Sisältää 849 euron arvoisen LG Turbo Wash -pesukoneen arvonnan

Lasten syntyminen laittaa omaa napanöftäänsä pyörittelevien aikuisten elämän mullin mallin ihan kaikilla elämän osa-alueilla. Lapsiperheellistyminen on myllännyt myös pyykkikoppamme ylösalaisin ja muuttanut pyykinpesurutiineita. Punaviinitahrat ovat muuttuneet porkkanasosetahroiksi ja silkkipaitapyykki kakkavaippapyykiksi. En oikein edes muista, miten me pyykkihommat hoidimme ennen lapsia.

Kahden ihmisen kodeissa ei muistoissani ikinä lojunut kuraa tiputtelevia sadevaatteita kylpyhuoneessa tai pyykinkuivaustelinettä olohuoneessa. Jälkimmäisen kanssa muistini taitaa vain olla valikoiva, mutta varma on kuitenkin se, että pyykinkuivausteline ei kuulunut pysyvänä osana kotimme sisustukseen. Piti oikein hetki tuumata, missä pyykinpesukone edes Vallilan-kodissamme sijaitsi. Saan mieleeni vain tilannekuvia, joissa olen laittanut televisiosta lempisarjani pyörimään, kaatanut itselleni lasillisen viiniä ja törkännyt silitysraudan pistorasian seinään. Silittäminen oli mulle puhtaan puuvillan tuoksuista omaa aikaa, meditatiivista toimintaa, jolloin ajankulu unohtui. Silitin alusvaatteita lukuun ottamatta kaiken.

Nykyään silitämme vain lakanat, kauluspaidat ja joskus harvoin jotkut juhlakoltut.

Silittämisen lisäksi pyykkäyksessä on muuttunut lähes kaikki, aina vaatteiden materiaalivalinnoista lähtien. Vaatteen laadulla on yhä suurempi merkitys, kun sitä pestään usein – myös meidän aikuisten vaatteet saavat osansa tomaattitahroista, puuroklimpeistä ja keltaisista maitopukluläikistä. Sporttivaatteita lukuun ottamatta suosimme luonnonkuituja ja lastenvaatteissa yleensä nimenomaan (luomulaatuista) puuvillaa, sillä se kestää materiaalina käytössä paremmin ja pysyy kauniimman näköisenä kuin nyppyyntyvät, sähköistyvät ja iholle epämukavalta tuntuvat keinokuidut.

Pyykinpesukalustommekin on mennyt uusiksi lasten myötä. Esikoista odottaessamme satsasimme LG:n pesukoneeseen. Muutos oli kuin olisi vaihtanut keikkuvan kaarnalaivan ylvääseen purjeveneeseen. Vanha koneemme nakersi vaatteisiin pieniä reikiä, sai hyvälaatuisenkin vaatteen pesunypyille, haalisti värit ja irrotti printit. En ollut edes tajunnut, että kaikki pyykinpesukoneet eivät tee niin.

Nykyään värit pysyvät kirkkaina, valkoinen ei harmaannu ja sitkeätkin tahrat irtoavat (yleensä) vähemmällä mylläyksellä ja ajalla. LG:n uudessa Turbo Wash -pesukoneessa on vielä enemmän aikaa säästävä pesuohjelma Turbo Wash, joka pesee pyykit puolituntia normaalia puuvillapesuohjelmaa nopeammin, 59 minuutissa. Sillä ehtisi pyöräyttää koneellisen aamutoimien aikaan ennen päiväkotiin ja töihin lähtöä. Samalla pienenisi ekotaakan lisäksi sähkö- ja vesilasku, sillä Turbo Wash -pesuohjelma pyykkää 15 prosenttia pienemmällä energiankulutuksella ja jopa 40 prosenttia pienemmällä vedenkulutuksella. Itse asiassa kone käyttää jopa 40 prosenttia vähemmän energiaa kuin mitä A+++ -energialuokan koneelta vaaditaan.

