Mä sain eilen tärkeän tehtävän: lähdin oppaaksi muutama viikko sitten mutsiksi tulleelle ystävälleni ja hänen vauvalleen, kun he ensimmäistä kertaa lähtivät kaupungille yhdessä. Muistan itse, miten paljon jännitin ensimmäistä kertaa vauvan kanssa keskustassa. Miten metroon mennään vaunujen kanssa? Mitä jos vauva alkaa huutaa keskellä kinoksia? Missä vaipan voi vaihtaa? Missä voin itse syödä? Entä imettää? Kuinka pääsen itse vessaan?
Talvivauvan kanssa kaupungista muodostui imetyskartasto. Koko ajan piti olla mielessä lähin paikka, johon voi pujahtaa tarvittaessa imettämään. Ja kun se paikka ohitettiin, piti mielessään paikallistaa kartalta seuraavan lähin paikka. Kesävauvan kanssa homma on vähän eri, sillä imetys onnistuu vaikka puistonpenkillä, samaten kuin tarvittaessa myös vaipanvaihto.

Silti moni asia on yhtä uutta ja ihmeellistä myös kesän kynnyksellä mutsiksi tulleelle. Kuten vaikka paikallisjunalla kulkeminen – saati matkustaminen korkealattiaisessa vaunussa, jonne vaunut pitää nostaa. Se jännitys hoidettiinkin ystävän kanssa heti tutustumispäivän kärkeen pois alta. Ja kun olimme päässeet julkisilla kulkemisen makuun, ajelimme testiksi myös metrolla yhden pysäkinvälin, Rautatieasemalta Kamppiin. Hissien paikallistaminen ja niihin tunkeminenkin sujui tuoreelta mutsilta papukaijamerkin arvoisesti. Päivä jatkui lastenhoitohuoneita ja vaunuystävällisiä kahviloita esitellen.

Yhdessä päivässä kaikkea ei kuitenkaan ehdi näyttää, eivätkä palvelutarpeet ole jokaisella lapsiperheellä identtiset. Ja kun vauvasta kasvaa taapero, homma on taas ihan eri. Saati kun niistä vauvoista tulee koululaisia. Siksi onkin huikeata, että helsinkiläisäiti Milla on perustanut sivuston Kidd.io.

Se on pääkaupunkiseudun lapsiperheiden palvelukartasto, jonne kuka tahansa voi merkitä vaikka lapsiystävällisiä ravintoloita, kivoja retkikohteita, parhaita uimarantoja tai esimerkiksi rauhaisaan imetyshetkeen soveltuvia paikkoja. Kartalle voi lisätä mitä tahansa aiheeseen sopivaa, joten sieltä löytyy esimerkiksi hyndiä metsikössä ja seikkailurauniot. Mäkin kävin lisäämässä joitakin juttuja, kuten Lähiömutsissakin esittelemäni Kivinokan ulkoilupuiston.

Kidd.io on varmasti kätevä Helsinkiin lomailemaan tuleville lapsiperheille, sillä vinkit ovat toisten vanhempien antamia ja testaamia. Toki sinne voi joku ravintola käydä lisäämässä mainoksensa, mutta ainakaan itse en moiseen viittaavaa vielä huomannut. Ja koska toisten lisäämiä paikkoja voi kommentoida, eivät valheelliset ylisanat mene noin vain läpi.

Parhaiten tämä toimii kuitenkin ihan pääkaupunkilaisille itselleen. On kiva bongata omalta alueeltaan uusia paikkoja päiväretkiä varten ja nähdä, mitä ravintoloita, ulkoilualueita ja palveluita muut pääkaupunkiseudun vanhemmat suosittelevat. Ja koska palvelusta löytyy myös ilmainen mobiilisovellus iPhonelle ja Android-luureille (lataa Grafetee-app ja valitse valikosta Kidd.io), lähimmät palvelut ja suositukset voi tarkistaa samalla kun jo mennä viipottaa menemään.

Käy sinäkin jakamassa kartuttamasi lapsiperhepalvelutietous. Sillä kuten Kidd.ion tunnus kuuluu: All urban parents for one and one urban parent for all!

Kuvissa Minimen kanssa siskoni Susanna. Paikkana tänään tihkusateessa kärvistellyt Linnanmäki, joka lapsiperheiden kestosuosikkina ei varmaan esittelyjä tai vinkkauksia sen kummemmin kaipaa.

Jaa