*takki saatu pr-kappaleena seitsemisen vuotta sitten
Kevytuntuvatakkini oli Lapin-reissun jälkeen hikinen ja hihansuihin oli ehtinyt tarttua nokea. Oli aika pestä takki.
Monelle on varmasti tuttu se tilanne, kun kevytuntuvatakki pesun jälkeen näyttää onnettomalta luirulalta. Untuvat ovat klimppiintyneet ja pakkaantuneet takin tikkausten kulmiin. Mutta ihan niin monelle ei taida olla tuttu kikka, millä kevytuntuvatakin saa takaisin kuohkeaksi. Nimittäin kun viimeksi takkia pesin ja siitä Instagramin stooreihin tein videoita, sain useamman viestin, jossa kiiteltiin tiedosta. Ainakin yksi luirulaksi pesty takki säästyi näin jopa roskiskohtalolta!
Tässäpä siis niksi parempaan talteen tänne blogiin. Taikana on pesun jälkeen on kuivata kevytuntuvatakki kuivausrummussa yhdessä tennispallojen kanssa. Tennispallot yhdessä kuivausrummun pyörinnän kanssa möyhivät untuvat taas ilmaviksi. Takista tulee taas muhkea ja hyvin lämpöä eristävä.
Tennispallokikkaa ei kuitenkaan suositella varauksetta joka paikassa. Esimerkiksi untuvatuotteita valmistavan Joutsenen sivuilla sitä ei suositella. Oman takkini pesuohjeissa on kuitenkin ihan erikseen suositeltu nimenomaan tennispallojen käyttöä. Oikeastaan ohjeessa lukee tarkasti neljä tennispalloa, mutta minulla tähän käyttöön liikeni nyt vain kaksi palloa, mikä toimi hyvin sekin. Olemassa on myös erilaisia kuivausrumpupalloja, mutta niistä minulla ei ole kokemusta. Tenniskäytöstä poistuneet pallot ovat meillä ajaneet asiansa.
Oli miten oli, kannattaa siis tsekata ensin oman takkinsa pesuohjeet. Ja sitten lopulta: jos takki on päätymässä roskikseen, eiköhän sitä siedä koittaa tennispallojen kanssa pyöritellä, vaikka se ohjeissa kiellettäisiin. Epätoivoinenkin yritys korjata on aina parempi kuin roskis ja uuden ostaminen.
Oma Haglöfs-takkini on seitsemisen vuotta vanha, paljon käytetty, monesti pesty ja mielestäni se on yhä edelleen pränikässä kunnossa. Siitä on kiittäminen muun muassa niitä tennispalloja.
Näin pesen ja kuivaan kevytuntuvatakkini:
- Suihkutan tahrakohtiin tahranpoistoainetta (käytän Lumme-tahranpoistajaa) ja annan sen vaikuttaa hetken.
- Tyhjennän taskut, suljen kaikki vetoketjut ja käännän takin nurinpäin.
- Laitan takin yksinään rumpuun. Untuvatakeilla pitää olla tilaa pyöriä koneessa.
- Käytän pesuaineena nestemäistä villa- silkkipesuainetta (tällä hetkellä Serto).
- Asetan pesuohjelman niin että siinä on extrahuuhtelu ja pitkä linkous. Oman takkini saa pestä 40 asteessa.
- Laitan pestyn takin kuivausrumpuun yhdessä kahden tennispallon kanssa. Yleensä untuvatakki kehotetaan kuivaamaan matalissa lämpötiloissa, mutta itse olen omaa takkiani kuivannut puuvillaohjelmalla, jossa piisaa lämpöä ja pyöritystä. Noin tunnissa takki on kuiva, pörheän lämmittävä ja valmis käyttöön!
