Kyllä, nyt se on loppu. Minä en enää imetä, ja meillä ei kukaan lapsista saa enää äidinmaitoa. Se tuntuu ihan hurjan lopulliselta, kipeän herkältäkin asialta. Siksi kai kesti näin kauan kirjoittaa asiasta. Viimeiset maitohuikat kun otettiin joskus toukokuussa.
En osaa sanoa, mikä oli viimeinen imetyskerta. Muistan vain aikoja, tapahtumia ja päiviä, kun ainakin vielä imetin. En olisi kyennyt päättämään, että tämä se tässä nyt on, viimeinen kerta koskaan, kun imetän. Viimeinen kerta lapselle rinnalla.
Mutta johonkin alkukesän 2017 päivään se loppui, 2 vuoden ja 7 kuukauden imetystaival. Kahden lapsen kanssa yhteensä 3 vuotta ja 11 kuukautta imetystä. Miltäköhän se maitomäärä näyttäisi jättimäiseen tynnyriin kaadettuna?
Päätös lopetukseen tuli lopulta minulta. Tai ei sitä päätökseksi oikeastaan voi sanoa, vaan tahallisen muka huomaamattomasti tehdyksi imetyksen häivytykseksi. Ajoin imetyksen alas oikeastaan itseltänikin vähän salaa, sillä imetyksen lopetus tuntui niin lopulliselta ja isolta asialta. Viimeinen imetetty lapseni. Viimeinen kokemani naiskehon ihme, jossa osaan tehdä kullekin lapselle ja kulloiseenkin tilanteeseen kustomoitua maitoa.Viimeisinä imetyskuukausina huomasin kuitenkin ärsyyntyväni imetyksestä. En olisi jaksanut sitä rinnalla roikkumista, miltä se siinä hetkessä minusta tuntui. Oikeasti lapsi käväisi rinnalla pikaisesti muutamia kertoja päivässä, ja joskus meni päivä tai parikin, että maitohanat pysyivät kiinni. Silti tuntui, että en vain jaksa imettää. Jokainen imetyskerta tuntui isolta fyysiseltä ponnistukselta. Ärsyynnyin siitä, että jouduin keskeyttämään tekemiseni, enkä malttanut keskittyä imetyshetkeen. Imetys alkoi tuntua myös fyysisesti inhottavalta. Hemmetin lutkutusta, mietin, vaikka ihan vanhaan tapaan kunnon imuotteella lapsi maitohuikkansa otti.
Totta kai lapsi sellaisen aistii ja tajuaa. Hän alkoi käydä rinnalla vähän kuin anteeksi pyydellen, pyrkien olemaan huomaamaton. Joi maitoa vilkuillen kulmiensa alta minua ja yrittäen tulkita, mitä olen mieltä tästä. Sellainenhan on ihan kamalaa, ei sen niin kuuluisi mennä. Tajusin, että nyt olisi ehkä parempi lopettaa, että imetyksestä jää kivat muistot molemmille.Sitten tuli hetkiä, kun pystyin keskittymään imetykseen ja lapsen sekä minun väliseen hetkeen, kuten aikaisemmin. Sydän rakkaudesta pakahtuneena mietin, että lopetetaan vasta, kun lapsi on siihen itse valmis. Miksi minä kiirehdin, kun lapsi ei.
Mutta siitä se silti lähti, imetyksen lopettaminen hissuksiin. Yritin ohjata lapsen ajatuksia muualle, kun hän pyysi maitoa, missä välillä onnistuin ja välillä en. Kerroin lapselle, että rinnat tahtovat nyt levätä. Kun sitten tajusin, että viimeisimmästä imetyskerrasta on kulunut sen verran aikaa, että se luultavasti myös oli se viimeisen imetyskerta ikinä, aloin sanoa suoraan, että ei äidiltä enää tule maitoa. Vaikka kyllähän sitä tuli vielä useamman kuukauden ajan.
Lopettaminen oli kamalaa. Koska en lopettanut imetystä kuin seinään, maidontuotannon kanssa ei ollut ongelmia. En joutunut kertaakaan pumppaamaan maitoa. Mutta henkisesti se oli kamalaa. Lapsi itki välillä sydäntä särkevästi pyytäen maitoa. Hän tuli syliini ja haki tutusta imetysasennosta turvaa. Piti kättä paidan alla ja painoi pientä pörröistä lapsen päätään kiinni minuun.
