Hirmuinen tarve puuhastella. Taitaa olla päivä päivältä pidempään ja kirkkaammin helottavan auringon ansiota, että mieli pulppuaa uusia ajatuksia. Kotonakin haluaa pistää töpinäksi ja jynssätä räsymatot puhtaaksi, tuulettaa verhot ja aloittaa viisi uutta omepeluprojektia, vaikka edellisetkin ovat kesken. Tavarat ovat vaihdelleet paikkaa ja maalikerroksia on sudittu vanhojen päälle. 

Kun kantaa sisälle pakkasen puremia petivaatteita, liinavaatekaapilla iskee mälsyys. Tekisi mieli saada jotain uutta, vaikka tarvetta ei olisikaan. Kaappiin viikatut pussilakanat näyttävät tunkkaisilta, eikä moinen sovi fiiliksiin, kun mielessä puhaltavat uudet ja raikkaat tuulet.

Kävinkin ihan vain vähän tutkimassa, mitä ihania mahdollisuuksia uneen kääriytymiseen nettikaupoissa on. Siinä nettiunelmoidessani törmäsin Finlaysonin huikeasta Elefantti-kuosista valmistettuun vauvan pussilakanasettiin, joka on ollut myynnissä tammikuusta lähtien. Vekkulit Elefantit on suunnitellut Laina Koskela vuonna 1969.

Miksei tätä ollut saatavissa reilu vuosi sitten, kun tuskastelin vauvojen tylsien pussilakanavalikoimien ääressä! Nyt vauvalakanat eivät kuitenkaan ole enää ajankohtaisia, ja meillä elefantti-innostukseen riittää taannoin hankkimani sisustustyyny tuolla samaisella keltaisella Elefantti-kuosilla. Katsotaan asiaa sitten uudestaan, kun tulee ajankohtaiseksi pedata Minimen sänkyyn vauvalakanoiden sijaan lastenlakanat.

Aikuisten lakanoiden äärellä taas ihastuin Aini Vaarin Finlaysonille vuonna 1961 suunnittelemaan klassikkoon, Taimi-pussilakanasettiin. Se on samalla arkinen sekä juhlava ja vie kukillaan ajatukset kesään ja haaveidemme siirtolapuutarhamökkiin. Mustikansinisten vällyjen alle kelpaisi kömpiä näkemään unia!

Kaikkein eniten ihastuin kuitenkin Aino-Maija Metsolan Marimekolle suunnittelemaan Jurmo-pussilakanasettiin*. Sinisenä kuosi on ihanan raikas ja samaan aikaan pirteä, mutta silti tarpeeksi rauhallinen taatakseen leppoisat unet. Mutta jestas näitä hintoja, tämäkin maksaa 89 euroa per setti! Olenkin yrittänyt kurkkia, josko näitä myytäisiin edukkaammin Herttoniemen tehtaanmyymälässä, mutta taitaa olla niin uusi tuote, että alelaareihin päätymiseen menee tovi.

Yllättävän kivoja lakanakuoseja löytyy myös Elloksen Charlalta* ja KodinYkkösen Annolta. Niiden hinnatkaan eivät saa kukkaron nyörejä hirttosilmukalle. Jostain syystä mä en vaan kuitenkaan osaa ostaa lakanoita muualta kuin Finlaysonilta ja Marimekolta.

Ei siis auta kuin jatkaa ainakin toistaiseksi haaveunien näkemistä vanhoissa ja ihanan pehmoisiksi vuosien saatossa kuluneissa lakanoissamme.

Jaa