Kaupallinen yhteistyö: Kuusamon juusto ja Asennemedia
Yksi varsin epäsuosittu mielipiteeni tulee tässä: en erityisemmin pidä tavallisesta makaronilaatikosta. Tiedän, että sen sanominen on vähän kuin sivaltaisi tylsällä kokkiveitsellä suomalaisuuden ytimeen. Makaronilaatikko on perinneruoka etenkin suomalaisissa lapsiperheissä, ja siitä kuuluu pitää. Ja eihän makaronilaatikossa mitään varsinaista vikaa olekaan, mitä nyt perinteisellä reseptillä tehtynä se maistuu omaan suuhuni hivenen tylsältä ja mauttomalta.
Lapseni kuitenkin rakastavat makaronilaatikkoa, tietenkin. Ja se liittyy omiinkin lapsuusmuistoihini niin olennaisena, sellaisena turvaruokana, että meilläkin makaronilaatikko muhii uunissa ainakin kerran kuussa. Pidän siitä, että se on melko edullista tehdä, sitä voi kokata kerralla ison annoksen ja että siihen löytyy yleensä keittiön kaapeista raaka-aineet ilman suunnitteluakin.
Olen myös keksinyt pari kikkaa, joiden avulla perinteisestä makaronilaatikosta tulee niin hyvää, että minäkin santsaan sitä toisen lautasellisen. Kaivattua makua ja mehevyyttä laatikko saa aurinkokuivatuista tomaateista. Muna-maidon sijaan teen seoksen savuisesta sulatejuustosta ja kasvisliemestä. Savuinen juusto tuo laatikkoon potkua ja pehmeyttä samaan aikaan. Tärkeitä makuja ovat myös tomaattipyree, oregano, valkosipuli ja reilu juustokuorrutus. Makaronilaatikon tuoksun perusteella lapset useasti luulevat, että uunissa on tulossa pizzaa.
Pizzalta makaronilaatikkoni vähän näyttäkin. Minä teen sen nimittäin loodan sijaan uunipellille. Luulin olevani ainut asian keksinyt, mutta näemmä tämä tapa on ollut pari vuotta sitten ihan somehitti. Uunipellillä tehdessä lähes koko makaronilaatikko on ihanaa rapeaa kuorta, joka omasta mielestäni on se makaronilaatikon paras osa. Koulussakin yritin aina ottaa ruokalan linjastolla makaronilaatikkoa siltä kohdilta vuokaa, että sain mahdollisimman paljon rapsakkaa ja juustoista kuorta mukaan. Uunipeltimakaronilaatikon kanssa ei tarvitse kikkailla, kun koko pellillinen on sitä parasta kohtaa!
Minä osallistun tällä makaronilaatikko-ohjeella makaronilaatikkohaasteeseen, jossa Kuusamon juusto haastoi minut, Mami go go -blogin Mintun ja Hannan soppa -blogin Hannan kehittelemään ja toteuttamaan uudenlaisia makaronilaatikkoreseptejä. Meidän kaikkien ohjeet ovat kootusti täällä, ja samassa paikassa pääset myös äänestämään omaa reseptisuosikkiasi. Äänensä antaneiden kesken arvotaan kuusamolaisen Bjarmian uunivuoka ja tietenkin kuusamolaista juustoa.
Haastan myös teidät siellä kehittelemään arkiruokaklassikosta uudenlaiset ja luovat versionne. Jakakaa makaronilaatikkoreseptinne somessa tagilla #makaronilaatikkohaaste, jotta löydän ne tutkailtavaksi. Minä, Minttu ja Hanna nimittäin valitaan omat suosikkimme muiden haasteeseen osallistujien makaronilaatikoista, ja voittajat saavat hekin kuusamolaista keramiikkaa ja juustoa.
Kasvismakaronilaatikko uunipellillä
- 400 g makaronia (yksi pussillinen)
- 0,5 l kasvislientä (1 kasvisliemikuutio + 0,5 vettä)
- 100 g Kuusamon juuston Savupaimenpoika-sulatejuustoa
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulikynttä
- 0,5 dl rypsiöljyä (hyödynnä aurinkokuivattujen tomaattien öljy tässä)
- 2 dl soijarouhetta
- 1 dl vettä
- pari rouhaisua mustapippuria
- 2 rkl soijakastiketta
- 50 g tomaattipyreettä
- 1 rkl oreganoa
- 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja (valmiiksi suikaleina)
- 1 iso porkkana
- 2 kananmunaa
- 100 g Kuusamon juuston Maasdaam-juustoa (valmiiksi raastettu)
- Tarjoiluun ketsuppia
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan puolikypsiksi isohkossa kattilassa. Kaada vesi pois ja anna makaronien olla kattilassa. Sekoita joukkoon tarvittaessa hulaus öljyä, jotta makaronit eivät tartu toisiinsa.
Valmista kasviliemi, eli jos käytät kasviliemikuutiota, kuumenna vedenkeittimellä 0,5 litraa vettä kiehuvaksi, kaada vesi astiaan ja lisää sinne kasvisliemikuutio. Sekoita. Lisää mukaan Kuusamon juuston Savupaimenpoika-sulatejuusto. Sekoita.
