Kaupallinen yhteistyö: VR. Matkakohteiden kuluista vastasimme itse.
Takaisin junan kyytiin ja Kaakkois-Suomen interrailille! Viime postauksessa kerroin reissumme ensimmäisestä etapista, Imatrasta, ja nyt on aika suhahtaa junan kyydissä vajaan puolen tunnin matkan verran Suomi-neidon hameenhelmaa alaspäin, Lappeenrantaan. Sanon sen jo nyt: tiedän mitä teet ensi lomallasi, oli se sitten nyt viikonloppuna tai ensi kesänä. Sinä lähdet Kaakkois-Suomeen! Ja jos on aikaa vain yhteen kohteeseen, lähde Lappeenrantaan. Antakaas kun kerron, miksi:
Kesäloma Lappeenrannassa
Lappeenrannassa kaikki on mukavan kävelyetäisyyden päässä juna-asemalta ja keskustasta. Tai ainakin kaikki ne asiat, joita me koimme, kun vietimme Lappeenrannassa kaksi yötä ja päivät sen ympärillä. Lappeenrannassa on eläväistä pikkukaupunkitunnelmaa, maustettuna leppoisalla eteläkarjalaisuudella. Siellä on vanha linnoitus kuin Suomenlinnassa, mutta ilman ruuhkaa, ja kesäkaupungin kepeyttä kuten Porvoossa tai vaikka Hangossa, mutta Saimaalla sävytettynä. Eikä junan kyydissä Helsingistäkään mene kuin pari tuntia ja on Lappeenrannassa! Täältä kannattaa tsekata VR:n kesän säästöliput.
Me saavuimme Lappeenrantaan tosiaan reilimme edellisestä kohteesta Imatralta, josta junamatka Lappeenrantaan vei vajaan puolisen tuntia. Ihan ensin piipahdimme tekemässä löytöjä Kontti-kirppiksellä, kun se vastaan tuli. Sen jälkeen ryykäsimme matkalaukkuinemme kaikkinemme lounaalle Avot sie! -ravintolaan, jonka vegaanisista ruoka-annoksista olimme kuulleet hyvää. Otimme hampurilaiset, joiden välissä oli kikherne-papupihvit. Lapset saivat omat purilaisensa pienempinä, pieniin käsiin sopivan kokoisina. Bataattiranskalaiset olivat ihanan rapsakat, ja hellepäivänä suola tuntui tulevan tarpeeseen!
Päivä Myllysaaressa
Päätimme pyhittää ensimmäisen päivän pääsääntöisesti Saimaalle, sillä lämpömittari huiteli lähempänä kolmeakymmentä astetta. Kävelimme ihan keskustan tuntumassa olevaan Myllysaareen. Koko Myllysaaren perhepuiston alue on rakennettu nimensä mukaisesti perheitä ajatellen, ja sieltä löytyy esimerkiksi ilmainen vesikelkkamäki, leikkipuistoja, parkour-rata, järvelle laiturein rakennettu uimala hyppytorneineen ja pari matalavetistä uimarantaa.
Me levitimme vilttimme toiselle rannoista, ja pysyimmekin pitkälti viltin ja Saimaan välimaastossa loppupäivän. Voi hyvänen aika sitä Saimaata! Se oli helteisenäkin päivänä samettisen sininen, ja kävimme pulahtamassa sen maitoisen viileään syleilyyn monta kertaa päivän aikana koko sakki.
Jos oikein Saimaan rajat hahmotan, tuo taisi olla ensimmäinen kerta ikinä, kun uin Saimaassa. Jotenkin ihanan tutun turvallinen ja mystisen kutkuttava järvi samaan aikaan, ja miehen kanssa aloimme miettiä, josko joskus voisi lähteä koluamaan noita rantoja tarkemmin veneen ja teltan kanssa.
Vegeatomi Lappeenrannan satamassa
Saimaan lisäksi myös ihan koko Lappeenranta on ollut itselleni ennen tätä reissua melko tuntematon, sillä olen piipahtanut kaupungissa vain kerran aikaisemmin. Se tapahtui aika tasan seitsemän vuotta sitten Ilosaarirockin paluumatkalla, kun Lappeenrannassa syntymässä käynyt ystäväni ajelutti meidät kotiin Lappeenrannan Satamatorin kautta. Silloin söin vohvelin, mutta nyttemmin pääsin maistamaan paikallista herkkua, atomia, jota saa nykyään myös soijarouheeseen leivottuna vegeversiona.
