Huolsin pikkuapulaisen kanssa talvikengät talviteloille ja välikausikengät kevätminttiin. Harva kotityöpuuhastelu on niin tyydyttävää kuin nahkakenkien helliminen! Työnjäljen näkee heti, ja joka kerta hämmästyy, miten raihnaisemmatkin kengät vetristyvät kunnon huollon jälkeen.

Hyvällä huollolla kengät pysyvät hyvänä vuosikymmeniä. Vaikka muuten vältän eläinperäisten tuotteiden käyttöä, villan lisäksi kenkien nahalle en vain ole löytänyt yhtä mukavaa, huollettavaa ja kestävää kasvisperäistä vaihtoehtoa.

Esimerkiksi yli kymmenen vuotta sitten perintönä saamani lapikkaat ovat käsittääkseni jostain 1960-luvulta, mutta edelleen aktiivikäytössä ja päheät kuin mitkä! Retkikengissä taas seikkailujen tuoma patina tuo vain lisää mielenkiintoa.

Tässä ohjeeni siihen, miten nahkakengille voi tehdä hemmotteluhoidon. Jos asiantuntevammat ja pikkutarkemmat vinkit kiinnostavat, suosittelen tsekkaamaan Arkivé Atelierin kenkienhuoltovinkit. Heillä on myös myynnissä kenkien, asusteiden ja vaatteiden huoltoon superlaadukkaita tuotteita ja välineitä.

Näin teen nahkakenkien huollon ja hoidon:

Avaan kenkien soljet ja irrotan nauhat. Kunnon martta vielä pesisi nauhat pesupussissa pesukoneessa ja vaihtaisi tarvittaessa nauhat uusiin.

Puhdistan kenkien irtolian kenkäharjalla. Luonnonharjaksisiin investoiminen kannattaa!

Pesen kengät nahanpesuaineella.  Siihen tarvitaan vesiastia, puuvillaliina (harso on tosi hyvä), sieni ja nahanpesuainetta. Itse olen ostanut nahanpesuaineen Arkivé Atelierilta, mutta jos tökötille on tarvetta enemmän, kannattaa tsekata hevostarvikeliikkeet ja satuloiden ynnä muiden huoltoon tarkoitetut aineet. Jotkut käyttävät myös marseille-saippuaa, mutta tätä en ole itse uskaltanut kokeilla.

Kuuraan kengän läpi saippualla ja nihkeällä sienellä, jota välillä huuhtaisen puhtaaksi vesiastiassa. Saippuan pyyhin pois kostealla puuvillaliinalla ennen kuin se ehtii kuivua.

Nahkasaippuaa ei tarvita aina, vaan välillä kenkäharjalla harjaus ja nihkeällä kangasliinalla pyyhintä riittää.

Kun on puhdasta, alan hoitamaan ja kosteuttamaan. Levitän hoitavaa voidetta sienellä pyöritellen. Itse käytän Collonilin Organic creamia, jota saa ihan perustavarataloista ja kenkäkaupoista. Mokkanahkaisiin, kuten itsellä vaikka Soreleihin, laitan hoitoaineen suihkeena. Sekin on samaa Collonil Organic -sarjaa, johon tutustuin aikoinaan yhteistyön kautta.

Kun voide on kuivunut, otan taas kenkäharjan ja pyörittelen kengät kevyesti läpi. Näin hoitoaine saadaan syvemmälle nahkaan.

Hoidon jälkeen alan suojata ja kiillottaa kenkiä. Suojaukseen käytän erilaista kavalkadia rasvoja, voiteita ja vahoja. Näissäkin voi hyvin tsekata hevostarvikeliikkeiden annin. Jos minulta kysytään, mitä luonnollisemman aineet, sitä parempi. Pikkujalat-nettiputiikista ostamani Effekt-nahkavoide on maaginen, jos talven jäljiltä kenkiin on tullut valkoiset suolarannut – tällä voiteella ne häviävät. Samassa nettiputiikissa – jonka kanssa olen myös muinoin yhteistyötä tehnyt – on myös hyvä valikoima laadukkaita värillisten kenkien väriä eheyttäviä kenkävoiteita.

Mikä suojaukseen tarkoitettu aine sitten onkaan, levitän sen harsolla pyörivin liikkein. Kuivumisen jälkeen pyörittelen kengät taas harjalla kiillottaen.

Viimeisenä osuutena on se kaikkein veemäisin nakki, kun nauhat pitää pujotella takaisin paikoilleen. Mutta sen jälkeen valmista on!

Toki tarvittaessa vien kengät vielä suutarille. Siellä vaihdatan korkolaput sekä puolipohjalliset ja tarvittaessa ompelutan / liimautan repeämät. Ammattilainen osaa tehdä (laadukkaalle) kengälle ihmeitä!

Oma suosikkisuutarini löysin muuttaessani reilut 11 vuotta sitten kimppakämppään Helsinkiin, Hakaniementorin laidalle. Olin opiskelujen viimeisessä harjoittelussa Olivia-lehdessä, ja lehden muotitoimittaja suositteli Sörnäisten Kurvissa olevaa Kinaporin suutaria. Vaikka muuttojen jälkeen Kinaporin suutari ei enää ole ollut lähisuutarini, sinne olen kenkäni lähes aina roudannut huollettavaksi kaikki nämä kuluneet vuodet. Niin upeita kenkätaikoja siellä osataan tehdä!

Sitten saakin vain ihailla kiiltäviä ja hyvinvoivia kenkiä, ah! Melkoisen aikaa vievä projekti kunnon huolto on, ja siksi se on myös käytännön rakkaudenteko. Kun huoltaa puolisonkin retkikengät, on se samalla viesti siitä, että mä tykkään susta ihan hurjasti.

Jaa