Postaus on toteutettu yhteistyössä Elisa Kirja -palvelun ja Suomen Blogimedian kanssa, eli bloggaaja saa postauksesta pätäkkää. Tässä tapauksessa myös lukulaite, eli Samsung Galaxy Tab Note 10.1, on saatu Elisalta. 

Miten monta asiaa olenkaan vannonut, mutta lapsen syntymän jälkeen vaihtanut lennosta mielipidettäni. Kuten nyt sähköiset kirjat ja lehdet. Vaikka en mielestäni pyristele kehitystä vastaan, kirjojen ja lehtien kanssa olen ollut vanhanaikainen. Mä olen halunnut kirjani kirjan tuoksuisina, mieluiten pokkareina. Aikakausilehdet on saatava lukea hiirenkorville. Sanomalehden pitää tuoksua tuoreelle musteelle ja viedä aamupalapöydästä kaikki tila.

Mutta sitten syntyi bebe. Kun hän siirtyi vierestämme nukkumaan omaan sänkyynsä, mä luin yöimetysten ajan kirjoja, jotta pysyisin hereillä. Pitämällä valoa päällä tosin häiritsin kolmannen huoneessa nukkuvan unta. Päivisin imetin tunteja tuntien perään, joten olisin ehtinyt lukea kaikki Pohjoismaissa ilmestyvät aikakauslehdet kannesta kanteen – neljään kertaan. Melko pian hänen korkeuttaan alkoi kuitenkin häiritä sivujen kääntelystä aiheutuva rapina. Tai ehkä eniten se häiritsi mua, sillä joka kerta sivua kääntäessä sai olla korjaamassa imuotetta ja kiinnittämässä vauvan huomiota rapinan sijaan takaisin ateriointiin.

Sanomalehteä taisin lukea viimeksi rauhassa synnytyslaitoksella, kun joku muu hoiti ruuat ja kodinhoidon mun keskittyessä vain vauvaan. Imettäessä olisi ollut helpompi seistä päällään kuin lukea jättimäistä sanomalehteä. En tosin ehtinyt kokeilla Hesarin tabloid-kokoa ennen kuin lukemattomien lehtien pinoista ahdistuneena peruin koko sanomalehtitilauksen. Tilauksen, joka oli jatkunut päivästä toiseen siitä lähtien kun muutin ensimmäiseen omaan vuokrakotiini 17-vuotiaana. Väitteellä, että lapsi tyhmistää vanhempansa on siis vissi perä mun yleissivistykseni kohdalla.

Olikin aika kääntää kelkkaa ja ryhtyä morkkaamisen sijaan fiilistelemään sähköisiä kirjoja ja lehtiä. Niiden kautta mä olisin saanut vauva-aikana päivitettyä yleissivistykseni, nautittua aikakauslehteni ja hotkittua kirjani. Mä olenkin sanonut kaikille vauvaa odottaville ystävilleni, että jos vain on varaa, hankkikaa kolme asiaa ennen lapsen syntymää. Kantoreppu, astianpesukone ja tabletti. Ensimmäinen parantaa ja helpottaa eloa vauvan kanssa, toka kumppanin ja kolmas oman pääkopan.

Olin itse kuitenkin niin kauan kehityksen vastarannankiiski, että sähkökirjaherätyksen tullessa imetystuokiot olivat jo lyhentyneet niin paljon, että kirjaan uppoutuminen ei tullut kyseeseen, enkä muutenkaan kokenut tarvitsevani oheisaktiviteettia selvitäkseni järjissäni istunnoista. Kävin kerran Mutsien kymppi -porukan suosittelemana tutkimassa Elisa Kirja -palvelun äänikirjavalikoimaa, jotta olisin saanut kirjoista seuraa iltalenkeille. Palvelu tuntui kuitenkin liian hankalalta, ja koska lenkkikuteet olivat jo niskassa, en jaksanut jäädä koneen kanssa askartelemaan pidemmäksi aikaa.

No nyt ovat käyttäjätunnukset ja Elisa Kirja -sovellus asennettu, kun wanabenörtin onneksi Elisalla tehtiin se puolestani heiltä saamaani Samsungin tablettiin. Sähkökirjojahan voi lukea myös älypuhelimelta ja tietokoneelta, mutta mun mielestäni tabletti on ehdottomasti paras väline kirjapuuhiin. Tosin tähän mennessä käyttäkokemukseni on ollut lähinnä se, että pokkari toimii edelleen auringossa paremmin kuin sähköinen kilpailijansa, joten ennen seuraavaa sadepäivää sähköinen kirjastoni ei pääse testaukseen.

Mutta takuulla kuulette tästä vielä! Valikoimista löytyy kiva kattaus myös lastenkirjoja, joista esimerkiksi neljän euron Miina ja Manu -kirjat iskevät jo meidän puolitoistavuotiaaseenkin. Myös kuvaäänikirjat – joista niistäkin Miina ja Manua löytyy – tulevat jo lähitulevaisuudessa olemaan arvossaan. Palvelussa on ladattavissa ilmaiseksi Eero ja ykkösen pysäkki -kuvaäänikirja lapsille ja löytyypä sieltä myös 300 kappaletta ilmaisia lukuklassikoita aikuisille, kuten Kalevala ja Seitsemän veljestä.

Ja kun ilmaisjutuissa päästiin vauhtiin, saat yhden maksuttoman LongPlay-artikkelin (numeroista 1–5) Elisa Kirjasta naputtelemalla ostotilanteessa hanne1-koodin. LongPlay julkaisee syvälle asiaan meneviä ja tutkivia laatujournalismiartikkeleita, jotka ovat normi lehtijuttuja pidempiä. Sieltä löytyy muun muassa artikkeli Pään avaus, joka kertoo Samista, joka oli aggressiivinen jo lapsena ja töni muita tarhassa. Jotain muuttui, kun hän meni hoidettavaksi kirurgi Jyri Hukille, joka on avannut, laajentanut ja muotoillut satoja lasten kalloja, jotta aivot ovat saaneet tarvitsemansa tilan. Lue koko stoori ilmaiseksi koodia käyttämällä!

Jos maksullisista kirjoista löytyy esimerkiksi lapsen lempikirja, jota olisi kiva kuljettaa mukanaan koko ajan tai vaikka kirjauutuus, jonka kirjastolainajono on toivottoman pitkä, käyttämällä maksutilanteessa koodia hanne2, saat 10 prosentin alennuksen kaikesta Elisa Kirja -palvelun normaalihintaisesta valikoimasta. Sekä LongPlay-koodi että alennuskoodi ovat voimassa elokuun loppuun.

Mä taidan valita lapselle ainakin Maikki Harjanteen Minttu saa oman koiran -kirjan ja itselleni Khaled Hosseinin Ja vuoret kaikuivat -kirjan. Sitten vain odottelemaan sadepäiviä, jolloin sohvalla köllöttely sähkökirjaa lukien voittaa ulkona kirmaamisen.

Jaa