Tänä keväänä viljelykauden aloitus ajoittuu meillä tavanomaista myöhemmälle, sillä päätimme siemenestä kasvattamisen sijaan ostaa taimet valmiina. Vähän tylsää ja paljon kalliimpaakin, mutta meillä on nyt kissojen lisäksi myös yksi liikkumaan oppinut minityyppi kiskomassa kasvatusastioita ikkunalaudoilta alas. Liikaa jännitysmomenttia muutaman ihan alusta asti kasvatetun chilin ja mansikan tähden.
Päästään me onneksi peittelemään siemeniäkin multaan, kun säkkiviljelmille Kalasatamaan taas keväämmällä pääsee. Esimerkiksi kesäkurpitsat ja erilaiset pavut ovat tuottaneet hillittömän määrän satoa, vaikka olemme kylväneet ne suoraan maahan vasta loppukeväästä. Tänä vuonna pitää kokeilla jo satoisaksi todettujen kasvien lisäksi ainakin munakoisoa, joka kuulemma sekin viihtyy viljelyksillä hyvin. Lisäksi täysin uusi tuttavuus shisoa, eli veripeippi, pääsee jo hassun nimensäkin puolesta testiin.
Siihen asti kunnes parveke, säkkiviljelmät ja ympäröivä luonto alkavat jälleen tuottaa satoa, meillä versoaa rehevänä keittiön yrttipuutarha. Kaupan tätien ja setien yrttiruukut roikkuvat keittiömme verhotankoon kiinnitetystä yrttitelineestä. Bongasin sen muinoin Kottaraisen Visuaalisesti vaativa -blogista ja hankin heti itsellenikin tuon nerokkaan hyllykön.
Yrttihyllykköä valmistavat työhön kuntoutettavat helsinkiläiset työttömät Uusix-verstailla. Tarkistin Kyläsaaren Uusix-kaupasta, että yrttihyllykköä on edelleen saatavissa tilauksesta ja ehkä myöhemmin keväällä myös suoraan kaupasta. Edit: Uusix-verstaiden tiedottaja otti yhteyttä ja kertoi, että kaupan myyjän tiedoista poiketen yrttihyllykön valmistus on lopetettu, höh!
Roikkuvan puutarhan pleksiosat ovat kierrätettyä materiaalia – meidän versiossa ne ovat peräisin meille tutulta ponnistamolta, Kätilöopistolta. Aino Aallot* yrttiruukkuina näyttivät niin kauniilta, että kopion senkin idea suoraan Kottaraiselta.
Tuoreet yrtit ovat arkista luksusta ja tuovat helposti freesiyttä, makua ja näköä ruokiin. Kun Minime vielä söi soseita, yrttihyllyköstä oli kätevä napata maustamattomana pakastettujen soseiden joukkoon makua. Lasit yrtteineen on helppo nostaa ruokapöytään, jos joku esimerkiksi tahtoo lisätä pastaansa basilikaa tai keittoonsa korianteria. Meillä tuoreita yrttejä tykkäävät popsia salaa myös perheen karvaiset jäsenet, mutta roikkuvassa hyllykössä yrtit saavat olla kissoilta rauhassa.
Kesäksi yrtit siirtyvät parvekkeelle Lähiöjepen eurolavasta nikkaroimaan kasvatushyllykköön, sillä ikkunasta kuumana porottava aurinko ja lasiset ruukut saavat yrttien juuret kiehumaan. Yrttien sekä muiden peruskasvilajien – ja sen veripeipin – rinnalle olisi nyt kiva keksiä vielä jotain uutta, johon testata viljelijätaitojaan.
Mitä teidän muiden kasvimaaintoilijoiden parvekkeilla, säkeissä, ryytimailla, ruukuissa ja viljelmillä ensi kesänä kasvaa?
sama homma, ulkoistan tänä vuonna kasvatuksen muille ja hankin valmiit taimet keväällä. Jotain on pakko asvattaa siemenestä, mutt ehkä se on tomaatti.
Me kasvatettiin viime vuonna kirsikkatomaatit siemenistä. Ne kasvoivat komeasti yli metrisiksi, puskivat hurjasti kukkaa ja lopulta myös tomaatteja. Mutta satoa alkoi tulla kunnolla vasta, kun ulkona alkoi jo kylmenemään, ja moni kukinnoista jäi kylmyyden takia kehittymättä. Joten mä en oikein tiedä, mihin aikaan ne tomaatit olisi pitänyt kylvää, kun viimmeksikin oltiin tosi ajoissa liikkeellä. Sen takia me taas ajateltiin ostaa just tomaatit taimina. Äh, ärsyttää koko taimiajatus, kun olisi jotenkin niin paljon kivempaa olla seuraamassa kasvua ihan siemenestä lähtien.
