Uusi työviikko edessä! Ja sitä myötä myös uusi jakso Unelmaduunarit-podcastia on kuunneltavissa tuomaan potkua ja uusia ajatuksia alkavaan viikkoon. Tämän päivän jaksossa te kuuntelijat ja me Satun kanssa päästään kurkkaamaan työn tulevaisuuteen, kun saamme vieraaksemme tulevaisuustutkija Ilkka Halavan.

Tulevaisuustutkijoiden mukaan seuraavan 10 vuoden kuluessa kaikki ikävät työt robotisoidaan tai automatisoidaan. Jos siis työsi on suorittavaa, likaista tai vaarallista, kone osaa tehdä sen paremmin kuin sinä. Esimerkiksi kivijalkamyymälät tulevat muuttumaan nykyisestä, eikä kassoilla enää tarvita ihmisiä töissä. Me keskustelemmekin Ilkan kanssa muun muassa siitä, mikä on valttia työmarkkinoilla tulevaisuudessa.

Tulevien vuosien aikana työ muuttuu ja monia ammatteja häviää, se on selvää. Ilkka kuitenkin muistuttaa, että se on ihan luonnollista työn kiertokulkua. Niin on tapahtunut vuosisatojen ajan. Tilalle tulee uusia töitä. Ja sitä paitsi; koneet eivät kilpaile meidän parhaimpien ominaisuuksien kanssa, vaan täydentävät niitä.

Tulevaisuudessa työmaailmassa muuttuu myös työpaikan merkitys. Toimistokompleksit jäävät historiaan, kun työ muuttaa sinne, missä sitä kulloinkin on mielekkäintä tehdä. Suurin osa ihmisistä tulee toimimaan yrittäjinä tai itsensä työllistäjinä.

Ilkan mukaan seuraavan 20 vuoden aikana ihmiskunnalla on käsissään välineistö, jolla voidaan ratkaista kaikki maailman suurimmat ongelmat. Eikö ole ihan pirun kutkuttava ajatus voida elää ja tehdä töitä tässä ajassa?

Se, missä minä itse olen ja mitä teen työkseni 10 tai 20 vuoden päästä, on vielä ihan täysi mysteeri. Ja hyvä niin! Onneksi en elä siinä menneessä ajassa, jossa työelämä oli putki, johon hypättiin ja josta putkahdettiin ulos joskus vuosikymmenien päästä eläkekukkapuska kädessä.

Minulta kysytään välillä, mitä aion tehdä työkseni tulevaisuudessa, sitten kun blogista aika jättää. En tiedä sitä vielä tarkalleen. Mutta sen tiedän, että Lähiömutsia en aio tehdä loppuelämääni. Itse asiassa en uskonut, että tekisin sitä koskaan näinkään pitkään. Mutta epätietoisuus tulevasta ei huoleta, vaan kutkuttaa. Minä luotan siihen, että löydän, keksin ja luon työtä tehtäväksi tulevaisuudessakin.

Luultavasti 10 vuoden kuluttua teen työkseni jotain mahtavaa ja jännää, mitä en osaisi nyt edes kuvitella. Kun 15 vuotta sitten aloitin viestinnän opiskelut, hankin koulun alkaessa ensimmäisen tietokoneeni ja siihen nettiliittymän. Vaikka perustin silloin aika pian ensimmäisen blogini – ja nettipäiväkirjaa olin pitänyt jo 1990-luvulla – en olisi ikinä voinut ajatella, että siitä voisi joskus kehittyä työ.

Blogin myötä olen voinut kirjata ansioluetteloon aikamoisen nivaskan töitä. Yksi asia on johtanut toiseen ja toinen kolmanteen. Olen kirjailija, podcastaaja, tuottaja, sparraaja ja puhuja. Valokuvauksessa olen kehittynyt kuudessa vuodessa noin valovuoden verran. Bloggaajat voivat tehdä myös brändiyhteistyötä ja erilaisia keikkoja. Esimerkiksi Alexa suunnitteli sisustuksen Picnic-kahvilalle ja Noora on luonut menestyksekkään oman kosmetiikkalinjansa Mádaralle, joka täydentyi taas hiljan uusilla tuotteilla. Ilman heidän blogejaan noita työjuttuja tuskin olisi tapahtunut ainakaan tuossa mallissa kuin nyt.

Minä uskonkin, että seuraava työni löytyy, kuten tähänkin mennessä. Toinen työ johtaa toiseen, melkein huomaamatta. Se alkaa tunteesta, että jotain olisi tehtävä, että jotain olisi ihan hiton mielenkiintoista tehdä. Ja koska en tee vain yhtä työtä vaan monipuolisia projekteja, työpaletti vaihtuu aina hiljalleen. Jonkun työn on aika lähteä, että tulee tilaa uudelle.

Unelmaduunarit podcastin kolmannen jakson voit kuunnella täällä tai napauttamalla tuota yläpuolella olevaa kuvaa. Kaikki julkaistut jaksot löytyvät myös muun muassa iTunesista ja puhelimen omasta podcast-sovelluksesta. Ja hei, kertokaa ihmeessä palautetta, se olisi mahtavaa. Palautetta on kätevin jättää Unelmaduunarit-podcastin omien Facebook-sivujen kautta. Päivitämme sivuille kootusti kaikki podcastiin liittyvät päivitykset ja jutut.

Täällä postaus siitä, miten ja miksi kuunnella podcasteja.

Täällä postaus siitä, mikä Unelmaduunarit-podcast on.

Jaa