Kun taannoin hankimme blogimatoksikin tituleeratun Ikean Stockholm Rand -maton mä olin riemuissani. Vihdoinkin me ollaan niin aikuisia, että meillä on ihan oikea villamatto! Ja jumantsuikka, vielä ihanan värinen ja näpsäkällä kuosilla. Valkoista, mustaa ja raitaa! Olin varma, että rakkautemme aikuismaton kanssa kestää ikuisesti. 

Mutta meitä ei ole taidettu tarkoittaa aikuisiksi. Sillä kissaperheessä tuo matto on kuin paholaisen itsensä kutoma. Villa imee itseensä kaiken moskan kilometrin säteeltä. Ja etenkin ne kissankarvat. Vaikka olisit juuri imuroinut, koti näyttää puolessa tunnissa taas likaiselta keskellä asuntoa olevan maton takia. Valkoinen raita täynnä Pekon mustia karvoja, mustat raidat kirjavanaan Alman karvoja. Ja sitten kaikki muu möhnä, jota lapsiperheessä lattialla ajelehtii.

Niin kaunis raitainen aikuismatto kuitenkin on, että siedimme sitä lähes kaksi vuotta. Välillä se imuroitiin kaksi kertaa päivässä. Jos oikein tarkalla tuulella oltiin, pikkutarkkaan maton imurointiin sai kulumaan helposti 10 minuuttia pelkkää suulaketta käyttäen. Yleensä imurointiväli venähti pariin päivään, ja koko sen ajan siivousaddikti minussa voivotteli, kuinka paskaista kotonamme onkaan. Vaikka ainut näkyvästi likainen alue kodissamme oli blogimaton kokoinen.

Kun näin Oi mutsi mutsin Elsan kauniin maton, tulin vihdoinkin järkiini. Maton kuvioissa on hyvä määrä graafisuutta ja veikeyttä, väritkin ovat kohdillaan. Ja mikä tärkeintä, matto on käytännöllinen. Sen pinnan nukka on lyhyttä, joten se ei ime itseensä tolkuttomasti nöftää ja on helppo pitää siistinä. Niinpä hankittiinkin blogimaton tilalle mutsiblogimatto, Ikean Lappljung Ruta. Mieluummin sitä toki tallaisi ja lapsensa kanssa leikkisi villamatolla kuin keinokuituisella muovimatolla, mutta maton ensimmäinen imurointi sai aikaan spontaanin riemuhyppelyn – niin vaivatonta ja sukkelaa entiseen verrattuna!

Mä haaveilen, että vielä joku päivä saan käyttöön sen ullakolle jemmatun villaisen aikuismaton. Mutta järjellä ajateltuna sitä päivää ei tule. Meillä tulee varmasti aina asumaan karvaisia kavereita. Mahdollisella työhuoneella moinen ei taas ole kätevä, kun tiloissa liikutaan osittain myös ulkokengillä. Onkin aika luopua tuosta aikuiselämämme kulmakivestä, Ikean kudotusta Stockholm Rand -villamatosta.

Jos siis joku teistä on niin hullu, että vielä näiden mun maalaamien kauhukuvienkin jälkeen on valmis kestämään maton kauneuden edellyttämät huoltotoimenpiteet liian monta kertaa viikossa, ostotarjousta voi laittaa alle. Maton hinta Ikeassa on 129 euroa ja toivoisin saavani siitä ainakin 50 euroa, miksipä ei enemmänkin, jos tarjoajia löytyy. Maton koko on 170 x 240 senttiä ja se näkyy esimerkiksi tässä postauksessa lattiallamme. Postittamaan tai roudaamaan en ala, joten vain nouto Hertsikasta.

Jaa