Meillä aletaan jo olla vapputunnelmissa. Likka kulkee heliumpallon kanssa joka paikkaan, ja poika on onnistunut syömään ainakin puolikkaan rullan serpentiiniä. Sima ei kuitenkaan ole pöhisemässä, sillä matkaamme toukokuun ensimmäisen kunniaksi perinteisesti Pohjanmaalle vapputorihupulaisiksi. Äitini on mitä luultavammin muistanut laittaa lakeuksilla rusinat kellumaan, mutta emme me täällä lähiössäkään ole vallan vappujuomitta jääneet. 

Tein nimittäin jääteesangriaa, joka raikkaudessaan sopii janon sammuttajaksi kevään sekä kesän rientoihin. Kokeilin sekoitukseen useampia keittiökaapin uumenissa olevia tee-vaihtoehtoja, mutta selvästi paras oli korruptiolahjana saamani Pukkan sitruuna-mandariini -tee. Koska se ei sisällä varsinaista teetä lainkaan, ei siinä ole myöskään kofeiinia. Perheen snadeimmille kavereille tämä jäätee sopii myös siksi, että siihen ei ole lisätty sokeria, vaan makeutus tulee hedelmistä ja hunajasta.

Jääteesangria kaikenlaisiin karnevaaleihin (kaksi kannullista)

  • 2 litraa vettä
  • 6 pussia Pukka sitruuna-mandariini -teetä (tai jotain muuta sitrushedelmäistä teetä)
  • 4 rkl hunajaa
  • 2 appelsiinia
  • 1 sitruuna
  • 2 lime
  • 1 minttupuska
  • jääpaloja
  • halutessasi pensasmustikoita 

Valmista tee isossa kattilassa. Kuulemma kylmään veteen tehdystä teestä tulee kirkkaampaa, mutta mä halusin kunnolla makua irti, joten keitin veden. Kuumaan veteen oli myös helppo sekoittaa hunaja mukaan. Jos valmistat teen suoraan kylmään veteen, sekoita hunaja erikseen pieneen määrään kiehuvaa vettä ja sekoita teen joukkoon. Anna teen jäähtyä jääkaapissa.

Raasta yhden appelsiinin ja puolikkaan sitruunan kuoret ja sekoita teen joukkoon. Purista joukkoon raastetun appelsiinin ja puolikkaan raastetun sitruunan mehut. Lisää vielä yhden kokonaisen limen mehu puristettuna.

Nyt jääteen peruspohja on valmiina. Tee säilyy jääkaapissa pari päivää, joten voit tehdä sen tähän asti valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Lisää loput ainekset settiin vasta juuri ennen tarjoilua, jotta hedelmät ja mintunlehdet pysyvät freeseinä.

Kaada jäätee kannuihin. Lisää mintunlehdet, joista osaa voit vähän rikkoa kämmentä vasten saadaksesi maun paremmin irtoamaan. Lisää viipaloituna yksi appelsiini, yksi lime ja yksi puolikas sitruuna. Lisää reippaasti jäitä. Koristele halutessasi pensasmustikoilla.

Ja jos haluat juomasta alkoholillisen, tiedät kyllä, mitä tehdä.

Jaa