Kaupallinen yhteistyö: Partioaitta

Johan iski ihan selkäydintä tärisyttävä tarve päästä telttailemaan! Kaivoimme nimittäin puolison kanssa esiin kaikki retkeilyvarusteemme ja kävimme ne yksitellen läpi. Tässä siis paljon toivomanne tarkka erittely kaikista retkeilyvarusteistamme merkkeineen ja malleineen.

Tähän hommaan sain ilokseni yhteistyökumppaniksi Partioaitan. Retkivälineistö on siis omamme, ja linkkaan listauksessa Partioaittan nettikauppaan, josta saman tuotteen, päivitetyn version tuotteesta tai vastaavan tuotteen voi ostaa.

Vinkit telttailuvälineiden ostamiseen

Me olemme hankkineet varusteita pikkuhiljaa vuosien varrella. Puolisolla on eräkokemusta ihan lapsesta saakka, mutta itse löysin vuosien retkeilyilon kautta telttailun pariin vasta vuonna 2015, kun kuopus oli vauva ja esikoinen kolmevuotias. Siihen asti olin telttaillut vain lähinnä leirintäalueilla ja festareilla.

Toisin kuin minä, molemmat lapsemme ovat siis kasvaneet urbaaneina metsäläisinä, ja siinä vuosien saatossa olemme myös hiljalleen satsanneet koko perhettä palveleviin retkeilyvälineisiin. Itse esimerkiksi nukuin vielä viime kevääseen saakka niin sanotulla festarimakuupussilla, kunnes satsasin kunnon makuupussiin – ja nukuin ensimmäisen telttayöni yhtään palelematta.

Miten aloittaa telttailu ja retkeily lasten kanssa?

Kaikkea listan välineistöä ei siis missään nimessä tarvitse hankkia tai omistaa, ei etenkään heti. Telttaretkeilyn (lasten kanssa) voi aloittaa vaikka takapihalta, jossa pääsee hyvin fiilikseen myös – ja tarvittaessa sisälle, jos alkaa paleltaa tai pelottaa. Etenkin tässä poikkeusarjessa kannattaa koluta lähialueiden retkiaarteet ja jättää niissäkin ne suosituimmat paikat toiseen kertaan.

Täältä löydät meidän telttailuretkistämme tarinoita, täällä taas meidän kokemanamme inspiraatiota päiväretkiin. Jos taas kaipaat tarkempaa pakkauslistaa, täällä meidän omamme. Täällä taas kirjoitin vinkkejä lapsiperheellisten telttaretkeilyyn. Viime aikaisten uutisointien valossa listalle olisi hyvä lisätä alleviivatusti vielä vastuullinen retkeily, eli: kunnioitetaan talojen ja mökkien pihoja, ei tehdä tulia minne sattuu ja tuodaan kaikki luontoon kannettu takaisin kotiin.

Mitä välineistöä mukaan päiväretkelle?

Meillä päiväretkikamat säilytetään ruokailutilan yhteydessä olevassa kaapissa, josta ne on helppo pakata mukaan. Päiväretki voi olla pyöräilyreissu rannalle, pulkkamäkipäivä tai vaikka piipahdus palstalla. Silloin koriin tai reppuun – riippuen siitä, kuljetaanko laatikkopyörällä ja onko ohjelmassa paljon kävelyä – pakataan vähintään vesipullot, mutta yleensä myös jotain evästä. Koska eväät ne retken tekevät!

Päiväreppuvalikoimana Savotta Jääkäri M muutamalla lisätaskulla, Haglöfs TORSÅNG, Fjällräven KÅNKEN LAPTOP 17″ 

Näistä valkataan kulloiseenkin tilanteeseen parhaimmat tai paras. Lisäksi meillä on yksi Haglöfs-reppu, joka lienee kai niin vanha, että sen mallia en onnistunut metsästämään. 

Aikuisten vesipullot Klean Kanteen REFLECT 800 ML

Meillä on useampia juomapulloja retkivälineistökaapissa, että on aina napata puhdas pullo tai antaa kaverille lainaan. Klean Kanteenin pullot ovat ehdottomasti parhaat. Ne ovat tarpeeksi isot, niissä vesi pysyy raikkaana, ne on helppo putsata, ne ovat nätit ja niiden korkki pitää niin varmasti, että uskallan kuljettaa vesipulloa samassa repussa läppärini ja muun elektroniikan kanssa.

