Me olemme harvinaisen onnekkaat vanhemmat. Lapsemme on aina rakastanut ruokaa ja ruokailutilanteita. Häntä ei ole koskaan tarvinnut maanitella ruokapöytään, vaan enemmänkin hätyytellä pois, kun ruoka ei vielä ole valmista. Välillä onneensa pääsee tottumaan, mutta sitten huonosti syövien ja / tai kaikelle allergisten lapsien ruokataistelujen näkeminen muistuttaa siitä, että oman lapsen nälkäkiukuttelu on pieni murhe. 

Mitä se meidän lapsemme sitten syö? Se teitä lukijoita tuntuu mulle tulevien kysymysten perusteella kovasti kiinnostavan, ja olenkin siihen vastaillut kirjoittaessani lapsen syömistä ruuista isäkuukauden aikana Thaimaassa sekä kerätessäni kuvin talteen yksivuotiaan ruokia. Mutta koska myös kaksivuotiaan sapuskat herättävät mielenkiintoa, pidin tarkkaa ruokapäiväkirjaa Minimen ruuista viikon ajan.

Lapsi pistelee napaansa ihan samoja ruokia kuin mekin. Mitä nyt me vanhemmat välillä herkutellaan iltaisin lapsen mentyä nukkumaan popcorneilla ja dipeillä. Ennen lapsi kauhoi suuhunsa kyseenalaistamatta kaiken, mitä eteen kannettiin, mutta ihan viime aikoina hän on alkanut perata annoksistaan parhaat palat ensin syötäväksi. Tänään hän ei suostunut maistamaan merilevästä valmistettua ”mätiä”, enkä muista moista kranttuilua tapahtuneen koskaan aikaisemmin. Me ei kuitenkaan pakoteta maistamaan mitään. Tekisi mieli sanoa siihen syyksi sen, että haluamme ruokailutilanteen olevan kiva juttu, mutta totuus taitaa olla se, että moiseen ei ole ollut tarvetta.

Vaikka minityyppimme onkin innokas syöjä, on hänelläkin joitakin haasteellisia ruokia. Esimerkiksi vihersalaatti sellaisenaan ei lautaselta häviä. Aina sitä kuitenkin laitamme vähän tarjolle, sillä lapsikin ansaitsee nätin annoksen. Ja uskon sen siitä joskus myös laskevan alas, sillä nytkin hän mielellään järsii salaattipedille aseteltuja kurkkuja ja tomaatteja, vaikka niistä aina jotain palasia jää lautaselle. Salaatti lisukkeineen uppoaa kaksivuotiaan vatsaan kuitenkin heti, kun sen kääräisee johonkin, pilkkoo pieniksi jonkun päälle tai sekoittaa lämpimään ruokaan. Syömmekin aika usein tortilloja, quesadilloja, uunivoileipiä, pizzoja ja wokkeja.

Aikaisemmin myös norirullat aiheuttivat haastetta, sillä sitkeä merilevämatto oli hankalaa järsittävää pikkuhampailla. Sitten siskoni oli kerran Minimen kanssa kaupungilla ollessaan mennyt syömään sushia tietämättä tästä lounaskaverin pienestä rajoitteesta. Ja hyvä, että meni, sillä jossain välissä purukalusto oli kehittynyt niin paljon, että nykyään lapsi vetelee norinsa tyytyväisenä. Saman pureskeltavuusongelman takia vietnamilaiset rullat ovat yhä edelleen vähän kinkkisiä.

Mutta mitä siihen vajaan viikon ruokalistaan sitten kuului? Noh kaikenlaista. Ja näemmä ihan liian usein jälkkäriä. Jäimmepä raskausajaltani jääneen paheen kanssa rysän päältä kiinni! Purkkituoremehu aamupalalla on ihan turha sekin, mutta lapsi tahtoo samaa kuin aikuisetkin, enkä minä malta appelsiinimehustani aamiaisella luopua. Einestäkin mahtui mukaan yhden pinaattilättypaketillisen verran, mistä riitti useammalle aterialle. Koska tästä ruokaviikosta on jo tovi, en tajunnut merkitä ylös päiväkodin sapuskoja. Helsingin päiväkotien ruokalistat löytyvät täältä, mikäli kiinnostaa.

