Minut ja puolisoni vihittiin marraskuisten hääjuhliemme yhteydessä. Olisimme voineet piipahtaa vaikka joku arki-ilta maistraattiin hoitamaan tämän muodollisuuden, mutta tuntui mukavalta voida vannoa avioliittovalat kaikkien tärkeiden tyyppien ympäröimänä. Vihkitilaisuus toi juhliin myös ripauksen kivalla tavalla pömpöösiä arvokkuutta – rakkausjuhlien lisäksi kyseessä tosiaan olivat hääjuhlat.
Siviilivihkimisen virallinen ja pakollinen kaava on itsessään vain muutaman minuutin mittainen, joten tahdoimme rakentaa sen ympärille pienimuotoisen vihkiohjelman. Ei mitään pitkää, raskasta ja paatoksellista, vaan juhlavan rentoa, lämminhenkistä ja sen verran tiivistä settiä, että lapset eivät hepuloi ja mummit pyörtyile.
Vihkijänä meillä oli Uudenmaan maistraatista notaari, joka iloiksemme oli heti sitä mieltä, että tietenkin luodaan kaavan ympärille vihkiseremonia ja antoi myös ideoita, mitä kaikkea seremoniaan voisi sisällyttää.
Lopulta vihkiseremoniamme kulki näin:
- Saapumismusiikki
- Lauluesitys
- Notaarin puhe
- Vihkikaava (sisältäen sormusten vaihdon)
- Hääparin suudelma
- Kynttilärituaali
- Runo
- Vihkijän onnittelu ja vihkitodistuksen antaminen
- Onnittelumaljat
Me toivoimme häälahjoina ystäviemme osallistuvan jollain omalla vahvuudellaan hääjuhlien järjestelyyn tai ohjelmaan. Upeaääninen ja rakas ystäväni Aura ehdottikin heti alkuun, että hän voisi laulaa jossain vaiheessa juhlailtaa. Lopulta päädyimme siihen, että hänen laulunsa oli heti vihkiseremonian alussa. Säestämään Aura sai siskonsa Liinan.
Liina lupautui myös soittamaan pianolla saapumismusiikin, jonka tahdissa astelimme vihittäväksi. Liina kehitteli saapumismusiikiksi biisin ihan itse, mikä on enemmän kuin ikinä voisi pyytää. Miten onnekkaita ollaan kaikista kreisin upeista ja lahjakkaista ihmisistä, joita ollaan elämäämme saatu!
Kun olimme naamat kestonäkkärillä ja kantapäät keveänä astelleet paikoillemme, alkoi Aura laulaa. Kappaleena oli Lauluyhtye Viiden kertakaikkisen upea Minä sinua rakastan (sävellys ja sovitus: Virpi Eroma. Sanat: Anna-Mari Kaskinen). Biisissä on rakkautta ja realismia niin kauniissa paketissa, että kylmät väreet eivät ota loppuakseen sadannella kuuntelukerrallakaan, puhumattakaan siitä, että ystävä laulaa sitä vihkiseremonissa.
Lauluesityksen jälkeen notaari piti puheen, jonka oli kirjoittanut käyttäen apuna minun lyhyttä kertomustani 20 vuoden rakkaustarinastamme erinäisine vaiheineen.
Heti puheesta suoraan siirryttiin viralliseen vihkikaavaan, jonka päätteeksi sanoimme kumpainenkin ”tahdon” ja puoliso pujotti alun perin äidilleni kuuluneen vihkisormuksen sormeeni. Tai no minä itse sen sain nauraen runnoa paikalleen, sillä hivenen liian pieni sormus yhdistettynä ulkokuvausten jäljiltä jäätyneisiin ja sitten lämmöstä paisuneisiin sormiin ei ollut se eteerisin vaihtoehto.
Sormusten vaihdon päälle vaihdettiin ensimmäinen naurun värittämä suudelma avioparina.
Virallisen osuuden jälkeen teimme vielä sekä minun että puolisoni vanhempien kanssa kynttilärituaalin. Molempien vanhemmat sytyttivät kynttilän, jonka sitten ojensivat lapselleen, eli minun vanhempani minulle ja puolisoni vanhemmat puolisolleni. Sen jälkeen sytytimme puolison kanssa kynttilöillämme vielä yhden ison yhteisen kynttilän. Pysyttikö kärryillä? Kynttilöin siis ikään kuin liitimme sukupolvet yhteen. Tämä oli ihana ja kaunis tapa ottaa vanhempamme osaksi vihkiseremoniaa, ja marraskuun pimeydessä kynttilät toivat tietenkin myös tunnelmaa.
Kynttilärituaalin jälkeen siskoni Susanna luki vielä runon, jonka minä olin koostanut lastemme ajatuksista rakkauteen sekä avioliittoon liittyen. Etsin aluksi runoilijoiden tekemiä runoja, mutta onneksi hoksasin, että lasten suusta se totuus tulee; rakkaudestakin. Näin saimme myös lapsemme osaksi vihkiseremoniaa.
