Eipä taaperoikäiseksi lastaan imettäminen merkitse sitä, että olisi imetyskonkari. Tehdessäni haastatteluja syyskuun Kaksplussassa ilmestynyttä imetysjuttua varten, sain itsekin oppia uusia asioita. Ammattini parhaita puolia! Yksi itselleni uusista ja jutun ulkopuolelle jääneistä asioista oli imetysapulaite. Sen avulla lisämaitoa tarvitsevalle vauvalle voi antaa äidinmaitoa tai korviketta imetystä mahdollisimman vähän häiritsemättä.

Olen kertonut esikoisen imetysalkutaipaleesta niin monta kertaa, että kauan lähiössä notkuneita lukijoita varmasti jo kyllästyttää. Mutta kerrattakoon nyt vielä, että ennenaikaisena syntyneen vauvan kanssa imetyksen alku oli yhdellä sanalla kuvailtuna säätämistä. Kahdella sanalla kuvailtuna helvetillistä säätämistä. Vauva oli liian heikko syödäkseen pelkästään rinnalta, siitäkin huolimatta, että itseltäni maitoa tuli sitten lopulta ihan roiskuen. Niinpä imetin, lypsin, annoin maitoani pullosta, imetin taas ja pesin pulloja. Rulijanssi piti aloittaa lääkäreiden kehotuksesta alusta kolmen tunnin välein, vuorokauden jokaisena tuntina. Öisin en ehtinyt välillä edes nukkumaan, kun oli taas herätettävä vauva syömään. Lopulta yli kuukauden taistelun jälkeen pääsimme pelkkään rinnalta ateriointiin.

Kunpa olisin tuon ensimmäisen kuukauden aikana tiennyt imetysapulaitteesta! Sen avulla pelkkään rintaan siirtyminen olisi saattanut onnistua nopeammin. Imetysapulaite on pullo, josta johdetun ohuen letkun avulla lisämaito annetaan vauvalle samalla kun äiti imettää. Vauva siis imee rintaa, mutta saa samalla pienen letkun kautta helposti lisämaitoa. Esikoisen ja minun kohdallani vekotin olisi auttanut siinä, että vauvaa ei olisi hämmentänyt välillä saada sapuskaa helposti pullosta ja sitten kovalla työllä rinnasta. Imuote olisi sekin voinut onnistua paremmin, kun vauvan ei olisi tarvinnut opetella syömistä sekä tuttipullosta että rinnasta heti alkuun.

Imetysapulaitteesta on hyötyä myös äideille, joilla maidoneritys on heikkoa. Sen avulla kun lisämaidon voi antaa niin, että äidin rinnat kuitenkin saavat samalla tarvitsemaansa stimulaatiota maidontuotannon ylläpitämiseen ja lisäämiseen. Monillahan on ongelmana, että rinnoista ei heru tipan tippaa rintapumpulle, vaan hanat saa auki vasta vauva. Eikä mikään ihme, onhan imettäminen niin paljon enemmän kuin vain syömistä tai syöttämistä.

Imetysapulaitetta valmistaa ainakin Medela, ja sitä saa näemmä myös vuokrattua. Imetyksen tuki ry:n sivuilla on neuvoja, miten imetysapulaitteen voi tehdä halvemmin itse ja miten sen käytöstä pääsee siirtymään pelkkään imetykseen.

Kuvat: Medela

Jaa