Lahiomutsi Luonti Ilmasto Kevat Herttoniemi-5526

Tänään on suomalaisten ylikulutuspäivä. Se tarkoittaa sitä, että me suomalaiset olemme käyttäneet osamme maapallon luonnonvaroista tänään. Kolmen kuukauden ja viiden päivän jälkeen. Loput vajaasta yhdeksästä kuukaudesta eletään velaksi, joka revitään luonnosta. Ylikulutuspäivänä luonnonvarojen kulutus ylittää laskennallisesti maapallon biokapasiteetin, eli helpoimmin ilmaistuna kyvyn tuottaa uusia luonnonvaroja ja käsitellä hiilidioksidipäästöjä.

Jos kaikki maapallon ihmiset elelisivät samalla tavalla kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,8 maapalloa. Minä en usko pelotteluun tai syyllistämiseen, vaan esimerkkiin ja ohjaukseen, mutta jumalauta, että pelottaa ja olo tuntuu syylliseltä. Syystäkin, toki.

Siksi minä olen valmis tekemään yksilötason muutoksia, että maapallo ja sen luonto sekä kaikki eläimet ja ihmiset voisivat paremmin.

Olen valmis pitämään lihan poissa lautaselta loppuelämäni ja myös vähentämään perheemme käyttämiä lehmänmaitotuotteita entisestään. Olen valmis nostamaan juuston arkiruuasta harvinaiseksi juhlaherkuksi. Olen valmis paneutumaan yhä paremmin kausiruokailuun sekä suosimaan lähituotantoa. Olen valmis satsaamaan kahvissa ja viineissä määrän sijaan laatuun ja tuotannon vastuullisuuteen.

Olen valmis elämään autottomana perheenä. Olen valmis käyttämään julkisia liikennevälineitä ja ajamaan pyörällä talvellakin. Olen valmis karsimaan lentomatkaamista ja jos lennän, olen valmis kokemaan siitä ansioni mukaan huonoa omatuntoa ja kompensoimaan päästöni. Olen ylipäätään valmis maksamaan paljon enemmän liikkumismuodoista, jotka tuhoavat maapalloamme. Olen valmis etsimään vuokra-autotarjoajan, jonka valikoimissa on sähköautoja.

Olen valmis kokemaan ja näyttämään, miten mahtavia lomakohteita voi tavoittaa maata pitkin reissaamalla. Olen valmis siihen, että hidas matkaaminen itsessään on jo elämys. Olen valmis, että kaltaiseni pulleasti keskituloinen ei enää voi ostaa lentolippuja tuosta noin vain. Olen valmis siihen, että lentämisen verotusta nostetaan isosti ja vähäpäästöisen lentämisen kehitykseen sijoitetaan rahoja, jotka otetaan lentolippujen hinnoista.

Olen valmis tukemaan uusiutuvaa energiaa ostamalla ekosähköä, vaikka se maksaakin hitusen enemmän. Ja vaikka kerrostalokotimme lämpiää oman tontin maalämmöllä, olen valmis laskemaan huonelämpötilaa. Olen valmis siihen, että saunoin yhteissaunoissa, enkä tarvitse omaa. Yllättäen tämä on itselleni hankalimpia kohtia, mutta; olen valmis lyhentämään suihkussa käyttämääni aikaa.

Olen valmis kierrättämään jätteeni niin hyvin kuin mahdollista. Olen valmis tekemään sen myös silloin, kun se vaatii enemmän säätämistä kuin kotona Helsingissä. Olen valmis raijaamaan roskia kotiin lajiteltavaksi. Olen valmis kantamaan omaa vesipulloa mukana ja sanomaan moikat kertakäyttökulttuurille.

Olen valmis korjaamaan ja huoltamaan itse tavaroita, joita omistan tai viemään ne tarvittaessa ammattilaisen käsittelyyn. Olen valmis tuulettamaan vaatteitani sen sijaan, että raikastaakseni pesisin niitä turhan usein. Olen valmis harkitsemaan tavarahankintojani ja jos ostan uutta, olen valmis etsimään mahdollisimman eettisen ja ekologisen tuotteen. Olen valmis luopumaan pikamuodista heti, kun keksin, mistä ne ohuet perussukkahousuni käyn ostamassa. Olen valmis ostamaan tarvitsemiani asioita käytettynä tai vuokraamaan niitä.

Olen absoluuttisen valmis siihen, että maksamiani verorahoja ei ohjata ympäristölle haitallisiin tukiin, vaan esimerkiksi raideliikenteen kehittämiseen sekä tavoittavuuden parantamiseen, kotimaisten kasvisperäisten ruokainnovaatioiden luomiseen ja sähköakkujen laadun ja kierrätettävyyden parantamiseen.

Ja ennen kaikkea olen valmis ottamaan tämän kaiken positiivisesti vastaan; nauttimaan niistä asioista, tunteista ja elämyksistä, joita saan elämääni, kun veivaan ajattelu- ja kulutustapaani ilmastoystävällisempään suuntaan.

Somessa kiertävän #olenvalmis-hastagin on tarkoitus osoittaa päättäjille, että useat kansalaiset ovat valmiita ilmastonmuutosta torjuviin muutoksiin ja että me toivomme poliittisia päätöksiä tehtäväksi pian.

Tänä viikonloppuna on mitä mainion mahdollisuus tehdä asian eteen myös yhteiskuntatasolla jotain. Se onnistuu antamalla sen ainokaisen ja tärkeän äänensä vaaleissa. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä, ja ennakkoon saa äänestää ihan missä äänestyspaikassa tahansa. Mukaan tarvitaan vain passi, ajokortti tai joku muu henkilöllisyystodistus. Olen niin valmis näkemään, miten nämä vaalit keikauttavat valtarakenteen siihen todellisuuteen, jossa lapset ja nuoret jo tajuavat elävänsä.

Jaa