Jos mun mutsina pitäisi valita tämän hetken lempilelu, se olisi korillinen Duploja. Mikä on sinänsä jännää, sillä en muista skidinä olleeni erityisen kiinnostunut noista muovipalikoista. Legoista mä jotain onnettomia taloviritelmiä rakensin, mutta koin lopulta kivemmaksi sisustaa kirjahyllyn alakaappiin rakennettua Barbie-yksiötä. 

Minime sen sijaan on ollut heti ensimmäisestä legokosketuksestaan lähtien sitä mieltä, että Duploissa on lempileluainesta. Ne kolisevat ja rämisevät juuri tarpeeksi ja niitä on kevyt ja kätevä viskoa ympäriinsä. Niillä elementeillä tuollainen pari kuukautta päälle vuodenikäinen saa aikaan jo monta leikkiä. Vaikka Minime viihtyy välillä jo tovin touhuten itsekseen, kivointa Duploilla on kuitenkin leikkiä jonkun rakennustaitoisen kanssa. Toisten rakennelmien hajottaminen on nimittäin parasta sitten vatsan pöristämisen.

Meillä on käytössä mun ja sisarusteni vanhoja Duploja, ja lisäksi olen täydentänyt saalista kirppareilta. Kun vuosikymmeniä leikeissä pyörineet palikat heittää astianpesukoneeseen, ne ovat taas kuin uusia. Siksi olen vannonut, että Legot hankitaan meille käytettyinä. En kuitenkaan kyennyt kieltäytymään, kun legolaiset halusivat kartuttaa Duplo-koriamme lähettämällä meille heidän uutuustuotteensa, hinauslelun.

Sillä miten nerokas idea tammikussa myyntiin tulleessa lelussa onkaan! Paketissa tulee mukana rakennuslevy, jossa on pyörät alla ja naru kiinni. Settiin kuuluvilla erimuotoisilla palikoilla levylle pystyy luomaan eläimiä, joita voi sitten vedellä perässään. Duplon hinauslelu yhdistää siis kaksi legendaarista lelukonseptia – rakennuspalikat ja perässä vedettävät lelut. Niin yksinkertaisen hyvä idea, että en ymmärrä, miten sitä ei ole tietääkseni aikaisemmin keksitty!

Ja kuten aina, vain mielikuvitus on rajana siinä, minkälaisia otuksia laudalle rakentaa. Uudet palikat tuovat ihanan freeseillä väreillään vähän raikkautta tunkkaisten kasariväristen Legojen keskelle. Sillä tietenkin uudet Duplot ovat yhteensopivia noiden meidän vuosikymmeniä vanhojen palikoiden kanssa. Se onkin yksi syy, miksi tykkään Legoista. Koska palikoiden malli pysyy samana vuodesta ja sukupolvesta toiseen, niiden keräilyn voi aloittaa pikkuhiljaa ja halutessaan ne saa salettiin myytyä eteenpäin.

Mä olenkin myöhäisheränneenä leikkinyt intopiukassa noilla lapsuuteni Duploilla nyt vuosikymmenien harkinta-ajan jälkeen. Mun rakennusinnostus on jo niin suurta, että huolettaa itseänikin. Mulla on nimittäin välillä kaksi rakennuspistettä. Toisen rakennan hämäykseksi Minimelle, jotta hän keskittyisi hajottamaan sitä. Ja sillä aikaa, kun selkäni takana hämäystornia hajotetaan, rakennan kiireellä sitä varsinaista Duplo-taideteosta.

Jaa