Joidenkin ruoka-aineiden kanssa on kausia. Enkä nyt tarkoita kausiruoka-ajattelua, vaan yksinkertaisesti sitä, mitä tekee mieli. Linssit ovat yksi ruoka-aine, jota tulee välillä käytettyä viikkotolkulla erilaisissa ruuissa. Sitten iskee linssiähky, ja joku muu ruoka-aine ottaa linssin ylivallan keittiössä. Olen tainnut taas elää linssiähkykautta, tai sitten yksinkertaisesti olin vain unohtanut tuon oivallisen ruoka-aineen, sillä en ole käyttänyt linssejä ruuissa pitkään toviin. 

Kunnes tänään väsymyksessä ja päänsäryssä en jaksanut lähteä kauppaan, vaikka jääkaapissa ei ollut juuri muuta kuin porkkanoita. Niinpä aloin koluta porkkanoille jotain kaveria kuivaruokakaapista ja käteeni osui purnukka täynnä punaisia linssejä. Porkkana-linssikeitto, siinähän se! Keitto on yksinkertainen, edullinen ja melko nopea valmistaa. Proteiini- ja kuitupitoisten linssien kanssa se on sosekeitoksi täyttävä. Mainio arkiruoka siis! Tai tämän lauantain kaltaisen vapaapäivän, kun muuten vain ei jaksa kaupassa ja keittiössä askarrella yhtään ylimääräistä.

Keiton pääainekset ovat porkkana ja linssi, joiden lisäksi soppaan voi sekoitella oman makunsa ja kaappien sisällön mukaan lähes mitä vain. Tällä kertaa mentiin täysin sen mukaan, mitä keittiöstä sattui löytymään. Jos jotain olisin voinut lisätä, olisin repinyt valmiin keiton päälle vielä korianteria. Mutta näillä mentiin, ja johan tuli sopasta maittava, juuri mukavasti pehmeän mausteinen. Vähän pelkäsin, että maussa olisi liikaakin tulisuutta lapsen makuun, vaikka hän onkin tottunut potkuun sapuskoissaan. Huoli oli turha. Napero kauhoi ennätysajassa kaksi kulhollista soppaa vatsaansa lämmittämään.

Pehmeän mausteinen porkkana-linssikeitto

 • 500 g porkkanoita
 • keltasipuli
 • 2 valkosipulikynttä
 • kokonainen punainen chili
 • noin 3 cm pala inkivääriä
 • 0,5 tl keltaista currytahnaa
 • 2 rkl hunajaa
 • 1 tl juustokuminaa
 • 0,5 tl paprikajauhetta
 • pari rouhaisua mustapippuria
 • pari rouhaisua suolaa
 • 0,5 dl seesaminsiemeniä
 • 1,5 dl punaisia linssejä
 • 5 dl vettä
 • 4dl kookosmaitoa tai kookospulverista tehtyä kookosmaitoa
 • lime
 • keiton päälle: valkosipulisia leipäsnacseja (Marmiton) ja kuivattua ruohosipulia (tuore korianteri toimisi varmasti vielä paremmin, myös ulkonäöllisesti)

Kuori porkkanat ja paloittele ne. Kuori sipulit sekä valkosipulit ja leikkaa ne silpuksi. Tee sama homma inkiväärille. Silppua myös chili.

Laita kattilaan kuumenemaan öljyä. Kuullota siinä sipulit. Lisää porkkanat ja kääntele niitä hetki. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili ja hunaja. Sekoittele hetki. Lisää loput mausteet ja seesaminsiemenet.

Huuhtele linssit siivilässä. Lisää ne kattilaan ja kaada päälle vesi ja kookosmaito. Seos näyttää nyt nakkikioskin taakse väännetyltä purjolta, mutta älä huoli, hyvää siitä tulee. Anna keittyä kannen alla kunnes porkkana ja linssit ovat kypsiä, eli noin 20 minuuttia.  Lisää yhden limen mehu. Soseuta keitto sauvasekoittimella samettiseksi. Kauho annokset lautasille ja lisää päälle ruisleipäsnäcsejä.

Jaa