Olen viimeksi ollut lentokoneella matkassa raskaana ollessani, joten nyt on edessä erilainen loma. Valmistautumisessa pitää ottaa minityyppi huomioon ja matkatavaroiden pakkausta ei uskalla enää tehdä viime tingassa. 

Ennen rinkassa oli mukana kaikki tärkeä, kun sinne oli paiskonut bikinit, huivin ja kasan höttöpokkareita. Nyt on kuitenkin pitänyt miettiä vähän enemmän. Mitään eriskummallista lapsitarpeistoa ei pakattavien tavaroiden läjään ole kertynyt, mutta kummasti kaikenlaista pientä. Kun eipä sitä ennen esimerkiksi tarvinnut leluja lentokoneeseen.

Amatöörilapsiperhematkustajien apuna matkan suunnittelussa on ollut WSOY:ltä saamani Lapsiperheen matkakäsikirja. Siihen on koottu 31 erilaista matkakertomusta erilaisten perheiden reissuilta vinkkeineen. Paikkansa on niin Kuuballe, Dubaille kuin Ahvenenmaallekin.

Paras osa kirjasta on kuitenkin alun lapsiperhematkustamisen aakkoset. Siinä käydään läpi asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, kun matkaan lähtee myös lapsia. Vinkeissä on ajateltu niin laiva- kuin automatkustajia, vauva- kuin teiniperheitä ja ranta- kuin kaupunkilomia.

Itse poimin muistiin kirjasta parhaat niksit omaa reissuamme ajatellen:

Talkki. Kuumissa kohteissa sen käyttö taipeissa, kainalossa ja kaulalla helpottaa. Talkki oli pelastaja taannoisella reissullamme Egyptissä, jossa kulttuurin takia täytyi pukeutua peittävästi, vaikka oli hiostavan kuuma. Silti ilman kirjaa olisin saattanut tuon ihmepelastajan unohtaa!

UV-suojatut kankaat. Ne voi virittää vaikka kantorinkassa kulkevan lapsen harteille. Minime lähtee kuitenkin reissuun viime kesäksi hankituissa UV-vaatteissa ihan perushuivi aurinkosuojana. Ostin myös muutaman lisäpurtelon Lähiömutsin viime kesäisen aurinkovoidetestin voittanutta%3Cimg%20src=%22http://impgb.tradedoubler.com/imp?type(inv)g(757154)a(2186805)%22%20/%3E” target=”_blank”> Lovean aurinkorasvaa*.

Turvakaukalo. Turvakaukalo kulkee kohteeseen lentokoneen ruumassa pääsääntöisesti ilman lisämaksua. Päädyimme kuitenkin menemään maassa maan tavalla, ja jättämään turvakaukalon kotiin. Lentokentälle tilaamassamme taksissa (miten järjestelmällistä entiseen aikoihin verrattuna!) turvakaukalo on, joten omaa ei tarvita. Ja muuten kuvittelisin menopelinä toimivan pääsääntöisesti tuk tukit.

Lapsenvahti. Esimerkiksi Vietnamissa saman hoitajan saa avukseen koko viikoksi noin 20 euron hintaan. Vahvassa harkinnassa, jos esimerkiksi aiomme snorklaamaan.

Vanhempien yhteystiedot. Pikkulapselle voi laittaa nämä tiedot eksymisen varalta lapulla taskuun. Vetoketjuun kiinnitettävät taaperokyltit on helppo siirtää vaatteesta toiseen. Ranteeseen laitettavat Infoband-rannekkeet kestävät uimista. Hankimme jälkimmäisen, just in case ja mielenrauhan turvaamiseksi.

Uima-allas. Ilo ja huonossa tapauksessa myös painajainen. Uima-allas ilman suoja-aitaa voi johtaa painajaismaiseen lomaan, kuten myös parvekkeet, joiden kaiteissa on helppo kiipeillä. En ole koskaan ollut hotellissa, jonka uima-altaassa olisi suoja-aita. Tämä reissu ei tee poikkeusta.

Kantoreppu. Kantoreppu pelastaa tilanteesta lentokentällä, kun tarvitsette vapaat kädet paperirumbaan, mutta yhtälailla museossa, jonne ei saa viedä lastenrattaita. Lastenrattaita voi tarvittaessa lainata monesta hotellista.
Emme ole ottamassa rattaita mukaan lainkaan.

Vedenkeitin. Ei ole hullumpi idea ottaa mukaan pieni vedenkeitin, jonka avulla voi näppärästi desinfioida tuttipullot ja tutit, lämmittää vesihauteessa vauvanruuat ja keittää pussipuurot. Kyselyjen mukaan varaamissamme hotelleissa on vedenkeittimet. Mä en kyllä ihan usko. Mutta eiköhän me nuo pussipuurot jotenkin tarjoiltavaksi saada.