Lasten vesipullot Sigg 0,3 pullot Sigg KBT COMPLETE TRANSPARENT-korkeilla

Ollaan kokeiltu vaikka ja mitä lasten juomapulloja, mutta nämä ovat parhaat – ja juuri tuolla korkilla. Korkkiosasta lapsen on helppo juoda ja suljettuna korkki myös pitää vettä. Näitä meillä on useampia, sillä ne välillä hukkuvat löytyäkseen taas. Korkkiosia olemme myös ostaneet uusina, ne kun rannoilla ja kallioilla pyöriessään kuluvat nopeammin kuin pullo-osa.

Juomarakko Camelback 2l sekä reppujuomarakko Evoc (Partioaitan valikoimista vastaava Osprey SISKIN 8)

Nämä pakataan yleensä mukaan telttaretkille, mutta ne tulevat mukaan myös hikisemmille päiväretkille ja esimerkiksi hiihtoretkille, kun ei ole varmuutta, että vesipulloja saa jostain täytettyä. Erillinen juomarakko roikkuu telttaretkillä puussa juomapisteenä tai vaikka rannalla laatikkopyörän ohjaustangossa. Selkää vasten puettavaa reppujuomarakkoa pidin ihan turhakkeena puolison sen ostaessa, mutta hiihtoretkillä olen joutunut perumaan sanani. Ihmisen keho pitää veden pakkasellakin sopivan lämpöisenä juotavaksi.

Termospullo Thermos midnight blue 1L

Termospulloista meillä on valikoima erikokoisia pulloja. Niitä pitää myös olla useampi, että voi pakata esimerkiksi sekä kahvin ja kaakon tai vaikka lämpimän mehun mukaan. Tämä Thermksen on paras. Se on meille moneen tilanteeseen parhaan kokoinen, ja vaikka se vetää paljon nestettä, se on sopivan kapea. Ja kunnon pakkasillakin pitää juoman kuumana tuntien ajan.

Ruokatemarit Primus C&H food vacuum 1,5 l, Primus Trailbreak lunch jug 0,55 L

Harkitsimme ruokatermareiden ostoa pitkään, sillä emme olleet varmoja, onko niille käyttöä. No kyllä on! Niihin on ihanaa pakata esimerkiksi keittoa vai vaikka riisipuuroa. Kahdesta eri kokoisesta pystyy helposti valita kulloiseenkin tilanteeseen sopivan, ja esimerkiksi nyt mökkiremonttia tehdessä olemme pakanneet monesti esimerkiksi riisin isompaan termariin ja kastikeen pienempään. Pienempi Primuksen ruokatermari on tosi hyvä, mutta isompi sen sijaan kerää vettä kahvan kiinnitysosiin, vaikka sitä kuinka yrittää pestä mahdollisimman vähällä vedellä. Edellinen moinen vetikin homeeseen, ja nyt ihmettelemme, miksi menimme hankkimaan samanlaisen uudestaan.

Retkiruokailuastiat Light my fire mealkit

Lähiömutsia kauemmin seuranneet tietävätkin, että olen niitä höpsöjä, jotka tykkäävät kantaa retkellekin ihan ehdat posliiniastiat – koska se vain on nätimpää ja tunnelmallisempaa niin! Mutta totta kai valtaosalla retkistä se ei ole mahdollista, vaan mukana kulkevat muoviset retkeilyastiat. Meillä on kaksi mealkittiä, jotka ovat riittäneet neljälle. Kaksi syö kansista (leipälautasista) ja kaksi syvemmistä astioista. Nämä ovat näppärät, sillä sisään mahtuvat myös aterimet ja taittuvat muovikuksat, jolloin likaiset aterimet saa pakattua kotiin vietäväksi ilman että reppu likaantuu.

Kasaan taittuvat muovikuksat Wildo FOLD-A-CUP

Legendaariset kasaan taittuvat muovikuksat toimivat niin vedelle kuin kuumille juomille. Kuksan saa taitettua mealkitin sisälle – tai vaikka retkeilyhousujen reisitaskuun.

Puukuksat Lapin kuksia ja papan tekemiä. Partioaitan valikoimissa on Pahkataiteen ja Kuksa E. Koivumaan kuksia.

Aina jos repussa vain tilaa on, pakkaamme muovikuppien sijaan mieluummin puukuksat. Niissä on ehtaa retkitunnelmaa (mitä kuluneempi, sen parempi) ja kahvikin maistuu ihan erilaiselta. Meidän kuksavalikoimamme on karttunut Lapin-tuliaisina ja lisäksi appini teki koko perheelle puolison ja minun hääpäiväksi omat kuksat.

