Kaupallinen yhteistyö: PikkuJalat. Postaus sisältää alekoodin

Siirsin juuri perheen sandaalit eteisestä vaatehuoneeseen ja järjestelin tilalle syksyisemmät kengät. Niin se kuulkaa on, täällä eteläisemmänkin Suomen ilmassa tuoksuu ruskaa enteilevä mehevyys ja raikkaus. Se on tarkoittanut myös kenkähankintoja lapsille. Tänä vuonna kokeilemme lapsilla ensimmäistä kertaa syyskenkäkolmikkoa, johon kuuluvat kumppareiden lisäksi kahdet nahkakengät.

Teistä lukijoista pisimpään messissä kulkeneet tietävätkin, että olen aika tarkka kenkien kanssa. Niin taidatte olla tekin. Jalkaterapeutin haastattelun pohjalta kirjoittamani juttu hyvien lastenkenkien valinnasta nousee yhä joka vuosi keväisin ja syksyisin luetuimpien postauksien joukkoon. Olen itse pilannut jalkani teininä ostamalla liian pieniä kenkiä (koko 40 näytti mukamas ruman isolta) ja muovisia kenkiä (niitä sai enemmän samalla rahalla).

Omista mokistani viisastuneena pyrin opettamaan lapsilleni kenkien tärkeyden. Mieluummin muutama hyvä kenkäpari, joita voi huoltaa, kuin seitsemän muovista ja lyhytikäistä popoparia. Kumpparit ovat tietenkin asia erikseen, ilman niitä ei Suomessa pärjää. Mutta pointti onkin siinä, että kumppareilla ei tepastella joka päivä (toivon tulevan syksyn kuulleen tämän).

Yleensä olen hankkinut lapsille syksyn kenkäkolmikkoon kumpparit, gore-tex kengät ja nahkakengät. Tämä kolmikko on toiminut loistavasti. Nyt kuitenkin yhteistyökumppanini PikkuJalkojen omistajan Tarjan kanssa juteltuani uskaltauduin valitsemaan molemmille lapsille kumppareiden kaveriksi pelkästään nahkaisia kenkiä. Sillä miksipä ei, käytänhän minäkin nahkakenkiä kaikenlaisissa tilanteissa. Jopa retkikenkäni ovat nahkaa – ja ne ovat metsäsamoilusta, kastumisesta ja nuotio-osumista huolimatta palvelleet jo yli 10 vuoden ajan.

Nahkakenkien mahtavuus kun piilee siinä, että hyvin huollettuna ne kestävät vuodesta toiseen – tai lapsien kohdalla lapselta toiselle. Kengät tietenkin kuluvat käytössä, oli materiaali mikä vain, mutta nahkakengissä se kuluma tuo omasta mielestäni vain asennetta. Niistä retkikengistänikin kyllä näkee, että kilometrejä on takana, mutta joka retki tuo kenkiin lisää särmää.

Minä sain yhdessä lasten kanssa valita osana yhteistyötä muutaman kenkäparin PikkuJalkojen nettikaupasta. Esikoisen mustat venykenilkkurit ovat Bisgaardin, joka on meille tuttu merkki, sillä olen saman merkin talvipopoja tilannut aikaisemmin juurikin PikkuJaloista. Nahka materiaalina hengittää, ja pienemmissä kokovaihtoehdoissa vetoketju helpottaa pukemista. Raakakumipohja on taipuisa ja lisäksi se on pitävä liukkaillakin sekä eristää kylmyyttä hyvin. Ilmojen kylmetessä sujautamme sisään huopapohjallisen tuomaan lisälämpöä. Sitten onkin vaihtaa villavuorellisiin nahkakenkiin, kuten tähän tai tähän kuvauslainassa olleeseen pariin.

Kuopuksen tummansiniset tennarit ovat itse asiassa Gore-texit, mutta suurin osa niidenkin materiaalista on nahkaa. Nämä Primigin popot ovat ne nelikon perinteisemmät välikausikengät, joissa on ohut tekninen vuori. Plussaa keveydestä, taipuisasta pohjasta ja tarrakiinnityksestä, joka helpottaa päiväkodissa, kun lapsi tarvitsee vielä apua kenkien kanssa.

Esikoisen kultaiset tennarit ovat myös Bisgaardin. Näille tennareille ihan jättimäinen suositus. Niiden nahka on ihan uskomattoman pehmeää ja taipuisaa, ja myös sisäosat ovat nahkaa. Taipuisa kumipohja pitää hallaöiden liukastamilla kaduillakin otteensa, eikä kovetu. Nauhoilla kengän saa kiristettyä juuri sopivaksi, mutta sivussa oleva vetoketju on helpotus etenkin päiväkodin arjessa. Ainakin näin lyhyen käytön perusteella sanoisin, että täydelliset, kertakaikkiaan!

Kuopuksen kultapohjaiset mustat tennarit ovat väriä lukuunottamatta identtiset kuin esikoisen kultatennarit, mutta napattiin kaupasta vika pari. Mutta onneksi PikkuJalat-verkkokaupasta löytyy popoja, joista valita. Itse olen perheemme käytössä todennut hyviksi kenkämerkeiksi Bisgaardin lisäksi Rapin ja Camperin. Kuvauslainaan otettiin Anguluksen ruskeat villavuorelliset talvisaappaat, jotka vaikuttivat todella laadukkailta kengiltä.

