*takki saatu pr-kappaleena seitsemisen vuotta sitten

Kevytuntuvatakkini oli Lapin-reissun jälkeen hikinen ja hihansuihin oli ehtinyt tarttua nokea. Oli aika pestä takki.

Monelle on varmasti tuttu se tilanne, kun kevytuntuvatakki pesun jälkeen näyttää onnettomalta luirulalta. Untuvat ovat klimppiintyneet ja pakkaantuneet takin tikkausten kulmiin. Mutta ihan niin monelle ei taida olla tuttu kikka, millä kevytuntuvatakin saa takaisin kuohkeaksi. Nimittäin kun viimeksi takkia pesin ja siitä Instagramin stooreihin tein videoita, sain useamman viestin, jossa kiiteltiin tiedosta. Ainakin yksi luirulaksi pesty takki säästyi näin jopa roskiskohtalolta!

Tässäpä siis niksi parempaan talteen tänne blogiin. Taikana on pesun jälkeen on kuivata kevytuntuvatakki kuivausrummussa yhdessä tennispallojen kanssa. Tennispallot yhdessä kuivausrummun pyörinnän kanssa möyhivät untuvat taas ilmaviksi. Takista tulee taas muhkea ja hyvin lämpöä eristävä.

Tennispallokikkaa ei kuitenkaan suositella varauksetta joka paikassa. Esimerkiksi untuvatuotteita valmistavan Joutsenen sivuilla sitä ei suositella. Oman takkini pesuohjeissa on kuitenkin ihan erikseen suositeltu nimenomaan tennispallojen käyttöä. Oikeastaan ohjeessa lukee tarkasti neljä tennispalloa, mutta minulla tähän käyttöön liikeni nyt vain kaksi palloa, mikä toimi hyvin sekin. Olemassa on myös erilaisia kuivausrumpupalloja, mutta niistä minulla ei ole kokemusta. Tenniskäytöstä poistuneet pallot ovat meillä ajaneet asiansa.

Oli miten oli, kannattaa siis tsekata ensin oman takkinsa pesuohjeet. Ja sitten lopulta: jos takki on päätymässä roskikseen, eiköhän sitä siedä koittaa tennispallojen kanssa pyöritellä, vaikka se ohjeissa kiellettäisiin. Epätoivoinenkin yritys korjata on aina parempi kuin roskis ja uuden ostaminen.

Oma Haglöfs-takkini on seitsemisen vuotta vanha, paljon käytetty, monesti pesty ja mielestäni se on yhä edelleen pränikässä kunnossa. Siitä on kiittäminen muun muassa niitä tennispalloja.

Näin pesen ja kuivaan kevytuntuvatakkini:

  • Suihkutan tahrakohtiin tahranpoistoainetta (käytän Lumme-tahranpoistajaa) ja annan sen vaikuttaa hetken.
  • Tyhjennän taskut, suljen kaikki vetoketjut ja käännän takin nurinpäin.
  • Laitan takin yksinään rumpuun. Untuvatakeilla pitää olla tilaa pyöriä koneessa.
  • Käytän pesuaineena nestemäistä villa- silkkipesuainetta (tällä hetkellä Serto).
  • Asetan pesuohjelman niin että siinä on extrahuuhtelu ja pitkä linkous. Oman takkini saa pestä 40 asteessa.
  • Laitan pestyn takin kuivausrumpuun yhdessä kahden tennispallon kanssa. Yleensä untuvatakki kehotetaan kuivaamaan matalissa lämpötiloissa, mutta itse olen omaa takkiani kuivannut puuvillaohjelmalla, jossa piisaa lämpöä ja pyöritystä. Noin tunnissa takki on kuiva, pörheän lämmittävä ja valmis käyttöön!
Jaa