Kivinokan viljelypalstamme elää ja kasvaa niin kohisten, että jos palstapiipahdusten välissä on päiväkin, eron huomaa heti. Samaten jotenkin ihmeen kaupalla saamme siellä puolison ja osittain lastenkin kanssa rymsteerattua joka käynnillä jotain pientä, joten sitten viime palstaterveisten koko aarimme näyttää jo ihan erilaiselta.
Mansikkapuskat ovat kasvaneet ainakin kolminkertaisiksi ja kaipaavat vettä tynnyreittäin. Ensimmäiset valkoiset kukinnat saivat aikaan hykerryttävän onnentunteen siitä, että meidän istuttamamme ja hoivaavamme mansikat ovat niin tyytyväisiä oloonsa, että palkitsevat meidät kukkasin. Nyt kukkia on jo kymmenittäin, ja toivottavasti mehiläiset ja muut pölyttäjät ovat löytäneet paikalle. Jännityksellä odotamme, koska voimme syödä ensimmäiset oman maan mansikat.
Viinimarja- ja karviaispuskissa sen sijaan on edetty jo kukinnoista marjoihin. Oksat ovat täynnä ryppäitä, joissa kasvaa vierivieressä pienen pieniä marjavauvoja. Miten ihania smoothieita saadaankaan niistä surrautella ensi talven aikana! Ja pienen mustaherukkapuskan lehdistä aion valmistaa anopin ohjeella lehtimehua, sen verran mitä aineksia riittää. Lehtimehu, eli Louhisaaren juomanakin tunnettu mehu, on kesäherkku, josta on tullut erityisen harvinainen muutettuamme pois Pohjanmaalta ja anopin mehukattilan lähettyviltä.
Pari viikkoa sitten istuttamamme perunatkin ovat alkaneet nostaa vihreitä lehtiään maasta, joten elokuussa saanemme ensimmäiset ikiomat uudet perunat. Soijapavut kylvin parisen viikkoa sitten ja härkäpavut lasten kanssa reilu viikko sitten, mutta niiden kohdilla penkeissä ei vielä näy elämää. Vähän huolettaa, ehtivätkö ne mennä ennen kylvöä pilalle vesipurkissa, jossa ne päivän sijaan lilluivat melkein viikon. Porkkanat kylvettiin maahan myös reilu viikko sitten, ja nyt jännittää, josko sieltä alkaisi nousta hentoa vihreää.
Palstan perällä villinä kasvava raparperi on hiljakseen kasvatellut kymmeniä ja kymmeniä varsia, joiden latvoissa keikkuvat syvän vihreät lehdet. Se on kyllä ihme epeli, sillä hyvä jos ollaan muistettu edes kastella koko raparperia, mutta sieltä se vaan puskee itsestään meteliä pitämättä. Raparperi on niin nätti, että sitä on ihana kasvattaa ihan vain sen kauneuden vuoksi. Nyt raparperi tuottaa kuitenkin satoa siinä määrin – meillä kun kasvaa sitä palstan lisäksi kotipihalla ja parvekkeella – että siitä riittää kyllä ihastelun sekä parin raparperipiirakan lisäksi aineksia myös muuhun.
En yleensä välitä juurikaan hilloista, mutta raparperihillo voisi olla ihana nauttivaksi vaikkapa uuniohrapuuron kanssa niinä talven verkkaisina sunnuntaipäivinä, kun ulkona on pimeää aamusta iltaan. Ja vaikka en juuri mehuistakaan välitä muuta kuin tuorepuristettuna, raparperimehu voisi olla ihanaa. Olisiko teillä raparperihilloon tai –mehuun vinkata joitain hyviä ohjeita?
Rymsteerausten kanssa isoin juttu on puolison palstan ympärille rakentama aita. Se oli ensimmäinen vinkki, jonka muilta palstailijoilta saimme, sillä alueella liikkuu paljon kauriita. Toisin kuin pelkäsin, aita sulautuu ympäristöön yllättävän hyvin, eikä sitä kauempaa edes huomaa. Puoliso teki aitaan ikkunaremontin jämämatskuista portin, joka on maailman söpöin –meidän pikkuparatiisimme portti!
