Meidän päiväkodin ja eskarin tärkeät aikuistyypit, silmät kiinni nyt! Luvassa kun on lahjapaljastuksia, enkä tahdo pilata lasten riemua tekemiemme lahjojen antamisesta teille. Ajattelin nimittäin tänä vuonna kertoa näistä päiväkodin ja esikoulun opettajille ja hoitajille tekemistämme lahjoista ennen niiden antamista. Jospa näin näistä lahjoista olisi iloa ja mahdollista ideatynkää myös muille vanhemmille, jotka pohtivat lapsiensa opettajien, valmentajien ja muiden tärkeiden ihmisten joulumuistamisia.
Kuten aikaisempinakin vuosina, suunnittelin muistamisia ajatellen, että ne olisivat jotain yleishyödyllistä ja käyttöön menevää. Toivoin myös, että lapset voivat osallistua jotenkin lahjan tekemiseen. Lahjat kun ovat heiltä, ja he kokevat tärkeänä osallistumisen lahjavalmisteluihin.
Yhtään huono juttu ei olisi sekään, jos lahjat voisi valmistella samaan aikaan kaikille seitsemälle lahjansaajalle. Lisäksi tahdoin pitää kustannukset matalana, ettei tule ikävää suosion ostamisen tunnelmaa lahjan kylkeen. Ajatus on tärkein, sanotaan, ja minä olen siitä ihan samaa mieltä.
Tänä vuonna päiväkodin ja eskarin aikuiset saavat meiltä lahjaksi itse tehtyä glögiä. Lähiömutsin IG-storiesin seuraajat tietävätkin, että perustimme eilen lasten kanssa glögipajan. Laitoimme joulumusiikit soimaan ja glögikattilat kuumiksi, ja pian koko kodin täytti jouluisten mausteiden, appelsiinin ja inkiväärin huumaava tuoksu.
Itse tykkään mausteisemmasta glögistä, mutta muiden makumieltymykset ovat niin erilaisia, joten tässä glögikeitoksessa himmailin mausteiden kanssa. Pohjana käytin kaupan mustaherukkamehua; kaikki syksyllä poimimamme mustaherukat kun on surautettu jo smoothieiden joukkoon. Itse keitettyyn glögiin kuuluu mielestäni olennaisena osana punaviini, ja lasten kanssa keiteltiin mukaan tällä kertaa alkoholitonta (0,5 prosenttista) punaviiniä.
Glögit pullotin patenttikorkillisiin pulloihin. Yritin koko syksyn metsästää häihimme samaisia pulloja kirpputoreilta (ja lopulta löytyikin säkillinen netin hääkirpparilta, mutta ehdittiin jo myydä ne eteenpäin), joten tällä kertaa lampsin suosiolla Granitiin ostamaan pullot. Etiketit tein irtokirjainleimasimella ja liimasin kiinni pulloihin.
Pullon kauloihin kiedoin vielä juuttinarulla kanelitangon, pienen havun ja lappuset, jotka koristelin Marimekon mainoslehtisestä leikkaamillani sydämillä. Samat kikat joka vuosi, mutta mitäs sitä hyvää koristeluperinnettä vaihtamaan. Lappusten toiselle puolelle kirjoitin jouluterveiset ja toiselle glögin ainesosat. Kivointa olisi tietenkin ollut, jos lapset olisivat osallistuneet tähänkin vaiheeseen lahjavalmistelua, mutta välillä lahjapajalla on vain parempi antaa jotkut tehtävät toimiltaan nopeampien tonttujen tehtäväksi.
Glögilahjoista tuli mielestäni kovin suloisia – ja glögikin todettiin vallan mainioksi, sillä sitä jäi omaankin käyttöön kaksi isoa pullollista. Toivottavasti ne tuovat joulumieltä ja -makua myös saajilleen!
Täällä vinkki puuhelminauhallisiin heijastimiin ja täällä taas kiireellä marketin hyllystä taiottuun joulumuistamiseen. Tämä itse tehty kuorintavoidelahja sopisi myös joulusaunan lauteille, kun kesäisten yrttien sijaan mukaan sekoittelisi jouluisia mausteita.
