Äiti ja kaksi lasta. Yksi silottelematon arkikuva viikossa, vuoden ajan.

Se on aina juhlapäivä, kun keväällä taloyhtiömme talonmies (kyllä, meillä on vielä sellainen!) käy laittamassa pyykkinarun narut talven jäljiltä takaisin paikalleen. Siitä alkaa narukuivauksen aikakausi!

Itse en ole edes hajusteallergikko, mutta silti sen verran herkkä hajusteellisille pesuaineille, että emme voi käyttää taloyhtiön pesutuvan kuivaushuonetta. Vaikka pesisi pyykit omassa kodissa, kuivaushuoneen seiniin on imeytynyt niin vahvat katkut, että se tarttuu aina kaikkiin pyykkeihin. Jos joskus pyykkitupaa remontoidaan, tulen toivomaan, että siellä ei saisi käyttää kuin hajusteettomia pesuaineita.

Mutta nyt mennään vielä näin, ja talvisin pyykit kuivataan pääasiassa kuivausrummussa ja tulitikkuaskin kokoisen kylppärimme seinille viritetyissä kuivaustelineissä. Onneksi silloin sentään pyykkiä tulee vähemmän, ja sekin pyykki on yleensä villaa ja putsaantuu tuulettamalla parvekkeella.

Mutta ah nyt: hikisten hellemekkojen, tahmaisten rantapyyhkeiden ja huolettoman narukuivauksen aikakausi!

Rakastan sitä, miten nopeasti (ja ilmaiseksi) pyykit kuivuvat narulla. Tuulisina päivinä valmista on helposti tunnissa. Voin jytyyttää esimerkiksi reissujen jälkeen useamman koneellisen peräkanaa, kun ei välissä tarvitse odottaa, että kuivausrumpu saa monen tunnin kierroksensa tehtyä. Aurinko kirkastaa etenkin valkoiset pyykit ihan uuteen loistoon.

Ja rakastan sitä tunnelmaa, mikä pyykkinarulle pyykkejä ripustaessa on. Tyhjennän pyykit koneesta punottuun koriin ja ripustan narulle puisin pyykkipojin – tärkeitä pieniä yksityiskohtia! Taloyhtiömme pyykkinaru on ihanasti lehtipuiden katveessa, ja linnut laulavat puiden oksilla kilpaa. Työpäivienkin keskellä on kiva pitää pyykkinarutauko.

Etenkin kesälomalla, joka muuten alkaa ihan pian, meillä on tapana laittaa koneellinen pyörimään heti herättyämme. Kun aamutoimet on tehty, aamiaispöydässä luuhasteltu ja päivän menoihin korit pakattuna, pesukone on sopivasti valmiina. Pyykit käydään viemässä narulle ennen päivän seikkailuihin lähtöä ja napataan sitten illalla kotiin tullessa mukaan sisälle.

Viikonloppuisin pyykkien noutaminen jää yleensä saunavuoron jälkeiseen aikaan. Niinpä pyykit käydään hakemassa saunatakit päällä. Marakatit kiipeilevät pyykkitelineessä ja minä napsin narukuivauksen jäljeltä rapeita ja huumaavan tuoksuisia pyykkejä takaisin koriin. Saunapuhdas ja pyykkinaruraikas, täydellinen kaksikko.

Jaa