Palstalla valmiina olleen työkalulaatikon siirsimme toiseen paikkaan, ja aarin takareunaan puoliso nikkaroi niin ikään roskalavalta löytyneestä puumateriaalista kompostin. Se on vielä vähän keskeneräinen ja ei niin toimiva rakennelma, mutta menkööt nyt noin. Kaikki palstalla syntyvä maatuva jäte pitää hoitaa palstan sisällä, ja olisipa ihanaa, jos jo ensi vuonna meillä olisi käytössä omalla palstalla syntynyttä uutta mehevää multaa.
Muutoksia on kokenut myös palstan keskiosa, josta purimme vanhat ja hajonneet kasvuhärrykät pois ja tasoitimme maan. Tilalle olemme rakentaneet palsalta löytyneistä puisista puutarhalaatoista pation. Siinä on tarkoitus voida paistatella päivää ja syödä eväitä sitten, kun jossain vaiheessa löydämme jostain toimivan pöytäratkaisun väliaikasversion tilalle. Lahot ja huterat penkit sekä tuolit ovat tosin toimineet siinä tehtävässä ihan hyvin jo nekin.
Pation ympärille olen siirtänyt palstan vanhasta kukkapenkistä perennoja: unikkoa, kurjenmiekkaa, jotain tunnistamattomia kasvikavereita ja perennan, joka Lähiömutsin IG Storyn seuraajaraadin enemmistöllä tulkittiin Palavarakkaus-nimiseksi. Siirsin myös pionin, vaikka se kauhistutti. Nyt viikkoa myöhemmin uskallan todeta, että näemmä se ei ollut moksiskaan siirrosta, vaikka onkin luonteeltaan kuulemma herkkis. Pation ympärille voisi myös levittää samaa puuhaketta, jota laitettiin mansikkapenkkien käytäville. Siinä on mukavampi askeltaa, eikä maa muutu kastelusta mutaiseksi.
Vanhan kukkapenkin kohta pitäisi vielä kääntää. Siinä tulee olemaan iso homma, sillä maa on täynnä juuria, jotka pitäisi ennen uusien kasvien kylvämistä saada pois mahdollisimman hyvin. Tarkoituksena olisi kylvää hernettä, kolmea erilaista sipulia sekä purjoa. Saas nähdä, mitä siitä tulee, kun tässä mennään jo ihan just kesäkuun puolivälissä. Yksi kasvulaatikkokin on vielä vailla asukkaita. Samaten pation toisella reunalla on vielä markkia, jota voisi myllätä uusiksi.
Tässä onkin kottikärry välillä lähtenyt keulimaan vähän liikaa, ja on pitänyt muistuttaa itseään, että tämä on vasta meidän ensimmäinen palstavuosi. Ollaan siihen nähden tehty enemmän kuin ajateltiin. Ensi vuonna ehtii sitten ottaa kasvukaudesta heti alkuun kiinni, kun pohja on jo valmiina. Valmista ei tule koskaan, mikä onkin osa palstailun onnea, ja jos nyt jää joku nurkka täysin kesken, sitten jää.
Mahtava juttu on myös palstalle ostamani kahluuallas ja pari leikkivesiruiskua. Niiden ansiosta lapset viihtyvät hyvin, ja samalla kun vedellä räiskötetään, saavat myös ympäröivät kasvit juodakseen. Jestas minkä määrän aarillinen kasveja imee vettä! Vähän lisää lapsiperhesäätöä ja -draamaa vesileikit ovat tietty tuoneet palstalle hauskuuden lisäksi, mutta sitähän se on ja sillä mennään. Tärkeintä on kuitenkin se, että koko sakki viihtyy palstalla. Sillä kyllä, edelleen voisin muuttaa sinne loppukesäksi.
Ps. Koska puutarhahurahdukseni on sitä luokkaa, että blogin nimeksi voisi hyvinkin pian muuttaa Lähiöpuutarhamutsin, perustin Instagramin Storyjen kohokohtiin kaupunkiviljely-kohdan, jonka alle kerään kaiken palstailuun ja muuhun kaupunkikuopsutteluun liittyvän kuva- ja videomateriaalin. Siellä pääsee melkein päivittäin seuraamaan palstakuulumisia, ja olenkin ollut ihan onnesta soikeana, miten ihanasti IG-seuraajat ovat kanssaeläneet palstailoa meidän kanssa.