Minulla on jo siemenestä kasvamassa mansikat, tomaatit ja paprikat, kohta perään taimiastiaan pääsee kesäkurpitsat ka sokerimaissit.. Suoraan maahan kylvetään sitten avomaankurkut (viime vuonna ei onnistunut kylläkään, uusi kokeilu) ja kukkakaali, parsakaali ja pinaatti. Plus salaatit ja yrtit! 🙂 En malta odottaa kesää nyt kun talvea on jo vietetty!
Sokerimaissia joillakin oli viime vuonna Kalasatamassa, hyvin näytti tähkää tulevan. Meilläkään ei avomaakurkut nousseet viime vuonna lainkaan, joten käytiin hakemassa tyhjiin kohtiin valmiit taimet, jotka sitten ihan vaan muutaman kurkun tuottivat. Avomaakurkku on ihanaa ja mehukasta, olis kiva saada sen kasvatus toimimaan. Mites kukkakaali ja parsakaali, viekö ne paljon tilaa ja tuottavatko paljon satoa? Kun meillä viljelystilaa on niin vähän, pitää priorisoida kasveihin, joiden satokausi on pitkä ja hyvä.
Vitsit, mä tulin nyt vähän kateelliseksi, että sulla on ikkunalaudoilla siemeniä itämässä!
Mahtavaa! Täällä on omassa pienessä kasvihuoneessa ollut jo tovin kasvamassa paprika ja vadelma. Jälkimmäinen on ikuisuusprojekti, kiitos kissojen jotka livahtavat istumaan vattupuskaan ja napsimaan lehtiä heti jos ovi jää vahingossa raolleen..
Mansikka on toiveissa vielä ja miehellä chili.
Eksyin ensimmäistä kertaa blogiisi, ja pakko sanoa että on kyllä parasta luettavaa vähään aikaan! 🙂
Mutta niin, itse aion kasvattaa tänä vuonna parvekkeella muutamia lemppariyrttejä, tomaattia ja uutena tuttavuutena ajattelin kokeilla myös valkosipulia, joka kuuleman mukaan viihtyy useimmiten hyvin partsilla. Näitten lisäksi olis tarkoitus vallottaa pieni alue isovanhempien kasvimaalta. Sinne tulee tod.näk. kasvamaan ainakin porkkanaa, sipulia, kesäkurpitsaa, papuja ja avomaankurkkua. Vähän jännittää miten mun viljelmät onnistuu, kun oon vielä aika alottelija näissä viherpeukalo-hommeleissa 😀
Me yritettiin viime vuonna kasvattaa tomaattia jaa yrttejä…. huonoin tuloksin.. 😀
Kasvihuonevadelma, hihiii! Mä niin tiedän tuon kissojen halun osallistua viljelypuuhiin.
Kiva, että eksyit, koita eksyä useamminkin! Mut hei joo, valkosipulia! Viime vuonna Kalasataman tiluksilla naapuriviljelijät istuttivat ihan sellaisenaan valkosipulin maahan, siis sellaisen kaupan hevi-osastolta saatavan valkosipulin. Sanoivat, että siitä kasvavia varsia voi käyttää vähän kuin kevätsipulin varsia. Ja että moinen on ollut kova hitti kahdeksankymmentäluvulla 😀 Että hyvä kun muistutit, sellaiset voisi ehdottomasti heittää kokeiluun johonkin parvekkeen laareista.
Joo, etenkin just tomaatit ja yrtit sanoo välittömästi adios, jos ne unohtaa kesäkuumalla kastella päivittäin. Hirveen vaateliasta sakkia!
Mekin yritettiin viime kesänä uuden kodin pihassa kasvatella vaikka ja mitä, kunnes myönnettiin tappiomme ja tajuttiin, että piha on vaan liian varjoisa. Tänä vuonna keskitytään enemmän niihin varjokasveihin… 🙂 Ja ehkä hommataan jotain, millä niitä enemmän valoa kaipaavia saa sieltä aidan uumenista ylemmäs.