Minä otin omaan atomiini myös kananmunaa ja savujuustoa, mutta koko hoidon olisi saanut vegaanisena juustoa ja majoneesia myöten. Ja moikku, olipa hyvää! Ei ole kuulkaa mitään tekemistä einesvihiksillä tämän mehevän maukkaan, sormet tahrivan rasvaisen ja syntisen hyvän perinnesapuskan kanssa! Se oli niin hyvää, että toisena iltana skippasimme jopa alkuperäiset illallissuunnitelmat nepalilaisessa ravintolassa ja menimme illalliselle torille. Nepalilaista saa Helsingistäkin, mutta atomeja ei!
Ensimmäisenä iltana kävimme kuitenkin illallisella ihan ravintolassa. The Kitchen-ravintolalla on listallaan vegemenu, mikä herättää aina mielenkiintoni. Nyt kuumuus sai kuitenkin enemmänkin himoitsemaan juomalistaa, joten menun sijaan otimme annokset kullekin, joista sitten maistelimme ristiin. Grillattu munakoiso fetan, kauden kasvisten, sienten, mustariisin ja savupaprika-mantelivinegreten kanssa oli nannaa!
Päät tyynyyn me painoimme ihan Saimaan rannassa sijaitsevassa Lappeenrannan kylpylässä, ja huoneemme sijaitsi kylpylän vanhalla puolella. Mansardikaton alla oli mukava nukkua, ja olimme ikionnellisia että vanhassa rakennuksessa oli toimiva ilmastointi.
Lappeenrannan linnoitus
Seuraavan päivän vietimme Lappeenrannan linnoituksen alueella. Se on Haminan ja Helsingin Suomenlinnan tavoin asuttu ja eläväinen linnoitus, jonka rakennukset ovat suojeltuja. Kuljeskelimme heinäkuun paahteisia katuja ihastellen vanhoja rakennuksia ja koteja. Rakennuksissa toimii muun muassa käsityöläispuoteja, museo ja näyttelytiloja, ja kävimme katsomassa ilmaisen LYSTI! -näyttelyn Galleria Kaakaopavussa.
Lounaalle hakeuduimme vanhan makasiinirakennuksen varjoon, jossa toimii kesän ajan pop-up pizzeria Valliravintola. Sen lankkupizzat olivat hieman pettymys, mutta paikan tunnelma, miljöö ja asiakaspalvelu olivat kohdillaan. Lomasokeroinnin kävimme tekemässä Majurska-kahvilassa, joka on toiminut samalla paikalla jo yli 30 vuotta. Vanhan talon sisältä löytyi perinteikästä tunnelmaa ja menneistä vuosikymmenistä ammentavaa kahvilaestetiikkaa. Kakkupalat olivat niin valtavia, että vaikka otimme sellaisen miehen kanssa puoliksi, sokerointi oli kokonaisvaltainen.
Lappeenrannan hiekkalinnat
Vatsat tyytyväisinä laskettelimme linnoitukselta alas rantaan, jossa on tänäkin kesänä rakennettu jättimäinen Lappeenrannan hiekkalinna. Ihan absurdi näky! Hiekkalinnan alueella on myös pomppulinna, karuselli ja pikkujuna, joihin ostimme lapsille päivälipun hintaan 4 euroa napero. Sillä hinnalla he saivat painella menemään hilavitkuttimissa koko päivän. Minä nautin sillä aikaa auringosta ja mies varjosta; molempaa laatua oli onneksi tarjolla.
Kun kahvihammasta alkoi taas kolottaa, oli aika siirtyä paahdettujen kahvipapujen tuoksun perässä noin sata metriä Suomen parhaaksi valittuun kahvipaahtimoon, Lehmus Roasteryyn, jonka ohessa toimii myös niinikään Suomen parhaaksi valittu kahvila, Kahvila Satamatie 6. Tänne mun on pitänyt tehdä kahvipyhiinvaellusmatka siitä lähtien, kun viime syksynä ensimmäisen kerran maistoin Lehmuksen kahvia.
