Kaupallinen yhteistyö: World Vision

Siinä me olemme kaikki kolme äitiyspakkauslähettilästä tutkimassa World Visionin äitiyspakkausta. Puutalobaby-blogin Krista, minä ja Matkakuume-blogin Gia olemme kertoneet blogeissamme World Visionin hyväntekeväisyydellä rahoitettavasta äitiyspakkauksesta. Täällä oma postaukseni aiheesta. Äitiyspakkauksilla pyritään tekemään Keniassa sama kuin äitiyspakkauksilla tehtiin Suomessa: pienentää lapsi- ja äitikuolleisuutta sekä taata perheille turvallisempi ja parempi alku perhe-elämään.

Me kolme olemme itse ostaneet äitiyspakkauksia ja haastaneet tahoillamme blogiemme lukijat ostamaan äitiyspakkauksia vaikkapa aineettomiksi joululahjoiksi. Ja sen te olette tehneet, iso kiitos siitä! Esimerkiksi Kristan seuraajat ovat lähteneet mukaan häkellyttävän hienolla 214 äitiyspakkauksen potilla. Lähiömutsin lukijat ovat lahjoittaneet tähän mennessä Keniaan 52 äitiyspakkausta. Lämmin kiitos jokaiselle äitiyspakkauksen lahjoittaneelle! Pakkaus merkitsee sen saavalle äidille vauvoineen enemmän kuin voimme ikinä kuvitella.

Hesarissa oli eilen mainio juttu siitä, miten äitiys muuttui Suomessa turvalliseksi vuosisadan aikana. Se on ihan mieletön tositarina, jossa äitiyspakkaus näyttelee tärkeää roolia. Hesarin jutussa professori ja Turun yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikan ylilääkäri Seija Grénman kertoo, että vielä sata vuotta sitten suomalaiset olivat äitiys- ja lapsikuolleisuudessa monessa suhteessa samalla tasolla kuin Afrikan maat ovat nyt.

Ajatelkaapa. Vuonna 1917 lähes kaikki Suomessa synnyttivät kotona. Tämä päti tietenkin myös riskiraskauksiin, joista ei tiedetty, kun raskauden aikaista seurantaa ei ollut. Äitejä kuoli synnytyksiin vuosittain satoja, ja myös vauvoja menehtyi. Pienillä keskosilla ei ollut mahdollisuuksia selvitä. Vuosittain tuhansia alle vuoden ikäisiä vauvoja kuoli esimerkiksi ripuliin, keuhkokuumeeseen, kurkkumätään ja tulirokkoon.

Tämä Tilastokeskuksen lapsikuolleisuusartikkeli on kylmäävää luettavaa, mutta samalla näyttää konkreettisesti käppyröinä, miten äitiys ja vauvavuosi ovat muuttuneet turvallisiksi sadan vuoden aikana. Kiitos rokotukset, hygienian parantuminen, terveydenhuollon kehittyminen  – ja äitiyspakkaus.

Vielä vuonna 1936 Suomessa kuoli alle vuoden vanhana 4543 lasta. Miettikää nyt, tuossa ihan pari sukupolvea sitten! Neuvoloista tuli kunnallisia vuonna 1944, minkä jälkeen äitiys- ja imeväisyyskuolleisuus alkoi vähentyä nopeasti. Äitiyspakkaus tuli mahdolliseksi kaikille vauvaa odottaville perheille vuonna 1949. Sen saadakseen tarvitsi käydä neuvolan seurannassa raskauden ajan, ihan kuten tänä päivänäkin.

Myös World Visionin äitiyspakkauksen saadakseen kenialaisten äitien on osallistuttava raskauden seurantaan sekä synnytettävä sairaalassa. Äitiyspakkaus-hanke toimii näin alkuun Keniassa Turkanan alueella, jossa 90 prosenttia perheistä elää alle köyhyysrajan, terveydenhuolto on retuperällä ja vauvoja kuolee paljon. Äitiyspakkaus on tärkeä porkkana turkanalaisille, joiden keskuudessa elää vahvana uskomus siitä, että vain heikot naiset synnyttävät sairaalassa.

En tiedä, miten minun ja lasten olisi käynyt ilman sairaalaa. Molemmat synnytykset olivat kokemuksena hyviä ja ainutkertaisen upeita, ja sekä minä että vauvat voimme hyvin synnytysten jälkeen. Mutta itsestäänselvää se ei ollut. Esikoinen syntyi ennenaikaisena, ja synnytyksessä tuli kiire saada lapsi ulos. Kuopuksen napanuora oli niin lyhyt, että se katkesi lapsen syntyessä – tuskin olisin sitä yksin navetan takana pakertaessani tajunnut.

Nykyään Suomessa äitiys- ja lapsikuolleisuus on maailman vähäisintä. Pienten keskosten selviytyminen on maailman huippua. Kuten Hesari tiivisti: äitiys ja imeväiskuolleisuus on Suomessa niin vähäistä, että sitä on vaikea enää pienentää. Hyvä Suomi! Nyt sama suomalainen ihme tahdotaan laittaa alulle Keniassa, yksi äitiyspakkaus kerrallaan. Oma tavoitteeni täältä lähiön kautta lähteville äitiyspakkauksille on 100. Jos Kristan lukijat ovat päässeet yli tuplat sen, eiköhän laiteta mekin hösseliksi!

Yksi paketti maksaa 35 euroa, ja sen voit ostaa kenialaisäidille vauvoineen täältä. Myydyillä äitiyspakkauslahjoilla World Vision hankkii varoja myös paikallisen terveydenhoitohenkilökunnan ja erityisesti kätilöiden kouluttamiseen. Äitiyspakkauksen ostaessaan saa tulostettavan tai sähköpostilla lähetettävän kortin, jonka voi antaa aineettoman lahjan saajalle kertoakseen, että hänen lahjansa antaa konkreettista apua jollekin kenialaiselle äidille vauvoineen. Esimerkiksi oma mummini tulee samaan joululahjaksi sellaisen kortin, ja äitiyspakkausfanina uskon hänen arvostavan lahjaansa.

Nyt joulusesongiksi myyntiin on tullut uusi 105 euron arvoinen äitiyspakkauslahja, joka sisältää kolme äitiyspakkausta, joiden mukaan lahjan ostaja voi laittaa itse kirjoittamansa englanninkielisen kirjeen tai muun tervehdyksen äitiyspakkauksen saajille. Tämä on mainio aineeton lahja esimerkiksi työporukoissa, äitisakeissa, harrastusjengeissä tai vaikka babyshower-lahjana.

Kertokaa ihmeessä kommenteissa, jos ostatte pakkauksen. Olisi hauska kuulla, annatteko äitiyspakkauksen aineettomana lahjana jollekin, ja jos, kenelle. Itseäni lämmitti kuulla, että eräs lukija kertoi ostaneensa isänpäivän aikaan äitiyspakkauksen lahjaksi miehelleen.

Tehdään yhdessä ihmeitä, viedään äitiyspakkaus maailmalle ja pakataan joululahjaksi läheisille hyvää mieltä!

Jaa