Lapsen kenkien kokoa valitessaan kannattaa olla tarkkana. Lasten jalat kasvavat nopeasti, ja nopeimmillaan kasvu on alle 3-vuotiaana, jolloin lapsen jalka kannattaisi mitata joka toinen kuukausi. Muistan syksyn, kun esikoinen oli 2,5-vuotias, ja koska kunnon talvi tuli vasta tammikuussa, ehdimme ostaa saman välikausikengän kolmessa eri koossa (!!) vajaan puolenvuoden aikana. Se oli ihan älytöntä, mutta sittemmin kasvupyrähdys laantui. Yli 3-vuotiaalta jalan koko kannattaisi tsekata silti neljä kertaa vuodessa, ja yli 6-vuotiaalta puolenvuoden välein.

Kenkien kokonumerot kannattaa unohtaa, samaten kuin lapsen jalan länttääminen kengän pohjaan. Tärkeintä on kengän sisäpituus. Minä löysinkin PikkuJalat muistaakseni alun perin aika pitkälti siksi, että he ilmoittavat nettikaupassaan tarkasti jokaisen kengän sisäpituuden millitasolle asti ja lisäksi myös kertovat vähän pohjan mallista.

Meillä on ollut tapana asettaa lapsi seisomaan paperille ja piirtää lapsen jalka siitä paperiin. Sen jälkeen senttimäärä on helppo mitata tarkasti. PikkuJalkojen sivuilta löytyy myös jalkamalli mittaamisen helpottamiseen. Lasten syyskenkiin pitäisi jättää käynti- ja kasvuvaraa noin 1,5 senttimetriä. Irtopohjallisilla kokoa voi säädellä lisää. Talvikenkiin kannattaa jättää tilaa villasukalle, jolloin käynti- ja kasvuvaraa kengässä pitäisi olla 1,5-2,0 senttiä.

Nahkakengät ovat olleet nyt arkikäytössä lapsillamme muutaman viikon. Suihkutin aluksi niihin kaikkiin suojasuihketta, kuten toimin kaikkien kenkien kohdalla. Sen jälkeen olen ihan vain nahkealla rätillä pyyhkinyt hiekat ja kurat pois kengistä päiväkotipäivien jäljiltä, kuten tekisin kaikkien kenkien kanssa. En tiedä, miten tämä tuli minulle yllätyksenä, mutta nahkakengäthän on helpompi pitää siistinä pyyhkien; kangasmateriaalit kun aina imevät likaa, mutta nahasta roiskeet saa pyyhittyä pois suitsait.

Parissa viikossa en tietenkään vielä voi antaa tarkempaa raporttia nahkakenkien kestävyydestä päiväkodissa ja muussa rymyävään taipuvaisessa lapsiperhearjessa, mutta hyvältä näyttää tähän mennessä. Kärjet ovat toki saaneet osumaa, mikä on vain hyvä juttu. Sehän tarkoittaa, että lapset ovat siis leikkineet, telmineet ja kiipeilleet! Putsaamisen lisäksi huoltaminenkin on helppoa. Kenkävoiteella saa naarmut häivytettyä, ja PikkuJaloilla voiteita on myynnissä myös erilaisissa väreissä, kuten pinkkinä. Mä tykkään kenkien huoltamisesta, se on jotenkin terapeuttista, mutta en kyllä tee sitä lopulta kuin kerran-pari kaudessa. Saa nähdä, kaivanko lankkia esiin lasten kenkien kanssa vähän useammin.

Jos kumpparisää pääsee yllättämään ja nahkakengät kastuvat kunnolla, PikkuJalkojen Tarja suositteli ottamaan mahdolliset irrotettavat pohjalliset ulos kengistä kuivumaan ja laittamaan kenkien sisään sanomalehteä imemään kosteutta. Nahkakenkää ei koskaan saa kuivata patterilla tai kuivauskaapissa, mutta kylppärin lattialämmityksen ne tarvittaessa kestävät. Tarja vinkkasi tästä puhdistustuotteesta, jolla saa nahkakengistä – siis myös niistä omistani – pois kosteuden tekemät valkoiset raidat.

Noin, me ollaan varpaita myöten valmiita syksyyn! Mikäli teillä lasten syys- tai miksei jo jossain päin Suomea talvikenkätilannekin kaipaa päivitystä, sain käyttöönne alekoodin PikkuJalat-verkkokauppaan. Koodilla LÄHIÖMUTSI saatte 10 prosentin alennuksen putiikin ihan koko kenkävalikoimasta, myös niistä alennetuista. Sieltä löytyy kesäkenkiä nyt edullisesti, jos on vaikka lomareissua tiedossa. PikkuJaloilla on myös toistaiseksi ihan ilmaiset toimituskulut. Alekoodi on voimassa ensi sunnuntaihin 3. syyskuuta 2017 asti.

Jaa