Olin etukäteen kuullut, että paikka on kuin Berliini Saimaan rannalla, missä on kyllä vinha perä. Linnoitusniemen kärjessä sijaitsevassa yli satavuotiaassa makasiinirakennuksessa on mukavan raffi, avoin ja valoisa pohja kahvilalle, joka on sisustettu hyvällä maulla vintagehuonekaluin ja viherkasvein. Voisin vain lisätä, että Satamatie kutosesta saa parempaa kahvia kuin Berliinistä, mikä tosin on ihan puhdasta mututuntumaa, sillä olen käynyt Berliinissä ennen lapsia, eli aikana, kun en ollut vielä tutustuttanut itseäni kahvimaailmaan.
Oli miten oli, nautin siinä vihreällä ja ihanan upottavalla sohvalla elämäni parhaan jäälaten sillä aikaa, kun lapset tyhjensivät lelukoria. Minä jäin vielä hetkeksi lataamaan itseäni (ja puhelimen akkua), kun muksut ja mies lähtivät uudestaan pyörimään Hiekkalinnan laitteisiin.
Ihan vain linnoituksen alue ja Satamatie 6 olivat niin upeat, että kutkuttaisi ottaa juna alle ja matkata Lappeenrantaan vielä syksyn aikana uudestaan. Tahtoisin nähdä, miltä kaupunki näyttää heinäkuun paahteen sijaan syksyn ruskassa, juoda kahvini jäisen sijaan kuumana kahvilan terassilla ja aistia, miltä ilmojen myötä viilenevä Saimaa tuoksuu, tuntuu ja näyttää.
Mutta ennen sitä jatketaan Kakkois-Suomen interraililla matkaa. Seuraavana kohteenamme on Kouvola. Pääset kanssamme paahteisen betonikaupungin kaduille täällä.
Tässä reissun kulut Lappeenrannan osalta kahdelta aikuiselta ja kahdelta lapselta:
- Junaliput Imatra-Lappeenranta peruslipuilla: 13 euroa. Jos on ajoissa matkassa ja etenkin jos matkustaa kauempaa, kannattaa tsekata säästölipputarjoukset, joita näin kesällä on tarjolla vielä normaalia enemmän.
- Kaksi yötä hotellissa: 310 euroa
- Taksi (tuli kiire kävelyetäisyydellä olevalle juna-asemalle): 11,50 euroa
- Ravintolat ja kahvilat: 274 euroa
- Mansikat ja muut torieväät: 25 euroa
- Ostokset (kirppislöytöjä ja kahvipapuja): 26,40 euroa
- Aktiviteetit: 8 euroa
- Yhteensä: 667,9 euroa
Lue myös vinkkini junamatkaamiseen lasten ja vauvojen kanssa täältä!
Lähiömutsin Instagrtammissa (sovelluksen kautta käytettynä) on tallennettuna koko matkamme videomuodossa nimellä Idän Interrail. Video on pituudeltaan 7 minuuttia ja 30 sekuntia.
Hyvä juttu! Tuntuu, että Lappeenranta on nyt the matkailukohde, jee!
Valliravintolan pitsoista olen kuitenkin eri mieltä 😉 http://starbox.fi/maistamista/piristavan-erilaista-pitsaa-valliravintolassa
T: lappeenrantalainen 😉
Mullakin on kutina, että Lappeenranta on the matkailukohde 🙂 Aivan ihana helmi Saimaan rannalla.