Miten selittää lapselle, että en enää anna maitoa, joka hänestä on maailman ihaninta, turvallisinta ja asia, joka on aina kuulunut luonnollisena hänen elämäänsä? Se, että hän tavallaan alistui kohtaloonsa vahvemman aikuisen tahdon alla, oli jotenkin kuristavan kamalaa katsottavaa ja kanssaelettävää. Välillä lapsen hakeutuessa tuttuun imetysasentoon pahaa mieltä, väsyä tai kipua itkiessään, tuntui kuin sisuskalujani olisi moukaroitu, kun en antanut maitoa. Äidinvaisto minussa käski – ei, ei, se huusi – antamaan maitoa. Tuntui hirvittävältä toimia omaa luontoaan vastaan.Kuten arvata saattaa, alkukesän aikana kaduin monta kertaa päätöstäni imetyksen lopettamisesta. Vaikka todellisuus ei ollutkaan näin traaginen kuin se tiivistettynä ja omia tuntojani peilaten kuulosti olevan. Mutta tulihan sitä omaa päätöstään monta kertaa kyseenalaistettua. Että mikä kiire minulla tässä oli, 34-vuotiaalla muijalla, kun omalle lapselle imetys on ollut siihen asti koko elämän mittainen asia. Mietin myös, miksi en vain voinut odottaa, että lapsi vieraantuu luonnollisesti, vaan lähdin aiheuttamaan vähintään jotain alitajuisia tissitraumoja molemmille tilanteen osapuolille.
Sitten tilanne alkoi hiljalleen tasaantua, omassa päässäni siis lähinnä. Muuten kun kaikki kai lopulta meni melko kivuttomasti. Ehkä oma hormonitasapainoni taas loksahti kohdilleen ja asiat saivat oikeat mittasuhteet. Nyttemmin imetys ja äidinmaito on muuttunut sekä lapselle että itselleni mukavaksi, joskin vähän haikeaksi muistoksi. Anteeksi groteski vertaukseni, mutta imetys on kuin kuollut rakas ihminen, jota nyt alkujärkytyksen ja -surun jälkeen voi muistella hiljalleen hymyillen ja lämmöllä. Taustalle jää häilymään haikeus, joka kuitenkin joka päivä antaa enemmän tilaa hyville muistoille.Molemmat lapset muistelevat välillä, miten kuopus sai maitoa. Esikoinen ei omaa imetystään muista, mutta kuulee siitäkin mielellään tarinoita ja muistoja. Välillä kuopus kysäisee edelleen kuin onneaan kokeillen, josko vielä voisi vähän saada maitoa. Vaikka osaakin jo itse vastata itselleen. Ei äidiltä enää tule maitoa.
Ihaninta on huomata, että imetys kuitenkin edelleen kulkee kuopuksen mukana – leikeissä. Juuri viimeksi saunavuorolla seurailin sivusta, miten kylpyammeessa uiskenteli isompi muoviankka ja pienempi muoviankka, jotka leikissä olivat äiti ja lapsi. Ankkaparivaljakko uiskenteli sekä sukelteli, mutta välillä aina rauhoituttiin. Silloin äiti-ankka kääntyi vedessä kyljelleen ja antoi maiskuttelevalle lapsi-ankalle maitoa.
Huh. Oma tieni esikoisen kanssa oli helppo kun hän vieroitti itse itsensä reilun vuoden iässä. Muuten olisin mielelläni imettänyt pidempäänkin, mutta olipa ihanaa valita kaapista vaatteita joita ei tarvinnut ajatella niin että niiden kanssa oli mahdollista imettää.
Ensin loppuivat päiväimetykset kuin itsestään kun pieni oli niin innokas syömään kiinteitä. Kaikkea upposi ja paljon ja into ruokailuun oli suuri. maitoa ei enää kaivattu päivällä.
Sitten aamutissi muuttui pelkäksi pelleilyksi ja päätin että nyt saa riittää sen kanssa. En jaksa jos toinen ei edes halua imeä vaan tulee siihen pitämään tissiä suussa ja samalla naureskelemaan ja hääräämään ilman yhtään kunnon imaisua.
Iltatissittelyt olivat myös kutistuneet ihan parin minuutin sessioiksi ja päätin vaan juhannusreissulla että kun on miehen vuoro nukuttaa niin en menekään tarjoamaan tissiä ellei asiasta nouse suurta meteleiä. No ei noussut. Lapsi meni retkisänkyynsä, kuunteli sadun, mies silitteli ihan normaaliin tapaan ja lapsi nukahti. Reissusta palattua ei kukaan enää edes muistanut tissiä.
