En taida koskaan oppia hallitsemaan aikaa. En vaikka sitä annetaan meille jokaiselle vuorokauteen ihan se sama määrä. Taas viime kuukausien aikana aika on päässyt yllättämään, mutta positiivisella tavalla.
Olen saanut unirytmin kohdilleen, ja ensimmäistä kertaa seitsemään–kahdeksaan vuoteen nukun tarpeeksi. Se on ihan oma tarinansa, niin paljon elämä on mullistunut ja parantunut kunnon yöunien myötä. Yksi iso juttu on se, että vaikka nukun enemmän, vuorokaudessani tuntuu nyt olevan enemmän tunteja. Tokkuraiseen säätämiseen ei mene niin paljon aikaa.
Saan tehtyä nykyään työni pääasiallisesti päiväaikaan, mikä on tietenkin monen tietoisesti järjestetyn asian summa, mutta kunnon yöunet ovat sen keskiössä. Iltaisin koneella väsykiukkuisena häsläämisen sijaan olen saanut takaisin jokapäiväiseen elämääni kirjat. Paperiset, painetut ja huumaavan tuoksuiset kirjat.
Rakastan niin paljon sitä, että saan iltaisin kömpiä peiton alle ja lukea puoli tuntia, tunnin tai joskus kauemminkin kirjaa. Vedän villaviltin harteille, otan hyvän asennon ja sukellan tarinaan – välillä fiktiiviseen, välillä faktaan. Lukiessa väsy alkaa hiipiä silmiin pehmeänä ja levollisena, ei terävän sätivänä ja kirvelevänä kuten koneen tai puhelimen ääressä. Kun sitten sammutan valon ja kömmin syvemmälle sänkyyn, uni tulee nopeasti. Mutta ei pesäpallolla takaraivoon huitaisten, kuten ennen, vaan hellästi silitellen.
Te olette pyytäneet multa postauksia kirjoista, ja olen ollut sen kanssa tavattoman laiska. Työpöytäni kulmilla on roikkunut luettuja kirjoja, joista tahtoisin kirjoittaa, mutta ajattomia kirjapostauksia on ollut aina helppo siirtää vähän eteenpäin. Lopulta kirjapinon päällä on ollut sellainen määrä pölyä, että en ole enää ihan tarkasti muistanut, mitä kirjoista tahdoinkaan sanoa.
Nyt koitan parantaa tapani, ja tunkea kirjoihin liittyviä tekstejä postauskalenteriin. Jos ei muuta, pieninä vinkkeinä muiden asioiden sivussa, kuten kevätlomareissua suunniteltaessa. Nyt tahdon kertoa kahdesta kirjasta, joiden kirjailijoita yhdistää se, että he molemmat ovat journalisteja ja että heillä molemmilla on blogit. Muuten kirjat ovatkin ihan erilaiset.
Ostin Chez Héléna -blogiakin kirjoittavan Helena Liikanen-Rengerin kirjan Maman finlandaise, kun huomasin sen marjapuuron värisen kannen Helsingin kirjamessuilla. Kirjassa Helena kertoo suomalais-ranskalaisen perheen sopetumisesta Rivieralle. Keskiössä on suomalaissyntyisen Helenan vanhemmuus, joka ei solahda tuosta noin vain ranskalaiseen tapaan olla mutsi.
Maman finlandaise on herkullinen kurkistus maailmaan, josta itsekin aina vähän haaveilen. Että mitäs jos pakattaisiin kimpsut ja muutettaisiin ihan toiseen maahan, johonkin lämpimään? Arkea erilaiseen maisemaan maalattuna se tietenkin on, olkoon taustana Herttoniemi tai Riviera. Toisaalla home mustaa kodin seinät ja leikkipuistoon lapsille puetaan juhlamekot, kun toisaalla patterit sekoavat talvipakkasten aikaan ja kurahousuralli on loputon. Minä kipuilen äitiyteni kanssa tutussakin kulttuurissa, Helena saa mausteeksi vielä kulttuurin, jossa päiväkodissa tarjotaan kolmen ruokalajin aterioita ja kouluun mennään kolmevuotiaana.