Voi että mä vihaankin (kevyt)untuvatakkien pesua (ja siis on käytössä niin kuivausrumpu kuin tennispallotkin (kylppärin kaapissa on ihan oma putkilo käytöstä poistuneita palloja tätä varten), mutta käytössä on ollut kuivatuksessa alhainen lämpö jolloin homma kestää ja kestää ja aina jää joku nurkka kuivumatta…pitääpä rohkeasti testata normiohjelmaa, siis sitten kun lapsen takki on lopulta pakko pestä, vielä onneksi riittää kauluksen ja hihansuiden paikallinen pesu).
Untuvatakkien pesu on tosiaan niin rasittavaa, että sitä ei turhan takia tule tehtyä 😀
Mäkin olen alkuun kuivannut takkia matalissa lämpötiloissa, mutta tuntuu, että tuo meidän kone on niin hellävarainen tms. että kaikki muut paitsi puuvillaohjelma kestävät niin pitkään, että huoneilmassakin kuivuisi nopeammin ja vähemmällä säätämisellä. Siksi joskus pitkän kuivailu-urakan jälkeen laitoin takin hetkeksi puuvillaohjelmaan ja puff, se tuli pörheäksi JA kuivaksi nopeasti. Mutta hellävaraisuudessa ja muussa on varmasti konekohtaisia eroja.
Ja jos pelottaa että tennispalloista tarttuu jotain takkiin, niin pallot voi laittaa pesupusseihin. Joskus ainakin oli että ei suositella tennispalloja kun niistä voi irrota jotain liimaa(?)
Liiman irtoamisesta tosiaan varoitellaan. Meillä on käynyt hyvä tuuri (?) kun moista ei ole ainakaan vielä tapahtunut. Mutta totta, kun jokaisen pallon sujauttaisi omaan pesupussiinsa, riski liimojen irtoamiseen ja takkiin tarttumiseen vähenisi.
Meillä on käytössä kuivurissa villapallot. Niiden etu on, että imevät itseensä kosteutta ja internetin mukaan pallojen käyttö lyhentää myös kuivausaikaa (jopa 25%, en kyllä ole ottanut aikaa). Villapalloja ollaan käytetty menestyksekkäästi myös untuvien möyhinnässä, vaikka ovat kyllä tennispalloja kevyempiä.
Villapallot ovat mulle uusi juttu, aikaisemmin muistan nähneeni vain jotain muovisia kuivausrumpupalloja. Tuntuu loogiselta, että villapallot tosiaan lyhentävät kuivausaikaa, minkä lisäksi vähentävät möyhinnällään ryttyjä vaatteissa. Mielenkiintoista!
Onko siis ihan toivoton ajatus edes yrittää itse pestä untsikkaa, jos ei omista kuivausrumpua? Mitä silloin pitäisi edes tehdä – viedä takki pesulaan?
Muistan lapsuudesta, että meillä pestiin untsikoita ihan menestyksekkäästi ilman kuivausrumpua, tennispallot oli pyykkikoneessa takkia möyhimässä. Kuivumisen aikana takkia on syytä pöyhiä ajoittain, että kosteus poistuu mahdollisimman nopeasti. Hitaasti kuivuneet untuvat saattavat alkaa haista. Itse ilman kuivausrumpua ehkä odottelisin pesuoperaatioon ensimmäisiä kesäkelejä ja ulkonakuivaamismahdollisuutta, jos ei ihan pakko saada pestyä talvisaikaan.
Itselläni ei ole kokemusta untuvaisten tuotteiden kuivauksesta ilman rumpua. Mutta lukemissani ohjeissani korostetaan tosiaan kuivumassa olevan tuotteen myöhimistä usein ja kuivattelua esimerkiksi lattiallämmityksen päällä. Itsekin tekisin varmasti samoin kuin Nanna neuvoo, eli mahdollisuuksien mukaan odottelisin nopeaa kuivumista edesauttavia kelejä ja kuivaisin takin ulkosalla, ja jos takki olisi pakko pestä nyt, harkitsisin pesulaa.