Lopuksi saimme notaarilta vielä vihkitodistuksen sekä onnittelut, joiden jälkeen siirryimme sivummalle nostamaan maljat vieraiden kanssa. Jämäkkä, kaunis, rento, hauska ja herkkä kokonaisuus, ainakin näin morsiamen kokemana.
Huomasitteko muuten vihkiseremoniassa jalkojemme alla olevan ryijyn? Se on samainen ryijy, joka meillä on olohuoneen lattialla tuomassa pehmeyttä ja lämpöä. Olemme aikoinaan saaneet sen appivanhemmiltani, jotka ovat taas aikoinaan saaneet sen sukulaisen seinältä omaan nuorenparin kotiinsa. Ja nyt vuosikymmeniä myöhemmin siitä tuli meidän vihkiryijy.
Kuvat: Jaakko Sorvisto www.jaakkosorvisto.com
Ihanalta vaikutti teidän häät! Onnea! Minä luin tuoreelle aviomiehelleni tämän minä rakastan sinua runon meidän häissä. Joista tulee kuluneeksi 8 v kesällä. Saaden juhlaväen kyyneliin… Ihana kaunis runo. Suurin on rakkaus!!
Mä en ollut tajunnutkaan, että tuon lauluan sanat ovat alunperin runo! Hauska kuulla, että tuo meille häiden kautta tärkeäksi tullut laulu on siis ollut runomuodossa osana teidänkin häitä <3
Siviilivihkiminenkin voi olla tosi kaunis 🙂 Meidät vihittiin aikanaan Hämeen linnan kuninkaansalissa, missä puitteet olivat aika upeat https://farm5.staticflickr.com/4155/34283239270_2d1eb47a61_b.jpg. Pylväiden tasanteille oli sytytetty tuikkuja ja kun oli kyseessä loppukevään häät niin ”alttarin” molemmin puolin oli tuotu seisomaan koivut. Seremonia oli yksinkertaisempi kuin teillä, mutta toisaalta meistä kumpikaan ei nauti huomion keskipisteenä olosta niin se sopi meille hyvin 🙂 Morsiamen saapuminen Galway shawlin ( https://www.youtube.com/watch?v=qHF5fkBA2Nw ) soidessa. Me molemmat olemme tykästyneet Irlantiin ja Irlantilaiseen musiikkiin. Vihkijä luki tekstin joka oli yhdessä valittu, sitten vaihdettiin sormukset, pussattiin ja poistuttiin. Vieläkin menee kylmät väreet kun kuuntelen tuota kappaletta. Miten osattiinkin valita noin täydellinen <3
Myös teidän vihkiminen ja myös juhla vaikuttaa kuvien ja kertomusten perusteella tosi ihanalta 🙂 Teidän näköiseltä.
Onpas upan näköinen sali Hämeen linnassa! Tajusin, että en ole tainnut koskaan eläessäni käydä siellä. Ehkä pitäisi tehdä retki, kun junallakin pääsee näppärästi mestoille 🙂
Ja kyllä, siviilivihkimisestä tosiaan saa halutessaan monenlaisen, koruttoman tai krumeluurin, lyhyen tai pitkän, hauskan tai herkän – ihan mikä hääparille itselleen parhaiten sopii.
Minulle ja esikoiselle tuo linna on tullut jotenkin tosi rakkaaksi ja tärkeäksi paikaksi ihan vaan sillä että ollaan nyt pari vuotta ravattu siellä välillä keskenämme huvikseen ja välillä jonkun tapahtuman vetämänä. Siitä on tullut sellainen tuttu ja turvallinen joka tuntuu halaavan kun sinne menee sisälle, mutta silti hurjan kiehtova.
Jos satut käymään ja ajankohta natsaa niin suosittelen ehdottomasti Kolot ja kolkat -kierrosta, missä pääsee linnan yleensä suljettuihin osiin ja opas kertoo tarinoita linnasta.
Myös itse hääjuhla oli linnan luonnonkiviseinäisessä holvimaisessa linnatuvassa joka taas oli hyvin eri tunnelmainen osa linnaa 🙂
Mulle sellainen mystisen tuttu ja turvallinen tunne tulee Ateneumissa. Se on hassua, en oikein saa kiinni sen olomuodosta, mutta joka kertaa ihan hengähtää, kun pääsee Ateneumiin sisään. Siellä on hyvä olla.
Jos ja toivottavasti kun joskus tehdään retki Hämeen linnaan, olisi kiva päästä just tuollaiselle kierrokselle. Opastetut kierrokset antavat aina enemmän.
Ihanalta kuulostaa luonnonkiviseinäinen linnantupakin!