Retkiaterimet Light my fire spork titanium

Samassa varressa sekä lusikka, haarukka että veitsi. Sopii myös mealkittien sisään. Meillä oli alun perin nämä muovisina ja värikkäinä, mutta ne hajoilivat ajan mittaan. Niinpä satsattiin näihin titaanisiin. Ja vaikka ne ovat värinsä puolesta hankalampi erottaa vaikkapa kalliolta, ainakaan vielä yksikään ei ole mennyt hukkaan – eikä tietenkään myöskään hajonnut.

Puukot Iisakki Järvenpää, itsetehty lahjapuukko. Partioaitalla on laaja valikoima erilaisia puukkoja.

Jos vain kaupungissa viitsisi, kävelisin varmasti aina pohjalaismuijan elkein puukko vyössä kiinni. Niin näppärä työkalu se on, ja päiväretkilläkin monesti tarpeen. Meillä on muutamia retkipuukkoja, mutta nämä ovat parhaat (ja näteimmät, köhöm). Minä toivoin puolisolta aikoinaan lahjaksi puukkoa, ja sain Iisakki Järvenpää kaunokaisen retkivyöhöni roikkumaan. Puolison puukko on taas saatu kiitoksena hengenpelastuksesta (semmoistakin on meidän retkillämme ehtinyt sattumaan, onneksi loppu hyvin siinäkin tarinassa).

Mil Tec -ensiapupakkaus. Tsekkaa myös Partioaitan ensiapupakkaukset ja -välineistö.

Koska retkillä tosiaan sattuu ja tapahtuu, mukana on oltava ensiapupakkaus.

Telttaretkellä rinkkaan pakataan lisäksi nämä:

Telttailuun tarkoitettu välineistö majailee meillä yhdessä yläkapissa. Sinne saa myös löyhästi säilytettävät untuvapussit hyvin säilöön. Telttaretkelle me lähdemme yleensä jonnekin pääkaupunkiseudun metsistä tai saarista, jonne pääsee pyörällä tai julkisilla. Mutta olemme kulkeneet julkisilla telttailemaan myös esimerkiksi Kajaaniin Ärjänsaareen. Puoliso taas käy vuosittain kalastus- ja vaellusreissuilla Lapissa.

Rinkat Haglöfs Nejd 80 (Partioaitalla vastaava Osprey XENITH 75), Fjällräven abisko 75 (päivitetty versio Fjällräven KEB 72)

Lapsiperheellisenä meillä on isot rinkat, sillä kahteen rinkkaan mahdutetaan koko perheen telttailuvälineistö sekä osa ruuista. Minä vedän selkääni yleensä Fjällrävenin, sillä se on minulle hankittu ja sopii selkääni paremmin. Rinkkaa en siis ostaisi ilman sovittamista.

Teltta Bergans trollhetta 4 person. (Partioaitan vastaava ja vielä parempi on Hilleberg NALLO 4 GT. Tsekkaa myös muut nelihenkiselle perheelle sopivat teltat.)

Tämä teltta on superhyvä, vaikka kokemukseni tätä ennen ovatkin lähinnä muutaman festarireissun kestävistä markettiteltoista. Mutta jotain kertoo se, että puolison eräilijäkaverit ovat päätyneet ostamaan saman teltan kokeiltuaan nukkua siinä Lapin erämaiden vaihtelevissa säissä. Se on myös verrattain keveä kannettava. Teltassa on absidi, eli sisäteltasta erillään oleva ja ulkoteltan suojaan jäävä niin sanottu eteistila. En oikein osaisi ajatella telttaa ilman absidia, johon saa sateelta suojaan kaikki tavarat ja vaatteet, ilman että niitä tarvitsee ottaa varsinaisen teltan puolelle.

Makuupussit. Minun: Haglöfs Ursus -2 untuvapussi (tämä Warmpeacen lähinnä vastaava Partioaitan valikoimista). Puolison: Exped  comfort 0 L (tämä Marmotin lähinnä vastaava Partioaitan valikoimista). Kuopuksen: Haglöfs JRlite 150cm. Esikoisen: Helsport Alta Junior (Tämä Deuterin on lastemme junnumakuupusseja vastaava Partioaitan valikoimista).

Muhkea, lämmin, kevyt ja hupullinen makuupussi – enpä tiennyt moisesta autuudesta kunnes kokeilin! Makuupussikin on ostos, jota pitää sovittaa, joten en hankkisi sitä netistä. Esimerkiksi pituudella ja hartioiden leveydellä on väliä. Lapsille olemme hankkineet juniormakuupussit, vaikka tiedän monien ostavan heti kerralla aikuispussit, joita sitten vaikka kuminauhalla kiskotaan pienemmäksi.

