Kaupallinen yhteistyö: Kaslink Aito
Olen aamupalaihminen. Jos päädyn liikenteeseen ilman aamupalaa, koneistoni ei käynnisty. Vaikka paikkaisin aamiaisvajeen lounaalla, aivoni ovat koko päivän vajaatoiminnassa ja iltapäivään mennessä keho painuu väsymyksestä läjään. Voin jättää muita aterioita väliin, vaikka se suositeltavaa ei tietenkään ole, mutta aamupalaa ilman en voi olla.
Siksi kiireaamuinakin kiskon napaani vähintään aamiaiseni peruspilarit: pressopannussa valmistetun tummapaahtoisen kahvin mikrossa lämmitetyllä kauramaidolla (lorautan kauramaitoa mukiin melkein yhtä paljon kuin kahvia) ja marjasmoothien, jonka sekaan laitan yleensä myös lisäkuitua vaikkapa kaurahiutaleista ja proteiinia pähkinöistä tai siemenistä. Smoothie on helppo ottaa mukaan vaikka metroon juomapullossa, ja jos tiedossa on oikein vauhdikas aamu, teen sen suosiolla jääkaappiin valmiiksi jo illalla.
Mutta jos aikaa vain on, annan aamupalalle aikansa. Muut päivän ateriat voin kiskoa vaikka lennossa, mutta aamupalahetki on pyhä rituaali. Sytytän kynttilöitä arkenakin ja laitan lempeää musiikkia soimaan. Kauramaitokahvin ja smoothien rinnalle pilkon porkkanoita ja muita kauden vihanneksia ja hedelmiä, paistan tai keitän kananmunia ja ehkä paahdan leivän, jonka päälle sudin seesaminsiemenistä tehtyä tahinia. Ja sanomalehti, se kuuluu aamupalarituaaleihini olennaisesti.
Aamukahvini olen juonut kasvismaidolla aina, sillä aloin juoda kahvia vasta tullessani äidiksi. Mutta minulla on menneisyys teenjuojana, joka lisäsi teekupposeensa tilkkasen maitoa (nykyään en lisää teeheni mitään). Vaihdoin teen lehmänmaidon kasvismaitoon ehkä 15 vuotta sitten, ja samalla aloin käyttää ruuanlaitossa pääasiassa kasvismaitoja. Taustalla olivat eettiset syyt. En syönyt lihaa, ja halusin vähentää edes vähän lehmänmaitotuotteiden käyttöä. Maidon kohdalla se oli helppoa, kun kasvismaitovaihtoehtoja jo oli – tosin hyvät vaihtoehdot olivat vähissä. Soijamaito toimi parhaiten, ja totuttelemalla totuttelin sen makuun.
Nykyään ovat onneksi kaukana ne ajat, kun opiskelijakämpässä kiskottiin teetä, jonka sekaan ilman oikeita otteita (hiljalleen lusikan kautta kaataen) lisätty kasvismaito sakkasi näyttäen ihan pilaantuneelta piimältä. Nykyään kasvismaitovalikoimaa piisaa ja laatu on vetänyt harppauksia eteenpäin. Enää ei tarvitse etsiä korviketta lehmänmaidolle, vaan voi valita kasvismaidon, koska se on kaikkien muiden valintakriteerien lisäksi yksinkertaisesti hyvää.
Muutamia vuosia sitten vaihdoin soijamaidon kauramaitoon ekologisista syistä. Taas makumaailma vaati totuttelua, mutta jos nyt satun jossain juomaan kahvia soijamaidolla saati nyt sitten lehmänmaidolla, se maistuu eltaantuneelta ja kummalliselta.
Kauramaitosuosikkini löysin ruotsalaiselta brändiltä ja harmittelin, että suomalaisten kaurapeltojen keskellä kasvaneena lorautin kahviini naapurimaassa tehtyä kauramaitoa. Kunnes viime vuonna yhteistyökumppanini, suomalainen Kaslink Aito -kaurajuomabrändi, lanseerasi Aito Kaurajuoma Baristan. Eli toisin sanoen kauramaidon, joka soveltuu juurikin kahviin ja muihin kuumiin juomiin. Ja tästä en olisi vielä kahvinautintojeni alkumatkalla seitsemisen vuotta sitten osannut edes haaveilla: Aito Barista toimii myös vaahdotettuna, eli esimerkiksi latte-juomissa.
Markkinoille tulonsa aikaan Aito Barista jäi kuitenkin kotikeittiömme testiryhmän mielestä nipinnapin ruotsalaiskilpailijansa taakse paremmuudessa. Tuote juoksettui kahviin kaataessa ihan pikiriikkisten hippusten verran, mutta juuri sen verran, että puolisoni ei vakuuttunut. Minä olisin vaihtanut kotimaiseen jo tässä vaiheessa. Mutta nyt ihan hiljan Aito Baristan koostumusta on uudistettu, ja ainesosahionnan jälkeen se on päässyt testiryhmän läpi ja saanut vakipaikan keittiöstämme.
