Kun Minime vihdoin viime syksynä suostui matkaamaan kantorepun lisäksi myös rattaissa, aloimme kaivata toista vaihtoehtoa Hartaneiden rinnalle. Vaikka yhdistelmärattaamme ovat niin pienet, että mahtuvat vanhoista ratikoista sisään ja poikittain ahtaisiin hisseihin, on ne ostettu Herttoniniemen metsiköt mielessä. Rattaat ovatkin ilmakumirenkaineen melkoiset mörssärit. Tahdoimme jyrämenopelin rinnalle jotkut kevyet ja yksinkertaiset rattaat.

Emme tainneet edes miettiä uusien ostoa, vaan lähdin heti metsästämään Huutiksesta tiettyä vanhaa Brion Pony-mallia. Mä en tiedä tarkalleen, milloin näitä on valmistettu, mutta useampi vuosikymmen sitten. Varmaan lähes jokainen kasarilapsi mun lisäkseni on samanmoisissa istunut. Tykkään rattaiden klassisen yksinkertaisesta ilmeestä, kovalla muovilla päällystetystä työntöaisasta ja turvakaaresta, renkaiden metallisista vanteista, isosta tavarakorista ja supersimppelistä istuinosasta. Kauppoihin kuului myös uudempaa mallia oleva kuomu.

Simppeli malli oli edellytys, sillä halusin verhoilla rattaiden istuinosan uudelleen. Älkää kuulkaa kysykö, missä mielenhäiriössä mä moisen idean päähäni sain. Jotenkin kuvittelin sen olevan helppoa: siitä sen kuin vanha kangas kaavaksi ja muutamaa ompelukoneen surautusta myöhemmin homma olisi valmis. Oikeassa elämässä hommaan suttaantui monta pimeää syystalven yötä ja metreittäin lankaa, sillä jouduin purkaa, ommella ja fiksailla istuinta kymmeniä kertoja.

Periksi ei perkele anneta -periaatteella istuinosa viimein valmistui, mutta lähempää tarkastelua se ei kestä. Purkaminen ja uudelleenompelu näkyvät rispaantumana ja joistakin nurkista Marimekon Muijat-kuosisen kankaan alta näkyy vanhaa istuinosaa, kun kangaslaskelmat eivät ihan millilleen täsmänneetkään. Talvella se ei haitannut, kun rattaissa oli talja. Ja nyt kesällä mä olen jo kuukausien käytön jälkeen niin tottunut risaisuuteen, että hälläväliä.

Kiesiremontin yhtydessä delegoin Lähiöjepen maalaamaan rattaiden vihreät metalliosat krominvärisellä autospraylla. Se muutti Ponyn ilmettä hurjasti. Harmikseni maali on lähtenyt kulumaan paljolla käytöllä olevista kohdista, kuten kädensijoista. Tähän syynä saattaa olla kostea ja kylmä ullakko, jossa rattaat olivat kuivumassa maalaamisen jälkeen. Sillä tuskinpa autoihin tarkoitettu maali noin vähästä muuten säikähtäisi.

Noh, ite tehtiin ja sen kyllä huomaa, mutta jo on kiva lykkiä pimpattuja Ponyja pitkin kyliä! Tasaisesta kyydistä voi vain unelmoida, sillä nämä rämisevät ja kolisevat kuin kylän seitsemänkymppisen poikamiehen huoltoa vailla oleva Pappa-tunturi. Työntöaisa on pitkille ihmisille liian alhaalla, joten jykevien Hartaneiden jälkeen tuntuukin näitä lykkiessä kuin kuljettaisi mukanaan heppoisia nukenvaunuja.

Mutta kyllä ne vaan ovat pienet, ketterät ja sievät. Kaupungille lähtiessä ei tulisi mieleenkään napata alle ratasvalikoimasta kuin nämä. Vaikka torien mukulakivillä tenavalta meinaa tärinässä lähteä hampaat irti, kromi vaan kiiltää auringossa, kun kiidämme näillä pienistäkin väleistä ja raoista. Menevät myös suitsait kasaan, joten käyvät hyvin matkarattaista.

Pois alta, Kromi Pony tulee!

Jaa