Juhannukseksi raparperisimaa?
Uuuh, ihana idea! En ollut raparperisimasta aikaisemmin kuullutkaan. Joo! Laitanpas viikon lopulla simat tekeytymään. Kiitos vinkistä <3
Oi, raparperimehu on niin hyvää. Sitä
on tullut tehtyä jo useita vuosia ja käytetty sellaisenaan, lantraamalla kivennäisveteen tai sekoittamalla booliin milloin minkäkin kanssa. Raparperisimaaa tai -mehua tehtyäni olen pehmenneet raparperit keittänyt monesti hilloksi. Joskus laittanut myös mansikkaa raparperin kaveriksi hilloon. Ohjetta ei valitettavasti ole kumpaankaan antaa, kun mutulla tehdään mutta vinkiksi.
Oi voin vain kuvitella, miten hyvää tulee, kun lantraa raparperimehua kivennäisveteen! Ja raperperi tosiaan tykkää mansikasta, joten niitä voisi hyvinkin yhdistää hilloon <3
Mä taas tykkään yhdistää raparperia omenaan, omenapiirakka ja omenahillo on paljon parempia yhdessä raparperin kanssa =)
Mä en ole tainnut maistaa omppua ja raparperia yhdessä, mutta varmasti hyvää sekin 🙂 Mansikoiden kanssa voidaan olla osittain omavaraisia tänä kesänä, mutta omppujen kanssa pitää odottaa syksyä ja ekoja kotimaisia omppuja torille ja kauppoihin saapuvaksi 🙂
Satu Koiviston blogissa törmäsin just raparperimehun ja -hillon ohjeeseen
Oh no kappas! Mä tykkään Satun ohjeista hurjasti, joten siinäpä resepti, jolla raparperimehun teen + siinä samassa hillon 🙂 Kiitos vinkistä!
Tämä Satun ohje kokeiltu eilen, hyvää mehua tuli! 🙂 Jämähillon sijaan keittelin sellaista raparperisoosia jota suunnittelin tarjoilla vanilijajäätelön päällä 🙂
Tällä ohjeella tulee aika hyvää: http://maistuisvarmaansullekin.blogspot.com/2013/06/minttuinen-raparperijuoma.html?m=1
Oi oi, no mintunkin kanssa tulisi varmasti hyvää, just mohitomaista, kuten ohjeessa sanottiin. Nyt alkaa melkein iskeä runsaudenpula! Pitää alkaa mehuihmiseksi, että ehdin maistaa kaikkia 😀
Raparperi chutney.
https://www.is.fi/ruokala/resepti/art-2000001008552.html
Ai niin, tietty chutneyta! Raparpeistahan on moneksi. Kiitos vinkistä!
Tein just raparperihilloa hillosokerilla, sekaan kanelia maustamaan! Tein summissa vaan, olisko ollut n. Kolme litraa raparperia ja puoli pakettia sokeria. On tosi hyvää puuron ja jogurtin kanssa. Sopii mainiosti myös britakakkuun tuoreiden mansikoiden kanssa!
Raparperisangria kuohuviinillä on kanssa tulossa kokeiluun!
Mun täytyy myöntää, että en ehkä koskaan ole keittänyt hilloa. Pakkanen on aina syksyisin marjoja täynnä, mutta sokerisista hilloista en niin välitä. Mutta raparperi voisi tehdä poikkeuksen. Se ei nimittäin pakastestettuna oikein toimi, vaan menee mauttoman puumaiseksi.
