Lasten jäädessä päiväkodista kesälomalle, tahdoimme muistaa päiväkodin tärkeitä aikuisia jotenkin. Lapset askartelivat suloiset kortit, joihin yhdessä kirjoitettiin tuumailuja ja kiitoksia. Korttien lisäksi tehtiin lasten kanssa yhteisvoimin lahjoiksi kropan kuorinta-ainetta.

Itse tehdyn kuorinta-aineen saa taiottua kotikeittiön aineksista. Se on siitä kiva lahja, että lapsetkin voivat osallistua tekemiseen. En tiedä kummasta liikutuin enemmän; siitä että sain taas soperrella kiitoksia päiväkodin tärkeille tyypeille vai siitä, että lapset olivat niin hurjan ylpeitä ja onnellisia, kun saivat ojentaa itse tekemänsä lahjat.

Koska teimme kuorinta-aineen luonnollisista aineosista, lahjan saaja voi hyvillä mielin napata sen mukaan vaikka mökkisaunaan. Kuorinta-aine on myös käyttötavaraa, joten se ei jää nurkkiin lojumaan. Yritettiin etsiä lasten kanssa kirppareilta kuorinta-aineelle sopivia lasipurkkeja, mutta tähän hätään sopivia ei löytynyt. Kävin siis hakemassa purnukat Granitista.

Yhteen pikkupurnukalliseen kuorinta-ainetta tarvitaan:

  • 1 dl ruokosokeria
  • 0,3 dl manteliöljyä (esimerkiksi Ruohonjuuri myy)
  • Silputtua tuoretta minttua
  • Yhden vaniljatangon siemenet

Siitä sitten vain sotketaan kaikki ainekset yhteen ja purkitetaan. Käytettiin tällä kertaa tummaa ruokosokeria, mutta aikaisemmin olen tehnyt kuorinnan valkoiseen sokeriin. Silloin se on jotenkin raikkaampi ja minttukin erottuu paremmin. Nyt käytin vaniljatangon sijaan vaniljajauhetta. Sama huumaava tuoksu tuli siitäkin.

Kuorinta-aine säilyy parhaiten viileässä, ettei sokeri sula. Tämä on hyvä kirjoittaa purnukan kylkeen, jos sen antaa lahjaksi. Itse kiepautin purnukan ympärille juuttinaurua, johon kiinnitin kukkasen sekä lapun sisällysluetteloa varten. Sekin on nimittäin hyvä purnukkaan kirjoittaa, ettei käy kuten meillä kerran:

Olin laittanut juuri tekemäni kuorinta-aineen jääkaappiin, kun paria päivää myöhemmin siitä oli hävinnyt puolet. Kävi ilmi, että mies oli syönyt sen tyytyväisenä jukurtin kanssa. Vähän oli vain ihmetyttänyt, että onpas Hanne tehnyt sokerista mysliä.

Jaa