Lastenhuoneen yläpedistä heräsi tänään kuusivuotias. Meidän sitkeä ja elämännälkäinen 2,5-kiloinen vauva, joka yhtäkkiä kasvanut ohi pikkulasten vaatekokojen. Rakas bambikoipinen seikkailija, joka tahtoo tietää kaikesta kaiken.
Jos sanotaan, että lapsi on iso ja pieni samaan aikaan, tämä on se ikä. On mielenosoituksellisia ovenpaiskomisia ja keskellä yötä väliin kömpiviä pikkuvarpaita. On abstrakteja mietteitä maapallon tilasta ja vaikeuksia saada pieniä vetoketjuja kiinni. On tahto olla minä, kunhan joku varmistaa hypätessä uima-altaan syvään päähän.
Siinä samassa minä olen kasvanut äitinä kuuden vuoden ajan. Sen ajan olen koittanut olla sanomatta sitä ärsyttävää mantraa, joka ei ole totuus kuin henkilökohtaisesti koettuna. Mutta nyt se tulee: äitiyden myötä olen oppinut eniten elämästä, muista ihmisistä ja itsestäni kuin niinä kaikkina 28 vuotena sitä ennen. Tai ainakin oppi on tullut sellaisella rytinällä, että kaikkea ei ole ehtinyt sisäistääkään.
Tiedän tiedän. Kenenkään ei tarvitse toivoa lasta vain sen takia, että muuten jää elämäntarkoitus ja suuri kätketty viisaus löytämättä. Sellainen on paskapuhetta ja vanhemmuuspropagandaa. Jos en olisi tullut äidiksi, olisin täyttänyt päiväni muunlaisilla kokemuksilla ja opeilla, jotka nyt ovat jääneet saamatta. Mutta oma yhden naisen kokemukseni on se, että äitiys laittoi minut sellaiseen myllyyn, että kaikki aikaisemmin opittukin on asettunut uuteen valoon.
Voi olla, että ymmärryksen syventyminen olisi tullut kaupanpäälle ikävuosien karttuessa, eikä sitä varten olisi tarvinnut elää univelassa kuutta vuotta elämästään. Mutta silti olen jokaisena esikoisen syntymäpäivänä – joka samalla on äitiyteni syntymäpäivä – yhä varmempi siitä, että perheellistymisen myötä tulleen uudenlaisen elämän ja onnen lisäksi minä tarvitsin tämän. Minä tarvitsin heittäytymisen alueelle, joka oli vieras ja pelottava. Minun tarvitsi luopua minävetoisesta ja itsekkäästä elämästäni, asettaa toinen ihminen kaiken edelle. Ilman sitä en olisi löytänyt itseäni.
Tara Lange kirjoitti Äitipeli-kirjassaan suurin piirtein näin: äiti saa lapsekseen juuri sen lapsen, jonka hän tarvitsee. Se on varmasti etenkin erityislasten vanhemmille läppäisy päin naamaa, mutta itseni se ajatus sai pysähtymään. Näin jälkikäteen ja vaativan vauvan kanssa vietetystä vauvavuodesta toipuneena se tuntuu sekä lohdulliselta että yksinkertaisen oikealta ajatukselta.
Suurta elämänmuutosta kipuilevana tuoreena äitinä minä tarvitsin vauvan, joka ei ollut edes nukkuessaan tyytyväinen kuin kiinni minussa. Vauva piti huolen, että ehdin ja pääsin mukaan uuteen elämään. Enhän minä voinut muutakaan. Olimme niin kiinni toisissamme, että erossa oleminen teki fyysisesti kipeää. Sellaista kropassa vihlontana tuntuvaa eroikävää en kokenut lungin ja perustyytyväisen kuopusvauvan kanssa. Ei tarvinnut, olin jo äiti valmiiksi. Mutta kuusi vuotta sitten minä ja vauva tarvitsimme kaiken sen lähetysten olemisen, että ehdin pysähtyä sekä rakastua – ja lopulta kaiken äitiysuhmaamisen jälkeen antaa periksi ja heittäytyä nauttimaan vanhemmuudesta juuri kuten itse tahdoin.
