Tänään julkaistiin sellainen lastenvaate- ja tarvikemallisto, josta mäkin jaksan aina innostua. Äitiyspakkaus 2014 nimittäin! Eihän tietenkään jokainen pakkauksen vaate iske omaan makuhermooni, mutta saan olla onnellinen, että mulla on moisesta varaa valittaa. Oli joku kuosi vähän ällö tai ei, äitiyspakkausta konseptina ja maailmanlaatuisesti ainutlaatuisena juttuna jaksan ylistää. 

Äitiyspakkauksia on Suomessa jaettu yli 75 vuoden ajan. Ensimmäisinä vuosina se kuului vain vähävaraisille, mutta nopeasti siitä tuli jokaisen suomalaisperheen etuoikeus. Musta on ihanaa, että perheen taustoista riippumatta monet vauvat kääritään samanlaiseen makuupussiin ja vauvanhoitohuoneissa pötköttelee rivissä bebejä valtion tarjoamissa pöksyissä varallisuuteen katsomatta.

Mulle äitiyspakkaus on myös pala lapsen historiaa ja aikansa kuva, kuten edellistä äitiyspakkausta ihastellessani kirjoitin. Raskaana ollessa ei tullut mieleenkään valita äitiyspakkauksen sijaan vaihtoehtoista tukea, joka nykyään on 140 euroa. Siitäkin huolimatta, että esimerkiksi haalari ja makuupussi jäivät omien makumieltymysten takia käyttämättä – sen sijaan puin lapsen siskoni vuodelta 1986 olevaan äitiyspakkaushaalariin ja kietaisin samalta vuodelta peräisin olevan äitiyspakkausmakuupussin tai uudelleen päällystämäni vanhan makuupussin päälle.

Minimen oman äitiyspakkauksen haalarin ja makuupussin – kuten muutkin pakkauksen vaatteet ­– viikkasin kuitenkin tarkasti ullakolle jemmaan. Olen varma, että hän osaa arvostaa niitä äitiään paremmin, jos joskus muutamien kymmenien vuosien päästä haluaa ja saa lapsia. Jos me taas miehen kanssa joskus vallan hulluttelemme ja toivomme toista lasta saavamme, hänellekin varmasti oma pakkauksensa hankittaisiin. Vaikka kaksiossa ja sen ullakkokomerossa ei ole tilaa jemmailla ylimääräisiä asioita, tällaisille paloille lapsen historiaa mä raivan tilaa vaikka väkisin.

Mutta entäs se tämän vuoden pakkaus? Sitä aletaan jakaa keväällä, kun edellinen satsi pakkauksia on loppunut. Vuoden 2014 äitiyspakkaukseta löytyy 49 erilaista tuotetta, joista kuolalappu on pakkaukseen paluun tehnyt tuote. Menneinä aikoina lappu oli pitsisomisteinen puuvillakaulus, joka suojasi lapsen vaatteita ja täten vähensi nyrkkipyykillä olevan mutsin hommia. Nyt mukana ei ole pitsiä, vaan kuolalappu on ihan tätä päivää. Erona aikaisempiin pakkauksin on myös se, että nyt mukana on yhden parin sijaan kahdet lapaset ja kahdet sukat.

Jos uutta pakkausta ruoditaan puhtaasti ulkonäköseikoilla, mä nostan peukkua. Rempseitä värejä ja valkoista, raitaa ja palloa – tykkään! Pidän myös siitä, että mukana on paljon terällisiä potkareita ja puolipotkareita, koska kenellekään pidempään blogiani seuranneelle ei varmasti ole voinut jäädä epäselväksi, että mielestäni ei ole terällisten vermeiden voittanutta etenkään vauvoilla.

Mitä sanotte uutukaisesta pakkauksesta? Olisi myös kiva kuulla kokemuksia ja muistoja äitiyspakkauksista – niistä teidän omista sekä lapsillenne saaduista. Säästitteko tai aiotteko säästää äitiyspakkauksen vaatteet vai annatteko eteenpäin?

Kuvat: Kela / Annika Söderblom

Jaa