Mitä ihmettä tuo huitoo, ihmetteli Anne Huttunen eräänä aamuna herätessään vauvansa kanssa. Sitten hän ymmärsi: vauvahan viittoo sanaa puuro! Vauva riemastui huomatessaan äidin ymmärtävän häntä ja alkoi vispata kädellään yhä innokkaammin puuro-viittomaa, jossa toisella kädellä ikään kuin hämmennetään kattilassa olevaa puuroa. Ja niinhän myös tehtiin: Anne lähti heti vauvan kanssa keittämään aamupuuroa.

Anne on perustanut viime keväänä avatun Käsipuhe-nettisivuston, jossa hän opettaa videoiden avulla muillekin vanhemmille tukiviittomia. Tukiviittomat ovat viittomakielestä irrotettuja yksittäisiä sanoja, joita käytettään puheen rinnalla. Ne mahdollistavat lapselle kommunikoimisen silloin, kun puhetta ei vielä tule – ihan kuten puuro-esimerkki havainnollistaa.

Tukiviittomia käytetään paljon esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta Suomessa niitä käyttävät oikeastaan vain puheterapeutit, vaikka Annen mukaan jokainen perhe saisi niistä helpotusta vauva- ja taaperoarkeensa. Me tehtiin Annen ja lasten kanssa tärskyt syksyiseen leikkipuistoon, sillä tahdoin tietää tästä lisää. Jos joku asia voisi helpottaa ja mukavoittaa vauvavuotta, siitä pitää kertoa muillekin!

Anne on itse koulutukseltaan tradenomi, mutta kiinnostui viittomista esikoisen vauva-aikana törmätessään Instagrammissa englanninkielisiin tukiviittomavideoihin. Viittomat näyttivät kivalta ja helpolta tavalta kommunikoida pienen lapsen kanssa. Kuopusta odottaessaan Anne sai ajatuksen äitiysvapaaprojektista: hän toteuttaisi sivuston, jossa olisi saatavilla suomeksi sekä tietoa että selkeitä opastusvideoita tukiviittomista. Projektin lopputuloksesta voi kuka tahansa nauttia ilmaiseksi täällä.

Tukiviittomien ajatus on nimensä mukaisesti tukea puhetta. Ei siis ole pelkoa, että viittominen viivästyttäisi puheen kehitystä, koska viittomien rinnalla koko ajan puhutaan. Anne kertoo, että hänen 1,5-vuotiaalla kuopuksellaan tulee esimerkiksi viittomapyrähdyksiä, joiden aikana lapsi hapuilee uusia viittomia ja samalla uusia sanoja.

Lapsen oppiessa vilkuttamaan, on hän jo oppinut yhden viittoman. Tukiviittomien käytön voi aloittaa, kun lapseen saa katsekontaktin. Tukiviittomien käyttö on hyvä aloittaa yhdestä tietystä viittomasta, joka on läsnä arjen rutiineissa. Tällainen voi olla vaikka isä, vaippa, kissa tai kiitos. Anne itse aloitti esimerkiksi tuolloin nelikuukautisen kuopuksen kanssa viittoa sanan maito aina ennen imetystä. Pian vauva oppi liittämään viittomaan maitoon ja riemastui aina viittoman nähdessään. Sitten kun lapsi ymmärtää viittoman, voi käyttöön ottaa lisää.

Annen mielestä tukiviittomat ovat ensinnäkin kivaa tekemistä yhdessä lapsen kanssa ja ne myös lähentävät vanhemman ja lapsen suhdetta. Meillä viisivuotias esikoinenkin innostui viittomista, ja Annen näyttämät esimerkit jäivät hänelle kerrasta mieleen. Voisi siis kuvitella, että vähän vanhemmat isosisaruksetkin mielellään kommunikoivat perheen vauvan kanssa viittomin. Lisäksi Anne on itse huomannut, että tukiviittomat helpottavat arkea, sillä niiden avulla voi välttää turhautumisitkuja. Lapsi kun pystyy kertomaan asiansa, vaikka ei vielä osaa puhua.

Anne kertoo esimerkin, kun hän hiljan oli leikkinyt kuopuksen kanssa ja lähtenyt sitten laittamaan ruokaa. Kuopus oli tullut harmistuneena viittomaan sanan lisää. Anne tiesi heti, että lasta harmitti leikin loppuminen, vaikka lapsi itse ei sitä osannutkaan sanallisesti kertoa. Kauppareissut lasten kanssa ovat nekin Annen mukaan viittomien ansiosta harvinaisen mukavia, kun samalla voi harjoitella uusia viittomia.

Käsipuhe-sivustolle Anne on kuvannut 100 eri sanan viittomat, joista julkaistu on nyt 60 videota. Heillä itsellä on perheessä aktiivisessa käytössä noin 20–30 viittomaa. Esikoisen kanssa viittomat jäivät hiljalleen pois 2 vuoden iässä, kun puhe alkoi sujua paremmin ja paremmin. Lopulta isomman lapsen kanssa viittomat olivat sellaisia, että lapsi esimerkiksi tahtoi tietää, miten Spiderman viitotaan. Anne selvitti miten, ja nyt parin vuoden jälkeenkin neljävuotias osaa yhä viittoa sanan Spiderman. Anne sanookin, että vaikka vanhemman lapsen kanssa ei enää viitota, viittomat ovat kyllä lapsella takaraivossa tallessa.

Seuraavaksi Annen suunnitelmissa on kuvata Käsipuhe-sivustolle 100 uutta tukiviittoma-videota. Sivuston hän tahtoo pitää ilmaisena, mutta hän toivoisi voivansa tehdä Käsipuheesta itselleen työn, jolla elää. Siksi suunnitelmissa on esimerkiksi muskari, jossa lauluja opetettaisiin tukiviittomien kautta. Mielessä on ollut myös Käsipuhe-sovellus puhelimiin sekä aloituskurssi tukiviittomien käyttöön. Jos sinulla siellä on joku hyvä idea, missä Annen tietotaitoa voisi käyttää, laita ihmeessä hänelle viestiä!

Jaa