Taivaalta tipahtelee pehmoista lunta, mutta mä ajattelen jo tulevaa kesää. Niin kuin varmasti moni muukin kotipuutarhuri tähän aikaan vuodesta. Kirsikkatomaatteja nyt on ainakin oltava! Ja paljon erilaisia salaatteja. Ja minttua sen verran, että voidaan edes kerran istuskella parvekkeella omista mintuista tehdyt mojitot käsissä ja katsella metsän taakse väreilevänä laskeutuvaa kesäaurinkoa. Parvekkeemme näyttää nyt melko ankealta, mutta pian siellä rehottaa taas oma lähiökeitaamme

Tänä keväänä viljelykauden aloitus ajoittuu meillä tavanomaista myöhemmälle, sillä päätimme siemenestä kasvattamisen sijaan ostaa taimet valmiina. Vähän tylsää ja paljon kalliimpaakin, mutta meillä on nyt kissojen lisäksi myös yksi liikkumaan oppinut minityyppi kiskomassa kasvatusastioita ikkunalaudoilta alas. Liikaa jännitysmomenttia muutaman ihan alusta asti kasvatetun chilin ja mansikan tähden.

Päästään me onneksi peittelemään siemeniäkin multaan, kun säkkiviljelmille Kalasatamaan taas keväämmällä pääsee. Esimerkiksi kesäkurpitsat ja erilaiset pavut ovat tuottaneet hillittömän määrän satoa, vaikka olemme kylväneet ne suoraan maahan vasta loppukeväästä. Tänä vuonna pitää kokeilla jo satoisaksi todettujen kasvien lisäksi ainakin munakoisoa, joka kuulemma sekin viihtyy viljelyksillä hyvin. Lisäksi täysin uusi tuttavuus shisoa, eli veripeippi, pääsee jo hassun nimensäkin puolesta testiin.

Siihen asti kunnes parveke, säkkiviljelmät ja ympäröivä luonto alkavat jälleen tuottaa satoa, meillä versoaa rehevänä keittiön yrttipuutarha. Kaupan tätien ja setien yrttiruukut roikkuvat keittiömme verhotankoon kiinnitetystä yrttitelineestä. Bongasin sen muinoin Kottaraisen Visuaalisesti vaativa -blogista ja hankin heti itsellenikin tuon nerokkaan hyllykön.

Yrttihyllykköä valmistavat työhön kuntoutettavat helsinkiläiset työttömät Uusix-verstailla. Tarkistin Kyläsaaren Uusix-kaupasta, että yrttihyllykköä on edelleen saatavissa tilauksesta ja ehkä myöhemmin keväällä myös suoraan kaupasta. Edit: Uusix-verstaiden tiedottaja otti yhteyttä ja kertoi, että kaupan myyjän tiedoista poiketen yrttihyllykön valmistus on lopetettu, höh!

Roikkuvan puutarhan pleksiosat ovat kierrätettyä materiaalia – meidän versiossa ne ovat peräisin meille tutulta ponnistamolta, Kätilöopistolta. Aino Aallot* yrttiruukkuina näyttivät niin kauniilta, että kopion senkin idea suoraan Kottaraiselta.

Tuoreet yrtit ovat arkista luksusta ja tuovat helposti freesiyttä, makua ja näköä ruokiin. Kun Minime vielä söi soseita, yrttihyllyköstä oli kätevä napata maustamattomana pakastettujen soseiden joukkoon makua. Lasit yrtteineen on helppo nostaa ruokapöytään, jos joku esimerkiksi tahtoo lisätä pastaansa basilikaa tai keittoonsa korianteria. Meillä tuoreita yrttejä tykkäävät popsia salaa myös perheen karvaiset jäsenet, mutta roikkuvassa hyllykössä yrtit saavat olla kissoilta rauhassa.

Kesäksi yrtit siirtyvät parvekkeelle Lähiöjepen eurolavasta nikkaroimaan kasvatushyllykköön, sillä ikkunasta kuumana porottava aurinko ja lasiset ruukut saavat yrttien juuret kiehumaan. Yrttien sekä muiden peruskasvilajien – ja sen veripeipin – rinnalle olisi nyt kiva keksiä vielä jotain uutta, johon testata viljelijätaitojaan.

Mitä teidän muiden kasvimaaintoilijoiden parvekkeilla, säkeissä, ryytimailla, ruukuissa ja viljelmillä ensi kesänä kasvaa?

Jaa