Kirjan myötä tajuan, miten paljon samanhenkiset ja samaa elämäntilannetta elävät kanssamutsit itselleni merkitsevätkään. En oikein halua edes kuvitella, minkälaisia vauvavuodet olisivat olleet itselleni vieraassa maassa ja kulttuurissa, kun alkuun päivän ainut aikuiskontakti on leipäkaupan tiskin takana oleva myyjä. Samalla voin fiilistellä yhdessä Helenan kanssa sitä, miten lopulta kaikki alkaa lutviutua – vaikka aina on vähän ikävä jonnekin – ja miten suuri rikkaus perheelle on voida kasvaa erilaisten kulttuurien ja tapojen keskellä.
Omaa nimeään kantavaa ja suomenruotsalaista blogia kirjoittavan Eva Frantzin Sininen huvila -kirjan sain arvostelukappaleena kustantajalta. Muuten tuskin olisin siihen tarttunutkaan, sillä sen takakansi lupailee dekkaria, joiden ystävä en oikein ole. Mutta Sininen huvila on cozy crimeä, mikä on kuulemma maailmalla kovassa nosteessa oleva lajityyppi. Agatha Christien kirjat ovat lajityypin klassikoita, eli lämminhenkisiä ja kotosia dekkareita, joissa välivallan ja lentelevien suolenpätkien sijaan tilaa annetaan nokkeluudelle ja murhan sijaan keskitytään teon motiiveihin ja ihmismielen kiemuroihin.
Sininen huvila -kirjan päähenkilö on poliisi Anna, joka päätyy tutkimaan supersuosittuun lifestyle-bloggaajaan Beccaan kohdistunutta murhayritystä. Kirjan edetessä selviää, että Beccan täydellisen blogielämän taakse kätkeytyy tarinoita, joita blogin kiiltokuviin ei tallenneta. Selviää myös, että Becca on saanut blogiinsa tukoittain vihakommentteja, joissa osassa hänen henkeään uhataan.
Kirja on käännös ruotsinkielisestä alkuperäisteoksesta, mikä varmasti osittain näkyy dekkarin pieninä kompasteluina sekä tarinaan paikoittain jääneinä löysyyksinä. Yksi lisäeditointikierros kustannustoimittajan kanssa olisi voinut siivota nämä häiritsevyydet, mutta noin muuten nautin kirjasta yllättävän paljon. Monina päivinä ihan odotin, että olisi jo ilta, että pääsisin lukemaan, mitä kirjassa seuraavaksi tapahtuu!
Tähän se dekkareiden voima kai perustuukin; jännitys saa ahmimaan kirjaa ja melkein, mutta onneksi vain melkein, unohtamaan sen, että on luvannut itselleen tästä lähin nukkua kunnon yöunet aina kun se vain on mahdollista.
Hei olisi kiva kuulla miten sait pitkät yöunet taas mukaan kuvioihin? Tiukalla päätöksellä?
Ps. Ihanat kuvat tässä postauksessa!
Tiukalla kurilla pääsääntöisesti joo. Mutta tarina on sen verran pitkä ja tärkeä, että tahdon kertoa sen ihan omassa postauksessaan 🙂 Niin ihana saada palautetta kuvista, kiitos <3
Hyvä kun muistutit Helenan kirjasta! On pitänyt se hankkia, mutta jostain syystä jäänyt. Tosin ihan oikeaa kirjaa en saa sittenkään hypistellä, mikä olisi se mieluisampi vaihtoehto, vaan pitää tyytyä e-kirjaan. Tänne maapallon toiselle puolelle kun ei posti oikein kulje tai jotakuta kiinnostaa postisi vähän liian paljon.
Itse olen saanut esikoisen ulkomailla ja seuraavat lapset Suomessa. Toisen kohdalla ulkomaan käytännöt olivat se ’normaali’, johon vertasin suomalaisia juttuja.
