On kulunut kaksi ja puoli kuukautta siitä kun sain masennusdiagnoosin. Kuluu päiviä, kun en edes muista tai mieti masennusta. Lääkekin menee rutiinilla aamupalan ohessa, siinä kun d-vitamiini ja päivän sanomalehti.
Ymmärrän hyvin, miten jotkut alkavat tässä vaiheessa miettiä lääkityksen lopettamista omatoimisesti ja ehkä kerrasta. Harva tahtoo mitään lääkkeitä turhaan kiskoa, ja itsekin olen miettinyt, onkohan tämä nyt tarpeellista. Jaahas, se siitä, nyt eteenpäin! Psykiatrini onneksi osasi varoitella näistä ajatuksista etukäteen ja muistutti, että lopetus tehdään sitten yhdessä suunnitellusti. Aikataulusuunnitelma sitä varten on tuleva kevät.
Lääkkeet siis kannattelevat aivokemioitani, jotta ne ehtivät rauhassa ja huolella kiinnittyä takaisin kohdilleen. Tunnen oloni tavalliseksi, omaksi itsekseni.
Isänpäivänä oli selkeä merkkipaalu. Silloin tunsin yhtäkkiä sykähdyksen ihan sellaista arkista onnea – ilman erityistä syytä, tai että sitä fiilistä olisi pitänyt tietoisesti kaivaa esiin. Pintaan purskahti onni siitä, että minulla on tämä perhe ja tämä elämä.
Teki mieli halata sitä kuoren alta esiin kaivautunutta minuutta, joka oli kuukausien kuluessa ja huomaamatta muurattu ahdistuksen alle vangiksi.
Luin Pauliina Vanhatalon kirjaa Keskivaikea vuosi, joka kertoo omakohtaisesti masennuksesta. Tunnistin itseni tekstistä sieltä täältä. Myös siitä, että masennusta alkaa ikään kuin suorittaa sitäkin, tekee parantumisesta itselleen projektin. En yhtään ihmettelisi, jos olisin kirjoittanut itselleni to do -listan masennuksesta parantumiseen.
Siihen nähden onkin nurinkurista, että en saa hankituksi itselleni psykoterapeuttia. Luin psykiatrin antamat ohjeet psykoterapiaan hakeutuvalle ja olen googlaillut erilaisia terapiasuuntauksia sekä selaillut psykoterapeuttien sivuja. Mutta en vieläkään ole laittanut yhdellekään viestiä, jotta voisimme tavata kerran ja tunnustella, olisiko tässä sitä jotain. Olisipa joku psykoterapeuttien ja asiakkaiden Tinder, jossa voisi löytää helpommin hyvän mätsin.
On käsittämätöntä, että potilaan pitää itse löytää itselleen sopiva henkilö, jolla ensinnäkin on aikaa ja jonka kanssa henkilökemiat toimivat. Minulla on energiaa, mutta ei silti näemmä jaksamista siihen. Ajatus siitä, että minä asiakkaana pidän psykoterapeuttiehdokkaille ikään kuin työhaastatteluja – kuten psykiatrini kuvaili selittäessään minulle, miten homma toimii – tuntuu edelleen liian vaikealta, ahdistavalta. Mietin taas, miten jollakin, jolla asiat ovat todella kehnosti, on voimavaroja edes hakeutua avunpiiriin.
Lisäksi olon parannuttua sisälläni on taas herännyt epäilys siitä, ovatko minun ongelmani nyt varmasti tarpeeksi suuria. Onko minulla oikeus hakea niihin apua? Vaikka järjellä tiedän, että hoidon olisi hyvä olla korjaavan lisäksi ennaltaehkäisevää. On aika paljon helpompi tukea ja korjailla perustuksia kuin alkaa rakentaa niitä räjähdyksen jälkeen aivan alusta.
Siksi toivon itseltäni nyt malttia. Että tällä kertaa en luista sieltä, mistä nopeimmin pääsee eteenpäin, vaan maltan ja kykenen pysähtyä tähän tilanteeseen ja selvittää sen itseni kanssa. Vaikka se sitten vaatisi monen kuukauden tai ehkä vuoden ajan oman ällöttävän mustan napanöftän lähempää tutkailua.
