olohuoneesta sekä eteisestä, jotka kaikki maalattiin. Arvioisin maalatun pinta-alan olevan reippaat 40 neliötä.

Maaliksi valikoitui vesiohenteinen Betolux Akva, joka kuivuu nopeammin ja haisee vähemmän kuin perinteinen Betolux. Vesiohenteinen on kuitenkin myös vähemmän kestävä, mutta se riski oli otettava, sillä meillä ei ollut mahdollisuuksia odotella maalin kuivumista pelkästään käyttöönottokuivaksikin viikon ajan. Valkoista sävytettiin taittamaan hieman harmaaseen, lattiavärikartasta sävy on numero 2115. Pohjamaalina käytettiin kalustekäyttöön tarkoitettua valkoista Helmi-pohjamaalia, joka on kallista, mutta jota suosittelivat K-raudassa. Kun mies kävi hakemassa maalia lisää Starkista, ihmettelivät myyjät maalivalintaa. Soitto Tikkurilaan kuitenkin paljasti, että ihan oikeaa maalia parkettiremontin pohjille siveltiin.

Aloitimme urakan makuuhuoneesta, mikä tarkoitti kaikkien tavaroiden sekä huonekalujen siirtämistä olohuoneen puolelle sekä listojen irrottamista. Siitä sitten siirryttiin maalamaan toiseen huoneeseen ja kannettiin tavaroita edestakaisin. Mies hioi makuuhuoneen käsipelillä, mutta tajusi nopeasti, että kesäloma loppuisi ennen kuin kaikki lakka olisi saatu olohuoneen ja eteisen parketista kunnolla irti. Niinpä hän kävi vuokraamassa Ramirentistä reunahiomakoneen. Se on tarkoitettu vain reunojen hiomiseen, mutta näin pienen pinta-alan kanssa sillä jytyytti koko lattian yhden vuokrapäivän aikana. Isommissa tiloissa puolet kalliimpi parkettihiomakone olisi ollut parempi jo senkin takia, että siinä on parempi sisäinen imuri.

Sillä se pöly! Vaikka suojasimme muut huoneet muovein ja teipein hiomisen ajaksi, hienojakoinen pöly löysi tiensä ihan joka paikkaan. Remonttipölyähän ei saisi imuroida tavalliseen imuriin, sillä se rikkoo koko laitteen. Ramirentistä kuitenkin sanottiin, että näin pienelle pinta-alalle teollisuusimuria on turha vuokrata. Vuokrapelin hankkiminen olisi silti kannattanut, sillä oma imurimme päästi viimeiset murinansa pari viikkoa remontin jälkeen. Voikin laskea, että yksi iso lattiaremonttikustannus oli uuden imurin hankkiminen.

Varsinainen maalaaminen aloitettiin Helmi-pohjamaalilla, jota vedeltiin pohjille kaksi kerrosta. Helmi kuivuu nopeasti, ja lattia oli valmis maalattavaksi uudestaan jo parin tunnin kuluttua. Mies maalasi lattiat ohennetulla maalilla, jossa oli noin puolet vettä ja puolet maalia. Maalaus tapahtui telalla, jonka laatuun kannattaa satsata. Myös jatkovarsi oli hyvä hankinta. Reunat maalattiin erillisellä lattiapensselillä.
Seuraavaksi oli varsinaisen lattiamaalin vuoro, jota mies suti lattiaan neljä kerrosta. Ensimmäisellä ja toisella kerralla maalia ohennettiin vedellä noin puolella. Kolmannella ja neljännellä kerralla lattia sai päälleen ihan pelkkää Betoluxia. Akva on päälle maalattavissa jo tunnin jälkeen, joten odotteluun ei onneksi tarvinnut kuluttaa aikaa. Lattian kuivuessa puusävyiset lattialistat sekä kynnyslistat saivat päälleen valkoisen maalin, jona käytimme samaista Tikkurilan Helmi-pohjamaalia.

