Kunnes tänään väsymyksessä ja päänsäryssä en jaksanut lähteä kauppaan, vaikka jääkaapissa ei ollut juuri muuta kuin porkkanoita. Niinpä aloin koluta porkkanoille jotain kaveria kuivaruokakaapista ja käteeni osui purnukka täynnä punaisia linssejä. Porkkana-linssikeitto, siinähän se! Keitto on yksinkertainen, edullinen ja melko nopea valmistaa. Proteiini- ja kuitupitoisten linssien kanssa se on sosekeitoksi täyttävä. Mainio arkiruoka siis! Tai tämän lauantain kaltaisen vapaapäivän, kun muuten vain ei jaksa kaupassa ja keittiössä askarrella yhtään ylimääräistä.
Keiton pääainekset ovat porkkana ja linssi, joiden lisäksi soppaan voi sekoitella oman makunsa ja kaappien sisällön mukaan lähes mitä vain. Tällä kertaa mentiin täysin sen mukaan, mitä keittiöstä sattui löytymään. Jos jotain olisin voinut lisätä, olisin repinyt valmiin keiton päälle vielä korianteria. Mutta näillä mentiin, ja johan tuli sopasta maittava, juuri mukavasti pehmeän mausteinen. Vähän pelkäsin, että maussa olisi liikaakin tulisuutta lapsen makuun, vaikka hän onkin tottunut potkuun sapuskoissaan. Huoli oli turha. Napero kauhoi ennätysajassa kaksi kulhollista soppaa vatsaansa lämmittämään.
Pehmeän mausteinen porkkana-linssikeitto
- 500 g porkkanoita
- keltasipuli
- 2 valkosipulikynttä
- kokonainen punainen chili
- noin 3 cm pala inkivääriä
- 0,5 tl keltaista currytahnaa
- 2 rkl hunajaa
- 1 tl juustokuminaa
- 0,5 tl paprikajauhetta
- pari rouhaisua mustapippuria
- pari rouhaisua suolaa
- 0,5 dl seesaminsiemeniä
- 1,5 dl punaisia linssejä
- 5 dl vettä
- 4dl kookosmaitoa tai kookospulverista tehtyä kookosmaitoa
- lime
- keiton päälle: valkosipulisia leipäsnacseja (Marmiton) ja kuivattua ruohosipulia (tuore korianteri toimisi varmasti vielä paremmin, myös ulkonäöllisesti)
Kuori porkkanat ja paloittele ne. Kuori sipulit sekä valkosipulit ja leikkaa ne silpuksi. Tee sama homma inkiväärille. Silppua myös chili.
Laita kattilaan kuumenemaan öljyä. Kuullota siinä sipulit. Lisää porkkanat ja kääntele niitä hetki. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili ja hunaja. Sekoittele hetki. Lisää loput mausteet ja seesaminsiemenet.
Huuhtele linssit siivilässä. Lisää ne kattilaan ja kaada päälle vesi ja kookosmaito. Seos näyttää nyt nakkikioskin taakse väännetyltä purjolta, mutta älä huoli, hyvää siitä tulee. Anna keittyä kannen alla kunnes porkkana ja linssit ovat kypsiä, eli noin 20 minuuttia. Lisää yhden limen mehu. Soseuta keitto sauvasekoittimella samettiseksi. Kauho annokset lautasille ja lisää päälle ruisleipäsnäcsejä.
Kuulostaa todella herkulliselta keitolta! 🙂 Linsst ovat keittiössäni yksi tuote, joita tulee käytettyä lähes joka päivä. Niistä saa tehtyä keittoja, pyöryköitä ja pihvejä, kastikkeita ja salaateissa beluga-linssit ovat ihan omiaan. Nam 🙂
lifetastesgood-nanne.blogspot.com
Mulla on kanssa linssivillitys ja tungen niitä joka ruokaan!! Täytyypä tehdä ensi kerralla tätä
Voi nam! Laiskalle ja saamattomalle kasvissyöjälle tämä olikin oikein oiva resepti! Kuulostaa niin herkulliselta, että varmasti kokeilen pian :–) Kiitos tästä!
Joo, välillä tulee käytettyä joka paikassa ja joka päivä, mutta sitten tulee suvantovaiheita. Ehkä tästä taas uuteen nousuun!
Musta on aina yhtä suloista, että sä käyt välillä lukemassa meitsin mutsiblogia, hihi! Mutta joo, tämä on oikein vallan mainiota arkiruokaa! Ja miksei juhlaankin, Minimen nimiäisissä tarjoiltiin hieman vastaavaa keittoa.
Tämä on tosiaan melko nopea ja tosi helppo tehdä. Kiva kuulla, että reseptille tulee käyttöä!