Tätä toista tahtoisin imettää pidempään. Tai siltä tuntuu nyt kun odotellaan milloin hän päättää poistua tuolta täyden palvelun yksiöstään. Aika on kullannut muistot siitä miten hankala oli vaatekaapilla päättää mitä laittaisi päälleen. Oikeastaan muita negatiivisia asioita en edes muista olleen sen jälkeen kun vauva lakkasi käymästä kymmeniä kertoja päivässä tissillä.
Vähän jännittää palata siihen maailmaan taas uudestaan. On ostettu sähkökäyttöinen rintapumppu (kun edellisen kanssa oli käsikäyttöinen ja muistan miten välillä olin ihan tuskissani sen kanssa kun en olisi jaksanut nitkuttaa. Nyt myös osaan varoa pumpun kanssa että pumppaan vähän kohtuullisemmin. Viimeksi lietsoin maidontuloa vähän liikaakin. Enkä voi tajuta miksi käytin silloin pääasiassa kertakäyttöisiä liivinsuojia vaikka kestot olivat aina paremmat. Imivät paremmin ja tuntuivat kivemmalta. Nyt niitäkin on ostettuna iso nippu. Olen rasvaillut rintoja tummelilla kun sain vihjeen että se voi helpottaa ettei alussa mene nänni rikki niin herkästi ja meillä on 6×1.5l kivennäisvettä odottamassa sitä kun imetysjano iskee. Toivotaan vaan että lapsen vatsa sietää kuplajuomaa yhtä hyvin kuin esikoisen. Tavallista vettä kun en jostain syystä pysty juomaan suuria määriä tulematta TODELLA huonovointiseksi.
Sinä suret imetyksen loppumista ja minä tulen alle fiilistelemään sen aloitusta 😀 Onpas korrektia ja empaattista käytöstä.
Lanoliinivoide ihan peruskaupoista on kans hyvä, ei tarvitse poistaa ennen imetystä. Ota mukaan jo synnärille oma tuubi, onnea matkaan!
Nyt kouraisi syvältä, liikutuin kyyneliin saakka <3 Me olimme samassa tilanteessa viime kevättalvella, minä kyllästyin ja tuskastuin, mutta lapsi 2v10kk ei olisi ihan vielä ollut valmis. Minut "pelasti" lääkekuuri joka esti imetyksen. Lääkekuuri oli vain muutaman päivän mittainen, mutta sopiva syy lapselle. Edelleen lääke ja tissimaito on puheissa ajoittain. Ihania muistoja.
Niin kauniita kuvia <3 Hyvin sä olet imettänyt, saat todella olla iloinen ja ylpeä siitä. Itse olen kaikkia viitä lastani imettänyt lapsentahtisesti, ovat lopettaneet itse. Ensimmäistä imetin 11kk, toista, 1v 2 kk, kolmatta samoin 1v 2kk, neljättä 1v 1kk, viidettä 2v, 3kk. Haikeaa se on ollut joka kerta, ihan valtavan haikeaa. Eteenkin viimeisellä kerralla.Mut on vallannut niin valtava haikeus, että se välillä tuntuu puristavan mut kasaan, en koskaan enää synnytä, en koskaan enää imetä. Olen hurjan kiitollinen, että olen saanut kokea nämä ihanat, hienot asiat.
Meillä meni esikoisen kanssa imetyksen lopettaminen suht’ kivuttomasti, kun ensin saatiin yösyötöt jätettyä pois. Sen jälkeen hän halusi rinnalle lähinnä vain saunassa ja päiväunilta herättyään, jos en ollut töissä. Imetys hiipui kokonaan pois hänen ollessa 1v 8 kk, vähän reilun 2kk ennen kuin kuopus syntyi. Jossain vaiheessa mielin tandemimetyksen perään, jotta esikoisesta olisi ollut apuakin suihkutisseilyyn. Mutta imetys alkoi tuntua fyysisesti kurjalta ja henkisesti rasittavalta — samoin kuin kerroit itsekin — joten se sai jäädä. Ihan mukavaa oli pitää pieni tauko ennen uuden maidon kuluttajan saapumista ja keskittyä raskausajan loppuun. Hyvää kuitenkin teki se, ettei imetysten väliin tullut liian pitkää taukoa; jatkaminen oli helppoa ja kivutonta, maidon ja imetyshormonien määrä on pysynyt kohtuudessa! 😀 Pienimmäisen äidinmaitotaipaleen kulkua mielenkiinnolla seuraillen, terveisiä imetyshetkestä.