Makuualustat. Minun: Thermarest Neoair Venture L (Partioaitan Frilufts Kalla 5.0 on vastaava ja eristävyydeltään vielä parempi). Puolison: Neoair Voyager L (Partioaitan Frilufts Kalla 7.5 on vastaava ja eristävyydeltään vielä parempi tai sitten tämä Thermarest Neoair all seaseon long SV vielä makoisempiin uniin). Molemmilla lapsilla: Exped airmat 5M (Partioaitan valikoimissa lähinnä vastaava on Frilufts ris 3.8 L).

Yöpymisessä makuualustat ovat tärkeitä, enkä niinkään tarkoita siksi, ettei tuntuisi jokainen kivi ja puunjuuri selän alla, vaan siksi, että kylmyys hiipii ytimiin maan kautta. Ja jos telttapohja on huono, kosteuskin voi yön aikana kietoutua ikävästi nukkujan ympärille. Useampaa patjaa kokeilleena itse tykkään puhallettavista / pumpattavasti patjoista. Sellainen vie tyhjinä rinkasta tilaa tymäkän kääretortun verran ja nukkuessa se pitää kropan kunnolla irti hyisestä maasta. Kunnon patjalla ne teltan alle unohtuneet kävytkään eivät haittaa niin paljoa. Mitä suurempi R-arvo patjalla on, sitä paremmin se eristää.

Taskulamput (otsalamput parhaat) Petzl 300 lumen

Kun on yrittänyt tihrustaa sysipimeässä metsässä tuhnuisen taskulampun kanssa, alkaa arvostaa kunnon valonlähdettä. Monet kuljettavat reissuilleen mukana retkivaloja, mutta koska itse retkeilemme pääasiassa aikoina, jolloin aurinko yleensä riittää valaisemaan, ovat otsalamput riittäneet. Niiden avulla on nähnyt vaihtaa niin vaipat kuin väkertää syksyn viimeisillä telttaretkillä kuksiin drinkit lasten mentyä nukkumaan.

Retkikeitinsysteemit:

Jetboil flash 1 litra. Mukaan tulee keittoastia kansineen, kaasupoltin ja tukijalka. (Partioaitan valikoimista vastaava setti on Msr Windburner duo system.)

Erikseen ostettu Jetboil sumo 1,8L (sopii samaan Jetboil Flashin mukana tulevaan kaasupolttimeen)

Kumpaakin erikseen ostetettu Jetboil coffee press

Kaasut Primus

Priimus Microtrail kaasukeitin, jota käytetään yhdessä näiden kanssa:

Paistinpannu Primus campfire (tämä toimii myös nuotiolla)

2 Trangian kattilaa ja Trangian kahva (näitä käytämme myös nuotiolla)

Koko settiä pakataan tuskin koskaan mukaan, mutta rinkkaan sujahtaa retkikohteen mukainen välineistö. Esimerkiksi nuotiopaikalla käytämme kokkaukseen nuotiota. Jetboilin erikseen ostettavat pressopuristimet ovat huikentelevaisen kuuloisia lisäosia, mutta ai että mikä onni on saada niillä keitettyä kahvia retkillä. Toisinaan pakataankin Jetboil ja pressopuristin mukaan myös päiväretkille, että saadaan termarikahvien sijaan keitellä ihan tuoreet kahvit vaikka uimarannalla.

Päälle vielä vähän luksusta (ja extremeä):

Jossain vaiheessa huomaa, että retkihommissa on kiva panostaa myös vähän johonkin luksukseen. Se, mitä se on kenellekin, vaihtelee. Mutta tässä meidän ei-pakolliset, mutta mukavuutta retkeilyyn tuovat välineet.

Retkityynyt. Exped air pillow M (Partioaitan Frilufts Kalla Ultralite on vastaava), Cocoon travel pillow

Puolison mielestä nämä olisivat kuuluneet tuonne telttailuosuuteen, mistä olen kyllä sinällään samaa mieltä. Retkityyny vie metsässä nukkumisen ihan uudelle mukavuustasolle! Mutta toki ilmankin pärjää. Moni esimerkiksi myttää vaatetta tyynyksi, ja monissa makuupusseissa on pään kohdalla tasku, jonne joko tyynyn tai vaatemytyn saa sujautettua. Meillä muksuilla tyynyt eivät pysy unissa mukana, joten emme ole heille vielä omia tyynyjä hankkineet.

