Kaupallinen yhteistyö: Kaslink Aito

Kerron teille nyt salaisuuden, mutta sitä ennen taustoitan vähän. Meillä ei koskaan sanota, että ruoka olisi pahaa. Sen sijaan ohjeistamme lapsia tarvittaessa sanomaan, että jokin ruoka ei välttämättä ole omaan makuun. Koska on ihan ok, että kaikki ruuat eivät ole lemppariruokia ja että ihmisillä on erilaisia makumieltymyksiä. Mutta ruokaa kuin ruokaa arvostetaan, eikä ruokapöydässä yökötellä, koskaan.

Ja sitten se salaisuus: olin pitkään sitä mieltä, että nakkikastike on yksinkertaisesti pahaa. Kun muinoin 1980-luvulla muut lapset nakkikastikepäivänä päivähoitopaikassa riemuitsivat, itseäni jo pelkkä nakkikastikkeen joka puolelle levittäytyvä haju kuvotti. Olen aina ollut melko kaikkiruokainen (mitä nyt parikymmentä vuotta sitten eettisistä ja sittemmin ekologisista syistä ryhdyin kasvissyöjäksi) ja utelias maistamaan, mutta nakkikastikkeessa oli jotakin, mikä sai kehoni torjuntamekanismit käyntiin. Yök, tämä ei ole ruuaksi kelpaavaa, pakene!

Pelkkä vellova hajumuisto nakkikastikkeesta oli itselläni niin vahva, että kun puolisoni joskus muutamia vuosia sitten keksi valmistaa tuota kasariklassikkoa vegenä, kuvotus vyörähti päälle muistona jostain vuosien takaa.

Mutta jotain oli tapahtunut. Onko se sitten perusnakkien vaihtuminen vegenakkeihin vai puolisoni rennolla kädellä muuttelema perusresepti, mutta kehonikin alkoi nakkikastike nakkikastikkeelta uskoa, että mitään pahaa ei tapahdu, vaikka syön kyseistä ruokaa. Sehän on, ei nyt ihan lempiruokaa, mutta hyvänen aika, omaan makuuni.

Ja lapsethan rakastavat isin tekemää nakkikastiketta. Se on yksi heidän lempiruuistaan, ja nimenomaan isin tekemänä.

Pyysinkin puolisoa nyt kirjaamaan tuon reseptin ylös, että saadaan tämä kasariklassikon käänteentekevä muunnosversio muistiin. Ja että minä ja te muutkin siellä osaatte sitten tarvittaessa tehdä isin nakkikastiketta.

Asiat, joita reseptistä huomioin verrattuna oman lapsuuteni nakkikastikkeeseen: 1.) Siinä on vegenakkeja, totta kai. 2.) Siinä on suolan sijaan soijakastiketta. Se tuo kastikkeeseen heti ihan erilaisen syvemmän vivahteen. 3.) Siinä on kokonainen purkillinen tomaattimurskaa. Pidän tomaattipohjaisista kastikkeista, joten tämä saattaa olla yksi olennaisimmista taikasanoista. 3.) Siinä on yhteistyökumppanini Kaslink Aiton pippurista kauraruokaa, joka tuo sekä makua että mehevyyttä ja pehmeyttä.

Kalsink Aiton kauraruoka -tuoteperheessä on nykyään perinteisen version lisäksi maustettuina vaihtoehtoina pippuri (jota puolisoni hulauttaa purkillisen nakkikastikkeeseen), paahdettu sipuli sekä uusimpana juustonmakuinen. Tuo jälkimmäinen on ihan häiriintyneen hyvää – maistuu cheddarille, mutta on täysin kasvispohjainen (ihan, öh, kaverin puolesta on varoituksena sanottava, että tämä saattaa aiheuttaa pastan syömistä suoraan kattilasta päin). Nämä kaikki ruokakerman tapaan käytettävät vegetuotteet ovat maidottomia, laktoosittomia ja gluteenittomia.

Ja oletteko valmiina, nyt seuraa ohje, jota lapseni rakastavat ja jolla minustakin saatiin nakkikastikeihminen:

Vegaaninen nakkikastike

 • 1 keltasipuli
 • 2 pakettia (á 250 g) kasvisnakkeja
 • 50 grammaa margariinia
 • 3 rkl vehnäjauhoja
 • n. 0,5 litraa kasvislientä (eli noin puoli litraa vettä, johon on liotettu 1 kasvisliemikuutio)
 • 1 purkki (400 g) tomaattimurskaa
 • 1 rkl dijon-sinappia
 • 3 rkl soijakastiketta
 • 1,5 tl muskottia
 • mustapippuria myllystä
 • 1 purkki Kaslink Aito kauraruoka pippuri

Ruskista sipulisilppu ja pilkotut nakit pannulla. Siirrä ne pannun reunaan. Lisää toiseen reunaan margariini ja jauhot, joita sekoittele hetki erillään ruskistaen. Sitten voit sekoittaa kaiken pannulla taas yhteen.

Lisää tomaattimurska, kasvisliemi ja dijon-sinappi. Mausta soijakastikkeella, muskotilla ja pippurilla. Anna hautua hetken.

Lisää lopuksi kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Laita tarjolle pottumuusin kylkeen (kuvissa näkyvässä muusissa on perunan lisäksi bataattia, Kaslink Aito kaurajuomaa, margariinia ja suolaa) ja tarjoile lisänä maustekurkkuja.

Jaa