Kaupallinen yhteistyö: Kaslink Aito
Valmistin viikonloppuna ensimmäistä kertaa itse mämmiä. Rakastan tuota tahmeaa perinneherkkua, mutta en ollut aikaisemmin edes miettinyt, että sitä voi tehdä itsekin. Jännästi tässä ajassa puuhastelija kuitenkin keksii uusia tapoja täyttää päivänsä lasten kanssa kaikenlaisella mieltä tyydyttävällä tekemisellä.
Siispä mämmiä tekemään! Vasta netin tonkiminen selvitti, että mämmihän on oikeastaan imellettyä mallas-ruispuuroa. Tietenkin. Jos entisaikoina jouluna on ollut vielä juureksia imellettäväksi, tähän aikaan keväästä on ruokakomeron perältä varmimmin löytynyt ruisjauhoja, maltaita ja vettä.
Vuosisatojen aikana mämmin resepti ei juuri ole muuttunut. Mutta nykyään mämmiin lisätään kolmen raaka-aineen lisäksi myös mausteita; suolaa, jauhettua pomeranssinkuorta ja siirappia. Itse luotin ensimmäisellä mämmikokkauskerrallani itseoikeutetusti perinteet tuntevien Marttojen ohjeeseen.
Vielä tehdessä fiilistelin, miten helppoa mämmin tekeminen olikaan. Aikaa vievää toki, sillä mämmikattila pitää laittaa pariin kertaan uuniin imeltymään keittämisen välissä, kunnes se sitten lopulta kaadetaan uunivuokiin ja laitetaan vielä kolmannen kerran uuniin imeltymään.
Vasta valmista mämmiä maistaessani totesin, että ei se nyt niin helppoa ollutkaan. Mämmistä tuli liian tönkköistä ja kuivaa. Kaupan valmismämmit ovat mehevämpiä ja parempia.
En silti luovuta, vaan aion ensi vuonnakin laittaa mämmipadat kuumaksi. Silloin tosin käytän vähemmän jauhoja sekä enemmän mausteita ja joko laitan uunin pienemmälle tai vähennän imeltymisaikaa, jotta mämmiin jäisi enemmän mehevyyttä.
Mutta hienosti me olemme jo tyhjentäneet kaksi isoa vadillista mämmiä ja yhden pienen. Taikasana on yhteistyökumppanini Kaslink Aiton uusi vaahtoutuva vaniljakastike. Se kun on niin herkkua, että menee vähän koppuraisempikin mämmi siinä sivussa. Kastiketta voi töräyttää mämmin kylkeen ihan sellaisenaan tai sitten sen voi vaahdottaa kuohkeaksi, kuten me teimme. Soossi on tehty Suomessa ja se on vegaaninen ja uudistetun reseptin myötä myös täysin gluteeniton.
Jos kaipaa kevyempää kaveria mämmilleen, mikä vain Aiton kolmesta kaurajuomasta sopii lorautettavaksi mämmikulhoon. Jos kaipaat freesiyttä, suosittelen nappaamaan kaupan kylmäkaapista Kaslink Aiton Tuore kaurajuoman. Jos taas etsiskelet täyteläisempää meininkiä, Aito Kaurajuoma Barista on paras valinta.
Pakkasessa on vielä kahdeksan pientä rasiaa itse tehtyä mämmiä. Eiköhän niillä just ja just vietetä tämä pääsiäisaika rukiisesti.
Mä rakastan sun visuaalisuutta. Ihania esineitä, astioita, kuvia. Vaikka mämmi ei ollut täydellistä, niin silmäniloa ja kauneutta riittää.
Voi että, ihana kuulla, kiitos <3 Hauskaa, että mun rakkaus kauniita astioita kohtaan välittyy kuvien kautta meidän kodin ulkopuollellekin!
Auttaskohan tönkköön mämmiin sama kun vispipuuroon kuohkeutus, eli yleiskoneella/vatkaimella sekotus
Voisihan se tosiaan toimiakin!
Kun mämmi on imeltämisen jälkeen selvästi tönkköä, niin notkista mämmiseosta kuumalla vedellä niin että saat sakean vellimäisen mämmiseoksen.
Laita mämmi korkeareunaiseen lasiseen tai keraamiseen uunivuokaan.
Paista mämmiä aluksi ½ tuntia noin 170 asteisessa uunissa. Lisää pinnalle paistamisen aikana 2 kertaa siirappivettä estämään kuorettumista. Alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin voit paistaa täysiä vuokia. Näin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu ja saat hyvin onnistuneen mehevän mämmin.
Paista mämmiä sähkölieden uunissa noin 3-4 tuntia.
Mistä tuo ruskea pupuasu on? Hakusessa olisi joku vastaava ihan jokapäiväisiin leikkeihin.