Masennuslääkkeiden aiheuttamat uniongelmat onneksi sulivat pois muutaman viikon tuskailun jälkeen. Nyt nukun taas normaalisti ja hyvin. On myös ollut ihana huomata, että jos välillä tulee syystä tai toisesta nukuttua liian vähän, väsymys ei saa enää täysin sekopäiseksi. Ikään kuin elämänilo täyttäisi ne mielen rakoset, jotka liian vähäinen uni nakertaa.
Lääkkeiden takia pohjille jysähtänyt libidokin on kivunnut ylöspäin. Ei ennalleen, mutta halu on herännyt lääkkeiden aiheuttamasta horroksesta. Orgasmit eivät ole enää pelkkiä kissanpieruja, mutta koko taivaan täyttävistä ilotulituksista ollaan vielä kaukana. Lisäksi sytytyslanka on paljon normaalia pidempi ja vaikeammin sytytettävä.
On ollut mielenkiintoista keskustella tästä. Esimerkiksi psykiatrini oli jopa hivenen yllättynyt kertomastani. Kuulemma masennuslääkityksen vaikutuksesta seksuaalisuuteen, seksiin ja orgasmeihin kuulee usein miespotilailta, mutta eipä juuri naisilta. Ja sitten samalla olen kuullut tuttavapiirin naisilta vastaavia kokemuksia, kun taas netissä tarinat ovat testosteronisia (joo, tiedän, että jätän tässä nyt sukupuolen moninaisuuden huomioimatta).
Ehkä naiset eivät puhu kokemastaan yhtä helposti (kyllä, itseänikin hieman irvistyttää näistä julkisesti kertoa), mutta eniten luulen kyseessä olevan se, miten erilaisia kuvitelmat seksuaalisuudesta sukupuolten välillä ovat. Miehelle seksuaalisuus on niin paljon helpommin ihmiselon tehdasasetuksissa, ja pakettiin kuuluvat vakiona orgasmit. Jos jotain häikkää ilmenee, huollontarpeen huomaa heti. Naisella taas asetukset ovat monimutkaisempia ja personoituja, ja orgasmit pitää hankkia erillisinä lisäosana, joiden saatavuus on usein hankalaa ja joita pitää osata vaatia. Silloin on hankalampi sanoa, että koneessa on vikaa.
Noin niin kuin mutkia rajusti oikoen. Ehkä, en tiedä. Mutta omat tehdasasetukseni tahdon takaisin. Se toimii hyvänä porkkanana, jos ja kun kaikki menee hyvin ja keväällä lääkitystä aletaan vähentäen lopettaa. Sillä vaikka odotan lääkkeetöntä elämää, se myös jännittää. Mitä jos kaikki rysähtääkin takaisin?
Sillä elämänilo on ihmeellistä. Ei se ikinä kohdallani ole sammunutkaan, mutta kyllä ahdistus ja näköalattomuus pitkään jatkuessaan alkaa tukahduttaa riehakkaintakin liekkiä. Nyt lääkkeiden ansiosta ja takia tunteista ovat hioutuneet pois terävimmät kärjet. Myös ilon, rakkauden ja onnen, mikä on suuresti tuntevalle laimeaa, mutta se on pieni maksu siitä, että nuo tunteet ovat ylipäätään taas mukana elossani.
Ja tärkeintä on se, että tunteiden mollisoinnut eivät enää rytise niin suurella volyymilla, että en kuulisi niiden alta kepeästi soivia duurisointuja.
Konkreettisena esimerkkinä ensimmäinen kerta, kun huomasin selkeästi, miten pystyin ohittamaan minulle tulleen tarkoituksella ilkeän IG-viestin. Avasin sen vahingossa kesken treffi-illallisen (olin ottamassa kuvaa, kun sormeni vahingossa törkkäsi auki samalla ruudulle pompsahtaneen viestin, saakeli sentään). Ennen olisin syöksynyt niistä sanoista epätoivoon, ja ehdin muutamassa sekunnissa ennakoida mielessäni, miten ilta olisi nyt yhden typerän viestin takia pilalla. Mutta syöksyä ei tullutkaan. Lakoninen peukku vain vastaukseksi, puhelin pois ja takaisin illan lempeään tunnelmaan. Mikä käsittämätön voima sisälläni on taas herännyt!
