Minimen mummu ja pappa kävivät kyläilemässä meillä muutama viikko sitten. Iloa heidän käymisestään on riittänyt kyläilynkin jälkeen, sille he toivat tuliaisena ison muovikassillisen omenoita. Siellä kaukana maalla omenapuut notkuvat hedelmiään niin runsaana, että kylmiön jokainen hylly, kulma ja nurkka on täynnä omenahilloa, eikä kylilläkään kenelläkään ole enää tarvetta ompun ompulle, vaikka kuinka tuputtaisi.

Hullunkurista, sillä sitten täällä toisaalla me kerrostaloasukkaat olemme ratketa riemusta ja kiitollisuudesta, jos saamme pienenkin pussillisen jonkun kotipuutarhan omenoita. Viime vuonna omenakaipuuseen löytyi helpotusta Stadin omenapörssistä, ja saimme käydä luvallisissa omenavarkaissa läheisen omakotitalon pihalla. Tänä vuonna omenapörssin kautta ei ole tärpännyt, mutta onneksemme saimme loppukesästä nauttia työkaverin pihan sadosta ja nyt sitten lakeuksilla kasvaneista syysomenoista.

Tuliaisomenoista valmistimme luonnon omia karkkeja, kuivattuja omenarenkaita. On suorastaan maagista, että niissä ei todellakaan ole mitään muuta kuin omenaa. Ei lisättyä sokeria, eikä mitään muutakaan ylimääräistä. Pehmeä ja notkea suutuntuma sekä makean kirpsakka maku saavat epäilemään, että kyseessä olisi jotain syntisempää kuin puutarhassa kasvanut omena. Minimekin rakastaa omenarenkaita ja voisi napsia niitä menemään jälkiruuaksi tai välipalaksi niin paljon, että ihan toppuutella pitää. Silti herkkupurkissa häämöttää jo pohja.

Näiden pienellekin nautiskelijalle sopivien omenanamien valmistaminen on simppeliä. Omenat kuoritaan ja niistä poistetaan omenaporalla siemenkodat, minkä jälkeen ne viipaloidaan siivuiksi ja kuivatetaan. Meillä on kuivuri, mutta kuivaaminen onnistuu myös uunissa, eikä kodin feng shui varmaan vedä kuperkeikkoja, jos renkaat pujottaa naruun ja nostaa katonrajaan kuivumaan.

Jaa