Taisinkin jo vastailla sinulle sähköpostilla. Mutta tosiaan harmillisesti noiden asujen valmistaja on lopettanut toimintansa. Ovat ihan superhyvät asut, tuoneet iloa lähes päivittäin lasten leikkeihin jo viiden vuoden ajan.
Perinteiseen vanhanajan mämmiin ei lisätä valmistusvaiheessa sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan imeltämällä. Tarvittessa lautaselle lisätään sirotesokeria. Näin vältetään ”sokeripommi”.
NYKYAIKAISESTI IMELLETTY PERINTEINEN VANHAN AJAN MÄMMI
ESIVALMISTELUVAIHE:
3 litraa vettä kuumennetaan 5 litran kattilassa 71-75 asteiseksi.
450 g maltaita ja 800 g jauhoja sekoitetaan huolellisesti kattilassa 71-75 asteiseksi kuumennettuun veteen niin että saadaan notkeahko puuro.
IMELTÄMISVAIHE:
Laitetaan kansi kattilaan. Kattila laitetaan 65-70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä noin 3 tuntia. Puuroa sekoitetaan imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
Lisää suola ja tässä vaiheessa voi lisätä myös mausteet.
JOS HALUAA. Puuron voi kuumentaa kiehuvaksi koko ajan sekoittaen varoen pohjaan palamista. Kun puuro alkaa kiehumaan siirretään se sivuun ja annetaan seistä noin 15 minuuttia.
PAISTOVAIHE:
Laita notkeahko puuro lasi- tai posliinivuokaan ja laita paistumaan 130-140 asteiseen sähkölieden uuniin ja annetaan paistua noin 3 tuntia. Paiston aikana lisätään pinnalle 2-3 kertaa pari ruokalusikallista vettä mikä estää pinnan kuorettumisen.
Hallitaan nesteen määrällä ennen imeltämistä mämmi notkeaksi puuroksi. Imeltämisen aikana mämmi notkistuu vielä lisää. Jos mämmistä haluaa vispipuuron kaltaista, niin silloin mämmi kypsennetään isossa kattilassa keittämällä tai uunissa noin 3 tuntia noin 120 asteessa ja vettä pinnalle kuortumisen estämiseksi. Keittäminen on selvästi suuritöistä ja suosittelenkin uunissa kypsentämistä ja kypsentämisen jälkeen mämmi vatkataan samalla jäähdyttäen vispipuuron kaltaiseksi. Kuohkeaksi vatkattu mämmi laitetaan sopiviin mämmin arvolle sopiviin tarjoiluastioihin.
Gluteeniton mämmi.
Yleisesti gluteeniton mämmi valmistetaan epätyypillisistä raaka-aineista. Oikea mallasmämmi valmistetaan mallastetuista viljoista – se on myös gluteenittomana mahdollista.
Gluteeniton siirapilla makeutettu mämmi valmistuu varsin yksinkertaisista raaka-aineista:
3 litraa vettä kuumennetaan noin 75 asteiseksi.
75 asteiseen veteen lisätään luontaisesti gluteenitonta tattarimallasta ja luontaisesti gluteenitonta tattarijauhoa – maun mukaan sopivassa suhteessa, niin että saadaan puuromainen velli. Seos laitetaan noin 75 asteiseen uuniin noin 2 tunniksi hautumaan ja se samalla turpoaa. Jos seos sakenee, niin seosta ohennetaan noin 75 asteisella vedellä. Hautumisen aikana seokseen lisätään ripaus suolaa. Voi myös maustaa. Siirapin lisääminen on pakollista, koska maltaat ja jauhot ei sisällä imeltymisaktiivisuutta.
Hauduttamisen jälkeen seos laitetaan uunivuokaan ja paistetaan 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia – pitempäänkin. Paistamisen aikana lisätään pinnalle muutaman kerran muutama ruokalusikallinen siirappivettä estämään kuorettumista.
Mämmi on parhaimmillaan, kun se on seisonut viileässä 3 päivää. Mämmivuoilla on taipumus tyhjentyä seisomisen aikan ja mämmiä kannattaakin valmistaa samalla kerralla useampia vuoallisia .
Hip Hei !
Gluteenittoman mämmin voi valmistaa aidosti imeltämällä luontaisesti gluteenittomista raaka-aineista.
Imeltämiseen soveltuu ”puhdas kaura” kaurajauho.
Tattarimallasmämmi:
Tattarimallas ja tattarijauho ja imeltämiseen imeltävää aktiivisuutta sisältävä ”puhdas kaura” kaurajauho. Tattarijauhon voi jättää kokonaankin pois, tai osa jauhosta voi olla jotain gluteenitonta jauhoa.
Kauramallasmämmi:
Kauramallas ja Imeltämiseen imeltävää aktiivisuutta sisältävä ”puhdas kaura” kaurajauho. Osa jauhosta voi olla jotain gluteenitonta jauhoa.