Mä toivon, että meille Valliravintolan pizzojen kanssa tuli harvinainen huti. Tomaattikastike oli mautonta ja mozzarella saanut ihan liikaa uunia. Mutta vahvaa potentiaalia kyllä munkin mielestä, etenkin kun muuten kaikki oli erinomaisen kohdillaan asiakaspalvelua myöten. Asiakaspalvelun suhteen kun olen vieläkin vaativampi kuin ruuan maun 😀
Niin minäkin 🙂 perhe kehui pizzat yksiksi parhaimmista ja itse syömäni salaatti oli tosi hyvä
Jännä lukea näin ulkopuolisen silmin kun Lappeenranta oli lapsuudessa ja nuoruudessa se lähin isompi kaupunki mihin mentiin jos kävi vaikka vaateostoksilla tai elokuvissa. Ei sitä ajatellut mitenkään hienona tai erityisenä sen enempää kuin nyt maalaislapsi mitä tahansa kaupunkia ajattelee. Tekee tosi hyvää kuulla ulkopuolisen kommentteja kyseisistä paikoista. Paikallisilla kun välillä on varsin negatiivinen kuva omasta alueestaan. vaikka vieras näkeekin vain pienen raapaisun kaikesta mitä paikalliset näkevät ja tietävät esim. palvelujen toimivuudesta tms. niin tosi kiva siitä huolimatta lukea positiivista tekstiä täysin puolueettomalta taholta. Tämä koskee kaikkia postaussarjasi kaupunkeja kun olen Luumäen (lappeenrannan ja Kouvolan välissä) kasvatti joka opiskeli Ruokolahdella Imatran kupeessa.
Nyt tosiaan vuosia muualla asunut. Melkein tekisi mieli lähteä katselemaan noita kaupunkeja pitkästä aikaa turistin silmin.
Niinhän se kai monesti on, ettei sitä omaa lähikaupunkia tai kotikaupunkia ehkä osaa silloin nuoruudessa niin arvostaa tai ”nähdä”.
Näin ainakin itselläni kävi Vaasan kanssa, joka oli oma lähikaupunkini maalaislapsuuteni ajan. Ja kun sitten 17-vuotiaana muutin Vaasan, oli se vain pakollinen välietappi matkalla muualle. Mutta nyt Vaasankin näkee ihan eri tavalla, turistin silmin. Vaikka näen sen entisen paikallisen silmin syvemmin just vaikka palveluiden toimivuuden kannalta, nyt näen, miten kreisin hieno merenrantakaupunki se on. Upea merenkurkku ja muu saaristo ollut siinä ihan kotioven lähellä, eikä paljoa ole jaksanut silloin innostaa. Ja mitä puutalokortteleita ihan keskustan tuntumassa, ja asuminen niin halpaa, että helsinkiläistä pyörryttää 😀 Ruotsin läheisyys tuo kaupunkiin myös ihan omanlaisensa viban, joka varmasti etenkin itä-suomalaisille on eksoottista.
Lappeenranta on kyllä the place to be. Olen siellä syntynyt ja melkein koko ikäni asunut.
Vaikka saimaa ja satama ovat olleet tärkeitä aina, niin nyt Oulun seudulle muuttaneena ja täällä muutaman vuoden vaikuttaneena osaan arvostaa noita maisemia nyt ihan eri tavalla.
Ja tähän loppuun se pakollinen klisee, eli lappeenranta on hyvä kesäkaupunki ja se on se paras kesäkaupunki 🙂
Kun käy kauempana, näkee taas lähemmäs 🙂 Lappeenranta on kyllä ihana! Monesti päiväretkikohteena miettii näin kesäisin täällä Helsingissä vain näitä lähikaupunkeja, Hankoa ja Porvoota ja sen sellaista – jotka toki ovat mahtavia ja hyväksi todettuja kesäkuplia nekin – mutta hyvänen aika, Lappeenranta! Pari tuntia on sellainen junamatka, että ihan hyvin voisi lähteä vaikka ihan vain päiväksi seikkailemaan.
Tuu myöhemmin uudestaan käymään, vainka sillon ku on sataman valot-tapahtuma. Satama on sillon hienon näkönen illalla ja lapsille on myös paljon ohjelmaa tuossa tapahtumassa…
Voi olisipa kivaa! Tapahtuna vaikuttaa hauskalta ja kauniilta. Samaan aikaan meillä on vain täällä omalla kotikylällä Herttoniemessä festarit, joten ainakin tällä kertaa jää elokuun illat Saimaalla näkemättä. Mutta toivottavasti saan kalenterini kanssa neuvoteltua treffit Lappeenrannan kanssa vaikka syys-lokakuulle 🙂
Lappeenranta vaikuttaa kyllä varteenotettavalta lomapaikalta! Kauniita maisemia ja herkullisen näköisiä ruokia ja mielenkiintoisia aktiviteetteja lapsille! Tällaiset postaukset ovat tervetulleita ja mielenkiintoisia.
