Kaupallinen yhteistyö: Kuoma

Ikonisempaa lastenkenkää saa hakea. Pohjolan kylmissä olosuhteissa säällä kuin säällä ulkoilevia lapsia on yhdistänyt vuosikymmenien ajan yksi kenkäpari: Kuoman Putkivarsisaappaat. Muistan nähneeni joskus kuvan, jossa päiväkodin eteisessä oli rivissä kymmeniä pareja erikokoisia mustia Putkivarsia.

Voikin arvailla, että Kuomat jalassa hiekkalaatikolla tapittavia suomalaislapsia on vähintään yhtä paljon kuin lapsia, jotka ovat nukkuneet äitiyspakkauksen makuupussissa ja joiden päähän on vedetty Suomesta maailmalle lähtenyt erikoisuus: kypärämyssy.

Kuomien ikonisuudesta huolimatta meidän lapsillamme ei koskaan ole ollut Putkivarsisaappaita. Ei vaikka joitakin vuosia sitten haastattelemani jalkaterapeuttikin kertoi käyttävänsä lapsellaan talvisin juurikin Kuomia, ja vaikka kotimaiset Kuomat muuten mätsäävät arvoihini. Luulen Kuoma-kokemattomuutemme johtuvan siitä, että niiden jälleenmyyjistä isoimpia ovat automarketit, joita ei meidän elinpiirimme satu ainuttakaan.

Nyt tilanne on kuitenkin korjattu, sillä lapset saivat tulevaksi talveksi yhteistyön osana Kuoman Putkivarsisaappaat. Kuopuksella oli jo talvikengät, mutta otimme Kuomista isomman koon, jotta ne menevät kohisten kasvavalla lapsella vielä keväthangillakin. Kuoman se tunnetuin kenkämalli, Putkivarsi, täyttää tänä vuonna 30 vuotta, minkä kunniaksi lapset saivat heitä varten heidän koossaan tehdyt juhlavuosikengät.

Kuoman Putkivarsia on vaikka missä väreissä, mutta nämä erikoismalliston kultasomisteiset kengät eivät ainakaan huku päiväkodin ja koulun eteisen mustien kenkien joukkoon. Minä tykkään esikoisen kukkakuvioisista kengistä yhtä paljon kuin lapsi itsekin, kun taas kuopuksen popojen monsteriautokuosi päristää vauhdilla makumieltymysteni ohi. Mutta eivätpä ne minun kenkäni olekaan, vaan kuopuksen, joka kuosista ja etenkin kultaisista tehosteista tykkää. Se on tärkeintä.

Lapsille mieleisten kenkien lisäksi on tietenkin tärkeää, että kengät ovat mahdollisimman arvojani vastaavat. Kaikki Kuoman kengät tehdään heidän Kuomiokosken-tehtaallaan Etelä-Savossa ja kaikki Kuoman jalkineet ovatkin Avainlippu-tunnuksen ansainneita. Se on upeaa ja harvinaislaatuista! Minulle kotimaisuus ja ylipäätään lähituotanto ovat tärkeitä ostokriteereitä sekä työllistymisen, tuotannon eettisyyden että ilmaston näkökulmasta.

Vaikka Kuoman Putkivarret ovat ulkonäöltään läpeensä tutut, ne yllättivät ensikertalaisen. Niissä on paksu pohja maasta hiipivää routaa vastaan, mutta polyuretaanista valmistettu pohja on ällistyttävän kevyt ja jopa yllättävän taipuisa materiaali. Luulin Kuomien olevan raskaat ja vähän tönkötkin, kuten lämpimät talvikengät usein ovatkin.

Kuomalla on kenkiä koko perheelle, ja minä ja puoliso saimme myös kuvauslainaan Putkivarret. Ne oli helppo kiskoa jalkaan, ja liekö juuri keveytensä ansiosta ne pysyivät menossa mukana klonksumatta metsähyppelyllämme. Yllättävän hyvästä istuvuudesta huolimatta Putkivarsien lesti on silti tilava, ja jos kerran supertarkka jalkaterapeutti hyväksyy Kuomat, en minäkään ala sen kummemmin nutista pohjan muotoilusta.

Jos joku muukin sattuu olemaan kaltaisemme Kuoma-amatööri, kerrottakoon vielä se, että Putkivarsisappaissa on heijastimet ja että ne voi pestä pesukoneessa 30 asteessa. Vedenpitävät Kuomat eivät ole, mutta päällinen on vettä ja likaa hylkivä. Kanta- ja kärkivahvikkeet pitävät kulutuskeston lisäksi huolta siitä, että loskasäälläkin kengän luulisi pysyvän kuivana varmemmin.

Nyt sitten odotetaan, josko tänään alkanut marraskuu yllättäisi lumisesti, ja saataisiin valoa ja iloa tuova lumipeite pika-aikataululla tänne Etelä-Suomeenkin. Eteisessä lunta odottaa ihanan juureva ja suomalaista perinnettä noudattava talvikenkärivi: minun perintölapikkaani ja lasten kultahohtoiset Putkivarret.

PS. Lähiömutsin Instagram-tilillä on meneillään arvonta, jossa voi voittaa yhden parin lasten Putkivarsia 30-vuotisijuhlakuosilla (Kulta-Ulpukka tai Kulta-Monsteri). Kengät valmistetaan voittajan koon mukaan, ja valittavana ovat koot 20–39.

PPS. Esikoisen takki saatu.

Jaa