Vauvankoppa lentokoneessa. Alle puolivuotiaalle (tai alle 10-kiloiselle) lapselle voi joltain lennoilta varata ensimmäiseltä riviltä seinään kiinnitettävän baby cotin eli vauvankopan. Se pitää yleensä tilata erikseen asiakaspalvelusta puhelimitse. No tää meni jo, mutta olisi maar helpottanut kymmenen tunnin lentomatkoja.

Matkatavarat. Alle kaksivuotias sylilapsi saa yleensä ottaa mukaan matkatavaroita 10 kiloa vaunujen lisäksi. Sylilapsella ei saa olla omaa käsimatkatavaraa. Mä olen kuullut, että sylilapsi saisi ottaa ihan oman täyden matkalaukullisensa tavaraa. Mutta eipä sen väliä, näytettäisiin mahtuvan yhteen matkalaukkuun ja käsimatkatavaroihin koko sakki, mutta otetaan joka tapauksessa vielä yksi rinkka mukaan paikallisia löytöjä varten.

Lentokentällä. Helsinki-Vantaan lentokentältä saa lainata rattaita. Monilla lentokentillä on perheille omat lähtöselvitys- ja turvatarkistuslinjat. Lasten kanssa matkustettaessa turvatarkastuksen läpi saa viedä nesteitä sekä muita tarvittavia eväitä (alle kaksivuotiaalle sylimatkustajalle lennon hintaan ei kuulu ruokaa). Lähtöselvityksessä kannattaa kysyä mahdollisia ylimääräisiä vapaita paikkoja lennolta, jolloin saatte mahdollisesti perheellenne lisätilaa. Haa, lapsiperheellisten pirulliset etuoikeudet!

Villasukat. Hotellihuoneen lattia voi olla kylmä, ja lisäksi villasukat ovat myös huippumukavat lentokoneessa. No äläpä, mutta silti en olisi niitä muistanut pakata käsimatkatavaroihin!

Harso. Iso harso toimii oivana retkipyyhkeenä. No niinhän muuten toimiikin – ja vielä vähän tilaa vievänä ja nopeasti kuivuvana sellaisena!

Pyykkäys. Retkeilyliikkeissä on myynnissä pyykinpesuainetta, joka liukenee pienistä paperinpalasista. Hotellitkin tarjoavat pyykinpesupalveluita. Loistava idea on myös koko vaatevaraston pesettäminen loman viimeisenä päivänä, jolloin kotona saa avata matkalaukut, jotka ovat täynnä puhtaita ja silitettyjä vaatteita. Pidemmänpuoleinen reissu, mahdollisimman vähän matkatavaroita ja sotkua aikaansaava yksivuotias. Käytämme siis hotellien pesulapalveluita – etenkin kirjan neuvosta loman viimeisenä päivänä!

Lasten matka-apteekki. Muista Osmosal-jauhe matkaripulin hoitoon. Totta tosiaan, perusmatka-apteekissamme olevaa Imodiumia ei varmaan ihan helposti saa lapselle annettua, joten jauhe on parempi. Toivottavasti ei kuitenkaan jouduta kokeilemaan ainakaan montaa kertaa, miten helppoa hirvittävältä maistuvan jauheen antaminen lapselle on.

Syöttötuoli. Mukaan voi ottaa kankaisen, tuoliin kiinnitettävän syöttötuolin. Me syödään sapuskamme mielellään niin, että kaikki voivat aterioida kahdella kädellä ja Minime saa sotkea omaa tonttiaan, ei vanhempiensa vaatteita. Niinpä siskoni lahjaksi antama kankainen syöttötuoli pääsee reissussa kokeiltavaksi.

Turvallisuus. Koko perheen matkustusasiakirjoista tulee ottaa kopiot, joita säilytetään skannattuina internetin kautta toimivassa sähköpostissa, kuten Gmail. Meillä on aina ollut vain paperiset kopiot, miten en ole urpona tajunnut tätä!

Mitä vinkkejä teillä on antaa pakkauspuuhiin ja yksivuotiaan kanssa matkustamiseen? Onko jollain esimerkiksi patenttiratkaisu lelusta, joka jaksaa kiinnostaa koko 10 tunnin lentomatkan, mutta ei saa kanssamatkustajia (mukaan lukien lapsen vanhemmat) hulluiksi? Tai että onko ihan naurettavaa kuvitella pystyvänsä lukemaan kaksi kirjaa viikossa, kun matkakaverina on tärinäsanteritaapero? Vai pitäisikö niitä ottaa enemmän, kun iltamenot ovat tällä reissulla rajattu hotellihuoneeseen ja hotellihuoneen terassille?

Jaa