Sama voima myllää, kun masennuksen myötä ensimmäistä kertaa vaivakseni ilmestynyt ja järjettömät mittasuhteet saanut toisten sanomisten vatvominen hiljalleen häviää. En minä muiden ihmisten sanomisille ja olemiselle toki ole immuuni, en ole psykopaatti, mutta en ole koskaan ennen tätä masennusta käyttänyt päivistäni sellaisia määriä toisten ihmisten sanomisten ja omien sanojeni epätoivoiseen pyörittelyyn. Mitähän se nyt meinasi. Miksi se sanoi noin. Ja mitä minä nyt sellaista menin sanomaan! Järjettömän raskas hyrrä pyöritettäväksi kaiken muun päälle.
Julkinen työni ei tosiaan olekaan ollut mikään lempein ja turvallisin työ mielenterveyskuntoutujalle. Onneksi olen kerännyt ympärilleni pääsääntöisesti viisaan ja empaattisen seuraajajoukon, mutta tietenkin isossa porukassa on aina myös mädättäjiä. Ja viisas ja empaattinenkin ihminen on vain ihminen, toisinaan ajattelematon, aina keskeneräinen. Masennusdiagnoosin aikaan tekemäni päätös olla vastaamatta kaikkiin saamiini viestiin on ollut varmasti tässäkin mielessä hyvä, mutta tärkeintä on ollut, että jatkuvan tavoitettavissa olemisen vaade on helpottanut.
Huomaan, että olen taas alkanut puhua tekemissäni IG Stooreissa suoraan kameralle. Se jäi pois ihan huomaamatta, mutta nyt on taas ollut voimia ikään kuin katsoa silmiin seuraajia, päästää heidät, teidät, sitä kautta lähemmäksi.
Töiden tekeminen ylipäätään on tuntunut taas innostavalta ja kivalta. Siltä, että on hyvä olla. On ihanaa kirjoittaa, havainnoida, kuvata, suunnitella, luoda. Merkityksellisyys on edelleen vähän niin ja näin, mutta en enää haaveile joka päivä kaikkien sähköpiuhojen katkaisemisesta ja lantunviljelijäksi ryhtymisestä. Olen saanut ensi vuodeksi upeita vuosiyhteistyökumppaneita, mikä inpsiroi, ilahduttaa ja tuo luovan alan yrittäjän epävarmaan työkalenteriin rauhaa ja turvaa.
Otin juuri käyttöön uuden taskukalenterin. Uuden kalenterin tyhjät sivut saavat itseni aina haaveelliseksi ja mietteliääksi, sillä vaikka kuinka suunnittelisi, koskaan ei voi varmaksi tietää, mitä merkintöjä kalenteriin vielä tuleekaan. Mutta nyt tuntuu erityisen hyvältä, että edessä on kokonaan uusi, puhdas vuosi, jonka päiviin elämänsä kietoa.
Kai Minduu on tuttu? Voimia terapeutin etsimiseen. Avun saannin vaikeus on asia joka särkee ammattilaisen sydäntä. Samaan aikaan kun pitää pitää pää kylmänä ettei ala tukehtua oman työtaakan alle vaan pikku pikku muurahaisena tekee vain aman osansa hommista.
Yksi mahdollisuus helpottaa terapeuttihakua on pyytää lähiverkko mukaan (psykiatrin siunauksella toki). Masennusta on hyvä hoitaa myös pariterapeutin kanssa. Suhteesta puolisoon ja hänen tuestaan saa hyvän peilin omille oloille, mikä voi jopa nopeuttaa parantumisprosessia.
