Lapsen kanssa löytää itsensä välillä tilanteista, joihin ei pelkkien aikuiskavereiden kanssa päätyisi: vaihtamaan vaippaa festareiden bajamajaan, konttimaan Tavastian lattialle sunnuntaipäiväisin, traumatisoitumaan leffateatteriin pissahousuisten kavereiden kanssa ja kuuntelemaan kymmenien lasten kanssa sinfoniaorkesterin konserttia Musiikkitalolle.

Jälkimmäisen elämyksen mahdollistaa Helsingin kaupunginorkesterin kummilapsiprojekti, jonka ajatuksena on tutustuttaa lapset vauvasta lähtien klassiseen musiikkiin ja luoda lapsille koko elämän kestävä rakkaus rytmiin. Kummilapsiksi on kutsuttu kaikki vuonna 2012 syntyneet helsinkiläislapset, ja mukana onkin jo yli 3000 perhettä.

Minime on käynyt kuuntelemassa, katselemassa ja leikkimässä nyt kolmessa kaupunginorkesterin konsertissa. Ensimmäinen kosketus elävään klassiseen musiikkiin otettiin varovaisesti pienen vauvaporukan kanssa opistotalon lattialle levitetyllä viltillä pötkötellen. Kamarimusiikkikokoonpano soitti satumaisia klassikoita, kuten Tsaari Saltan -oopperan Kimalaisen lennon. Konsertteja vetää musiikkipedagogi Satu ”Tuttiorkesteri” Sopanen yhdessä kummimaskotti Nalle Nappisilmän kanssa.

Viime keväänä ja nyt syksyllä konsertit on järjestetty isommalla musisointiporukalla Musiikkitalossa. Siinä on jännää jo se, että musiikkitalossa on ihanat piiiiitkät portaat, joita kiivetä edestakaisin. Muutenkin puitteet ovat niin komeat ja juhlavat, että luulisi jo senkin puolesta konserttien jättävän muistijäljen lapsen mieleen etenkin vähän vanhempana. Kummilapsitoiminta nimittäin kestää lapsen kouluikään asti, ja tuon seitsemän vuoden aikana lapset saavat pari kertaa vuodessa kutsun kuuntelemaan sinfoniaorkesteria. Esitettävä musiikki ja konsertin muu ohjelma on aina suunniteltu lapsen ikävaihetta ajatellen.

Minime on ollut konserteista haltioissaan. Jos yleensä koko ajan pitää touhottaa ja mennä, konserttien ajaksi hän nauliintuu paikoilleen kuuntemaan koko kehollaan. Kun patarumpu kumahtaa, hän vetäisee syvään henkeä. Ja kun huilu lurittaa laulunsa, lapsen selkää pitkin taitaa räpytellä perhosia.

Näyttää itse asiassa siltä, että konserttien ajan lapsi hengittää musiikin tahtiin.

Jaa