Pilko keltasipuli ja valkosipulin kynnet. Laita aurinkokuivattu tomaatti valumaan siivilään (nappaa öljy talteen).
Kuullota sipulit pannulla öljyssä (hyödynnä aurinkokuivattujen tomaattien öljy). Lisää mukaan soijarouhe. Paista tovi ja lisää 1 dl vettä. Sammuta liesi. Lisää mukaan mustapippuri, soijakastike, tomaattipyree ja oregano. Lisää aurinkokuivatut tomaatit.
Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Lisää se makaronien joukkoon. Riko makaronikattilaan mukaan myös kaksi kananmunaa. Sekoita. Lisää sekaan vielä soijarouhehässäkkä. Sekoita.
Kaada koko komeus leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Levitä tasaiseksi. Kaada päälle kasvisliemi-savusulatejuustoseos. Ripottele päälle Kuusamon juuston Maasdaam-juustoa.
Paista peltimakaronilaatikkoa uunissa noin 20-25 minuuttia.
Eipä ole ikinä tullut mieleen tehdä uunipellille mutta taidankin nyt kokeilla. Mustakin se rapea kuori on siinä parasta. Muna-maito on aina vähän ällöttänyt mua. Kiitos reseptistä.
Mä sain just kuulla, että joidenkin mielestä just se kuori ei ole hyvää makaronilaatikossa. Olen syvästi järkyttynyt. Kiitos, että toit taas pilkahduksen valoa järkytyksen keskelle 😀
Mun mielestä muna-maito on tavallaan ihan ok, mutta vaan vähän tylsä. Ainakin kannattaa kokeilla, mitä kasvisliemi ja sulatejuusto tekee tutulle ruualle. Niin ja ole hyvä, kiva jos reseptistä on iloa! 🙂
Minustakin se juustoinen rapeus pinnassa on hyvää silloin kun se on vielä pureskeltavissa. Liian rapeaa ja tuntuu, että hampaat hajoaa ja tippuu suusta.:)
Joo, ei missään nimessä kivikovaa pintaa, vaan just sellainen rapean ja mehevän yhdistelmä <3
Kummajainen täällä hei! Oon sitä makaronilaatikkokansaa, joka rakastaa kannen alla paistettua, kuorentonta ja irtonaista makaronilaatikkoa.
Meidän mummi tekee parhaan makaronilaatikon, ei munamaitoa ei juustoja, nesteenä hän käyttää ruokakermaa. Parasta! 🙂
Mut pakko myöntää, että nyt tekee mieli kokeilla sun reseptiä. Vaikuttaa jo niin erilaiselta, että ehkä voisin jopa tykätä 😉
Tämä olisi selvästi siis ollut kyselyn paikka, koska jakaa ihmiset: Kumman valitset makaronilaatikosta, kuoren vai kannen alla olevan loodan.
Tälla reseptillä voi tietenkin tehdä makaronilaatikon myös vuokaan, mitä nyt paistoaikaa pitää vähän säätää. Mutta jos vain uskallat, koita ihmeessä pellille 😀
Mummien tekemät makaronilaatikot on aina parhaita, miten vain ne onkaan tehty 🙂
Meilläkin tehdään kannen alla, tai paremminkin uunipellin alla. Näin tulee aina samanlaista, kun nesteet ei haihdu oli sitten hieman kauemmin.
Meilläkin ei ole munamaitoa, koska lääkäri kielsi munat ja kolesterolit isältä jo -70 luvulla, ehkä oikein kun eli 97 v ikään. Meilläkin tahtoo kolesteroli nousta yli neljän ja pelkäämme mm. dementiaa yms kun tuossa usealla naapurilla ja työkaverille on.
Luen usein ohjeita kun etsin uusia mausteita ruokiin.
Kiitos reseptistä. Kuulostaa just mun makuun passelilta.
Ole hyvä! Kiva jos reseptistä on iloa 🙂
Itse kuulun myös näihin jotka eivät välitä perinteisestä makaronilaatikosta. Se on vaan niin mautonta mössöä! Espanjalainen mieheni jaksaa vieläkin naureskella miten tein ensimmäisen kerran hänelle ruokaa, halusin tehdä jotain helppoa suomalaista niin teinpäs sitten makaronilaatikkoa. Eihän se mausteisempaan ruokaan tottuneen suussa maistunut miltään 😀 nykyään tehdään chorizo-makkaralla, tomaattikastikkeella ja paljon juustoa tietenkin! 😛
Tätä sinunkin reseptiä voisin kokeilla 🙂
Hahha, voin niin kuvitella miehesi saaman makuelämyksen 😀 Lihallisessa versiossa chorizo-makkara varmasti tuo just sitä kaipaamaani makua ja mehevyyttä, jota vegeversioon tuo aurinkokuivattu tomaatti ja savujuusto. Olisikin hauska, jos makaronilaatikosta olisi olemassa reseptit eri maiden tapaan. Haluaisin maistaa ainakin meksikolaista ja kreikkalaista makaronilaatikkoa 🙂
Tuo chorizo kuulostaa hyvältä idealta myös. Sitähän saa myös vegeversiona.