Meillä taas on se ongelma, tai sanotaanko haaste, että sekä säkkiviljelmille että parvekkeelle porottaa aurinko armottoman kuumana. Puolivarjoinen olisi kai kasveille aika kiva, mutta musta tuntuu että sellaista kasvuympäristöä ei löydy kuin sanoina siemenpussien takaa 😀
Olit Hesarissa! Luulen tunnistaneeni isäkuukausi Thaimaassa-jutusta teidät, niin tutulta reissu kuulosti 🙂
-Kaisa, stalkkeri-lukija
Hihii, hyvin stalkattu!
Hämmästellen ja ihaillen luen sun ja kaikkien kasvatussuunnitelmia! Mä olen sarjaa ”yrttini kuoli jääkaappiin” vaikka meillä on ihan pihakin. Sinne kasvaa joka kesä jotain ilman, että mulla on mitään osuutta asiaan. Siihen on tultava muutos! Taas muuten niin must-have-härpäkkeen esittelit (viimeksihän hain sen Swimtrainerin ja hyvin pelitti), että minähän heti otin yhteyttä Uusixin tiedottajaan ja kysyin, miten Tampereelle saisi yrttihyllykön. Toki vielä linkkasin sun sivun meiliin. Varastosta löytyi mulle, mutta ei niitä tosiaan enää enempää ollutkaan. Kiitos, kohta voin kokeilla josko yrtit tykkäis enemmän ikkunasta kuin jääkaapista!
Terveiset Uusixselta! Ihailin Lähiömutsin yrttihyllykkökuvia ja aloin itsekin unelmoida yrtinkasvatuksesta. Päivityksenä voisin sanoa, että Uusix saattaa vielä valmistaa yrttihyllykköä mikäli siihen saadaan tarvittavaa materiaalia eli pleksiä. Tällä hetkellä kierrätyspleksiä ei ole saatavilla, joten hyllyköiden valmistus loppuu toistaiseksi.
Meilläkin yrtit kuolevat jääkaappiin, kun siellä on vissiin liian kylmä. Että kiva, jos onnistuit vielä hyllykön saamaan, siinä yrttien eloonjäämismahdollisuudet ovat paremmat. Toki kyllähän ne missä vain purtelossa huoneenlämmössä viihtyvät jääkaappia paremmin, kunhan vain muistaa kastella paljon ja usein.
Kiva kuulla, että teilläkin Swimtrainer osoittautui hyväksi hankinnaksi!
Hihi, nämä yrtit on kyllä kasvattanut ihan puutarhan tädit ja sedät sekä kaupunkin henkilökunta vähän. Mulle jää vaivaksi ainostaan muistaa kastella niitä tarpeeksi usein ja ostaa uudet syötyjen tilalle. Toivottavasti saatte pian lisää pleksiä, tämä yrttihyllykkö on nerokas!
Raahasin kerran juopon tomaatin juhannusreissulle mukaan. Olihan se näky peräkontissa:D
Meidän parvekkeella kasvoi viime kesänä viidakko. Parvekkeen suurimmat valloittajat olivat tomaattipuskat. Mukana oli muun muassa myös mansikkaa, ananaskirsikkaa, paprikaa ja papuja. Suureksi suruksi kirva otti ylivallan ja valloitti ananaskirsikan ja paprikan! Puistatus kuhisevien puskien äärellä on yhä ihollani.. Sain asiakkailta äitiyslomalahjaksi myös viiniköynnöstä. Lehdet olivat komeat, mutta yhden yhtäkään rypälettä ei näkynyt. Muutimme joulukuussa omakotitaloon ja nyt on suuri into/paine saada kasvamaan kaikkea kivaa! Tekisi mieli kasvattaa siemenestä, mutta houkutus taimiin on suuri.. Viiniköynnös odottaa autotallissa, katsotaan jatkaako se eloaan!
Kyllähän nyt perheenjäsenet pitää raahata juhannuskemuihin mukaan, vaikka peräkontissa!
Ananaskirsikka voisikin olla kiva uusi kokeilu parvekkeelle, kiitos vinkistä! Paitte ilman kirvoja kiitos. Oma koti ja viiniköynnys kuullostaa kyllä kivalta!
Mä sain ystävältäni Saksan tuliaisina sellaisen yrttikasvatusjutskan, ainut vaan, kun en yhtään tiedä mitä ne pussit sisältää, enkä ole jaksanut sanakirjan kanssa ohjeita tutkia. Ostin siis viikonloppuna säkin multaa ja pistin siemenet kasvamaan. Odotan jännityksellä, mitä niistä tulee, vai tuleeko mitään… 🙂