En tajunnut sitä ennen kuin sain oman lapsen. Lapsettomana kävin moikkaamassa juuri synnyttäneitä äitejä ja heidän kohtutuoreita vauvojaan kahta kättä heilutellen. Vauvalahjan vein ja ehkä jonkun keksipaketin nappasin lähikaupasta mukaan. Istuin valmiiseen kahvipöytään, enkä pyytänyt vauvaa edes syliini. Ajattelin, että vanhemmat eivät malttaisi bebestään luopua edes kahvikupposen ajaksi. Urpo mikä urpo. 

Nykyään ilmoitan jo etukäteen uuden ihmisen kotiinsa kantaneelle perheelle, että vierailuni aikana ruuista ei kannata huolehtia. Minä hoidan. Nappaan ruuat joko mukaani tai kokkaan tuomistani aineksista ja pidän vauvaa sylissä muun perheen syödessä kahta kättä käyttäen. Lopuksi hoidan tiskit ja jos vain lähtiessäni muistan, kysäisen, voisinko viedä myös roskat.

Nykyinen tapani hoitaa vierailut on oman kokemukseni kautta opittua. Vaikka itse pidänkin keittiössä hääräilystä, eivät kaikki esikoista katsomaan tulleet saaneet tuoretta pullaa. Kahvikin oli yleensä loppu, tai ainakin kahvimaito. Niin ja vessapaperi. Aikaa leipomuksille ei vain tuntunut olevan, ei vaikka molemmat talouden aikuisista korvapuustit osaavat leipaista. Oma aikani meni imettäessä, pumpatessa maitoa ja yrittäessä pitää sekä ala- että yläpää kasassa. Mies hoiti kaiken muun, kävi töissä ja kasvatti univajetta.

Nyttemmin olen oppinut, että vauvaperheeseen vietäville ruokatuomisille on myös nimitys, rotinat. Vanha tapa on peräisin Karjalasta, jossa äidille vietiin synnytyksen jälkeen ravitsevaa ruokaa. Ajatuksena ei siis ollut vain viedä kahvitteluaineksia oman vierailun ajaksi, vaan täyttää perheen ruokakomeroa esimerkiksi pullilla, piirakoilla, voilla ja juustolla. Näin synnyttänyt äiti sai levätä lapsivuodeajan. Perinne ei taida nykyään enää elää niin voimakkaana edes Karjalassa, mille löytyy luultavasti selitys perheiden tasa-arvoistumisesta. Hellan kun osaa napsauttaa päälle myös mies.

Silti mä soisin rotinaperinteen jatkuvan. Omalle lähipiirilleni olenkin röyhkeästi ilmoittanut, että jos vauvan synnyttyä tahtoo jotenkin meitä muistaa, emme tahdo materiaa, mutta ruoka olisi kiva. Vauva ei tarvitse mitään vaatetta tai muuta tarvikkeistoa, ja me vanhemmat arvostamme ihan valtavasti, ettei kaksioon kanneta yhtään mitään ylimääräistä tavaraa vaivoiksi. Materialahjoista tulee itselleni jotenkin niin nolo olokin. Ison elämänmuutoksen edessä olevaa esikoista ajatellen olisi hyvä, ettei lahjoista mitään ymmärtämätöntä vauvaa nostettaisi päivänsankariksi paketein, vaan sen sijaan juhlittaisiin hyvien pöperöiden ääressä esikoisen isosiskoksi tuloa.

Sillä ruoka nyt vain on ihana ja ihmisiä yhteen kokoava asia. Ja toisaalta välillä (ja etenkin vauvavuotena) se aiheuttaa myös ahdistusta, kun ei vain ehdi tai jaksa. Itse pakahtuisin onnesta, jos pakastimesta löytyisi kaaospäivien lounaaksi vaikka soijamakaronilaatikkoa tai suolasienipiirakkaa. Tai vaikka kaupan falafelpyöryköitä ja litra jäätelöä. Anoppi toikin jo etukäteislahjana pellillisen tekemäänsä omenapiirakkaa, jonka aion korkata heti vauvan synnyttyä. Ehkä maltan jättää ensimmäisille vieraillekin jotain rippeitä.

Jaa