Niin totta, sitähän tosiaan saa myös vegeveriona!
Kreikkalainen vuokaruoka pastichio (tai pastitsio) on ehkä lähinnä suomalaista makaroniloodaa. Varmasti saa vegeversion tuunattua. Kovin mausteista se ei kyllä perinteisesti ole.
Googlasin ja kappas, ihan uusi tuttavuus mulle! Voisi vallan hyvin joskus kokeilla tehdä vegenä tuomaan vaihtelua 🙂
Ihana resepti!
Meillä just lasten lempiruokaa. Aikuiset vähän kyllästynyt, joten kiva tuunailla aina jotakin uutta vivahdetta tuttuihin ruokiin! Tällä sun reseptillä vois kokeilla. Meillä uuniin sopii kaksi uunivuokaa, niin monesti teen silleen että lapsia varten perinteinen laatikko ja toiseen vuokaan aikuisille mausteisempi versio uuniin kypsymään!
Rapea kuori ehdottomasti kuuluu asiaan!
Niin kiva kuulla, että tykkäsit reseptistä!
Ja meillä on just tosiaan toi sama. Lapset tykkäävät kyllä ihan perinteisestä makaronilaatikostakin, mutta aikuisia kyllästyttää. Tästä mun ohjeella tehdystä ”pizzamakaronilaatikostakin” muksut tykkävät, vaikka aurinkokuivattu tomaatti saattaa välillä jäädä osittain syömättä. Makaronilaatikkoa on tosiaan kätevä tehdä kerralla enemmän (meillä on kiertoilmauuni, jossa voi tehdä peltimakaronilaatikkoakin useamman pellillisen kerralla), minkä lisäksi sitä voi helposti varioida just vaikka kahteen eri vuokaan / pellille syöjien mieltymysten mukaan.
Tehkääpä joskus vohvelirautaversio! Ihan niin näppärästi en onnistunut tekemään, kuin jossain Facebookin videossa, mutta hauskaa ja vähän erilaista syötävää se oli! Kananmunaa ainakin taisin laittaa muutaman ylimääräisen, että pysyi paremmin koossa. Ohjeita löytynee googlella.
No nyt! Eipä olisi tullut mieleen. Huomasin googleteltuani, että vohveliraudalla oli tehty myös esim vegepihvejä. Siihen voisinkin kokeilla, sillä monesti niiden kanssa on ongelmana, että hajoavat kääntäessä 🙂
Vegepihveihin kannattaa kokeilla myös (teflonista) lettupannua, jossa on sopivan pieniä pyöreitä koloja. Tulee tasakokoisia ja pysyvät hyvin kasassa. Lisäksi peruna-, soija- ja seitanjauhon lisääminen taikinaan voi auttaa. Yleensä lisään kaikkia yhtä paljon.
Joo, mä olen haaveillut pitkään lettupannusta, mutta vielä en ole tätä haavetta toteuttanut. Pitäisikin alkaa katsella induktioliedelle sopivia kavereita sillä silmällä. Kiitos myös jauhovinkistä!
Tätä reseptiä just kokeilin ja vähän maistelin ennen uuniin laittamista… superhyvää! Meidän perheen kasvissyöjät kiittää! Perinteinen makaronilaatikko tais kohdata voittajan
Oi, niin parasta kuulla! Jes!
Puolivälissä reseptiä tajusin ettei ole munia, joten jätin ne pois ja tein normityyliin vuokaan. Toimi myös niin, hyvää on 🙂
Hyvä kuulla! Mä nimittäin mietin reseptiä kirjoittaessani, että munia tähän ei välttämättä edes tarvitsisi, mutta vanhasta tottumuksesta olen aina laittanut. Ja niin kivaa, että maistui <3
Mihin asti haasteeseen on aikaa osallistua?
Vieläkin löytyy ohjeita joissa makarooni keitetään ja annetaan osittain jäähtyä. Meillä laitetaan liha sellaiseksi kun halutaan , samanaikaisesti liemi. Kun kaikki on viittä vaille valmis, kiehautetaan makaroni ja kaikki laitetaan kuumana vuokaan. Näin ei tule jäähtyneenäkään kenkä pohjaa.
Tosin nyt lähes kymmenen vuotta on tehty kaikki raa’asta, Ensin lasinen vuoka uuniin, 250 asteeseen , kun se on kuuma paistetaan kalkkunan lihan palat 5 minuuttia 175 asteessa. Sitten lämmin, kuuma liemi ja raaka makarooni. Näin tuleen nopeasti. Unohtui mainita lihan palat suolataan ja ovat huoneenlämmössä 2-3 tuntia. Laatikkoon laitetaan vain tervey mausteet, Kurkuma ja Inkivääri. Me syömme sellaisena, mutta ketsuppia on tarjolla.