Esikoisen vaatteita säilytetään kaapissa, jonka yläosa toimii liinavaatteiden ja pyyhkeiden säilytystilana ja alaosa sitten kolmevuotiaan vaatekomerona. Kaappi ei ole aikaisemmin ollut vaatesäilytykseen soveltuvin, ja hyllyille on jäänyt paljon hukkatilaa. Vaateläjät olivat vähän väliä kumossa ja pitkin lattioita, kun lapsi kävi valkkaamassa päälle pantavaa.
Mutta nyt on meininki toinen! Kävin hakemassa Ikeasta seitsemällä eurolla harmaan vaatetangon, joka sahattiin metallisahalla vanhan komeron mittoihin sopivaksi. Se ruuvattiin paikoilleen kaappiin, kunhan ensin lakanahyllyä oli nostettu aavistus ylemmäksi ja yksi alahyllyistä poistettu kokonaan.
Nyt kaikki lapsen mekot, tunikat, neulepuserot ja neuletakit mahtuvat henkareissa rekille. Paidat ovat viikattuina hyllyllä vaatetangon alapuolella, mutta periaatteessa nekin mahtuisivat kevyesti rekille, jos vain hankkisi lisää henkareita. Housut ja legginssit ovat taiteltuina niin ikään Ikeasta aikoinaan ostetuissa laatikossa. Vieressä on vielä samanlainen laatikko, jossa taas ovat taiteltuina shortit ja hameet. Laatikot on helppo vetää esille vaatteiden valitsemista varten. Tuolla tavalla pystyyn viikattuina vaatteet pysyvät myös paremmin järjestyksessä kuin pinoihin viikattuina.
Alimmalla hyllyllä on yhdessä laatikossaan yövaatteet. Vieressä oleva isompi laatikko on jaettu kolmeen pienempään laatikkoon, joissa säilytetään sukkahousuja, sukkia ja alusvaatteita. Laatikoiden ansiosta epäkäytännöllinen matala hylly tulee tehokäyttöön, sillä hukkatilaa ei tosiaankaan jää. Nuo säilytyslaatikot ovat muuten niitä samaisia, joista tulee aina kyselyä, kun olen vilauttanut kuopuksen vaatesäilytystä lipaston laatikossa.
Eikös ole pienellä vaivalla ja vähällä rahalla suuri muutos niin vaatekaapin yleisfiiliksessä kuin sen käyttäjäystävällisyydessäkin? Itse olen valtavan tyytyväinen, samaten kuin kaapin omistaja. Esikoinen rakastaa plärätä henkareita läpi aamuisin vaatteita valkatessaan. Välillä olen jo miettinyt munalukon hankkimista vaatekaapin oveen, sillä nykyisellään hänen kuninkaallinen korkeutensa prinsessa Keiju-Balleriina tahtoisi vaihtaa vaatteita keskimäärin viisi kertaa päivässä.
”hänen kuninkaallinen korkeutensa prinsessa Keiju-Balleriina” 😀
Todella hyvältä näyttää tämä uusi ratkaisu! Pöllin ehdottomasti tästä vinkkejä meillekin 😀
Taitaa olla ikään liittyvä juttu tuo vaate-innostus. Meidän 3-vuotias trapetsitaiteilija-prinsessa-AdalmiinanHelmi-Mansikka-Hello-Kitty harrastaa samanlaista vaatteiden valikoimista ja mekkoihin, erityisesti pinkkeihin. pukeutumista. Mekkojen ripustaminen on tosiaan helpottanut vaatekaapin siivoa, mutta meillä tanko vaan on lapselle turhan korkea. Millä te ripustitte tangon kaappiin? Voisi olla suotuisaa perhesovun kannalta, jos saisimme vaatteet laskettua pikku-neidinkin ulottumiin ilman hengenvaarallisia tuoliviritelmiä.
Etuliitteen minä olen lisäsännyt, mutta tällä nimellä hän tahtoo itseään kutsuttavan XDDD Vaatesäilytysratkaisu on meistäkin oikein toimiva. Kiva, jos siitä irtosi ajatuksia teidänkin vaatekaapille 🙂
Ikään taitaa tosiaan liittyä. Ja kaveripiiriin, jossa samanlaista vaatemaniaa aistittavissa. Itselle vain niin kummallista, kun muistan selkeästi, miten minua eivät vaatteet kiinnostaneet pätkääkään ennen esiteini-ikää. Muistan hämmästelleeni itseäni vähän vanhempien sukulaislikkojen vaateintoilua, kun itselleni tärkeintä oli, että vaatteet olivat mukavat päällä. Juhlamekkoja ja etenkin niitä kamalia kinnaavia sukkahousuja v i h a s i n . Ja kas, oma lapsi haluaisi pukeutua mekkoihin ja hörhelöön vaikka joka päivä 😀
Mutta joo, tuo tanko on ihan ässä. Ja lapselle sopiva tangon korkeus lisää käyttömukavuutta entisestään. Tuo hankkimamme tanko kiinnitetään ihan ruuveilla kaappiin, joten sen korkeuden pystyi itse näppärästi määrittää.
Mikä vaatteiden vaihtamisessa saa miettimään munalukkoa? Ja varsinkin jos esikoinen rakastaa touhua?