Tarppi Frilufts Callan Tarp M

Tämäkin kuuluu omasta mielestäni telttailun olennaisuuksiin, mutta koska se ei ole mitenkään pakollinen, sijoitan sen luksukseksi. Tarppi, eli laavukangas taipuu nimensä mukaisesti vaikka laavuksi, mutta meidän retkillä siitä on viritelty tuulen- ja sateensuojaa. Sadetta on paljon mukavampi pitää yhdessä koko porukalla tarpin alla kahvia keitellen kuin teltoissa kyhnyttäen. Teltan apsidin matoksi levitettynä se suojaa apsidissa säilytettäviä tavaroita ja vaatteita maan kosteudelta etenkin sateen aikaan ja vähentää telttaan päätyvien havuneulasten, hiekan ja sen sellaisen määrää.

Silkkimakuupussit Frilufts silk mummy liner

Silkkimakuupussi on kuin makuupussin pussilakana, joka sujautetaan makuupussin sisään. Näin makuupussi säilyy ilman pesuntarvetta pidempään. Silkkimakuupussi tuo myös ihmeellisen paljon lämpöä lisää, vaikka se on niin ohut. Puoliso on välillä kesäretkillä nukkunut pelkällä silkkimakuupussilla. Kaukomaiden matkaajat tiesivät kertoa, että eivät nuku epämääräisissä majapaikoissa ilman silkkimakuupussia, joka kuulemma pitää sängyissä mahdollisesti asuvat öttiäiset pois iholta.

Pussipumppu Exped pumpbag

Neljän ihmisen makuualostojen täyttämisessä saa helposti pään pyörryksiin. Pussipumpulla homma hoituu mukavammin ja nopeammin. Samalla pumppupussi toimii myös vesitiiviinä pakkauspussina. Olemme hankkineet tähän vielä erikseen ostettava lisäosan, jolla pussipumppu muuttuu retkisuihkuksi!

Pakkauskuutiot Osprey packing cube

Järjestyksestä ja pakkauksen tehokkuudesta pitävän parhaat kaverit. Erikokoiset vetoketjulla suljettavat pakkauspussit pitävät tavarat järjestyksessä rinkassa, suojaavat tavaroita ja taikovat tavarat pienempään tilaan.

Vedenpitävä kuivapussi Ortlieb dry bag

Tälle on monenlaista tehtävää. Se toimii pakkauspussina, ja sujautan siihen monesti kamerani, jos retkellä on tiedossa sateista säätä. Jos vesistöt ovat retken aikaan tarpeeksi kylmiä, vettä voi käyttää jääkaappina, kun ruuat nakkaa vaikka järveen kuivapussissa (ja sitoo narulla kiinni rataan).  

Ohuet pellavapyyhkeet Lapuan Kankurit retkipyyhe

Pellavarakkauteni roihuaa retkilläkin! Monet valitsevat mikrokuituiset pyyhkeet retkikäyttöön, mutta itse koen luonnonmateriaalin niin paljon miellyttävämmäksi. Ohut pellavapyyhe on mainio matkakaveri, sillä se menee pieneen tilaan, se imee ihmeen paljon kosteutta ja se kuivuu etenkin kesäauringossa hetkessä.

Matkariippumatto Ticket to the moon Ornigal Hammock

Riippumatto on lapsien lemppari, ja päiväuni-ikäisinä siinä on kiskottu myös päiväunia. Isommalla jengillä retkeillessä (tai vaikka yksin pyöräretkeillessä) riippumatto toimii tarvittaessa myös petinä yhdelle.

Retkikirves Fiskars X7

Pidemmillä reissuilla leiriytyessä tarvitaan retkikirvestä polttopuiden halkaisemiseen ja pätkimiseen.

Retkisaha Fiskars XTRACT

Risut ja oksat taas saa nuotiokuntoon sahan avulla. Maahan pudonneita risuja saa kerätä jokamiehenoikeudella.

Taittofiletti CRKT (vastaavaa ei Partioaitalla ole, mutta jos taittoveitset kiinnostavat, tsekkaa nämä)

Tämän enempää en kalastusvälineisiin mene, sillä en niistä mitään ymmärrä. Itse en harrasta kalastusta tai syö kalaa, mutta taittofiletti kulkee mukana, jos seurueen kalansyöjien on tarkoituksena narrata osa retken ruuista luonnosta.

Kolmitaitteinen kenttälapio, armeijan ylijäämää

Lapio on tarpeen talviretkeilyssä, kun pitää perustaa leiriä ja tulisijaa lumeen. Kesällä sillä taas saa esimerkiksi kaivettua hiekkaan kylmää kaipaavat ruuat.

Jaa