Kokemukseni äitinä ja kokemuksista seuranneet ymmärryksenlaajentumiset ja mielipiteiden pehmentymiset ovat saaneet kasvamaan ihmisenä. Samalla olen tajunnut yhä selkeämmin oman pienuuteni ja tyhmyyteni. En enää koskaan voi olla niin viisas ja kaikessa oikeassa kuin vuonna 2011 olin. Kun tajuaa omien äitiyskokemusten myötä, ettei mitään yhtä yksiselitteistä totuutta koskaan ole, ei missään asiassa, tulee huomaamattaan lempeämmäksi sekä itseään että muita kohtaan. Samaten ne kaikki mielen pohjamudissa rämpimiset ovat kauheudessaankin jättäneet jälkeensä myös hyvää: ymmärrystä. Mikään kiva pikku retki sen kaiken oppiminen ei ole ollut, eikä oppipolku todellakaan ole vielä tallottu lähellekään loppua.
Äitiyden myötä olen oppinut itsestäni myös paljon asioita. Vuosien aikana olen huomannut, että en olekaan niin ekstrovertti kuin kuvittelin, vaan kaipaan paljon aikaa ihan vain itsekseni. Tuskin olisin ilman äitiyttä tullut tutuksi ja lopulta sinuiksi tämän minuuteni osan kanssa. On ollut niin mustia ajatuksia, että en olisi voinut uskoa sellaisia ikinä sisältäni löytyvän. En olisi osannut edes mielikuvituksella maalata sellaisia mietteitä. Sekin on tuonut ymmärrystä, häivyttänyt mustavalkoisen ajatusmaailman teräväreunaisia viivoja. Olen myös löytänyt itsestäni ja vanhemmuudesta äitini ja isäni, ja tutustunut vasta tarkemmin siihen lapseen, joka minä olin.
Tietenkin on myös se toinen puoli. Välillä olen taantunut aivotoiminnoiltani ja sosiaalisilta taidoiltani ameeban tasolle. Yhä toisinaan tuntuu, että äitiys nakersi lopullisesti aivoistani jonkun osasen, joka säätelee ainakin lähimuistia, hermojen sietokykyä ja taitoa mennä ajoissa nukkumaan. Väsyneenä olen hermoraunio vittupää, jolla ei riitä empatiaa kenellekään.
Mutta silti; väitän kuuden vuoden aikana löytäneeni lasteni pakottamana itsestäni paremman version.
Tuo Äitipeli -kirja oli mulle (ja on sitä edelleen!) tosi tärkeä, koska sen myötä mä lopetin puskemisen, ja näin koko äitiyden tuoman muutoksen elämässä uudella tavalla. Suuritarpeisen vauvan äitinä olin suorastaan paskana kun ei se äitiys ollutkaan sitä että kävellään vaunujen kanssa jossain ja voi pysähtyä kahville. Ja että omaa aikaa ei ollut yhtään, lainkaan, milloinkaan. Sain juuri sellaisen vauvan kuin tarvitsin, sen ymmärrän nyt.
Hyvin sanoitettuja tunteita, kiitos tästä <3
Mahtavaa, että Äitipeli-kirjalla on ollut noin iso vaikutus elämääsi <3 Mikäköhän oli, että se jäi mulla aikoinaan kesken. Muistaakseni olisin kaivannut aika paljon tiivistystä, vaikka kuinka olenkin rönsyilevien lauseiden ystävä. Mutta tuo ajatus tarvitsemastaan lapsesta kolahti.
Tämä taitaa olla ensimmäinen kommentti tähän blogiin ikinä. Kiitos mielenkiintoisesta blogista ja onnea kuusivuotiaalle! Itselläni on viikon päästä saman iän saavuttava neitokainen ja voin kyllä jakaa nuo ajatuksesi siitä, miten tämä on se ikä, jolloin ollaan yhtä aikaa pieniä ja niin kovin isoja.
