Lahiomutsi Panttikassi Ostoskassi Pantti K Supermarket Hertta Herttoniemi Ruokakauppa-0879

Kaupallinen yhteistyö: Lindström

Tänään olisi tarjolla arkisen mahtavia uutisia täältä omalta kotikylältäni, Helsingin Herttoniemestä! Saan ilolla ilmoittaa, että lähikauppamme K-Supermarket Hertta otti viikonloppuna käyttöön ensimmäisenä suomalaisena ruokakauppana pantilliset ostoskassit. Hiphurraa Hertta, Herttoniemi ja kiertotalous!

Mitä panttikassi sitten käytännössä tarkoittaa? Toivoakseni jotain, mikä tulee tulevaisuudessa olemaan normi jokaisessa kaupassa: kassalta voi muovipussin, paperikassin tai kestokassin sijaan valita myös kankaisen panttikassin. Sen saa käyttöönsä viiden euron panttia vastaan. Ja ihan kuten juomapullojenkin panteissa, pantin saa takaisin, kun kassin käytön jälkeen palauttaa kauppaan.

Viiden euron pantti on tarkoituksella paljon isompi kuin esimerkiksi juomapullojen pantti. Toiveena kun on, että panttikassit todellakin palautuvat kauppaan ja takaisin kiertoon, eivätkä jää muhimaan ihmisten koteihin.

Ja tämä on omasta kokemuksesta se panttikassin juttu. Tuntuu, että itse olen muovipussien sijaan välillä hukkumassa juurikin kestokasseihin, joita tuntuu kulkeutuvan meille kuin salaa. Maapallo ei tykkää siitäkään, että omistan luultavasti ainakin 10 kestokassia ja lahjoitan säännöllisesti ylimääräisiä eteenpäin. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, ei edes ostoskassia. Siksi on mahtavaa, että nyt voin käyttää samoja panttikasseja kuin muutkin Hertan tuhannet asiakkaat.

Entisten käyttäjien flunssapöpöistä kassin kahvoissa tai sotkuista kassin pohjalla ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. Kassalta saa aina mukaansa panttia vastaan puhtaan ja huolletun panttikassin.

Panttikassien valmistuksesta ja huollosta kun vastaa yhteistyökumppanini Lindström. Se on 170 vuotta vanha kotimainen perheyritys, joka on monille varmasti tuttu vuokratyövaatteista tai esimerkiksi julkisten tilojen vuokramatoista. Panttikassit valmistetaan samasta materiaalista kuin Lindströmin vuokraamat ja huoltamat työvaatteet, joten pitkän kokemuksen mukaan kassien pitäisi kestää ahkeraa käyttöä, painavia kantamuksia ja maitopurkkien teräviä kulmia.

Aina kun panttikassi palautuu Herttaan, se käy ennen uutta kierrostaan pesussa Lindströmin pesuloista siinä meitä lähimmässä, eli Vantaan Koivuhaassa. Kiertotaloudesta puhuttaessa on nostettava esiin myös se, että Lindströmin pesuprosessissa kierrätetään puhdistusvettä uudelleenkäyttöön – niin ja tietenkin pestään joka kerta täysiä koneellisia, mikä ei aina ole kotikoneilla pestessä asian laita. Panttikasseissa on kiinnitettynä RFID-siru, joka tallentaa kassin pesuhistorian. Tavoitteena on, että Hertan 10 000 panttikassia säästäisivät vuoden aikana yli miljoona muovikassia. Mistään pikkupuuhastelusta ei siis ole kyse, vaikka toki jokainen pienikin vastuullisuusteko on tärkeä.

Me kävimme testaamassa Hertan panttikassia ensimmäisen kerran nyt lauantaina kauppareissulla. Yleensä kauppaan lähtiessä otan kotoa mukaan isoja kestokasseja ja lisäksi kuljetan aina käsilaukussani yhtä pienempää kestokassia varmuuden vuoksi.

Nyt säädin sitten tahallani tilanteen, jonkalaisia tulee arjessa eteen silloin tällöin; poikkeankin ilman suunnitelmaa kauppaan tai huomaankin ostaneeni hevoskärryllisen ruokaa, eikä mukana olevat kestokassit riitä. Näissä tilanteissa olen yleensä ostanut kassalta lisäksi ohuen kierrätysmuovipussin tai painavammille ostoksille paperikassin, mutta tällä kertaa nappasinkin kassalta panttia vastaan kestokassin.

Panttikassissa on kuva K-Supermarket Hertasta, jonka alapuolella viilettää tietenkin oranssi metro. Panttikassi on yllättävän iso. Sinne mahtui muun muassa viisi kauramaitopurkkia, iso pesuainepaketti ja läjäpäin hedelmiä ja vihanneksia. Paperikassiin saati ohueen kierrätysmuovikassiin en ikinä uskaltaisi tunkea niin paljoa tavaraa, ettei koko hoito leviäisi keskelle katua. Panttikassin leveän pohjan ansiosta kassi pysyi hyvin pystyssä laatikkopyörässä, kun ajelimme kaupalta kotiin.

Seuraavalla kauppakerralla voin sitten käyttää samaa panttikassia uudelleen ruokaostoksilla tai kantaa siinä vaikka panttipullot kauppaan. Kassin sotkeentuminen juomatahroihinkaan ei haittaa, kun se joka tapauksessa menee pesuun. Kassalta voin napata tilalle puhtaan panttikassin tai lunastaa viiden euron panttini takaisin.

Näkisin niin mielelläni tulevaisuuden, jossa vanhojen elokuvien kauppakohtaukset muovipusseineen näyttäisivät yhtä oudoilta kuin vanhat elokuvat ravintolatupakoitsijoineen nyt. Siinä tulevaisuudessa kaikilla kaupoilla olisi yhteinen panttikassien palautussysteemi, ihan kuten palautuspulloilla nyt.

Jaa