Toki kun on tottunut ruotsalaisen brändin kauramaitoon, makumaailma vaati tässäkin hieman totuttelua. Aito Barista on ikään kuin kermaisempi kuin mihin olin tottunut, ehkä hitusen makeampikin. Makunystyrät kuitenkin tottuivat täyteläisempään makumaailmaan, ja Aito Barista -kauramaito toimii mainiosti joko kuumana (minä) tai kylmänä (puoliso) kahviin kaadettuna. Aito-brändin kauratuotteet valmistetaan suomalaisilla pelloilla kasvaneesta kaurasta biokaasun voimalla Kouvolassa, mikä on itselleni merkittävä arvo. Leiriään ei onneksi tarvitse valita, mutta suomalainen Aito Barista löytää saletisti tiensä kahviimme entistä useammin.
Erityinen ilonaihe kesän telttaretkiä ja piknikkejä ajatellen on, että Aito Baristaa saa ostettua myös 250 millilitran kartonkipurkissa, jota ei avaamattomana tarvitse säilyttää jääkaapissa. Sellaisia voi siis huoletta nakata kesähelteilläkin rinkkaan tai koriin ja kaataa termarikahvin kaveriksi missä sitten painellaankaan menemään.
Jääkaapissa säilytettävä Aito Kaurajuoma sen sijaan on kuulunut keittiömme vakiovarustukseen jo kauemmin, vaikka täysin bändiuskollisia ei ollakaan. Aito Kaurajuoma on makumaailmaltaan raikas, ja tätä toinen lapsistamme juo silloin tällöin sellaisenaan. Mutta yleensä käytetään sitä leivontaan ja ruuanlaittoon, ja tämä on myös meidän smoothieidemme pohja. Aito Kaurajuoma ja Aito Kaurajuoma Barista ovat gluteenittomia ja täysin kasvisperäisinä tietenkin myös laktoosittomia.
Minulta kysellään ilahduttavan paljon arkisia vinkkejä kasvispohjaiseen ruokavalioon, ja yksi helpoimmista keinoista on ehdottomasti vaihtaa lehmänmaito kasvijuomaan, eli tutummin sanottuna kasvimaitoon.
Esimerkiksi postauksen loppuun laittamani smoothieresepti on sellainen, että tuntuisi nykyään ihan nurinkuriselta laittaa siihen nestepohjaksi lehmistä, kun voi käyttää kauramaitoakin. Tämä smoothie maistuu kaikille perheenjäsenille ainakin meillä, ja jos ei tahdo käyttää hunajaa, vai makeutusta tuoda vaikkapa jollain siirapilla tai muutamalla taatelilla. Smoothiesta voi hörppiä itselleen onnellisen masun ja komeat mustikkaviikset niin aamupalalla kuin iltapalalla ja niin eväänä kuin välipalana.
Mustikkasmoothie (reilu litra)
- 1 banaani
- 1 dl (vege)jukurttia
- 0,5 dl tyrnimarjoja
- 3 dl mustikoita
- 1 dl kaurahiutaleita
- Kourallinen cashew-pähkinöitä
- 2 rkl hunajaa
- 6 dl Kaslink Aito kaurajuomaa
- Pinnalle kuorittuja seesaminsiemeniä ja kanelia
Nakkele kaikki ainekset blenderiin ja surisuta täyteläiseksi smoohieksi. Ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä ja kanelia. Molemmat voit myös sujauttaa mukaan jo blendausvaiheessa. Smoothie säilyy jääkaapissa vuorokauden tai parikin päivää, joten voit huoletta tehdä sitä isomman annoksen kerralla. Jos säilytät smoothieta jääkaapissa, sekoita sitä ennen tarjoilua.
Meidän toimistolla muut juovat ”sitä ruotsalaista”, mutta mulle pitää erikseen ostaa Kaslinkin Baristaa. Se on niin hyvää ja koostumus on napakymppi! 🙂
😀 Mulle kyllä käy kumpikin, mutta kotimaisuus on niin iso arvo työllistävyyden ja kuljetusten kannalta, että mieluiten kauppareissulla nappaan ostoskoriin Aito Barista -purkin <3
Itse tykkään maultaan enempi siitä ruotsalaisesta, vaikka mielummin kotimaista kannattaisikin. Yksi hyvä on Juustoportin kaurajuoma kahviin, kiva vähän pähkinäinen maku. Join sitä tuttavilla Kuopiossa, mutta valitettavasti ei ole tullut ainakaan (Itä-)Helsingin kaupoissa vastaan. Kannattaa koittaa, jos on tarjolla
Olenkin kuullut siitä Juustoportin kauramaidosta, mutta en ole maistanut. Hiukan pähkinäinen maku kuulostaa kivalta. Pitääkin katsella kaupassa hyllyjä sillä silmällä.
