Mökkilomilla yksi iso ajatustyöponnistus on miettiä reissun ruokalista. Etukäteen tehtävän ajatustyön merkitys korostuu, kun mökkeilee vuokramökeillä. Silloin kaikki raaka-aineet mausteista puurohiutaleisiin pitää tuoda mökille – ja toiveena tietenkin on, että mitään pussinpohjia ei tarvitse pakata mökiltä lähtiessä mukaansa, saati nyt laittaa roskikseen.

Tätä ajatustyötä helpottamaan itsellä on puhelimessa muutamat ruokalistat, esimerkiksi yksi talviseen ajankohtaan sopiva ja yksi kesäreissuilla toimiva. Niiden listojen ympärille on sitten vähän helpompi rakentaa ruokalistat sekä kauppalistat reissulaisten, raaka-aineiden sesonkien ja matkan aktiviteettien mukaan.

Jokainen ostettu raaka-aine käytetään loppuun

Koska mökkireissun ruokasuunnitelmista olisi varmasti iloa muillekin, päätin kirjata tänne blogin ylös meidän taannoisen Lapin-reissumme ruokalistan. Tämä listaus toimii tietenkin inspiraationa ruokalistoihin ihan tavallisessa arjessakin.

Olimme reissussa neljästään yhdeksän päivän ajan, ja söimme kahdesti ravintolassa ja kerran saimme istua valmiiseen illallispöytään kyläillessämme. Muuten menimme tällä listalla, joka on mietitty sitä mukaa, että edellisen päivän illallinen taipuu seuraavan päivän retkilounaaksi. Uunivuoista riitti useammalle aterialle. Vain lasten lomaruokatoive, tortillat, on yhden illan erikoisuus.

Kävimme kaupassa kerran ostamassa kukkurallisen kärryllisen ruokaa ja kerran täydentämässä saunajuomia ja eväsherkkuja (lomalla voi!). Kotiin lähtiessä mukaan pakattiin pieni pala kaalia ja kahvipaketin sekä kaakaopaketin loput. Muuten kaikki käytettiin loppuun, soijarouhepussia, currytahnaa ja riisipakettia myöten.

Retkeilevän perheen mökkiruokalista

Ensin muutamat huomiot. Olen merkinnyt ruokalajien perään ainesosat kauppalistaa ajatellen, mutta noin muuten en ole ruokaohjeita kirjoittanut. Googlailemalla löytyy ohjeita, joita varioida, jos kaipaa tarkempia reseptejä.

Vuokramökkeillessä kotoa kannattaa pakata mukaan pienet pussit tarvittavia mausteita, kuten suolaa, mustapippuria ja kasvisliemikuutioita. Toisaalta useimmilla vuokramökeillä voi aika hyvin luottaa siihen, että sieltä löytyy viisi avattua pakettia suolaa, jos suolan laadulla ei ole väliä. Kun muut mausteet ovat pakattuina mukaan, paikallisesta kaupasta voi ostaa sitten purnukat ja muut raaka-aineet, jotka saa kulutettua loppuun.

Perusjutut

 • Öljy
 • Soijakastike
 • Ketsuppi

Aamupala-ainekset (joista napsitaan myös eväsaineksia)

 • Puurohiutaleet (puurosta voi tehdä myös rieskoja, silloin mukaan myös pieni pussi jauhoja)
 • Pakastemustikat
 • Hillo
 • Sikana leipää
 • Margariini
 • Hummus
 • Paprika
 • Suolakurkku
 • Vegejuusto
 • Vegeleikkele
 • Vegepatee
 • Silmusalaatti
 • Porkkana
 • Hedelmiä kauden mukaan, kuten tammikuussa: omena, klementiini, greippi, appelsiini, banaani
 • Kahvi
 • Luomukananmuna (ei vegaaninen osa listallamme)
 • Hunaja (ei-vegaaninen osanen tämäkin)

Illalliset, joista ruokatermariin eväslounas seuraavana päivänä (pois lukien tortillat):

 • Kikhernecurry riisillä: (riisi, kikherne, sipuli, punainen currytahna, kookoskerma, porkkana, pakastemaissi, korianteri, valkosipuli, lime, chili)
 • Kasviswokki: (nuudeli, chili, korianteri, vegesuikaleet, lime, punainen currytahna, porkkana, valkosipuli, suippopaprika, sienet, chili)
 • Makaronilaatikko: (makaroni, soijarouhe, juustonmakuinen kaurakerma, kasvisliemikuutio, paprika, soijakastike, paseerattu tomaatti, sipuli, valkosipuli, kasvisliemikuutio)
 • Juureskeitto: (peruna, porkkana, sipuli, palsternakka, lanttu, pakasteherne, soijarouhe, kasvisliemikuutio, rakuuna, maustepippuri)
 • Riisivuoka: (riisi, soijarouhe, valkokaali, sipuli, valkosipuli, pakasteherneet, paseerattu tomaatti, juustonmakuinen kaurakerma, kasvisliemikuutio, tuore persilja)
 • Tortillat: (tortillaletut, avokadot, tomaatti, korianteri, soijarouhe, sipuli, salaatti, vegekermaviili, chili, tuore korianteri)

Jälkiruuiksi ja eväsherkuiksi:

 • Torttutaikinalevyt ja marmeladi
 • Pakastepulla (esimerkiksi Pirkalla on vegaanisia)
 • Pähkinöitä
 • Mehu
 • Suklaa
 • Taateli
 • Keksi (esimerkiksi useimmat Donimo-maut ja piparkakut ovat vegaanisia)
 • Kaakao
 • Kauramaito
 • Vegenakit ja -makkarat

Eikä sovi unohtaa:

 • Sipsit
 • Dippikastikkeet
 • Vegekermaviilit
 • Saunajuomat
Jaa