Tällainen postaus saa vieläkin itkuhanat auki, kun mietin oman esikoiseni imetyksen lopettamista. Meillä lopettamiseen ei ollut valmis äiti, eikä lapsi. Imetys täytyi kuitenkin muista syistä lopettaa, enkä parin kuukauden vähennysyrityksillä saanut imetyskertoja vähennettyä ollenkaan. Imetys lopetettiin lopulta kerrasta poikki ja varsinkin minulle se oli rankkaa. Lapsi onneksi lopetti maidon pyytämisen viikossa, eikä sen jälkeen ole maidosta puhunut. Lapsi oli silloin 1v7kk, niin pieni vielä <3
Täytyi aivan pikkuisen rääkyä vaikka itselläni on vain mukavia imetysjuttuja,2 kpl, takana.
Jotenkin osasit taas kertoa niin hienosti tämänkin tarinan,että oli helppo samaistua kokemaasi.
Kiitos kun jaoit kokemuksesi.
Apua! Täällä juuri omaa kuopusta imetän ja tuskailen, kun en saa poloista pullolle oppimaan. Olen ihan loppu tähän tissillä roikkumiseen, vaikkei edes vuotta ole vielä mittarissa.
Arvostan, ihailen teitä, jotka osaatte ja jaksatte ja haluatte imettää kauan. Vaikka minäkin nautin, minä myös vihaan sitä, ettei vartaloni ole omani. Inhoan, kun lapsi lussuttaa, vetää, puree, raapii syödessään. Välillä tuntuu, että koko keho on ihan sykkyrällä, melkein pahoinpidelty. Ja sitten kuitenkin se ihana ihana ihana katse tissin takaa ja se, miten vauva ahnaasti tarttuu kiinni nälissään, se miten rinta rauhoittaa ja ja ja.. Ah. Niinä hetkinä mietin, että kumpa tämä jatkuisi vain.
Oma suhteeni tähän imetykseen on ristiriitainen, sen ehkä huomaa. Esikoinen vieroitti itse itsensä: tärkeintä oli maito ja lopulta sen sai nopeammin pullosta. Se oli helppo lopetus.
Samaa tuskailen oman puolivuotiaan kuopuksen kanssa. En ole koskaan päässyt siihen imetyshurmioon, johon melko moni näyttää päässeen. Imetän lähinnä järkisyistä (sopivin maito vauvalle, vastustuskyky jne.). Imetykseen liittyy toki ihaniakin hetkiä, mutta silti odotan jo imetyksen päättymistä. Usein puhutaan yhteydestä äidin ja vauvan välillä imetyshetkellä, omalla kohdalla imetykset ovat vain ruokahetkiä ja merkityksellisemmät hetket vauvan kanssa koen kun siinä ei ole rinta välissä.
Vähän samoja ristiriitaisia fiiliksiä. Vauva täytti juuri vuoden ja nyt on henkisesti vähän helpompaa, kun ei enää ole ”pakko” imettää. Vaikka ei tietenkään aiemminkaan ollut, mutta vuosi oli se rajapyykki jonka asetin itselleni. Meillä imetys alkoi takkuisesti ja suurin piirtein pilasi lapsen ensimmäisen kuukauden, mutta sitten se alkoi sentään joten kuten sujua. Mitään auvoa se ei kuitenkaan ole ollut missään vaiheessa, ja nyt pari viime kuukautta on meinannut hermot palaa, kun lapsi on keksinyt haluta vaihtaa rintaa Ihan. Koko. Ajan. Rentoudu siinä sitten. Ja aikaakin kuluu siihen säätöön ihan kiitettävästi. Jotenkin kuitenkin tuntuu hirveän haikealta ja lopulliselta lopettaakaan, mutta aion nyt kuitenkin hiljalleen alkaa ohjata asioita siihen suuntaan.
Kiitos postauksesta! Meillä on imetystaival loppusuoralla esikoisen kanssa. Ja tämä postaus meni aivan tunteisiin. Niin samoja fiiliksiä kelailen itsekkin. Poika täyttää pian 2 vuotta ja masussa kasvaa nyt pikkusisarus. Enkä ole ajatellut tande mimettää. Itselläni useampi imetys on tuntunut kohdussa epämiellyttävälle ja jostain syystä jalkani ovat tulleet levottomiksi??? Nyt imetyksiä on vain ollut aamuisin kerran ja toisinaan ei sitäkään. Haikealta lopetus tuntuu, koska se on sujunut kaikin puolin hyvin. Ja koska poika ei vielä itse lopettaisi, mutta yllättävän mutkattomasti tämä mennyt vaikka minä lopetusta olenkin ohjannut. Suurin syy lopetukseen on kuitenkin tämä masu asukas. Luin tämän postauksen miehellenikin jos mun fiilikset vähän paremmin avautuisi hänelle. Enkä mä saanut tätä itkuitta luettua. Lopputulos oli naurun hörähdyksiä, mutta ehkäpä silti mieheni ymmärtää nyt vähän paremmin 🙂
Ihana teksti. ❤ Omani 2v 7kk käy aamuisin edelleen rinnalla. Välillä imetys ärsyttää – hän, kun herää hyvin aikaisin pyytäen maitoa. Välillä se on taas ihaninta, kun puoliuninen tuhisija kapuaa viereen. Tunnen sisälläni, ettei tämä enää kauan jatku. Pieni varmasti jatkaisikin, mutta itse taidan haluta uuden vaiheen.