Ihanaa, että nyt kommentoit, toivottavasti teet sen toistekin 🙂 Ja kiitos kiitoksista, onnittelut välitän sankarille itselleen <3 Mukavaa juhlahumuaikaa sinnekin, ison pienen lapsen kanssa.
”Väsyneenä olen hermoraunio vittupää, jolla ei riitä empatia kenellekään” – Tunnistan ja tunnustan!
Mun äitiys täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Hurjaa! Joka päivä se ääretön kiitollisuus hänestä ja kahdesta siskostaan ja samalla voi olla noita hetkiä, kun muuttuu kirkuvaksi älykääpiöksi.
Kiitos kun kirjoitat!
Väsymys on kyllä kamala asia, se ei sovi kenellekään.
Tuntuu hurjalta, että jos kaikki vain hyvin menee, minäkin saan kokea äitiyteni 10-vuotispäivän. Ja 15-vuotispäivän! Ja 20-vuotispäivän. Tuntuu ihan kreisiltä! Vieläkin toisinaan pysähdyn ihmettelemään, että ihan tosissaanko MINÄ olen noiden upeiden ja jo niin isojen lasten äiti.
Kiitos taas ihanasta postauksesta! Joka sana täyttä asiaa.
Onnea esikoiselle ja mutsille <3
Kiitos kiitoksista ja onnitteluista <3
Todella hyvä teksti. Ihan kuin omia ajatuksia olisi lukenut. Oma tie äidiksi kasvamisessa on/on ollut kivinen, samalla sitä mieltä, että on tehnyt minulle todella hyvää. Olen tullut lempeämmäksi ja ymmärtäväisemmäksi muita ihmisiä kohtaan. Olen varmaan ennenkin kommentoinut tämän, mutta tarpeellista on, että kirjoitat äitiyden haasteista ja nurjista puolistakin. Usein tuntuu, että monet vain puhuvat kuinka helppoa ja ihanaa kaikki on..
Mielenkiintoista ja mukavaa kuulla, että joku kokee samoin – että tie äidiksi kivikkoineenkin on muokannut minuutta lempeämmäksi ja ymmärtäväisemmäksi.
Kirjoitan tosiaan elämän koko kirjosta. Minulle äitiys on tuskin koskaan helppoa, mutta ihanaa mahtuu kyllä jokaiseen päivään, jos ei muuta pienen pieninä murusina <3
Puhutteleva ja koskettava teksti, kiitos siitä Lähiömutsi! ❤️
Kiitos kiitoksista, ihanaa että luet <3
Täällä ensi viikolla esikoispoika täyttää 6 vuotta. Olipa hyviä mietteitä, etenkin tuo kohta missä on oppinut ymmärtämään ja suvaitsemaan paremmin koska on vain mahdotonta itse vaikuttaa ihan jokaiseen asiaan! tuntui tutulta useampi kohta.
Onnea teille molemmille <3
Kiitos tästä ajatuksesta, että äiti saa sellaisen lapsen kun tarvitsee! Tänään muutaman kerran hermot vinku kun 3v ei saanut tehdä mielensä mukaan.
On kyllä kuin peiliin katsoisi kun seuraan pientä suurta esikoistani. Tänään esmes nappasin huutavan uhmiksen kainaloon ja sanoin että "onneks on kaks kovvoo vastakkain!" Äiti ja poika nimittäin! Huh.
Kiitos helpotti!
Ajatuksesta tosiaan kiitos Tara Langelle 🙂 Mutkin se ajatus pysäytti ja sai miettimään. Että totta vie, niinhän se omalla kohdallani on!
