Viime viikot pää on hyörynyt ja höyrynnyt, kun työpöydällä on ollut Unelmaduunarin tilipäivä -kirjan kolmas – vai neljäs, kuka näissä perässä pysyy – editointikierros.

Jos ensimmäinen editointikierros aiheutti epätoivoisia tunnelmia, ja teki mieli heittää läppäri parvekkeelta alas sekä muuttaa kenellekään kertomatta erämaamökkiin murehtimaan ja märehtimään omaa paskuuttaan, nyt ympyrä alkoi sulkeutua.

Kirja todentotta hioutui timanttisemmaksi jokaisella editointikierroksella, vaikka tekeminen oli välillä tahmeaa kuin ruokapöydän alle kaatunut kaakaomukillinen. Tahmeudesta huolimatta näin taas lopulta sen, miten palkitsevaa on työstää tekstiään muiden – kirjan toisen kirjoittajan Satun ja kustannustoimittajamme Päivi Koiviston – palautteiden perusteella. Kun on tottunut tuuttaamaan kirjoituksiaan liveksi joka päivä ja yleensä lämpimänä suoraan näppäimistöltä, tällainen pidempiaikainen projekti ja puurtaminen on sekä kamalaa että valtavan tyydyttävää.

Viimeisimmän editointikierroksen aikana aloin hiljalleen muistaa, miltä se kirjoitusriemu silloin ennen editointikierroksia tuntui, kun nakutin monta liuskaa päivässä ja olisin tahtonut vain kirjoittaa ja kirjoittaa.

Perjantaina lähetin lopullisen käsikirjoituksen eteenpäin. Vähän kauhuissani, sillä aikaa olisi saanut olla enemmän, että olisin ehtinyt lukea koko tekstin vielä kertaalleen ajatuksella läpi. Mutta yritän ajatella, että loputtomasta hinkkaamisesta ei tule kuin saamattomaksi ja omalle tekemiselleen sokeaksi.

Tänään olen tyhjännyt työpöytää lehtileikkeistä ja muistiinpanoista sekä napsinut lähdeaineistokirjojen sivuilta pois post it -lappuja. Tätä kirjaprojektia koskevan muistivihon ensimmäiselle sivulle olen 11.5.2018 kirjoittanut Rahakirja – unelmaduunarin tilipäivä. Uutta muistivihkoa korkatessani kirjan ajatus oli jo selvillä ja meillä oli kirjalle kustannuslupaus WSOY:lta.

Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin, vihko on täynnä merkintöjä, ja Unelmaduunarin tilipäivä -kirja lähtenee vielä tämän viikon aikana taittoon. Sitten on vuorossa vielä oikolukukierros. Jos kaikki menee kuten ajateltu, ennen joulua painokoneet jo jyskyttävät nieluissaan kirjoittamiamme sanoja.

Ja tosiaan, kirjakansikin on viimeistelyä vailla valmiina! Se on taas idearikkaan Satu Kontisen käsialaa, samaten kuin koko kirjan graafinen ilme tulee olemaan. Kirjan nimi on sekin tässä matkan varrella vihdoin lyöty lukkoon. Kiitos hurjasti kaikille, joilta sain siihen ajatuksia ja ehdotuksia Lähiömutsin IG Stooreissa. Kirjan nimi on kokonaisuudessaan Unelmaduunarin tilipäivä – 8 askelta ja tienaat tarpeeksi.

Tässä kustantamomme WSOY:n esittely kirjasta:

”Miksi unelmatyötä tehdään? Tekemisen riemun ja rahan takia.

Menestyneet yrittäjät Satu Rämö ja Hanne Valtari paljastavat reseptinsä, jolla raha saadaan houkuteltua unelmaduunarin tilille.

Tässä rohkaisevassa, inspiroivassa ja lämminhenkisessä kirjassa annetaan konkreettisia ja käytännöllisiä neuvoja siihen, miten saat unelmahommista tarpeeksi rahaa. Opit myymään osaamistasi, saat asiakkaita ja osaat lyödä työllesi oikean hintalapun. Kuljet kauemmas rahahuolista ja saat vapauden keskittyä omaan unelmaasi. Aloittelevalle yrittäjälle, freelancerille ja yrittäjyydestä haaveilevalle kirja antaa kullanarvoisia vinkkejä. Myös työsuhteessa puurtava löytää kirjasta apua oman asemansa parantamiseen.”

Kirja ilmestyy fyysisenä niteenä ja äänikirjana helmikuun 2020 alussa. Toivottavasti te odotatte sitä yhtä täpinässä kuin minä!

Minun ja Satun ensimmäinen yhteinen kirja Unelmahommissa – tee itsellesi työ siitä mistä pidät (WSOY 2017) löytyy nettikirjakaupoista (Adlibriksessä nide näyttäisi nyt olevan tarjouksessa alta kympin), ehkä jostain kivijalkamyymälästäkin vielä, kirjastoista ja e-kirjana sekä äänikirjana kirjasovelluksista, kuten Bookbeatista ja Storytelista.

Olemme tehneet Satun kanssa yhdessä myös kolme tuotantokautta Unelmaduunarit-podcastia. Uusimman kauden jaksot löydät kuunneltavaksi täältä.

Jaa