Kokonaisuudessaan homma vei melkein kaksi viikkoa, vaikka mies olikin kesälomilla. Tähän vaikutti paljon se, että otimme lungisti, ja teimme tuona aikana muutakin kuin remonttia. Myös asuminen remontin keskellä hidasti tekemistä. Vaikka käyttämiämme maaleja kehutaan vähähajuisiksi, oli ikkunoita ja parvekkeen ovea pakko pitää koko ajan auki. Onneksi oli kesä. Silti maalipöllyissä oleskelu ei ollut hyväksi etenkään lapselle tai kohdussani kasvavalle sikiölle, joten lopulta yövyimme kolme yötä siskoni luona. Noiden päivien aikana mies oikeastaan koko remontin tekikin. Maalasipa hän samalla myös olohuoneen seinät puhtaan valkoiseksi, kun niin pyysin.
Tyhjää asuntoa olisi ollut helppo ja nopea maalata, sillä eniten työtä teetti irtaimisto. Lattiaremontti oli kuin minikokoinen muutto, kun kaikki tavarat jouduttiin siirtämään sivuun maalauksen tieltä, ensin makuuhuoneesta ja sitten olohuoneesta ja eteisestä. Kiitos Riikalle ja Jannelle kantoavusta! Kun olohuonetta katsoi pahimman kaaoksen vallassa, omat puheeni ihan pikku pikku lattiaremontista tuntuivat huvittavilta. Pölyjä siivottiin vielä viikko varsinaisen remontin jälkeen. Jouduimme keittiöstäkin pesemään jokaisen kipon, kupin ja astian, sillä pöly oli päässyt suojauksesta huolimatta kaappeihinkin. Kaikki vaatteet, verhot ja liinavaatteet oli pakko käydä tuulettamassa pihalla. Mutta eipä siinä, tulipa tehtyä kunnon suursiivouskin siinä samalla. Ja etenkin lapsesta oli hauskaa nukkua monta yötä pelkillä patjoilla olohuoneen lattialla.

Mitä noin 40 neliöisen lattian maalaaminen sitten maksoi? Tässä erittely:

 • Helmi pohjamaali 5,4 litraa = 101,5 euroa (tällä maalattiin myös olohuoneen seinät sekä kaikkien huoneiden listat)
 • Betolux Akva 11,7 litraa = 218,90 euroa (maalia jäi noin 3–4 litraa)
 • Betolux Akvan sävytys = 10,95 euroa
 • Tela = 16,40 euroa
 • Jatkovarsi = 12,90 euroa
 • Maalikaukalo = 6,90 euroa
 • Lattiasivellin = 24,90 euroa
 • Hiomapaperi = 6 euroa
 • Hiomatuki jatkovarteen = 19,90 euroa
 • Reunahiomakoneen vuokraus vuorokaudeksi sekä 5 kappaletta paperilaikkaa = 45 euroa
 • Maalarinteipit = 9 euroa (enemmänkin käytössä seinämaalauksessa)
 • Listanaulat = 12,90 euroa
 • Yhteensä: 485,25 euroa

Vaikka en ihan heti lähtisi urakkaan uudestaan, lattiaremontti oli hintansa ja vaivansa väärti. Parhaassa tapauksessa olisimme voineet odottaa kaksi viikkoa ennen tavaroiden siirtämistä maalattuun tilaan, sillä silloin maali olisi ollut täysin kuivunut. Nyt täytyi luottaa vain vuorokaudessa käyttöönottokuivaan maaliin, mikä näkyy lattiaan jääneinä jälkinä joidenkin huonekalun siirtämisestä. Lattia ei tuoreeltaan kestänyt myöskään lapsen testiä paukuttaa sitä hakkavasaralla. Mutta johan valkopesu teki ihmeitä koko kodille. Tänne kelpaa kohtutuoreen ihmisen kotiutua.

Jaa