No jo on pohjoisen kansaa hellitty aurinkoisilla keleillä! Se näkyy myös hakusanoilla, joilla blogiini päädytään. Monia tuntuu mietittävän, miten suojata lapsen iho auringolta. Varjolla ja vaatteilla tietenkin ensisijaisesti, mutta välillä tekee mieli antaa lapsen (ja itseni) nauttia auringosta Astrid Lindgrenin huolettomien saariston lapsien tapaan. Nykypäivän saaristolaisversiossa iholle kuitenkin levitetään aurinkorasvaa. Testasinkin pari vuotta sitten luonnonkosmetiikkamerkkien lapsille soveltuvia aurinkosuojia. Testin tulokset löytyvät täältä.

Jos et jaksa lukea koko testitekstiä, tässä päivitetty versio tekstistä sekä esittely testin voittajasta, joka meillä on ollut pari vuotta aktiivikäytössä kesäisin ja aurinkoisilla ulkomaanreissuilla. Tunnustettakoon alkuun, että itse käytän aurinkorasvana ihan peruskempparilitkuja, Niveaa, Bizbunia ja etenkin suosikkiani Garnierin kaksikymppistä öljyä. Olen yrittänyt läträtä myös luonnonkosmetiikkasuojien kanssa, mutta niiden jälkeensä jättämä valkoinen kalvo iholla on saanut palaamaan takaisin ihoon nopeasti imeytyviin myrkkyvoiteisiin.

Lapsen iholle en kuitenkaan missään nimessä levittäisi perusaurinkosuojavoiteita, joiden verenkiertoon imeytyvien kemikaalien syytelista on kova: niiden väitetään esimerkiksi toimivan hormoneiden tavoin sekä edistävän torjunta-aineiden pääsyä verenkiertoon. Jos haluat syventyä tähän tarkemmin, Uuden Mustan aurinkovoidejuttu auttaa alkuun. Näin raskaana ollessa kannattaisi munkin miettiä kaksi kertaa, mitä aurinkotököttiä iholleni levitän.

Luonnonkosmetiikan aurinkosuojien teho perustuu fysikaalisiin, eli mineraalipohjaisiin suodattimiin, joka nykypurteleissa on yleensä titaanioksidi. Ne heijastavat säteet pois iholta, kun peruskempparivoiteiden kemiallinen suoja imee säteet itseensä. Tästä johtuu myös luonnonkosmetiikkasuojien tahmaisuus, sillä suoja jää kerrokseksi iholle. Tällöin voide suojaa kuitenkin siitä sekunnista lähtien, kun se iholle lätkäistään, eikä voidetta tarvitse levittää puolta tuntia ennen aurinkoon astumista, kuten normikempparisuojia.

Taannoin tekemässäni testissä mä vertailin neljän eri luonnonkosmetiikkavalmistajan aurinkovoiteita. Osaa tuotteista ei suositella alle 3-vuotiaille, mutta kiellon takana on toive, että vanhemmat älyäisivät suojata naperonsa ensisijaisesti juuri vaatteilla ja varjolla. Testin ehdoton voittaja ja siitä lähtien purnukoidemme vakikalustoon kuulunut on Lovean Kids spray *.

Lovean suihkutettavaa ja öljyistä suojaa on kätevä levittää iholle ja mikä parasta, se ei jämähdä iholle vaan todella levittyy. Suojakerroin 50 on sitä mitä etenkin lapsille kuuluukin olla ja sen paikkansa pitävyys on tarkastettu ja mitattu Eu-säädösten mukaisesti – mitä lie ne säädökset sitten ovatkaan. Tuote on hajusteeton, mutta sanoisin sen tuoksuvan lievästi salaatilta ja kasvihuoneelta. Hintaa tällä 100 millilitran purtelolla näyttäisi olevan rapiat 20 euroa putiikista riippuen.

Levitin Lovean suojaa lapsen iholle viimeksi tänään, kun olimme rannalla. Itselleni ei ole tullut mieleen, että suojan levittäminen lapselle olisi hankalaa ennen kuin Ylen toimittaja Eve Mantu otti muhun yhteyttä. Olin hänen kanssaan taannoin turisemassa äitien väsymyksestä, ja nyt hän on tekemässä Radio Suomeen tunnin ohjelman ihosta ja auringosta. Eve sanoi, että lasten voiteluhan on ihan mahdotonta, kun rasvat ovat tököttiä ja lapset elohopeaa.

Mä luulen, että meidän rasvailuhelppous juontaa juurensa vauva-aikaan. Vatsakipuilua ja mysteeri-itkuja helpottaaksemme hieroimme lasta päivittäin ja levitimme samalla iholle vauvaöljyä. Lapsi nauttii edelleen hieronnasta, jonka siinä aurinkorasvailun ohessa pystyy antamaan kätevästi. Tietty välillä hiekassa möyriminen, meri, lokit ja päätön juoksentelu kiinnostavat enemmän, mutta ainakin vielä olen saanut lapsen istutettua toviksi syliin rasvattavaksi. Mutta mitä kikkoja sulla on lasten suojaamiseen auringolta, rasvoin tai muilla keinoin? Eve lukee mielellään näitä kommentteja Suojakerroinillassa, joka tulee siis Radio Suomessa ensi tiistaina 10. päivä kesäkuuta kello 19–20.

Ps. Kuvissa näkyvä Ihana Kahvila Kalasataman rakennustyömaan perukoilla on taas auki! Jes jes! Lähiömutsin tarkemman fiilistelyn Ihanasta löydät täältä.

*affiliate-linkki
Jaa