Ja Hanne, kylläpä näytät kuviassa upealta! Varsinkin sinisessä mekossa! Koko asukokonaisuus oli kaunis!
Niin kiva kuulla, että tällaiset postaukset ovat tervetulleita. Näitä on ollut ihan hurjan kiva tehdä 🙂 Ehdottomasti suosittelen piipahtamaan Lappeenrannassa tai viihtymään pidempäänkin. Ihana kesäkaupunki, ja uskoisin, että tykkäisin siitä myös syksyllä – toivottavasti pääsen koittamaan!
Ja voi kiitos, tämä kesä pukee mua 🙂 Ja tuo ihana sininen Vuokon mekkokin on kyllä kertakaikkisen kiva kolttu.
Lappeenranta oli mun opiskelukaupunki ja nyt palasin sinne myöskin lasten kanssa lomalle. Meidän loma tosin osui juhannuksen jälkeen todella kylmään kohtaan, joten ei paljon Myllysaari houkuttanut 😀
Vaikka edellisestä visiitistä on vain 5 vuotta, kaupunki oli jotenkin muuttunut. Varsinkin jos vertaa vuoteen 2007 jolloin muutin pois pk-seudulle. Ei ollut oikein mitään ravintoloita, ei hyvää kasvisruokaa, ei nepalilaista. Linnoitus toki oli, mutta sataman seutu toria lukuunottamatta kuin joku takapiha. Tietysti Saimaa oli tärkeä, mutta kaupunki oli mun mielestä ankea tuppukylä. Ja oon kotoisin maatilalta 😀
Oon siis sitä mieltä, että vaikka mekin ihmisinä ollaan muututtu, myös monet kaupungit on muuttuneet.
Kaupungit ja ihmiset tosiaan muuttuu ja kehittyy, mikä on yleensä hyvästä 🙂 Ruokatarjonta on sellainen asia, joka on kehittynyt monissa kaupungeissa ihan hurjasti ihan vain muutaman viime vuoden aikana. Tämä pätee omasta mielestäni myös Helsinkiin.
Mä toivottavasti pääsen kokemaan Lappeenrannan myös sen jälkeen, kun tämä helletaika häviää. Voisin kuvitella tykkääväni kaupungista kovasti myös ruskan aikaan 🙂
Tuossa sun kustannuslistauksessa kulminoituu koko kotimaanmatkailun suurin ongelma: hotellien hinnat! Toi on todella kallista kahdesta yöstä nelihenkiseltä perheeltä. Tänne tarvittaisiin 80-100 euron hintaluokkaan osuvia hotelleja, joita esim. Keski-Eurooppa on täynnä.
Totta! Suomessa on todella kallista yöpyä hotellissa. Me teemme pikku viikonloppumatkoja talvisin hotellimajoituksella ja kallista on. Tosin tarjouksia kannattaa kytätä. Kesällä on kyllä edullisempiakin vaihtoehtoja, jos kelpaa vaatimattomampi majoitus kuin hotelli; leirintäalueen mökit tai telttailu leirintäalueella. Lisäksi jonkin verran on ns. kesähotelleja tai hostelleja tai motelleja.
Tässähän kävi sellainen juttu, että nettivarauksessa meidän olisi pitänyt ottaa kaksi hotellihuonetta. Soittamalla sain sitten sovittua, että nukutaan kaikki samassa hotellihuoneessa, toinen lapsi parisängyssä meidän vanhempien välissä ja toinen sohvalle pedatulla sängyllä. Muuten olisi hinnassa kipuraja ylittynyt ja huolella. Uskoisin kuitenkin, että jos olisimme olleet ajoissa liikkellä tai lomakauden ulkopuolella, hinnat olisivat edullisemmat.