Sunnuntai:

  • Aamupala: ruisleipää Oivariinilla, juustolla, tomaatilla ja avokadolla. Viinirypäleitä, omenaa ja mandariinia. Kananmuna. Tuoremehu. 
  • Lounas: Ystävän valmistama wokki, jossa aineksina vehnänuudeli, tofu, avokado, paksoi, kirsikkatomaatti, keltasipuli, valkosipuli, feta öljyssä, paprika, punainen currytahna, curry, soija yms. Raejuusto. Jälkkäriksi vaniljakermajäätelö ja kinuskikastike.
  • Välipala: Aamupalan jämät.
  • Päivällinen: Italialainen munakoisovuoka. Jälkkäriksi pipari.
  • Iltapala: Smoothie, jossa omenaa, vadelmaa, tyrniä, rahkaa, soijamaitoa, hunajaa, paahdettua pellavaa ja kuivattuja mustikoita.

Maanantai:

  • Aamupala: Kaurapuuron eilisen smoothien jämillä. Ruisleipä Oivariinilla, juustolla, avokadolla ja tomaatilla. Kananmuna, omena ja mandariini. Juomaksi tuoremehu.
  • Lounas: Quesadillat: vehnätortilla, avokado, tomaatti, frisee-salaatti, soijarouhe, juustoraaste, sipulirouhe, smetana ja mausteet kuten lime, korianteri ja valkosipuli. Jälkkäriksi kinuskipähkinäjäätelö.
  • Päivällinen: Eilistä italialaista munakoisovuokaa. Jälkkäriksi uunijuustoa ja banaania.
  • Iltapala: rahkaa, päärynää, vadelmaa ja hunajaa.

Tiistai:

  • Aamupala, lounas ja välipala päiväkodissa.
  • Päivällinen: Eiliset quesadillat. Jälkkäriksi pinaattilättyjä hunajalla.
  • Iltapala: päärynä, banaani ja rahka.

Keskiviikko:

  • Aamupala, lounas ja välipala päiväkodissa.
  • Päivällinen: Odotellessa suurimpaan nälkään banaania. Lämpimät uunivoikkarit: ruislimppu, majoneesi, ketsuppi, tomaatti, aurinkokuivattutomaatti, avokado, korianteri, vuodenjuusto, juustoraaste.
  • Iltapala: Pinaattilättyjä hunajalla. Rahkaa, omenaa ja banaania.

Torstai:

  • Aamupala, lounas ja välipala päiväkodissa.
  • Päivällinen: Spagetti ja soijabolognese-kastike paprikalla, tomaatilla, keltasipulilla ja aurinkokuivatulla tomaatilla.  
  • Iltapala: Banaani ja cashewpähkinöitä. 

Perjantai:

  • Aamupala: ruislimppu Oivariinilla, juustolla, tomaatilla, paprikalla ja avokadolla. Päärynä ja kananmuna. Kaurapuuroa mustikoilla ja vaniljajukurtilla. 
  • Lounas: Noutosapuskaa kiinalaisesta jaettuna kolmelle syöjälle: paistettu nuudeli kiinankaalilla ja kananmunalla. Riisiä, jossa porkkanoita ja herneitä sekä currymaustettua tofua. Kevätkääryleitä. 
  • Päivällinen: Paistoperunoita, jalotofua ja halloumia. Salaatinlehtiä, kirsikkatomaatteja, kurkkua ja paprikaa oliviiöljyllä ja limellä. Kermaviilikastike, jossa muun muassa pippuria, suolaa ja limeä. Jälkkäriksi kinuskipähkinäjäätelö.
  • Iltapala: Banaani ja kaurapuuro mustikoilla.

Lauantai:

  • Aamupala: munakas, jossa sipuli, avokado, aurinkokuivattutomaatti, tomaatti ja chili. Omenaa ja kurkkua. Kaurapuuroa mustikalla ja banaanilla. Tuoremehu.
  • Lounas: Eiliset paistoperunoiden jämät.
  • Välipala: Tuoreananasta ja Talk-muruja.
  • Päivällinen: Riisiä ja Quorn-fileitä currykastikkessa, jossa myös muun muassa ananasta ja paprikaa. Salaattia, kirsikkatomaatteja, kurkkua ja viinirypäleitä.
  • Iltapala: Katsottiin yhdessä joku turhanpäiväinen lastenelokuva, tai ehkä puoli tuntia sen alusta. Eli suurin piirtein niin kauan kuin leffaevääksi katettuja edame-papuja riitti naposteltavaksi. 

Mites teidän minikokoisten temmeltäjien sapuskat? Maistuuko ape, nirsoillaanko vai podetaanko ruokatouhuihin liittyviä sairauksia? Entä mitkä ovat lapsienne suosikkiruuat? Minimen taitavat olla tortillat. Ja banaania – tai tuttavallisemmin banaa – ilman pikkuapinamme tuskin kestäisi päivääkään.

Jaa