Olisi mielenkiintoista lukea juttu lastenne syömisestä. Ovatko he sekasyöjiä, kasvissyöjiä tms? Juovatko he lehmänmaitoa, kasvismaitoa vai ei maitoa ollenkaan? Ja miten muut maitotuotteet, käyttävätkö pelkästään kasvisperäisiä, molempia vai miten? Onko näihin ruokailutapoihin opeteltu suoraan kun on siirrytty imetyksestä kiinteisiin mikä on varmasti helpoin tapa vai vasta myöhemmin?
Mä en ole näistä ihan hurjasti kirjoittanut, enkä alkuun edes tuonut mitenkään esille, että ollaan vegeperhe. Mutta muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran kirjoitin aiheesta avoimemmin ja tarkemmin täällä. Ihan validi postaus nykyäänkin, vaikka omat ajatukset ovat tuosta menneet eteenpäin. Samaten myös lasten omat ajatukset ovat noilta ajoilta tietenkin iän myötä kehittyneet, siinä samalla kuin ympäröivä maailmakin on tullut ns. vegemyönteisemmäksi ja -tietoisemmaksi.
Mutta kyllä, lapsemme ovat siis vegejä, ovat olleet aina – äidinmaitokin on ollut tislattu kasvisperäisestä ruokavaliosta. Käytämme kyllä kananmunia ja lehmänmaitotuotteitakin, mutta jälkimmäisiä pyritään vähentämään koko ajan. Lehmänmaitoa meillä ei ole koskaan juotu, vaan vesi on ruokajuoma.
Ei liity asiaan, mutta onpa kaunis hame sinulla näissä kuvissa. Mistä se on peräisin?
Kiitos, tykkään siitä itsekin kovin! Se on kirppislöytö, jonkun kotimaisen ja nykyään jo edesmenneen tekstiiliyrityksen tekemä.
Meillä olen alkanut keittämään maitopohjaiset puurot kasvismaitoon, ja siinä tuo Kaslinkin kaurajuoma toimii hyvin. Eikä tarvitse enää pelätä puuron pohjaan palamista! Erityisen maistuvia ovat olleet manna – ja ohrapuuro!
Kahvissa oma suosikkini on Juustoportin kahvimaito, josta täällä jo joku vinkkasikin, vaikka Aito baristakin kyllä kelpaa!
Oi alkoi tehdä mieli ohrapuuroa! Meilläkin maitopohjaiset puurot tehdään kauramaitoon, samaten kuin vaikkapa retkikaakaot. Anopillani on tapana tehdä riisipuuro osittain kookosmaitoon – siitä tule ihanan makea ja pähkinäinen maku.
Juustoportin vegemaitoa en ole testannut, mutta jos tulee vastaan, on ostettava testiksi purkki. On jotenkin mahtavaa nähdä maailma, jossa lehmänmaitotalotkin (mikä myös Kaslink siis on) lähtevät tekemään kasvispohjaisia tuotteita.
Kaslinkin tuotteet on niin hyviä. Oon tosi ilonen että heiltä tuli tuo barista, vaikka oatlynkin on hyvää, mutta kotimaisuutta suosin mielummin. Sekä se kauravispi on tosi hyvvää, tulee jämäkkää vaahtoo ja vitivalkosta. Näyttää erittäin hyvälle kuvissa sekä maistuu myös 🙂 Jos kauramaidon laittaa ensin kuppiin ja kahvin kaataa päälle niin ei tule niin helposti epätasaista. Ainakaan mulla ei oo tullu 😀
Mäkin olen niin iloinen tuosta uudistuneesta Baristasta! Kotimaisuus ja lähituotanto on mulle sen verran iso arvo 🙂 Vaikka naapurimaankin kauramaito on hyvää, ja se sai mut vaihtamaan soijamaidon kauramaitoon. Mä en ole tainnutkaan kokeilla Kaslinkin kauravispiä. Mutta nyt kun kesä ja lettukausi taas tulee, pitääkin laittaa tämä korvan taa 🙂
Plantilla on myös hyvä kaurajuoma kahviin. Suosittelen kokeilemaan. On kotimainen ja osa tuotoista menee vieläpä hyväntekeväisyyteen.
Joo, olen aikoinana kokeillut, mutta ainakin silloin se sakkasi ja oli makuuni liian vetistä. Mutta josko sen koostumusta olisi parannettu, pitäisi taas muistaa testata!
Ei liity aiheeseen, mutta ihanat töppöset! Mistä moisia saa?
Ne ovat marokkolaiset tossu, olen ostanut ne kouvolalaisesta La Vie de Marrakech -kaupasta 🙂