Postaus on toteutettu yhteistyössä Elisa Kirja -palvelun ja Suomen Blogimedian kanssa, eli bloggaaja saa postauksesta pätäkkää. Tässä tapauksessa myös lukulaite, eli Samsung Galaxy Tab Note 10,1, on saatu Elisalta.

Raskaana ollessani ahmin kahta asiaa, joihin mulla ei aikaisemmin ollut himoja: äklömakeita leivonnaisia ja kasvatusoppaita. Salamatkustajan pesäksi muuttunut keho vaati leivonnaisia ja yllättävästä raskaudesta pyörälle mennyt pää kasvatusoppaita. 

Leivoshimon tarkoitusperä jäi mysteeriksi ja pysyväksi olotilaksi kroppaani myös raskauden jälkeen. Kasvatusoppaita luin kyetäkseni sisäistämään uuden elämäntilanteen osaksi itseäni ja yrittäessäni ottaa tuntemattoman ja pelottavan tilanteen haltuun. Mutta niiden himo ei todellakaan jäänyt pysyväksi olotilaksi. En ensimmäisten vauvakuukausien jälkeen halunnut lukea mitään kasvatukseen liittyvää – tosin eipä Herttoniemen kirjaston hyllyissä olisi enää ollutkaan kovin montaa asiaa koskevaa opusta, jota en olisi jo lukenut.

Kasvatusopasmässäilyn jälkeinen ähky kesti yli vuoden. Tässä kuussa alkoi taas himottaa, ja luin työmatkojen aikana Äidin valta ja voima -kirjan, joka löytyi Elisa Kirjan Perhe ja kasvatus-kategorian alta. Mutta tämäpä kirja ei kerrokaan varsinaisesti kasvatuksesta vaan keskittyy äitiyteen. Ja se jos mikä on mielenkiintoinen aihe.

Kirjan kirjoittaja on psykoanalyytikko Elina Reenkola, joten kirjassa ei tyydytä käsittelemään vain äitiyden näkyviä muotoja, vaan mennään syvemmälle mutsien mieleen. Reenkola kaivaa esiin asioita, joita äidit eivät ehkä itsekään tiedosta, mutta jotka vaikuttavat heidän äitiyteensä ja sitä kautta heidän lapsiinsa. Reenkolan mukaan yleensä nämä tiedostamattomatkin asiat juontavat lapsuuteen ja etenkin äitiin, joka on ensimmäinen vallankäyttäjä ihmisen elämässä.

Kirja laittoi mut miettimään oman äitiyteni lisäksi myös asioita, joita en ole tiedostanut edes olevaksi, kuten kohtukateus. Mulle ei ole aikaisemmin edes tullut mieleen, että sitäkin voisi kadehtia. Että lapsi kadehtii sitä äidiltään ja vanhat naiset hedelmällisessä iässä olevilta naisilta. Ja että erityisen kateellista porukkaa löytyy miehistä, jotka eivät voi hyväksyä sitä, että vain äideillä on kyky luoda sisässään uusia ihmisiä.

Mä imin myös mielenkiinnolla tarinoita ja uskomuksia, joita on aikojen saatossa liitetty äitiyteen. Miten naisen sukupuolielimillä on koettu olevan yliluonnollisia ominaisuuksia ja miten naisen kykyä synnyttää, luoda uutta elämää, pelättiin ja pelätään yhä tiedostamattakin. Reenkola kuljettaa faktan mukana mielenkiintoisia äitiyttä koskevia ajatuksia muun muassa Raamatusta, Kalevalasta ja kreikkalaisista antiikin myyteistä, joita hän on sitten tulkinnut psykoanalyytikkona.

Äidin valta ja voima -kirja sai mut ymmärtämään vielä paremmin, miten valtavasti ulottuvuuksia äitiydessä on. Miten äidin ja tyttären suhde saa tyttären vanhempana haluamaan tai ei haluamaan itsekin lapsia. Miten monenlaista narsismia nainen voi toteuttaa äitiydessään ja miten monen sukupolven päähän vaikutukset näkyvät. Miten joillekin äidiksi tulo uhkaa minuutta ja toivottukin lapsi saattaa ajaa äidin psykoosiin. Miten liian omistautuva äiti voi ryhtyä vankilaksi lapselleen, joka ei pääse äitinsä kahleista irti rakentaakseen omaa elämäänsä. Tai miten jotkut saavat viisi kertaa päivässä orgasmin imettäessään.

Päiväkotipaniikin keskellä kirja antoi lohtua, sillä se ruotii äitimyyttiä ja äitiyden ihanteita sekä historialliselta että psykoanalyyttiselta pohjalta kertoen, että äitimyytin ihanteet ovat suuntautumassa pikku hiljaa myös kodin ulkopuolelle. Ja minähän tietenkin nappasin vain ne itselleni mieleiset asiat talteen, kuten esimerkiksi sen, että äidin kokema menestys työelämässä tuo tyytyväisyyttä ja koituu siten myös lapsen hyväksi.

Kirja on julkaistu tänä vuonna, joten mä en olisi voinut lukea sitä raskaana ollessani. Se on harmi. Kasvavan vatsan ja oman elämänsä menettämisen pelon kanssa panikoivalle tulevalle mutsille olisi pieni kohtuylpeyden nostattaminen tehnyt terää. Sillä vaikka kuinka pölöltä se kuulostaakin, kirjan lukemisen jälkeen en olisi peitellyt ja niin kovin nolostellut vauvavatsaani, vaan kulkenut ylpeänä pää ja kohtu pystyssä tietoisena siitä, miten uskomaton valta ja voima mulle on annettu sisäänrakennettuna.

Muistathan alennuskoodit Elisa Kirja -paveluuun. Saat yhden maksuttoman LongPlay-artikkelin (numeroista 1–5) Elisa Kirjasta naputtelemalla ostotilanteessa hanne1-koodin. Käyttämällä maksutilanteessa koodia hanne2, saat 10 prosentin alennuksen kaikesta Elisa Kirja -palvelun normaalihintaisesta valikoimasta. Sekä LongPlay-koodi että alennuskoodi ovat voimassa syyskuun puoleen väliin.

Jaa