Fyysissä kirjoissa on tosiaan sitä jotain, mutta onneksi on e-kirjat ja äänikirjat <3 Jälkimmäiset kuuluvat mun elämään lähes joka päivä, vaikka luenkin.
Helenan kirjahan on sinulle varmasti just mainio ikkuna toisen ulkosuomalaisen mutsin elämään. Varmasti on ollut jännä kokea esikoisen äitiys ulkomailla ja sitten toisen lapsen Suomessa, kunnes muutitte maapallon toiselle puolelle – niistä ajatuksista olisi mielenkiintoista lukea vaikka kirja!
Suosittelen myös läheltä liippaavas Liisa Helve-Sibajan kirjaa Hausfrau – kotona Sveitsissä. 🙂 Löytyy Bookbeatista.
Tämä on varmasti hyvä lukuvinkki etenkin Marialle ja muille ulkosuomalaisille vanhemmille 🙂
Voi että mä NIIN haaveilen tästä itekin, että olisi taas iltaisin aikaa lukea päiväannos oikeaa kirjaa, ihan rauhassa, ja sen jälkeen käydä nukkumaan ilman että pitää pelätä koska tulee seuraava paskahalvaus kun vieressä piehtaroiva vauva saa heräyshepulit. Ennen kuopuksen syntymistä nautin suuresti siitä että esikoiselle iltasadun luettuani jäin viereen pötköttelemään ja lukemaan omaa kirjaa otsalampun valossa. Se oli paitsi lapsesta turvallista ja mukavaa mutta myös vähensi omaa ketutusta siitä jos lapsen nukahtaminen kesti pidempään, sitten sai vaan itse lukea pidemmälle. Mulla on jo kirjapino odottamassa jahka kuopus kasvaa, mutta näinköhän tuo taktiikka enää kahden kanssa toimii..
Mä niin ymmärrän haaveesi! Kyllä se sieltä pian taas <3 Jos ei samanlaisena kuin ennen, niin jollain muulla tavalla.
Mulla on noissa nukutushetkissä mukana äänikirjat. Luen lapsille sadun, minkä jälkeen sammutetaan valot ja lököttelen hetken vieressä kuunnellen kirjaa (tai aika usein myös somettaen, mutta siitäkin pyrin eroon).
Kiitos ihan SUPERPALJON tästä. Te (äiti)bloggarit vaikutatte meidän lukijoiden maailmaan niin hyvässä kuin pahassa, ja pitkään tuntui että vallitseva moodi monessakin blogissa oli että kaikkea mahdollista ehtii tahkoamaan elämässä yhtäaikaa ja ei sillä niin väliä vaikka yöunista nipistetään jotta voidaan saavuttaa se kaikki. Olitte tavallaan osasyyllisiä siihen, että haaveilin enemmästä kuin mihin kykenin. Nyt tuntuu että moni bloggaaja on julkisesti palannut maan pinnalle ja kirjoittaa esimerkiksi siitä että kannattaa nukkua tarpeeksi. Ihan MAHTAVAA! Sori kapitaalit mutta oon jossain vaiheessa ehkä vähän kärsinyt siitä, kun olen ollut niin vaikutteille altis. Olen nykyään onnekseni enemmän tasapainossa, mutta siitä huolimatta kiva lukea tällaista. Ja kukapa tietää, ehkä nukkuminen on uusi musta 🙂
Joo, uni on ihan valtavan tärkeää. Vauvavuosien aikana ja sen jälkeen perhevapaapätkien ja töiden kanssa tasapainoillessa lyhyistä yöunista tuli niin normi, että sitä luuli pärjäävänsä vähemmällä. Ja pärjäsikin, tavallaan, mutta ei se hyvää tehnyt. Ja sitten kun unille vihdoin oli mahdollisuus, se valvominen vain oli jäänyt päälle ja rutiiniksi. On tosi hankalaa rikkoa rutiineitaan, vaikka hyvin tietää, mikä itselle olisi parhaaksi.