Niin ja Lappeenrannassa olisi kyllä ollut halvempiakin hotelleja, mutta tahdottiin juuri Kylpylän hotelliin. Eli edullisemminkin olisi yöpynyt ihan sisätiloissa ja hotellilakanoissa. Joku motellikin taisi olla. Sitten tosiaan on mahdollista yöpyä vielä halvemmin telttaillen. Ystäväni pyöräili vähän meidän jälkeen Lappeenrantaan ja yöpyi riippumatossa ihan ilmaiseksi 🙂 Tällä kertaa me tahdottiin kuitenkin panostaa hotelliyöpymiseen. Vaikka halvempi hinta ei tietenkään olisi yhtään haitannut 😀
Olipa kiva teksti lukea lappeenrantalaisena ja ihan mahtavaa huomata, että tämä todellakin alkaa olla place to be. Voi kun muutkin täällä asuvat osaisivat nähdä kaupunkimme oikeasti kivana paikkana.
Tänne kannattaa ehdottomasti tulla syksyllä. Linnoitus ruska-aikana on ihana ja ne näkymät valleilta Saimaalle. Omat pojat tykkää kovasti kierrellä linnoituksessa, ei niinkään katuja pitkin vaan siellä valleilla. Ja jos tulette talvella, niin pulkkamäet siellä on huikeat. Tervetuloa uudelleen.
Ihanaa, että oli kiva lukea! Aina vähän jännitttää, kun tietää, että paikallisetkin lukevat näitä mun turistisilmin kokemia juttuja 🙂
Toivottavasti päästään sinne myös syksyllä, voin vain kuvitella, miten kaunista just vaikka linnoituksen alueella on silloinkin. Ja syksyinen Saimaa, sen tahtoisin päästä aistimaan!
Hauska lukea ulkopuolisen silmin omasta lähikaupungista. Täällä on myös ihana juuri lapsiperheille sopiva kylpylä holydayclub Saimaa joka on kesällä upea Saimaan rannalla 🙂 Siellä on välillä myös hyviä majoitustarjouksia jos edullisempaa majoitusta kaipaa. Sen miljööstä löytyy varsinkin kesällä kaikki mahdolliset aktiviteetit, rannat, uudet leikkipuistot, kylpylät, ulkoaltaat, Angry birds puisto, seikkailu alue, hevostalli vieressä ja ihan paikkakuntalaisenakin viihdyttiin 3 pv loistavasti 🙂 Kirppistelijälle vinkkinä wilmas kirppis, yleensä paljon edullista tavaraa ja varsinkin lastenvaatteita (sijaitsee lähellä juna-asemaa).
Kiva kuulla, että näitä on paikallisenkin hauska lukea 🙂 Holidayclub Saimaalla ollaankin oltu talviaikaan käymässä, mutta eikös se ole Imatralla? Ainakin sinne me mentiin silloin junalla, kun kylpyläreissussa oltiin. Vai onko Lappeenrannankin kyljessä moinen? Kirjoitin tuosta meidän reissusta muinoin täällä.
Ja kiitos kirppisvinkistä! Niitä en kirjannut Lappeenrannan osalta matkasuunnitelmaan tällä kertaa, mitä nyt Kontissa piipahdettiin sen tullessa vastaan.
Mitkä matkarattaat teillä on kun ne kestää esikoisenkin köllimisen?
No en mä kyllä vannoisi niiden kestävän, vaikka vielä eivät olekaan hajonneet 😀 Sen verran vain helle uuvutti reissuseurueemme snadeimmat, että annettiin molempien mennä köllimään rattaisiin. Silläkin uhalla, että hajoavat. Matkarattaamme ovat siis Mountain Buggyn Nanot, joista olen ihan postauksen verran kirjoittanut käyttökokemuksia täällä 🙂
Holiday Club Saimaa on ihan Imatran rajalla mutta sijaitsee kuitenkin Lappeenrannan puolella. 🙂 (Etäisyys Imatralle 7 km, Lappeenrantaan 35 km).
Itse asun myös Lappeenrannassa ja kyllä sataman alue on kehittynyt paljon viime vuosina. Kiva lukea siitä miltä kaupunki näyttää matkailijan silmin.
Ah okei, kiitos selvennyksestä! Oikealla asemalla siis jäätiin pois, vaikka Lappeenrannassa silloin kylpylälomailtiinkin 😀