”Elämänilo on ihmeellistä” oli niin osuvasti kirjoitettu – siihen voin samaistua sataprosenttisesti. Muista varmasti ikuisesti sen kevään, kun vuosia pitkä masennuskausi alkoi väistyä ja heräsin joka aamu elämäniloa pursuten. Ilman lääkitystä (terapia toki oli käynnissä). Olin käytännössä unohtanut, miltä normaalisti, ilman masennusta tuntuu enkä siksi edes osannut ajatella, että olo voisi olla parempikin. Nyt taas syön lääkkeitä ja ensimmäinen lääke teki minusta käytännössä aseksuaalin. En voinut masturboida, en edes ajatella seksiä. Kiitos siis, että kirjoitit tästäkin aiheesta. Se on niin tärkeää. Oikein hyvää joulua sinulle ja toivottavasti elämänilo vahvistuu, löydät hyvän terapeutin ja masennus väistyy. 🙂 Kaikkea hyvää!
Muistaisin, kun joskus kirjoitit raudanpuutteesta..? Vai muistanko väärin..
Mietin vain, että kun itselläni sain ferrit nostettua yli 75:een, niin huomasin olotilassani sellaisenkin energiapiikin ja tajunnanräjäytyksen
Ajattelin, että tälläiseltäkö tuntuu olla ”normaali” ihminen, joka jaksaa, pystyy ja voi tehdä asioita ihan eritavalla kuin minä vuosia harmaassa muumiona yritin suoriutua päivänkin tehtävistä.
Terapeutin haku tällaiselle ”inessä skenessä”-ihmisellekin tuntui työläältä. Minduu-nettipalvelu tosiaan lähimpänä terapeutti-Tinderiä.
Ja kyllä, myös minulla masennuslääkkeet veivät haluja ja lytistivät orgasmit pieniksi pihauksiksi. Muutoin lääkitys taisi olla itselleni poikkeuksellisen sopiva, sillä buustasi positiivisia tunteita tasaamisen sijaan. Tästä syystä myös lääkityksen lopetus tuntui vaikealta, mutta mm seksihalujen ja tuntemusten normalisoituminen toimi isona kannustimena.
Hakuja voi tehdä myös terapiayritysten kautta ja jättää yhteydenottopyyntöjä.
Kansallista rekisteriä vapaana olevista terapeuteista on esitetty jo vuosia sitten, joko rahoitus tai tahtotila tai molemmat ovat puuttuneet. Kelan palvelutuottahaku kun ei näytä jonotilannetta.
Itse osallistun työssäni terapiavalmiuksien arviointiin, ja järjestelmän kankeus aiheuttaa kyllä eettistä kuormaa. Aivan kuten hoitajista, myös psykoterapeuteista on paheneva pula. Etäyhteydet eivät merkittävästi muuta tilannetta.
Se mikä puoltaa yksilölähtöistä terapeutin etsintää ja valintaa on tutkimusnäyttö; hoitomuotona psykoterapia poikkeaa valtaosasta terv.huollon menetelmiä, koska suurin vaikuttavuustekijä on itse suhde, kahden erilaisen ihmisen yhteyden rakentuminen ainutlaatuisesti. Jokainen terapeutti- potilas- yhdistelmä on hieman erilainen. Tutkimusasetelmissa profilointia on tehty (terapeutin ja potilaan ominaisuudet yhteensovitetaan), mutta silti on haasteellista ennustaa, miten yhteinen prosessi etenee.
Edelleen suosittelen psykoterapiaan hakeutujan opasta Mielenterveystalosta.
Paljon voimia ja kärsivällisyyttä prosessiin!
Olen psykoterapeutti ja haluaisin hieman kertoa toisesta näkökulmasta psykoterapeutin etsintään liittyviä asioita. Minusta tutustumiskäynti on ihan jotain muuta kuin asiakkaan tekemä työhaastattelu. Se on enemmän tutustumista jollain muullakin kuin kognitiivisella tasolla. Haluaisinko avata enemmän elämääni juuri tälle ihmiselle. Onko minulla hyvä vai huono olo tämän ihmisen seurassa. Se tulee myös siitä ns. kemioiden kohtaamisesta. Ja se on hyvä mittari. Myös psykoterapeutti kuuntelee, onko meillä mahdollisuus tehdä yhdessä työtä. Joskus psykoterapeuttikin voi todeta, että nyt minä en ole sinulle paras psykoterapeutti. Moni löytää heti ekalla yrityksellä riittävän hyvän psykoterapeutin itselleen. Joku löytää sopivimman vasta useamman kohtaamisen jälkeen.