Tässä vielä glögin ohje, jos kaipaat glögireseptiä, jolla keittelee vähän isommat glögisaavilliset kerralla.
Glögi (noin 6 litraa)
- 2 litraa vettä
- 6 dl fariinisokeria
- 4 (luomu)appelsiinin kuoret suikaloituna + niiden puristettu mehu
- Parin peukalon kokoinen pala inkivääriä
- 10 kanelitankoa
- 18 tähtianista
- 2 rkl kokonaisia neilikoita
- 4 tl kardemumman siemeniä
- 4 pulloa, á 0,75 l (alkoholitonta) punaviiniä
- 3 litraa vahvaa mustaherukkamehua
Pese appelsiinit huolella. Irrota niiden oranssi kuori kuorimaveitsellä; vältä valkoisen osan mukaan tulemista. Kuori inkivääri ja viipaloi se. Lisää isoon kattilaan vesi, fariinisokeri, mausteet sekä appelsiinin kuoret. Keitä sekoitellen noin 15 minuutin ajan. Purista appelsiinien mehu ja lisää se mukaan. Hämmennä vielä hetki.
Kaada mausteseos siivilän läpi ja jaa siivilöity seos kahteen isoon kattilaan, ellet sitten omista 10 litran kattilaa. Jaa alkoholiton punaviini ja mustaherukkamehu tasan molempiin kattiloihin. Keitä vielä tovin, mutta älä anna seoksen kiehahtaa.
Pullota tai kaada mukeihin ja tarjoa manteleiden, rusinoiden ja halutessasi vaikkapa tumman rommitujauksen kanssa.
Miten sattukin! Juuri tänään veimme päiväkotiin joulumuistamisena itsetehtyä, puolukkamehupohjaista täällä.
Voi, puolukkamehupohjainen glögi kuulostaa niin hyvältä <3 Puolukoita meillä olisikin ollut vielä pakkasessa mehua varten, mutta ei ehkä kuuden litran glögiin tarvittavaa määrää. Ensi vuonna pitää koittaa omat glögit keittää puolukkamehuun.
Arvostan, itsetehty ja ”syötävä”, pullon voi ottaa jatkokäyttöön tai kierrättää. Lapsilla oli varmasti mukavaa tehdä salaista lahjaa ihan itse <3
Joo, se lasten riemu, onni ja ylpeys, kun saavat tehdä lahjat ja sitten ojentaa ne saajilleen <3
Tämä ohje kuulostaa herkulliselle! Kauankohan glögi säilyy, lahjaksi itsekin ajattelin tehdä?
Nyt en valitettavasti yhtään tiedä, mutta arvelisin, että noin viikon-pari se säilyy 🙂
Miten kiva, että jaoit tämän reseptin! Päätin myös tehdä perheen aikuisille glökiä joululahjaksi eikä netistä millään meinannut löytyä sopivaa reseptiä isoon satsiin. Sitten löysin tämän ohjeen ja kuulostaa niin hyvältä ja helpolta, että tulee kyllä käyttöön. Kiitos! 🙂
Niin kiva kuulla, että tästä on iloa! Kivoja glöginkeittelyhetkiä teille <3
Oliko ohjeessa käytetty mehu tiivistettä vai omaa mehua? Kun ajattelin tällä ohjeella tehdä ja pakko ostaa kaupasta mehu ja tiedän yhden tiivisteen olevan tosi hyvää. Sitä mietinkin että jos ei ollut tiivistettä tässä ohjeessa, niin lisäänkö vettä tms?
Hyvä lisäselvennyskysymys! Jos en ihan väärin muista, käytin Ekströmsin vanhan ajan mustaherukkamehutiivistettä. Ja sen sitten blandasin veden kanssa vahvaksi mehuksi. Iloa glögikeittelyyn <3
Tää on ihana joulumuistaminen Muistatko säilytitkö huoneenlämmössä vai viileässä?
Eikä ole ihana! <3 Ja hyvä kysymys säilyttämisestä. Tämä kannattaa jemmailla kylmässä niin kauan kuin juomaa piisaa :)