Tuttu tunne tuo, että kuin peiliin katsoisi, niin hyvässä kuin pahassa 🙂
Itse uskon, että suomalaisessakin perhekulttuurissa lapsi koetaan ikään kuin vanhemman (erityisesti äidin) minuuden jatkeena. Riippumatta iästään, fyysisestä erillisyydestään. Siksikin ajattelen, että vanhemmuus on mielestäni lähtökohtaisesti itsekästä ja lapsen haastavuus kasvattaa siinä mielessä, kuin elämän haasteet noin ylipäänsä. Tämä lapsi on egon jatke -ajatus on lähtöisin psykoanalyysista, eikä varmasti selitä vanhemmuuden kokemusta lainkaan tyhjentävästi, mutta monessa kohtaa kuitenkin valaisee. Ehkä helpottaakin: ei ole mitään epäitsekkyyden vaatimusta, uhraudun lapsilleni koska haluan olla olemassa, he ovat osa minua ja halusin heidät, en muuta voi. Toisaalta vanhemmuus on ehkä monelle ensimmäisiä suuria koettelemuksia, muutoksia, yllätyksiäkin elämässä, joten se koetaan sinänsä minuutta kasvattavana sopeutumisena. Itse en oikein koe, että vaikeudet minua ihmisenä kasvattavat, mutta uskon kyllä, niiden kautta opin ymmärtämään paremmin juuri sellaisia vaikeuksia, joita itse olen kohdannut. Tai ehkä en vain ihan tiedä, mitä ihmisenä kasvaminen tarkalleen ottaen tarkoittaa, mikä tekee muutoksesta kehittymistä.
Sekalaisia ajatuksia, mutta tärkein niistä: onneksi olkoon teille ja sinulle! Kuulostaa lohdullisesti siltä, että perhe-elämä helpottuu pikku hiljaa, vaikka vaiheita ja takapakkia tulee. Meilläkin alkaa tuntua tältä, ja se saa odottamaan innolla tulevia, ihmeellisiä vuosia. Kiitos vielä kirjoituksistasi ja tilasta, jonka tarjoat täällä blogissasi!
Mielenkiintoinen ajatus. Ajattelen, että vanhemmuus on itsekästä vaikkapa nyt ilmastollisista näkökulmista, mutta en ole ajatellut sen olevan itsekästä siksi, että lasten myötä olisin enemmän olemassa. Vaikka he ovat olennainen ja tärkein osa elämääni, en silti tunnista tuota itsessäni.
Mutta sen sijaan minuuden jatke on valitettavasti tuttu tunne, josta olen lasten vauva-ajoista lähtien pyrkinyt tietoisesti pois. Itse koen tärkeänä, että kuuntelen, minkälaisia he ovat ja tahtovat olla, enkä anna omien ennakko-oletusteni ja toiveideni vaikuttaa siihen. Helppoa se ei todellakaan ole, ainahan sitä toivoisi lapsilleen parempaa kuin itselleen, ja kai siksi esimerkiksi koittaa opettaa heille asioita, joita olisi itse kaivannut saman ikäisenä.
Toi vaikeuksien kasvattaminen on tosiaan sinällään vähän kompuroiva ajatus, että se tarkoittaisi, että sitä fiksuuteen ja ihmisenä kasvamiseen tarvitaan kasapäin huonoja kokemuksia. Mutta ymmärrystä vanhemmuuden pohjamudat ovat itselleni tuoneet niin paljon, että sitä jo ihmisenä kasvamiseksi voi luonnehtia.
Kyllä, perhe-elämä helpottuu (vaikka taidan loppuelämäni kaiholla miettiä miehen koti-isiaikoja), murheet muuttuvat, onnentunteet kiemurtelevat, haaveet elävät ja jokaiseen päivään mahtuu tunnepaletista monta kirjavaa väriä. Kiitos kiitoksista <3
Ihana kirjoitus ♡
Kiitos <3
Tämä oli hyvä kirjoitus, osui jo upposi juuri nyt, kun olen kotiäitinä 0,5- ja 3-vuotiaille.
Kiva kuulla, että tekstistä löytyy tarttumapintaa muillekin kuin itselleni 🙂