Tällä hetkellä psykoterapeuteilla on töitä. Riittävästi. On psykoterapeuteillekin usein kurjaa, kun joskus jo ensimmäinen yhteydenotto tuntuisi itselle sopivalta asiakkaalta ja täytyy laittaa viesti, että valitettavasti aikoja ei ole vapaana. Tämänkin vuoksi psykoterapeutin etsimiseen menee aikaa. Joskus käy tuuri ja saa heti tutustumisajan, joskus yhteydenottoja joutuu tekemään useita kymmeniä.
Oma kokemukseni on, että todella moni miettii, onko oma tilanne sellainen, että saa viedä psykoterapeutin asiakaspaikan. Ei kertaakaan ole tullut psykoterapeuttina oloa, että joku olisi ihan turhaan tullut psykoterapiaan. Sen verran haastavaa on se hakeutuminen kelan kuntoutuspsykoterapiaan, että ei sitä tehdä niiden ongelmien takia, jotka ratkeavat esim kavereiden kanssa puhumalla tai harrastusten äärellä.
Ajoituksesta vielä: psykoterapian aloittamisen oikea ajoitus on sellainen jota on aina hyvä kuunnella. Ennustaa ei tarvitse tulevaa. Silti joskus voi kokea, että ihan vielä en kykene/arki ei anna periksi/ on keskellä muita suuria muutoksia, jotta kykenisi vielä aloittamaan psykoterapiaa. Joskus täytyy miettiä myös omaa sitoutumista, haluanko juuri nyt sitoutua prosessiin, joka myös vie aikaa sekä ajatuksia. Usein tutustumiskäynnin ja paikan vapautumisen + kelan paprujen kanssakin menee oma aikansa. On tyypillistä, että onnistuneen tutustumiskäynnin jälkeen täytyy odottaa kelan päätöstä vielä 30-40 päivää ennen kuin kelan tukemana kuntoutuspsykoterapia voi alkaa. Tämä on syy, miksi itsekin otan tutustumikäynneille jo etupainoitteisesti asiakkaita.
Psykoterapeutin etsiminen on tosiaan haastavaa. Esim minduussa näkyvät vain osa psykoterapeuteista ja vain ne joilla on juuri nyt tilaa. Viimeeksi olen pystynyt pitämään minduun profiilia auki 1,5v sitten. Koska yhteydenottoja tulee jo kelan sivujen kautta paljon.
Todella tärkeä kommentti. Itse tänä syksynä kuntoutuspsykoterapian aloittaneena allekirjoitan kaiken. Siksikin on niin raskasta, että joutuu mahdollisesti lähettämään kymmeniä hakuviestejä ennen kuin pääsee edes tutustumiskäynnille ja niistäkään kaikki eivät nappaa. Terapeutti ei voi olla kuka tahansa, kemioiden kohtaamista todellakin ja voi olla vaikea pukea sanoiksi, miksi joku sopii ja toinen ei. Joskus ihan oma tapa analysoida ja reflektoida on liian erilainen kuin terapeutin lähestymistapa, eikä päästä samalle aaltopituudelle. Omasta terapeutistani minulla vinkkasi lopulta yksi terapeutti, joka ei itse voinut ottaa uusia asiakkaita.
Itse olen ollut terapeuttiini tosi tyytyväinen ja minulle terapia alkoi juuri oikeaan aikaan: isompien kriisien tasaannuttua, kun on jo enemmän energiaa pyöritellä menneitä ja pohtia omien tunteiden ja käyttäytymismallien taustoja. Huomaan kuitenkin, että kaistaa terapia silti vie. Ihan kirjaimellisesti kalenterista aikaikkunan, jonka pitämisen vapaana priorisoin minkä tahansa työkiireinen keskellä vapaana, ja mielen tasolla resursseja, muita isoja juttuja ei jaksa yhtä aikaa ratkoa.
Paljon tsemppia terapeutin löytämiseen!