Luulin itsekin, että imetyksen lopetus käy fyysisesti kivuttomasti, kun viimeisinä kuukausina imetin max kerran päivässä, jos sitäkään. Mutta niin vain sain rintatulehduksen. En meinannut uskoa asiaa itsekään. Eli kyllä vaan voi tulla ongelmia, vaikka kuinka vähäisen imetyksen lopettaisi. Neuvolassa olisi hyvä kertoa tästäkin, että osaa varautua / mennä lääkäriin ajoissa.
Ihana tunteisiin menevä kuvaus! Meillä kuopuksen 1v10kk imetys loppui nyt viikonloppuna, pitkään on ollut vaan kerran aamussa -imetyksiä ( ajatuksella jos vaikka nukkuisi sitten vielä hetken) ja nyt viikonloppuna tuli rinnalle päivällä, alkoi imeä ja nauraa hörötti samalla kuin olisi ollut hyväkin vitsi kyseessä 😀 Siinä vaiheessa oltiin ilmeisen yhtä mieltä siitä, että eiköhän tämä ollut tässä.
Tässä on nii nättejä vaatteita, että olisiko Mutsin vaatepostaus mahdollinen?
Oon aulassa töissä ja kävit tänään mun työpaikalla palaverissa.. Mun teki niin mieli sanoo sulle kuinka ihana blogi sulla on ja kuinka paljon tukea ja hyväksyntää omille ajatuksille oon sen kautta saanu! Kahden pienen lapsen äitinä sun postaukset esim. imetyksestä tai vanhempien synkistä hetkistä on menny niin tunteisiin <3
Lopetin mun 3v tytön imettämisen nyt heinäkuussa ja se on kyllä ollu ihan hullu matka! Sun blogi on ollut oikeasti ainut paikka mistä oon saanut kannustusta ja hyväksyntää taaperoimetykselle. Kiitos, että oot niin rohkea nainen ja äiti ja tuot ajatuksias esille.. Uskon että moni on saanut niistä voimaa.
Mahtavaa syksyä sulle ja sun perheelle! Ensi kerralla kerään rohkeutta tulla juttelemaan 🙂
kaunis kirjoitus <3 oma imetykseni ei sujunut aikoinaan ollenkaan, ja hampaat irvessä imetin lasta päivälleen 5kk ikäiseksi, vaikka viimeisen kk pääosin öisin. Oma epäonnistuminen imetyksessä harmittaa vieläkin vaikka lapsi on jo 3,5v., koska olisin ollut valmis imettämään pidempäänkin. Aivan tuli itku silmään, kun kirjoitit niin koskettavasti. Postauksessa mielestäni kulminoituu äitiyden tuska: Vaikka tuntee että tekee oikein, tekee silti väärin, ja vaikka tekee väärin, tekee silti oikein. Joskus pitää vain valita. Ja silti kaikki on usein hyvin, lopulta.
Meillä kuopus, nyt 2v10kk, pyytää edelleen välillä tissimaitoa vaikka imetyksen lopettamisesta on jo reilu 8kk. Ja kun jälleen kerron ettei maitoa tule, kyselee hän josko saisi sieltä mehua tai vettä 🙂 fiksu pieni mies 🙂
Voi ei miten liikuttavaa. Mulla täällä on nyt melkein tippa linssissä, sillä päätin eilen meidän kolmannen lapsen imetystaipaleen loppuvan 3 viikon päästä. Hän on silloin 1v. 10kk. Olen silloin imettänyt elämästäni 5 vuotta 5 kuukautta. Rupesin tämän luettuani taas empimään. Samaan aikaan tämä päätös on nyt tehtävä sillä omat varastoraudat on huvenneet, eikä ne nouse rautalisällä. Pitäisi aloittaa menkkavuotoja vähentävä lääkitys. Sulla tais olla siitä kokemusta myös? Sitä ei voi käyttää imettäessä. Yöunien kannalta olisi kanssa syytä lopettaa, sillä yöimetysten vieroitus ei ole vieläkään onnistunut kokonaan. Miksi tämä on näin hankalaa ja haikeeta?