Raparperisangria ja kuohuviini! Oioi! Tulipa eräs tuleva mökkireissu mieleen, jonne voisi kattaa tätä pöytään <3
Kuuden vuoden palstakokemuksella vähän toppuuttelisin sen kastelun kanssa 😀 Meillä esim pihassa kasvaa raparperia, eikä sitä kastella koskaan. Eikä mansikkapenkkiäkään oo juuri taidettu kastella, mutta tähän en uskalla taustasi tietäen sanoa mitään 😀 . Palstalla kastellaan hyvin säästeliäästi, lähinnä alussa kun on istutettu ja kylvetty siihen saakka että ovat juurtuneet ja sitten jos sattuu pitkä kuiva jakso. Toki, meillä kaikki vesi on kannettava läheisestä rapalammikosta, jossa sitä vettä ei sitten kuivalla kaudella edes ole, niin se kastelu senkin puoleen on vähän mitä on 😀 Mutta pointtina se, että kasvit ei opi oottamaan sitä vettä ylhäältä, vaan kasvattavat juurensa syvään ja ottavat sieltä tarvitsemansa veden. No tässäkin kyllä se, että meidän palsta on savipeltoa, pitää siis vettä oikein hyvin.. Ja pidetään harsot penkkien päällä niin pitkään kuin suinkin, vähentää haihtumista sekä suojaa paahteelta (ja tuholaisilta).
Viljelyonnea ja -iloa!
Joo, melkein kymmenen vuoden laatikko- ja säkkiviljelyksien jälkeen ajateltiin, että nyt päästään kastelussa helpommalla, kun on avomaa. Ja toki se niin onkin, kun miettii viljelyalan määrää verrattuna entiseen.
Mutta kun päästiin istutuspuuhiin ja kylvöpuuhiin niin myöhään, iskivät päälle melko heti pian helteet. On siis pakko ollut kastella, etteivät kuole kaikki heti alkuunsa. Viikonloppuna oltiin pois palstalta to-su, ja vaikka naapuri oli käynyt vähän kastelemassa mansikoitamme, oli osa niiden lehdistä ehtinyt sunnuntaihin mennessä kuivettua – jaiks!
Raparperille ja marjapuskille olen sitten siinä vähän sivussa vettä laittanut, jos olen ehtinyt ja muistanut 🙂 Ne kun ovat ehtineet kasvaa palstalla jo monen monta vuotta. On totta, että tuo mahdollisuus kastella suoraan letkulla on kaikkien kastelukannuvuosien jälkeen luvattoman helppoa, joten sitä tulee pidettyä kasveja enemmän hyvänä kuin ehkä tarpeen olisi. Toivottavasti malttavat silti keskittyä tekemään vahvat ja hyvät juuret syvälle maahan hihi <3
Viljelyiloa ja -onnea sinne myös!
Pari vinkkiä noihin viljelyjuttuihin. Ekaksi sama kuin tuossa viimeisellä kommentoijalla eli liikaa ei kannata kastella ja esim. raparperi ja marjapuskat ei sitä kastelua kaipaa. Juureksia en kastele itse lainkaan istutusvaihetta lukuun ottamatta, jotta ymmärtävät hankkia vetensä maasta (meillä kasvimaa sijaitsee paikassa, johon paistaa aurinko suoraan koko päivän). Toisena vinkkinä maan kosteuden säilyttämiseen on ruohokate: se ravitsee maata hurjan hyvin, samalla estää rikkaruohoja kasvamasta sekä sen alla säilyy maan kosteus useamman päivän. Itse olen käyttänyt ruohokatetta valkosipulien ja tänä vuonna maissin ympärillä. Miksei sopisi mansikallekin. Teillä näytti tosin olevan varsin ammattimaiset suojat mansikoiden ympärillä.:) Ruohokatteen olen niittänyt meidän tontin ojan pientareelta (josta ei ruohonleikkurilla pysty ajamaan) ja useamman sentin kerroksen olen kasvien ympärille sitä laittanut niin että maa peittyy kokonaan sillä. En tiedä miten niitettävää ruohoa siellä palstalla on tarjolla, mutta jos on niin kokeilkaa ihmeessä. Hyviä viljelyhetkiä koko perheelle!
Joo toi ruohokate on mielessä 🙂 Saatiin siihen vinkki toisilta palstailijoita, kun se ei ollut tällaiselle maalaiselle ennestään tuttu vinkki 😀 Ajattelin laittaa sitä sitten, kun kasvit ensin nousevat kunnolla maasta. Nyt ollaan niitetty (tai tarkemmin sanottuna oksasaksilla leikattu) palstan heinokkoa ja viereisiä polkuja (jotka palstailijoiden pitää kohdiltaan pitää kunnossa) ja laitettu heinää raparperien ja marjapuskien juurelle. Kuulemma toimii lannoitteen tapaan siinä samassa.
Mitä kivointa viljelykesää sinne myös <3