Kuopusta odottaessamme satsasimme taas LG:n ilmalämpöpumpulliseen kuivausrumpuun. Mä rakastan sitä härpäkettä ja mies suorastaan palvoo. Nyt kun pyykkiä tulee yhden sottapytyn verran lisää, emme vain käsitä, mihin se kaikki pyykki mahtuisi kuivumaan ilman kuivausrumpua. Aluksi ajattelimme laittavamme sinne vain lakanat, pyyhkeet ja sen sellaiset, mutta nyttemmin pyöräytämme siellä kaiken paitsi sikki-, villa- ja pellavavaatteet sekä jotkut asusteet. Annoimme juuri kuivaustelineen jonkun muun perheen vakiosisustuselementiksi.

Kuivausrummut ovat nimittäin kehittyneet valtavasti sitten vaihto-opiskeluaikojeni, jolloin ainut mahdollisuus oli kuivata pyykit asuntolan pesulan kuivureissa. Sen lisäksi, että niiden metelin takia pesulassa istuttiin korvatulpat korvissa, ne repivät vaatteet riekaleiksi, mylläsivät saumat kiemuralle ja pienensivät vaatteita parilla koolla. Tämä meidän nykyisemme puhisee vaatteet hellästi kuiviksi ja tekee niistä ihanan pehmeitä. Mieletön ero esimerkiksi kestovaippojen imuihin, jotka ennen muistuttivat näkkileipää. Entinen silitysmuija arvostaa myös suoraan kuivausrummusta kaappiin viikattuja vaatteita, joita harjaantumaton ryppypoliisi saattaisi luulla vallan silitetyiksi.

Nyt meillä ei myöskään ole ollut ongelmia sisäilman kanssa, mikä oli päänvaivana etenkin talvisin ennen kuivausrumpua. Kun pyykkiä roikkui koko ajan naruilla ja ovenkarmeilla kuivumassa, meillä oli kosteaa kuin viidakossa ja ikkunat vetivät huuruun. Ilmankosteus on tavoiteltavaa, mutta joku roti sentään. Hyvä kun ei alkanut sammalta kasvaa.

Pyykkiä nimittäin pestään ja paljon näin kahden aikuisen ja lapsen perheessä. Kone pyörii ainakin kerran päivässä, yleensä kaksi, joskus vielä useammin. Hikiset urheiluvaatteet tuovat mukavan osansa ruljanssiin, samaten kuin kestovaipat. Syksystä alkava ja kevääseen loppuva muta-aika suo omat haasteensa. Siksi arvostan pesukoneemme Direct Drive -suoravetomoottoria, joka myös LG:n uudesta Turbo Wash -pesukoneesta löytyy. Sen ansiosta kone käy niin hiljaisella, että sen ääni on suorastaan kuin kotoisaa ja rentouttavaa musiikkia. Oikeasti! Voin huoletta ladata sen päälle vielä lasten mentyä nukkumaan viereiseen huoneeseen. Vanha koneemme olisi jytyyttänyt hereille koko kerrostalon. Direct Drive -suoravetomoottori on myös kestävä, että sen lisäksi että voin pestä siellä kenkiä ja kotimme räsymattoja, sille annetaan kymmenen vuoden täystakuu.

Mä sain mahdollisuuden arpoa teidän kesken yhden LG:n Turbo Wash -uutuusmallipesukoneen. Arvoa pesukoneella on 849 euroa ja mullistuneen pyykinpesukokemuksen verran, mikäli kotonanne jytyyttää vanha energiaa ja vaatteita syövä kone. Melkoisen mellevä palkinto siis, etten sanoisi!

Arvonnan säännöt löytyvät täältä ja ohjeet taas tässä näin: jätä tämän postauksen kommenttiosioon oma pyykinpesuvinkkisi lapsiperheellisen pyykkisavottaan, nimimerkkisi sekä sähköpostiosoitteesi. Arvontaan on aikaa osallistua sunnuntaihin 30. päivä elokuuta asti. Koostan teidän pyykkivinkeistänne oman postauksensa, jossa vinkkaan myös omat likapyykkikorin pohjalle jemmaamani pyykinpesuvinkit sappisaippuasta aurinkokylpyyn. Pyykkivinkkipostauksen yhteydessä julkaisen voittajan nimimerkin.

Edit: Bloggerissa on bugi, minkä takia vain 200 ensimmäistä kommenttia näkyy lukijatilassa. Mä kuitenkin näen kaikki kommentit, joten osallistuminen arvontaan onnistuu kyllä. Pyykkivinkit pääsevät esiin, kun koostan niistä myöhemmin oman postauksensa.

Jaa