Mitä isommaksi vatsani kasvoi raskausaikana, sitä tarkemmin aloin vältellä äiti-lapsi -laumoja. Yllätysraskaus laittoi mieleni ja tunteeni ylikierroksille, enkä tahtonut vatsani perusteella tulla leimatuksi ihmislaumoihin, joihin en muuten tuntenut mitään yhteenkuuluvuutta. 

Neuvolan odotushuoneessa piilottelin mahani kanssa viherkasvien takana. En halunnut joutua lepertelemään niitä näitä muiden odottavien äitien kanssa vain siksi, että olimme kaikki sattuneet viimeisien kuukausien aikana sutinoimaan ilman toimivaa ehkäisyä. Mielestäni sutinointi kun oli ainut yhdistävä tekijä tuohon mammaihmistyyppiin, jonkalaiseksi en halunnut koskaan itse päätyä. Lässyttäväksi ruhoksi, joka elää omaa elämäänsä lastensa kautta vielä silloinkin, kun vauva on jo 30-vuotias ja asuu toisella paikkakunnalla.

En tiedä, mistä yleiskäsitykseni äideistä oli peräisin – ei ainakaan omasta lapsuudestani – mutta onnekseni se on jo antanut vähän tilaa muunkinlaisille käsityksille äideistä. Ehkä leppoistumiseni takana on ollut myös se, että olen huomannut äitiyden olevan kivaa ja ihanaa, eikä vain pelkäämääni oman minuuden ahmivaa mammailua. Tai ehkä en vain enää jaksa alkuaikojen tapaan rähistä ja vittuuntua joka asiasta, vaan olen antanut itselleni luvan olla onnellinen – ja ehkä myös vähän mammautunut.

Äitiyden aiheuttamien pelkojen käsittelyyn on varmasti auttanut myös Lähiömutsi, jossa olen voinut sekä rähistä harmituksiani että hehkuttaa onneani. Blogin myötä pelko omasta äitiydestäni on kuitenkin muuttunut yhä vahvemmin peloksi muita äitejä kohtaan. Nykyään en enää välttele äitilaumoja sen takia, että pelkäisin sen voimalla imaisevan minut joukkoonsa, osaksi yleistä mammamassaa. Nyt pelkään äitilaumoja niissä vaeltavien ankeuttajien takia. Ihmisten, jotka ovat piilottaneet ilkeytensä, vihansa ja katkeruutensa maailmaa ja muita äitejä kohtaan pehmoisien tuulipukukerroksien alle.

Siksi mulle ei ole tullut mieleenkään lähteä esimerkiksi perhekahviloihin. Musta olisi ihanaa ja mielenkiinoista esimerkiksi keskustella erilaisista tavoista olla vanhempi, mutta siellä vieraiden äitien keskellä en uskaltaisi kysyä, sanoa tai tehdä mitään, etten vain saisi jonkun hymyn taakse piiloutuneen ankeuttajan vihayrjöä päälleni.

Onnekseni en tarvitsekaan uusia kontakteja, vaan ystäväpiirini on täynnä ihania ihmisiä, jotka ovat raskausaikojen peloistani huolimatta pysyneet rinnallani mutsiuduttuanikin. Nykyään tarjolla on myös vertaistukea lapsiperhearjessa ja kavereita minityypillemme, sillä sen lisäksi, että moni vanha ystäväni on yhtäkkiä perheellistynyt, olen myös saanut elämääni uusia ihmisiä äitiyden myötä. Sen verran voin vanhaa minääni lohduttaa, että mua ja uusia mutsikavereitani kyllä yhdistää muukin kuin äitiys.

Vaikka olen onnistuneesti rikkonut epämukavuusaluettani käymällä lapseni kanssa syksystä lähtien muskarissa, niin rohkea en vielä ole, että uskaltaisin leikkipuistoihin. Ajatuskin suljetusta karsinasta täynnä vieraita äitejä saa vatsan muljahtamaan samalla tavalla kuin olisin menossa pitämään ilman valmistautumista puhetta kasvissyönnistä broilerifarmareiden kevätkokoukseen.

Kuten mikä tahansa aihe voi, silloin tällöin blogissa sivuamani pelko leikkipuistoja kohtaan on saanut anonyymeissa ankeuttajissa aikaan vitutusta. Mun olisi kuulemma aika alkaa ajatella lapsilähtöisesti ja raahata lapseni ja perseeni puistoon, oli sää tai fiilis mikä tahansa. Multa on myös kysytty, mitä ihmettä aioin tehdä lapseni kanssa, jos leikkipuisto ei tule kysymykseen.

Mä olen itse elänyt lapsuuteni maalla, jossa lähimpään leikkipuistoon olisi pitänyt lähteä autolla. Muistankin käyneeni leikkipuistoissa vain ulkomaanreissuilla. En silti koe, että vanhempani eivät olisi ajatelleet lapsilähtöisesti. Eivätkä he takuulla olleet pulassa ilman leikkipuistoja ja kyselleet hädissään, mitä ihmettä nyt tekevät lapsiensa kanssa. Leikkiä ja puistoa löytyy sekä maalta että kaupungista, myös ilman leikkipuistoja.

Leikkipuisto on helppo ratkaisu, jos sietää siellä pesivät ankeuttajat, mutta musta on kivempaa kokea ja nähdä elinpiiriään karsinan ulkopuolellakin. Retkeillä, tutkia, ymmärtää ja oppia. Näissä hommissa ei tarvitse mielestäni mennä vain lapsen tai vain vanhemman ehdoilla. Musta on ihanaa, että voin tehdä asioita lapsenmielellä taaperoni kanssa. Mutta lisäksi aioin jatkossakin omien vanhempieni tapaan ottaa lapseni mukaan myös omiin menoihini.

Ja sitten välillä on kiva vaihtelun vuoksi käydä myös leikkipuistossa. Mutta siihen asti kunnes olen kerännyt tarpeeksi rohkeutta kohdata penkeillä viattoman näköisinä vaanivat ankeuttajat, aioimme käydä niissä tähänastiseen tapaan vain niiden ollessa suljettuina ja tyhjillään.

Jaa