Tämä kommenttini on jatkoa pohdinnalle siitä pinkistä väristä, ja näitä aiheita pidän samaan liittyvinä.
Kysyn myös siksi, että oma reaktioni on vastaavassa tilanteessa niin erilainen.
-Kaislakerttu
Mä kyllä itse ohjaan lapsia käyttämään ns. ”pidon alla” olevat vaatteet ensin likaisiksi ja sitten vasta otetaan uudet ja puhtaat. Tosin, ei meillä tämä vaatteiden vaihto ole kyllä mikään ”issue”, mutta en ainakaan itse tykkää jos edelliseltä päivältä puhtaiksi jääneiden housujen sijaan otetaankin kaapista jotkut muut. Ja tämä ihan vain siksi, että muuten niitä vähän käytettyjä vaatteita lojuu pitkin kotia.
Se oli loppukevennys, jota ei ollut tarkoitettu vakavasti otettavaksi.
Mutta kyllä, minäkään en tahdo, että nurkissa lojuu kymmenet puolipidot vaatteet, vaan vaatteet vaihdetaan vasta, kun edelliset joutavat pyykkikoneeseen. Eli tässä iässä vähintään joka päivä, joskus useamminkin.
Näyttää toimivalta uudistukselta. Pitää ehkä pohtia meilläkin lasten vaatehuoneen ratkaisuja. Lasten kasvaessa tarvitaan erilaista säilytystilaa.
Onko nuo hengaritkin ikean valikoimasta?
Kaislakertulla ei taida olla tyttölasta joka tahtoo vaihtaa vaatteita usein. Nimimerkillä kyllä meillä mekkokaapin ovi menee kiinni (kuvainnollisesti, vain yhden kerran olen laittanut kaikki mekot jäähylle ;)) siinä vaiheessa kun tuolille on kertynyt kymmenen alle 2h päällä olleen mekon kasa (nämä mekot kun eivät mene vapaaehtoisesti päälle, vaan pitää aina saada kaapista uusi). Noita puolikäyttöisiä kun ei viitsi kaappiin laittaa puhtaiden sekaan ja toisaalta ei niitä pestäkään jaksa (meillä ihan oikeasti kymmenen mekkoa saattaa käydä lapsen päällä parissa päivässä, jos julmat vanhemmat eivät rajoita pukeutumista rakastavaa lastaan). Itse koen meidän olevan aika joustavia (ts. vaatteita saa vaihtaa, mutta ei loputtomiin ja turhaa pyykkiä ei tehdä).
Ah joo, tuttua. Vaikka on itse aamulla valinnut vaatteet, jo aamupäivällä ollaan kaapilla valitsemassa uutta asukokonaisuutta 😀 Rooliasujen vaihtelu on tietty asia erikseen, mutta normivaatteiden vaihtamisessa pitää joku roti olla.
Joo, lasten kasvaessa säilytystilaratkaisuilta vaaditaan erilaisia asioita. Tällä luulisi selviävän ainakin muutamat vuodet, mutta vaattaiden ja lapsen kasvaessa saatetaan kaapissa taas vaihtaa hyllyjen ja tangon paikkaa 🙂
Kyllä, sieltä ovat.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Siistiltä näyttää! Meillä myös menossa vaatekaappien (ja muidenkin kaappien) raivausprojekti. Liittyen vähän yhteen edellisistä kirjoituksistasi, missä kerroit, että hyvin mahdutte kaksioon.
Meillä on 5h+k+s kahdessa tasossa 97,5m2, eikä millään meinata mahtua näihin neliöihin. Makuuhuoneet ovat surkean pieniä koppeja ja säilytystilaa on todella vähän. Pihassamme on kylmä ulkovarasto ja toisen talon alakerrassa on häkkikomero. Silti kaikkialla tursuaa tavaraa. Toki meitä on kuusi henkeä, mutta alkaa todella ottaa päähän tämä järkevien säilytystilojen puute.
Eteistä meillä ei ole käytännössä lainkaan, vaan surkea pieni tuulikaappi, josta on vielä käynti alakerran vessaan. Kun koko alakerta on yhteistä, avointa tilaa, niin kaikki paska näkyy koko ajan… huoh!
Mutta näin ”köyhänä” perheenä (mies hoitovapaalla) on tavaraa kierrätettävä ja sekin vaatii omat tilansa. On pojalta toiselle siirtyviä vaatteita, serkulta meille tulevia vaatteita, pieniä luistimia, suksia ym.ym. joita sitten otetaan käyttöön, kun ovat sopivia.
Esikoisemme, kaksostytöt, vasta sitä vaatetta tarvitsevatkin. He eivät koskaan pienempänä vaihdelleet vaatteita (korkeintaan roolivaatteita). Vauva- ja taaperokuvia katsellessa naurattaa, kun melkein aina ovat alasti tai sukkiksissa ja paidassa. Mutta nyt! 14-vuotiailla tuo vaatteiden vaihtaminen alkaa olla jo älytöntä.
Näin kesällä helpottaa ulkovarasto, siellä voi olla kumisaappaat, kahdet rattaat ym. sälä. Mutta sitten taas sisällä on kuudet rullaluistimet, suojat ym.
Varsin sekava kirjoitus taholtani… Mutta pointtina oli siis kiittää inspiraatiosta tavaroiden järjestelyyn!
Hyvää loppuviikkoa!
T: Kirsi